Löpning Kläder, Skor & Prylar 34 inlägg 6034 visningar

Från tjocksko till lättviktssko

Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#1
15 november 2011 - 08:22
Gilla
Jag har under många år löpt med NB och senast med 1064. Därtill lätt pronerade inlägg med pelott gjorde att totalvikten hamnade på ca 380 g per sko. Den minimalistiska trenden fick mig dock att tänka i nya banor. Ett par nya Adios, ca 210 g, inhandlades före Stockholms maraton. Dock vågade jag inte använda dom på en så lång sträcka. Ett klokt val!
Första gången sprang jag ca 9 km (med inlägg) och fick stickningar i smalbenen. Det var dock inte värre än att det gick över efter någon dag. Nya pass på 9 km, därefter 15 km osv upp till 30 km. Först då vågade jag mig på att springa en mara, Mariestad, i dessa skor. En härlig känsla att slippa släpa runt med extra tyngd för varje steg.
Dock kvarstod inläggen som vägde 40 g mer än en innersula. Enligt löpanalysen hade jag en lätt pronation framför allt på vänster fot men ingen nämvärd på höger.
Av och till löptes pass med och utan inlägg. Det märktes i början att benhinnorna ville ha ett ord med i spelet, speciellt på vänster fot. Marorna i Berlin och Växjö avverkades således med inlägg.
Till slut var jag uppe i 30 km på träning utan inlägg. Inga problem.
I helgen avverkades så Bromöllamaran med neutrala lättviktsskor. Resan från tjocksko med pronationsinlägg till neutral lättviktssko tog mig närmare 6 månader.
Därtill verkar det som om mitt gamla problem med hopparknä på höger ben ger med sig. Kanske har jag löpt med en onaturlig vinkel på höger ben där man inte kunde finna någon pronation?
Det gäller att skynda långsamt och vara uppmärksam på begynnande problem vid skobyte. Belöningen blir dock riklig: från 380 g till ca 210 g!
< < < 1 2 > > >
Mats Rönnudd
1957 • Eskilstuna
#2
15 november 2011 kl 09:09
Gilla
Jag gick direkt från "normala" skor till Saucony kinvara och Nike Lunarracer strax efter sommaren. Jag har inte märkt någonting, känns precis som vanligt, fast jag slipper släpa omkring på en klumpig häl som jag ändå aldrig använt de senaste 30 åren.
Micke Larsson
1971 • Norge
#3
15 november 2011 kl 13:09
Gilla
Staffan: Intressant berättelse! Jag tror att jag håller på med samma resa (växlar just nu pass med och utan inlägg, och är på väg mot lättare skor) och upplever, som du, att jag vill skynda långsamt med förändringsprocessen.
1977 • Godby,Åland
#4
15 november 2011 kl 13:25
Gilla
Låter intessant! Berätta gärna mer längre fram om hur det har gått för er :)
Mika Söderström
1969 • Falun
#5
1 december 2011 kl 07:49
Gilla
Jag har sprungit i "tyngre skor" (olika modeller av Asics bl a Kayano). Köpte precis ett par Adios och sprang med dem första gången i går. Vilken känsla, jag blev frälst :-). Har alltid sprungit i välstabiliserade skor tidigare pga olika besvär i höft och skinkor och därför inte vågat prova lättare skor. Men efter att besvären försvunnit kände jag att jag måste testa. Hade svårt att hålla igen under passet och satte nästan pers på den rundan trots lite halt väglag. Kände dessutom ingenting i benen vilket är jättepositivt. Härligt!!
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#6
1 december 2011 kl 08:17
Gilla
Välkommen i gänget Mika :)
1982 • Trondheim
#7
1 december 2011 kl 08:38 Redigerad 1 december 2011 kl 08:38
Gilla
Håller också med om att det är stor skillnad att springa med lättviktsskor. Köpte även jag ett par Adidas Adios i början av hösten och är väldigt nöjd med de skorna. Har tidigare haft tunga klumpiga skor. Sprang också på hälen förut, men sen jag ändra till att springa på framfoten har det känts väldigt mkt bättre att springa. Det kan även kännas rätt onödigt att ha en stor tung klump i hälen på skon när man knappt använder den längre.

Om du som läser detta landar på hälen ska du vara försiktig med att köpa ett par lättviktsskor. Mitt tips är isf att ändra steget, för mig gick det väldigt snabbt att göra det. Redan efter några veckor kändes det mer naturligt att landa på framfoten.

