Löpning Träning 29 inlägg 3036 visningar

dags att ge upp?

Lisa Wahman
1974 • Örebro
#1
17 augusti 2011 - 10:59
Gilla
Känner mig lite ledsen... Har sprungit flera år utan att egentligen lyckas. Å vad är att lyckas med löpning undrar någon klok, tja att känna det där flytet, glädjen och att kunna öka tempot efter hand utan stress. Givetvis springer jag inte i samma tempo i dag som för sex år sedan men för att vara krass: Det går jäkligt trögt!
Älskar mitt löpband eftersom jag är lite kontrollfreak o gillar att se längd o tid. Dessutom ger det möjligheten att utöka längd (man kan ju kliva av när man vill:). Jag unnar mig sällan att "bara" njuta då jag springer, eftersom jag ju nån gång vill se resultat...
Har fightats föra att springa GBV under 2 tim men det verkar stört omöjligt (2.03 i år). Jag har nån form av inre motstånd mot andra tävlingar framförallt på hemmaplan.
Fick en riktig svacka häromdagen.Efter att min syster (nyligen gravid aldrig egentligen sprungit) slog mitt PB på milen med 2 min huxflux bestämde jag mig för att köra sex km (mitt fortaste!). Trodde jag skull dö. Allvarligt. Mätte inte den exakta tiden men minimalt snabbare än tidigare PB, vi snackar sekunder. Konklusion: Alla andra verkar börja med löpning och lyckas springa fortare och fortare, mitt huvud skriker nej å jag känner mig mest deppad! Ska jag ge upp nu???????
< < < 1 2 > > >
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#21
17 augusti 2011 kl 15:25
Gilla
Jag började springa för två år sedan, efter ett litet uppehåll på drygt 20 (!) år. 6-7 veckor efter första löppasset sprang jag midnattsloppet på 51.30 eller nåt sånt. Lätt som en plätt tänkte jag, under 45 nästa år! Inte riktigt... I princip hände ingenting fram till i våras, men nu sprang jag plötsligt midnattsloppet på 43.30. Visst, jag tränade lite halvsporadiskt, och i perioder fram till i våras, men framstegen följer inte alltid linjärt med din träning. Ibland står det mest still, och sen plötsligt händer det massor.

Som dig så sprang jag fort varje pass förr. Nu varierar jag mycket mer, springer längre i "mystempo". Långsamt nog så det inte känns jobbigt. Sen ibland intervallpass eller snabbdistans när jag känner för det. Om det är den ändringen, eller helt enkelt för att jag tränat mycket mer och regelbundet sen tidigt i våras som gjort resultaten skall jag dock låta vara osagt.

Och jag mår nog som bäst just efter ett pass, sällan mitt i det =).

Så variera passen mer, det är roligare och antagligen effektivare!
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#22
18 augusti 2011 kl 21:08
Gilla
Så kloka ord från er alla! Å dagens pass gav faktiskt mersmak. Lovade mig själv att få njuta, vilket jag faktiskt också gjorde. Döm om min förvåning när jag höll samma km tid på 13 km som då jag tokrusade 6 km häromdagen och hade en nära döden upplevelse. Alltså måste det ju sitta i det lilla huuvudet ;) Tack Micke för tröstande och peppande ord. Det där med miljoner människor som faktiskt aldrig rör sig är ju helt sant. Å med lite vilja, mindre kontroll å mycket njut så når jag nog mina mål :) Vi ses i spåret!
MMS
1972 • Västerås
#23
18 augusti 2011 kl 21:41
Gilla
Klart att du inte ska ge upp. I mina ögon springer du snabbt, det är drömtider för mig.... men jag förstår dig. Mitt mål är att springa milen under 60 min, kämpar som attan med det. Fick ett sms från en kompis som inte heller springer i vanliga fall, hon undrade om det var en bra tid att springa 10 km på 55 minuter. Då höll jag på att tömma hela skåpet på löparkläder! men jag försöker tänka att jag springer ju för att må bra, men det är trist när det inte händer så mycket med farten....

