Löpning Övrigt 39 inlägg 1972 visningar

bäst för viktnedgång?

-
1984 • Borlänge
#1
5 mars 2008 - 20:23
Gilla
Hejsan!
Jag har ganska nyss börjat löpträna, på band. Tar det ganska lungt nu i början innan benen kommit igång. Undrar dock, hur man ska lägga upp löpningen om man har som ett delmål att förlora vikt?

Tacksam för svar
< < < 1 2 > > >
1974 • Åsa
#2
5 mars 2008 kl 20:30
Gilla
Personligen tycker jag korta och intensiva pass tar bäst på hullet, tvärs emot gängse vetenskap. För min del har det nog att göra med att jag får sjukt god aptit av långa långsamma pass, så det jag förbränner tar jag lätt igen till middagen. På högintensiva pass får man en längre efterförbränning som fördelar sig jämnare över dygnet på nåt sätt. Tror jag.
1983 • Linköping
#3
5 mars 2008 kl 20:35 Redigerad 5 mars 2008 kl 20:37
Gilla
Det som ska få igång fettförbränningen bäst ska vara högintensiva intervaller, typ fyra min löpning och en minut lite lugnare och upprepa det 4-5 gånger. börja med få repetitioner och öka det med tiden.
Detta är en metod som används vid deffning bl.a, men vill du oxå bli en bra löpare så tycker jag du ska köra lite annat oxå, mer klassisk löpträning.

Grobert: det är helt enligt vetenskapen, bara det att andelen fett som förbränns i förhållande till kolhydrater är lägre, men totalt bränner man ändå mer fett
-
1984 • Borlänge
#4
5 mars 2008 kl 21:03
Gilla
tack för tipsen! Hur ska man lägga upp det om man vill kombinera vikt förlust med att bli en bra löpare. pulsträning har jag hört om, men känner mig lite som i en frågedjungel.
Lennart Thilander
1979 • Gävle
#5
5 mars 2008 kl 21:25
Gilla
Själv har jag nu gått ned en väldans massa kg, men jag har det kämpigt att gå ned med just jogging. Simning har funkat väldigt bra eftersom jag kan göra det i lagom intensitet och varje dag, medan 60 minuter jogging är för hårt för mig att köra dagligen. Jag har nu som andra skriver lagt in intervaller och märker att det verkar göra kroppen till en fettförbränningsmaskin. Jag har läst en massa om intervaller och tydligen så fungerar det så att även om ett intervall kanske bränner bara en tredjedel av energin som ett långpass i lugnt tempo så får kroppen en förhöjd fettförbränning i åtskilliga timmar fter träning. Ändå upp till 72h beroende på vad man har för gener.

Kroppen skall tydligen vilja behålla muskler medan den bränner mycket mer fett, eftersom när man springer kort och snabbt gäller det att ha musklerna kvar men ändå väga mindre, därför försöker den göra sig av med fettet. Vid långdistans däremot vill kroppen ochså gå ner i vikt, men eftersom den inte behöver lika mycket muskler för att springa långsamt så gör den sig av med både muskler och fett.

Har inte så väldigt mycket erfarenhet än, men det verkar rätt logiskt. Hur som helst är det väldigt viktigt att hålla en bra kost om man vill gå ned i vikt.
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#6
5 mars 2008 kl 21:30 Redigerad 5 mars 2008 kl 21:34
Gilla
Hej. Alla sätt är bra utom de dåliga… För mig så var kostomläggningen tillsammans med jogg på 5-7 km à la varianten kunna-prata-samtidigt-hastighet det som fungerade bäst. Joggar 3 ggr/v. Kostomläggningen var att minska på vita kolhydrater och inta mer av de långsamma, GI-betonat alltså. Samt regelbunde ätande för att undivka godissug. Viktnedgång 0,5 kg/vecka på 10 månader. Den lugna joggtakten gjorde att jag är skadefri. Nu när hullet är borta vågar jag öka på träningen försiktigt; leder, benhinnor och ligament etc hänger med jämfört med om du startar för intensivt eftersom de strukturerna tar tid att vänja sig vid en ny aktivitet. Kom ihåg att Rom byggdes inte på en dag. Konditionen kommer snabbare än benhinnor/knäleder etc. Det finns några inom jogg.se som har gått ned mycket i vikt, t ex jogg:are Lennart Thilander och Josefine Bonde. Lycka till. Su-San

Redigering: ser nu att Lennart Thilander har kommit med inlägg också.
-
1984 • Borlänge
#7
6 mars 2008 kl 18:16
Gilla
det låter bra, jag ska testa lite olika, inte bara hålla mig till samma, men yep maten är viktigt, äter så nyttigt jag kan och det känns som ja trycker i mig saker hela tiden, typ varannan timme, frukt mm. jag matar mig ssjälv som min häst-ofta och lite. hah..