Här är en instruktionsfilm om hur man ska springa på framfoten. http://www.youtube.com/watch?v=rkUqkdPQHis&feature=fvwp&NR=1
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#8
1 december 2011 kl 08:53
Gilla
Jag bytte 2009 från tunga/tjocka skor (olika modeller men senast Asics Gel 1130 eller vad de nu hette) till extremlätta Asics Piranha och persade då rejält på distanserna 5k, 10k och halvmara.

Självklart efter en hel del träning med de nya skorna, bl.a. regelbunden intervallträning.

Detta medan jag fortfarande körde min gamla löpteknik, dvs landade på hälen.

Jag sprang samma år min hittills enda mara men vågade då inte använda racerskorna utan valde mina 1130.

Efter det (hösten 2009) började jag med POSE-löpning (framfotsteknik)och har sedan dess endast sprungit i lätta odämpade skor.

Jag var nog lite för snabb i volymökning för 2010 hade jag en del skador som kan relateras till överbelastning.
Efter ett 2011 med ganska lite löpning (av andra anledningar) är jag nu tillbaka igen känns det som.

Förutom viktvinsten som ett par lätta skor medför så är det framförallt möjligheten att springa med bättre teknik som gör att jag föredrar lätta skor framför tyngre.
1960 • Skåne
#9
1 december 2011 kl 09:32
Gilla
Jag kör med lite omväxlande. Men några lättviktskor har jag inte. Däremot så springer jag av och till i sneakers - det är inga lättviktsskor men dom är mer eller mindre platta och "tvingar" mig att springa mer på framfoten. Har så gjort i 2-2,5 år.

Jag har fyra olika par men springer ganska försiktiga mängder, jag vill gärna springa lite hårdare/raskare med sneakers för jag gillar känslan i dom, det är också tveklöst så att mina vader får jobba mer och att jag lätt får träningsvärk. Och det är en anledning till att jag inte springer alltför mycket i sneakers (för att jag avskyr träningsvärk). Men har vid tillfällen sprungit över 2 mil i sträck med dom.

När jag började springa 2007 så köpte jag skor för pronerande (allt enligt sportbutiken), med tiden så fick jag för mig att prova neutrala, och växlade mellan pronerande och neutrala, slutligen var det så att jag föredrog neutrala (pronationsstödet som kanske hade varit en hjälp i början blev ett hinder och gjorde med tiden ont).

Jag gillar i och för sig omväxlingen, mellan platåskor (de Asics och Nike) och sneakersen. Men den dagen jag slitit ut platåskorna så kanske det bara blir sneakers.

Nackdelen med tunna skor är att fötterna blir snabbare kalla, regn och rusk letar sig bättre in i dom, trots allt handlar det om tygskor. Det är klart, det går bra att använd plastpåsar över fötterna.

En stor fördel med sneakers är priset, mina senaste kostade 69:- - man behöver inte lägga några 1200-1500:- på något där det står "Kiss this" eller som Haile springer med. Det känns ändå som man kan springa fort i dom, och så är dom snyggare än de flesta löparskor.
Kim Dahl
1976 • växjö
#10
1 december 2011 kl 09:33
Gilla
Jag började med ett par rejäla adidas och gick sedan över till nike lunar elit. Fick lite problem med ena hälsenan ett tag men det släppte. Efter en skada i skinkan så bestämde jag mig för att sköla om helt... Köpte mig ett par vff och är nu det enda jag springer i... Har bara positivt att säga om detta och jag springer bättre än någonsin=)
Mika Söderström
1969 • Falun
#11
1 december 2011 kl 09:44
Gilla
Tack Staffan!
Stimulerande att höra att fler av er har positiva erfarenheter av att gå över till lättare skor. Att fler dessutom gör bättre tider ökar bara motivationen att fortsätta träna hårt under vintern för och kapa tid nästa säsong.
Micke Larsson
1971 • Norge
#12
1 december 2011 kl 09:58
Gilla
Är vi ändå i "tack-tagen" skulle jag vilja tacka Badgear för sneakerstipset. Kul när människor tänker utanför lådan.