Men löpning är bäst ändå!
Micke Larsson
1971 • Norge
#24
18 augusti 2011 kl 22:05
Gilla
MMS:

Och du svarade: "Nej, 55 är inget vidare, jag gör själv 45 minuter i sömnen - lägg ner." :-)?
1975 • Göteborg
#25
18 augusti 2011 kl 22:09
Gilla
Testa gärna att lägga in pass utan vare sig mål eller tid. Spring runt och hitta nya ställen, stigar, vägar och platser. Passera en stig och tänk "vart går den där?", det finns alltid vägar att ta som man inte testat förr. Spring bara precis så länge och så långt som känns bra just den dagen. Blir det 1 km så blir det, blir det en halvmara så ok. Spring på puls istället för tid. Spring i ösregn och motvind och låtsas vara vattentät. Spring i knähög snö som en plogbil. Spring till och från jobbet. Spring hur som helst, men att begränsa löpningen till löpband är synd...

Du verkar ju vara på rätt väg nu, så kör på bara!
MMS
1972 • Västerås
#26
31 augusti 2011 kl 21:22
Gilla
Micke:

Så borde jag ju ha svarat ;) men jag gav henne beröm!
1951 • Lund
#27
31 augusti 2011 kl 22:23
Gilla
Klarar du av att träna med ett snittempo på 5.19/km (och 77 mil hitintills i år), klarar du lätt att gå under 2h med litet specialträning, Fler och längre långpass tror jag är melodin. Själv är jag 60 år och har ett snittempo på cirka 6.08min/km och tränar cirka 115 mil om året. Jag gör cirka samma tider som du på halvmaran och 4.41 på helmaran. Med ordentliga långpass skulle du distansera mig väldigt mycket. Jag lovar dig. Lycka till.
1980 • Staffanstorp
#28
31 augusti 2011 kl 22:44
Gilla
Som så många andra sagt -släpp pressen, bara njut! Poetiskt jämförbart med att leta kärlek -så fort man slutar leta så hittar den en själv istället =)

Hade knäbesvär länge som fick mig att vilja elda upp allt vad löpskor heter, jobbig och lång rehab som inte ledde nån vart. Operation med utlovade 4 veckor till löpbart knä blev ett halvårs mentalt krig.. Kom till slut tillbaka med träningen, stagnerade, pressade mig rätt hårt varje pass och kom knappt framåt alls.

Har nu lagt om och varierar tempo/sträcka/miljö/underlag betydligt mycket mer. Den genomsnittliga farten är sänkt men med variationen och lusten som stöttepelare har det, utan att överdriva, gjort underverk. Ibland maxas det på favoritsträckan med personbästa här och där, då och då blir det barfota i sanden eller bara ut i daggtät skog utan nån som helst plan eller struktur bara för att det är så jävla kul helt enkelt.

Testa nytt och leta inspiration, återfå lusten så är du på god väg. Keep on keepin' on!
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#29
1 september 2011 kl 08:40
Gilla
Så skönt med detta härliga forum! Rädd att jag faktiskt givit upp på riktigt utan Er :0)
Har införskaffat en Garmin (på gott och ont med tanke på kontrollfreakandet) vilket fått mig lite laddad igen. Dessvärre har jag senaste veckan dragits med nåt virus som fått mig att vila. Det som förbryllar mig är att min onda höft inte blivit nämnvärt bättre av denna ofrivilliga vila...

Efter att ha studerat min puls under de senaste rundorna så inser jag att jag kanske skulle tillåta mig längre och lugnare pass lite oftare...
Nån med mer erfarenhet av pulsträning får gärna rekommendera träningsupplägg! Har en ungefärlig maxpuls på 194 (vilket jag uppnått under hårda pass). Tusen tack igen för alla tips!
/Lisa
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.