Löpning Kom igång 11 inlägg 153 visningar

I början

Marita Nilsson
1984 • rössjöholmsvägen 871
#1
20 februari 2008 - 16:15
Gilla
Jag hade tänkt börja jogga och undrar lite om hur jag ska göra i början så jag inte får skador eller överanstränger mig. hur gjorde ni ?
1980 • Göteborg
#2
20 februari 2008 kl 16:23
Gilla
Jag gjorde alla fel och lärde mig.

Nä, men till viss del tror jag att man måste göra en del fel för att lära sig, inte minsta vad som funkar för en själv. Jag är visserligen inte jätterutinerad men har hållt på i ca 4 år nu och jag har mer och mer börjat lita till mig själv och vad som känns bra för mig. I början var det som något jag tänkte att man måste lida igenom, träningen alltså, för att må bra efteråt. Men nu tycker jag mer om att träna än att leva i övrigt. Haha.
1966 • Karlstad
#3
20 februari 2008 kl 16:32
Gilla
Marita:
I den förra tråden har du löptränat ett bra tag.... hm..
Marita Nilsson
1984 • rössjöholmsvägen 871
#4
20 februari 2008 kl 16:46
Gilla
haha oj, måste skrivit helt fel i den andra, sorry !
Sophia I.
1983 • Malmö
#5
20 februari 2008 kl 16:58
Gilla
För att förtydliga Peters inlägg:
"Jag har löptränat ett bra tag, men på senaste tiden har jag vatt sjuk väldigt ofta. jag kan träna i en vecka men sen blir jag sjuk. så får jag vänta i kanske 2 veckor och så går de så i en cirkel. jättejobbigt ! någon som har en aning varför de blir så ?"

? Undrar som Peter. Men det spelar ju egentligen ingen roll. Men som svar på båda frågorna:
1. Du kanske inte hann bli tillräckligt frisk mellan förkylning och träning? Eller så blir du smittad igen.. Ta det lugnt efter en förylning:)
2. En regel är ju att öka max 10% både på farten och mängden per vecka, annars kan man lätt få skador. Jag stretchar alltid efter pass också, det känns som det hjälper mig men det är nog individuellt.

Lycka till!
2006 • Alingsås
#6
20 februari 2008 kl 18:29
Gilla
Du bör börja försiktigt i lugnt tempo under en kortare sträcka och sedan öka successivt både fart och längd. Om du kör på för hårt i början är risken dels att du tröttnar men även att du drabbas av skador. Kroppen måste få tid att hinna anpassa sig för den hårdare belastningen som löpning innebär om man inte har rört på sig tidigare.
Joakim Ljungberg
1973 • Katrineholm
#7
21 februari 2008 kl 11:56
Gilla
Riktiga joggingskor!!!

Har många exempel på lagkamrater i fotbollslaget som undrar varför dom får ont när dom springer i direkt felaktiga skor.

MVH

Jocke
1980 • Täby
#8
21 februari 2008 kl 12:45 Redigerad 21 februari 2008 kl 12:51
Gilla
Tjenix,

Jag har inte heller sprungit så länge totalt sett jämfört med veteranerna på detta forum. Dock har jag nog gått på flera av de vanligaste minorna. Men min vishet efter detta har dock ökat något. Som säkert folk ha sagt tidigare. Lyssna på din kropp. Den säger ifrån när Ni börjar nå gränsen för vad Ni tål. För er som kör mer på vilja än känsla bör ni nog tänka om här! Det viktiga som nybörjare är att man får upp rutinen med löpningen. Gång/Löpning intervaller kanske verkar tråkigt i början men kör man kontinuerligt oavsett väder så behöver man inte göra detta så länge. Kör hellre ofta och kort i början än långt och sällan. Kroppens förbättringskurvan är väldigt bra när man väl kommer igång med med löpningen. Som betalning för en mjuk och skonsam start får Ni ett kontinuerligt löpande som kommer att kännas kul utan avbrott för en massa kroppsliga plågor.

Sedan är det skorna. På forumet finns ju en mängd information om detta. Skorna bör väljas ut tillsammans med någon som kan löpning. Det finns kunnig personal lite var stans, men givet är ju löplabbet. Köp skor för minst 1000 kr. Dessa bör hålla i ca 100 mil om du är en lätt person. Mindre om du är lite tyngre. Det finns ingen anledning att tumma på priset och byt minst 1 gång per år.

Att ha personliga mål kan ju vara bra, men sätt dem inte för högt bara. Försök inte klara Gtb varvet på 2 timmar om Ni börjar träna idag. Sätt som mål att Ni ska ta Er igenom istället, det räcker. Det är en folkfest så passa på och njut av stämmningen. Fila på tider kan ni börja med när det finns en bra styrke och konditionsbas i kroppen att bygga vidare på. Träning är som en pyramid. Har man inte basen (mängdträning) blir det ingen snabbhet heller senare heller.

Kör på känslan! Only.
Do your practise and all is coming - Guru Sri K. Pattabhi Jois

mvh
Per
Karin Annebäck
1982 • Göteborg
#9
23 februari 2008 kl 17:39 Redigerad 25 mars 2008 kl 21:31
Gilla
jag
1981 • Dals-Ed
#10
23 februari 2008 kl 20:11 Redigerad 23 februari 2008 kl 20:13
Gilla
Karin - tror du måste se längre fram än några veckor innan du börjar märka nån större skillnad. Till en början kommer det förmodligen gå rätt lätt till en viss gräns men du kommer garanterat komma till nya nivåer där det tar stopp såvida du inte tränar ännu mer eller snarare effektivare, beroende på vad du har för mål (tider, längder osv). Då pratar vi utveckling som måste pågå i månader och flera år framöver. Är det något man som motionslöpare lär sig är det att ha tålamod. Tonvis med tålamod. Resultaten kommer därefter.

Der finns mängder med program både här på Jogg.se och på andra sidor för en bra start. Sen märker man vad man klarar av och kan plocka bitar lite här och där som man kan anpassa till sin egen träning beroende på mål man har med träningen.

Ju mer du springer ju bättre kondition får du annars men gå inte ut för hårt bara, då kommer skadorna som ett brev på posten. Så länge du inte känner dig alltför sliten av att träna 3 ggr i veckan så kan du säkert fortsätta men som sagt, smärtor i ben, vader hälsenor osv kan vara bra första tecken på att du tränar mer än vad kroppen tål.
Mr. B
1963 • Hemma
#11
23 februari 2008 kl 21:10
Gilla
Äsch - ta i ordentligt så att det gör nytta. Strunta i de korta passen. Får man ont är det ett bevis på att man behöver öka lite. Uppvärmning behövs inte - det får man ju första kilometrarna.

Så tänkte jag, och det tog sisådär fem-sju år innan jag läkte ordentligt igen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.