Och kanske kan ditt tips råda bot på lite barfotaabstinens för mig nu när min kommun börjat sanda gatorna. Att det är sju plusgrader och barmark bekymrar inte dem när det står snöröjning/halkbekämpning på schemat.
1960 • Skåne
#13
3 december 2011 kl 20:59
Gilla
Jag tycker det är mycket roligare att gå omkring och kolla in sneakers i butikerna än löparskor (de flesta löparskor är ganska fula). När man läser om lubbargubbarna från förr så brukar canvasskor nämnas.

prisjakt är kul att jaga modeller - som denna, http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=836440
har inte provat just det här märket. Men en Kal P Dalfan skulle säkert gilla dom.
fredrik persson
1976 • Strömsund
#14
3 december 2011 kl 21:34
Gilla
Blåa skor a la Kal P Dal:)...

Har också gått från platåskorna till lättare skor nu när jag springer mer regelbundet. Springer mest på grus och kuperade terräng och undrar vilka lättviktsskor som passar bäst för dessa underlag? Sugen på att köpa Adidas Adios men lite rädd för att man snabbt skull slita ut dem..
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#15
3 december 2011 kl 21:36
Gilla
De nya Adiosen som kommer har en slitstarkare sula under, framtagen i samarbete med Continental.
Robin
2008 • Götet
#16
3 december 2011 kl 21:37
Gilla
gått från 4cm till 7mm till 0mm, tog 1år mellan varje steg :)

lättviktsko bra, barafota bäst! :)
1976 • Solna
#17
19 januari 2012 kl 07:22
Gilla
Var ett tag sedan någon skrev nåt i den här tråden, men den verkar passande för min fråga...

Jag har funderat på att testa en lättviktssko men vet inte vad som kan passa mig. Jag har rätt nyligen börjar med löpning och kör nu med saucony triumph 8 och saucony guide 4 nu. Jag har i år planerat in att öka distansen från att bara springa 10 km till att testa halvmara så de skor jag har känns då klumpiga. Ett annat problem är att jag väger i nuläget nästan 100 kg. Är det kört med lättvikt redan där?

Några tips?
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#18
19 januari 2012 kl 10:35
Gilla
Jag tror att vi skall försöka skilja på skor med olika typer av pronationsstöd och uppbyggd häl och skor som har lite heel-to-toe-drop.
För att få framfotalöpning att funka bra och helt gå över till att på sikt springa barfota eller mycket minimalistiskt, skulle du kunna börja med att jaga mm i "heel-to-toe-drop".
Det finns skor med lite skillnad och ändå relativt mycket dämpning. Sen kan man äta sig nedåt och minska dämpningen.
Jag har gått från Asics 2160 via Inov-8 195 till Merrell Trail Glove.


1965 • Kungsholmen
#19
19 januari 2012 kl 10:50
Gilla
Min historia är lite annorlunda. Jag har alltid sprungit i normala skor och aldrig egentligen upplevt dessa som stora och klumpiga. Förra året läste jag mycket om löpkänslan i tunnna skor och köpte först ett par Puma Complete Roadracer, vilket för mig är rejält tunna tävlingsskor och första passet upplevde jag verkligen som att jag flög fram.
Testade sen dem på Premiärmilen vilket väl var Ok, men jag fick en rejäl blåsa pga ovana vid löpning i den skon. Sen dess minns jag inte att jag använt dessa skor av någon anledning.

Förra sommaren köpte jag dessutom ett par lättare Asics Sky Speed som jag började varva in i träningen. Jag körde med dessa ett pass i veckan 10-14km och det kändes väl Ok, men gav egentligen ingen mersmak jämfört med min vanliga klumpar. Dessutom känner jag inte att jag får till ett skönt löpsteg i dessa Sky Speed. Det är som om högerfoten trampari luften och smackar i backen i varje steg!

Vad jag vill säga är väl att jag inte är frälst av lättare och tunnar skor som så många andra verkar vara och ser då egentligen ingen anledning till att sträva i den riktningen.
Johan Nystrom
1974 • Mariehamn, Åland
#20
19 januari 2012 kl 12:09
Gilla
Hej, jag lånar tråden lite (hoppas det är ok Staffan?!). Jag råkade få in en passlig arbetsresa till Qatar/Dubai nästa vecka och anmälde mig till Dubai Marathon (jan 27). Jag växlar med Asics DS Trainer och Kayano 17. Detta är min första Mara och satsar egentligen på Stockholm men ville ta chansen när det passa. Har sprungit halvmara med DS skorna utan problem. Tänker springa lugnt eftersom jag inte är riktigt redo (satsar på 6min/km). Vilka skor skall jag välja?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.