HUR ska man tänka när man vill bli en bra löpare också då, det är mer än bara viktförlust jag vill åt.
#8
6 mars 2008 kl 20:14
Detta inlägg har raderats
Ingela
1971 • BROBY
#9
6 mars 2008 kl 21:09
Gilla
Jag hör också till dem som gått ner mycket i vikt, cirka 40 kg. Men eftersom jag började jogga först när jag hade gått ner alltihop så ska jag nog inte försöka ge förslag på vad som funkar bäst för viktminskning. I mitt fall går joggingen (och övrig träning, stavgång och callanetics) ut på att hålla mig frisk och helst inte gå upp i vikt. Det som jag funnit funkar bäst för mig är joggingpass i ganska långsamt tempo på 45-50 minuter, 3 gånger i veckan är idealiskt. I somras provade jag längre rundor, sprang i mer än en timme, med påföljd att jag blev så jäkla uttråkad den sista biten så jag höll på att tappa lusten för alltihop. Det var nära ögat! Nu tar jag lite kortare pass och det är urskönt. Så jag tror det viktigaste är att hitta något man trivs med så att man fortsätter långsiktigt och att träningen blir något positivt. Det är resten av livet det handlar om och det är trots allt en lång tid (får man hoppas...).
-
1984 • Borlänge
#10
6 mars 2008 kl 21:51
Gilla
Ibland blir man lite förlorad i all fakta om olika sätt och liknande. Men jag ska försöka komma upp i distansen först tror jag. Och sedan försöka öka tiden på distansen, köra en gång i veckan då jag pressar mig lite extra. eller måste man pressa sig vid varje träningspass?!
Björn Ericsson
1965 • Stutby
#11
6 mars 2008 kl 22:06
Gilla
Du var inne på pulsmätare. Jag har kört med pulsmätare i snart 10 år och det har lärt mig känna min kropp och dess gränser på ett mycket bra sätt. Maxpulsen som tyvärr går ner med åldern. Arbetspulsen för att ha någon form av koll på att jag ändå har rätt tempo. Den låga vilopulsen för tillfredsställelsen i att se om man är i god kondition. Det finns också ungefärliga diagram för var just du bör ligga i din arbetspuls och maxpuls.
-
1984 • Borlänge
#12
6 mars 2008 kl 23:31
Gilla
ok. oj. pulsträning känns som en djungel, Men har iaf hört det kan vara mkt effektivt
1978 • Åkersberga
#13
7 mars 2008 kl 14:40
Gilla
jag gick ner min största vikt med hjälp av promenader och kostomläggning,
har man stor övervikt är det inte bra för kroppen att springa, det sliter för mycket på rygg och knän. så kostomläggning och promenader var det jag började med, sen när jag gått ner det värsta av övervikten började jag jogga.
Tränar nu för att må bra, forma till kroppen och jobba bort de sista överviktskilona som håller sig fast.
Jag har läst enormt mycket hit o dit om vad som är bäst, personligen tror jag på variation och att man ska lyssna på sin egen kropp. Det måste kännas bra för just dig, vi är alla olika individer och fungerar på olika sätt.

Jag tror också det beror lite på hur mycket du vill gå ner i vikt, har du bara 5-10 kilo som du vill gå ner då är det nog bra med varierd träning och köra högintensivt för att få igång förbränningen som någon nämnde ovan.

