Löpning Träning 9 inlägg 3953 visningar

120 kg

Kristoffer
1980 • Malung
#1
24 januari 2012 - 10:28
Gilla
Hej! Jag har tränat mkt genom åren men har på
sistone gått upp i vikt. Jag springer emellanåt men det
går tungt och blir en väldig belastning på bl a knän.
Har ngn tips på hur jag ändå kan löpträna?
Skor? Intervallträning?..
Morris Packer
1962 • Vejbystrand
#2
24 januari 2012 kl 10:38
Gilla
Jeff Galloway genom Runkeeper.

Kostar 9.99 om man köper Runkeeper Elite.
Värt pengarna om du frågar mig ;-) (Från 138,3 till 109,6 på ett år)
http://runkeeper.com/fitness-class/running-half-marathon/4

Magnus Bucht
1968 • Sävedalen
#3
24 januari 2012 kl 13:23
Gilla
Hej Kristoffer, Skulle vilja haka på Albertos tråd lite.. om du får ont av att springa ! Sluta på en gång.. du riskerar för mycket om du tycker det är roligt, om du vill kunna göra det i framtiden. Kör Power Walk istället med stavar om du vill vara ute i naturen i rask takt.. spinning på gymm är grymt med tanke på förbrännnig.När du sen har gått ner så mycket så att du kan börja små springa utan problem i samband med att du kör din PW då kan du börja fundera på korta sträckor med löpning. Undvik allt som har med för mycket belastning på dina leder... tack för ordet..
1989 • Göteborg
#4
24 januari 2012 kl 15:52
Gilla
Ut och gå, är det mest hälsosamma för knän och kropp. Det är det mest fettförbrännande träningen man kan göra. Det plus rätt kost och du kommer rasa i vikt :) har själv varit där nämligen..
1972 • Lund
#5
24 januari 2012 kl 21:13
Gilla
Ja, kring detta inlägg samlas de breda pojkarna, det är rätt tydligt.
Jag var själv en sådan för ett antal år sedan. Vägde 100+ och hade taskig kondition. Var dock igrunden en idrottslig, aktiv person vilket nog gjorde det lättare för mig när jag väl bestämde mig för att "bli en ny människa".
Mitt råd är att satsa väldigt mycket på promenader, vandringar, power-walk...kalla det vad du vill. Försök håll ett nåt så när raskt tempo samtidigt som du ändå går långa sträckor. Tänk på hållningen när du går! Håller du en fin upprätt ställning och tar jämna lagom långa steg känner du dig mer som att du IDROTTAR under dina pass - nog så viktigt då du förhoppningsvis senare börjar komplettera gångpassen med löpning.
Ja, så gjorde i alla fall jag, och idag står jag här, väsentligt bättre mående och med marathonlopp under bältet, än när jag som 30-åring vägde över hundra kilo. Lycka till!
cribster
1980 • Umeå
#6
25 januari 2012 kl 14:46
Gilla
Jag tycker roddmaskinen på gymmet funkar bra, kan tänka mig den är skonsam mot knän. Den bränner helt säkert en del energi också. Du tjänar nog också på att köra olika slags intervaller, en minut hårt, en långsamt, och låta pulsen komma upp lite, kör minst 20min, kom gärna upp i 40 min, förutsatt att du tränat en del innan och är lite bekant med grejjerna förstås. Simma lungt.
Johan
1963 • LINKÖPING
#7
25 januari 2012 kl 16:46
Gilla
Skulle inte börja löpträna, som tidigare inlägg håller jag med om att
promenader är bättre tills din kropp bygger upp styrka/hårdhet i benen.
Promenaderna bör nog dessutom vara i raskt tempo.
Man brukar känna själv när/om det är aktuellt att byta till löpning, det
viktiga är nog att lyssna av vad kroppen ger för signaler.
Allt detta är ju som vanligt högst individuellt.

Själv brukar jag då löpning av nån anledning ej är aktuellt gå raska
promenader på ca 30min, det brukar räcka för mig att hålla igång
div. förbränningsmekanismer/ämnesomsättning/insulinkänslighet m.m.
1966 • Fagersta
#8
26 januari 2012 kl 09:51
Gilla
Jag låg ungefär i din viktklass för ett år sedan (115 kg), och kände som du att jag ville börja löpträna. Insåg rätt snart att vikten utgorde både ett hinder och en risk för löpträning. Mitt råd är att gå, gå så in i h-vete, gå snabbt och framför allt långt.

Parallellt med extremt mycket gång så försök att begränsa kaloriintaget så mycket som möjligt och du kommer att tappa mycket i vikt vilket skapar motivation för att fortsätta. Du stärker benmuskelaturen och får en hyffsad grundkondition den dag du går över till lättare löpning.

Med bättre grundkondition, starkare ben och mindre vikt att släpa runt på kommer du per automatik känna när det är dags för de första löpstegen, och det kan komma mycket fortare än man tror.

Samt att med en bra grund av mycket raska promenader kommer det även att bli riktigt angenämt att börja springa, så var det för mig i alla fall.

Lycka till med all framtida löpning, att löpa är en fröjd som alla borde ha fördelen att njuta av.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#9
26 januari 2012 kl 20:59
Gilla
Håll modet uppe! Gör det ont, gör något annat, har du tränat förut känner du kanske skillnaden på utsliten och lite trött. Om du tillhör något gym så rekommenderar jag spinning, där känner man inte vikten lika mycketTycker annars att lite träning hemma med flerledsövningar är att rekommendera, typ marinhopp, utfall, turkish getups och så vidare (=
Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.