Är det så att du har stor övervikt att gå ner, då tror jag det är bättre på att satsa på lite längre pass men inte lika snabbt. Långa promenader till att börja med och så långsam jobb när du väl kommer igång

Lycka till och berätta gärna hur det går.
ta hand om dig


-
1984 • Borlänge
#14
7 mars 2008 kl 19:49
Gilla
måste man pressa sig varje pass för att nå resultat eller räcker det med ett pass i veckan som man pressar sig mycket på?
Lennart Thilander
1979 • Gävle
#15
7 mars 2008 kl 23:11
Gilla
Jag försöker köra efter detta program, det ska tydligen vara för "nybörjare": http://www.intervaltraining.net/Lose_Belly_Fat_Fast.html

Fast det blir lite modifierat eftersom jag inte har någon fin plan raksträcka som jag kan springa på utan att skämmas hehe :) Idag blev det en backe på min slinga som det tog 16-19 sec att springa uppför när jag sprang allt jag orkade. Körde den 8 ggr, de 2 första på 19 sec som uppvärmning. Jag hoppas det ger lika resultat i slutändan, kroppen får jobba väldigt mycket i alla fall.

Jag vågar inte garantera att det är riskfritt dock, har läst man helst ska ha tränat regelbundet i ett års tid utan skador och kraftigare sjukdomar(förkylning räknas ej antar jag) innan man börjar med intervaller. Men har också läst att om man kör igång lätt så som i det där programmet så ska man kunna köra alla sina pass som intervall(om målsättningen är viktnedgång så att säga, det är ju roligt att löpa långt med! :)).

Vill också tillägga att när jag körde första passet så fick jag en enorm träningsvärk så jag kunde ej jogga på nästan en veckas tid.
-
1984 • Borlänge
#16
8 mars 2008 kl 14:00
Gilla
ok. mm, jag körde ett intervall pass förra veckan och oj vad benen kändes som bly dagen efter.
1983 • Linköping
#17
9 mars 2008 kl 22:36
Gilla
När man har kört ett tag utan längre uppehåll så vänjer sig kroppen och man får inte lika mycket träningsvärk, då kan man ut å springa dagen efter igen. så det är bara å köra på
1966 • Karlstad
#18
10 mars 2008 kl 07:24
Gilla
Carro:
Av alla råd du får är det bara att plocka ihop det som känns ok och välja.
Men jag tycker mig ana en "No pain-No gain"-anda här i studion :-), och du frågar ju också flera ggr om man måste pressa sig varje pass.

Om du gör det är du snart både skadad och utled på träningen. Du blir inte en högeffektiv löpare på en månad genom att träna så du spyr.
Sikta på att bli löpare på lång sikt utan skador och utan att tröttna så kommer du att få viktminskningen på köpet.

-
1984 • Borlänge
#19
10 mars 2008 kl 13:32
Gilla
den sista saken du skrev Peter, låter bra. Man vill juh inte bara träna för att blir kosmetiskt "rätt" det är juh faktiskt meningen det ska vara kul också. Idag körde jag längre pass som fick mig känna, kul.
Samuel Edvardsson
1983 • Karlsborg
#20
10 mars 2008 kl 14:06 Redigerad 10 mars 2008 kl 14:07
Gilla
En tanke om fysiken lagar. Om man springer intervaller bör man inte orka springa lika lång sträcka som om man springer ett långpass i lugnt tempo. Säg att man springer 6 km på ett intervallpass och 12 km på ett långpass. Borde det vara längden (i meter) på passet vara avgörande? Det borde väl kosta lika mycket energi att förflytta en kropp en viss sträcka oberoende hastighet? Hehe, jag kanske har helt fel!
Enl. en kalkylator http://www.weightlossresource.com/tools/exercise/calculator1_2.cfm
Hast: 7:30 min/km Tid 1:30 Längd: 12 km Energiåtgång: ca 940 kalorier
Hast: 3:45 min/km Tid 22:30 Längd: 6 km Energiåtgång:ca 470 kalorier
Hast: 3:45 min/km Tid 45:00Längd: 12 km Energiåtgång:ca 940 kalorier

Mitt resonerande är då såhär, bättre att springa långt än kort om man vill ha en hög energiförbrukning. För en vanlig motionär känns det som om det vore lättare att springa 12 km som i exemplet med 7:30 fart än i 3:45 fart. Nåt som gnager bak i hjärnan är att om man tränar hårt och får mjölksyra klara inte kroppen att bryta ner fett pga. av syrebrist utan bryter ner muskler. Kan fettförbränningen efter passet vara så hög att intervallträning ändå "lönar" sig?

Rätta mig gärna om jag har fel!!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.