Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 3361 visningar

Tips till en som inte kan andas ordentligt

sandra söderlind
1991 • Umeå
#1
7 augusti 2011 - 13:24
Gilla
Hejhej! Jag vet inte riktigt vart jag ska vända mig för att få råd om min knäppa skada men nu frågar jag er. Kanske någon har varit med om samma sak eller ändå är kunnig?

Jag älskar att springa. Jag brukar springa nästan varje dag och vill verkligen bli bättre och orka längre. Problemet är bara att jag har ett revben som sitter lite fel och det gör att jag inte kan vidga bröstkorgen som jag ska. Då jag tränar märks det mest eftersom jag då "ytandas", alltså inte andas via magen. Jag brukar försöka ändå att andas via magen men det är svårt och känns inte som att jag hinner med att få all luft jag vill. Detta gör att jag inte kan förbättra mig i min löpträning! jag kommer bara till en viss gräns i ork och sedan är det stopp...

Är det någon som har bra tips till vad jag kan göra? Alla svar uppskattas!

/ Sandra
1952 • Varberg
#2
7 augusti 2011 kl 15:21
Gilla
Bra andning är viktigt. Jag försöker komma ihåg att redan från start andas ordentligt och komma in i en rytm som stämmer med löpningen.
anna
1980 • Malmö
#3
7 augusti 2011 kl 15:50
Gilla
Har läkare sagt att du har fel på revbenet, eller är det något du har upptäckt själv?

Andningövningar kanske skulle fungera? Ligga och ta djupa andetag i vila, öva på att fortsätta med det även under lätt träning, och så småningom under hårdare belastning?

Eller dra ner på farten till en nivå där det inte är för tungt för att kunna djupanda.
sandra söderlind
1991 • Umeå
#4
7 augusti 2011 kl 18:31
Gilla
Jag har varit hos en naprapat som berättat hur det ligger till.

Ja, jag får köra lite andningsövningar, det är bara så tråkigt att inte kunna andas ordentligt. Det känns som att jag egentligen skulle kunna mer men att andningen stoppar. Jag får ont i huvudet eller blir yr då jag springer och då har man liksom inget val än att stoppa. Skittråkigt är det i alla fall...

Tack för tips!
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#5
7 augusti 2011 kl 20:19
Gilla
Verkligen tråkigt när sådana saker begränsar en från att utvecklas... :(
Men du är säker på att det bara beror på revbenet? Det är inte så att du behöver få bättre kondition? Dvs du har förbättrat dig en del, men sen kommit till en "plattå"? Ibland kan det ta lite tid innan man märker att det händer något mer.

Kanske uppfattas som en dum fråga, men tänkte kolla om du har tänkt tanken ändå. :-)
sandra söderlind
1991 • Umeå
#6
8 augusti 2011 kl 09:08
Gilla
Jo, jag har tänkt på det också men man känner liksom skillnad... Men en bra nyhet är att jag var ut och sprang igår och jag tänkte hela tiden på hur jag andades. Jag andades lugnt och med djupa andetag. Resultatet blev att jag orkade längre, sprang snabbare och blev inte yr! Helt perfekt! Det gäller bara att fokusera på andningen hela tiden så går det. :)
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#7
8 augusti 2011 kl 12:23
Gilla
Hej Sandra,
Ett tips för att fokusera på andningen kan vara att koppla andningen till din stegfrekvens. Jag försöker att andas ut på 4 steg och in på 4 steg när jag springer lagom lugnt, och använder detta att regulera farten. När jag måste andas in efter bara 3 steg, vet jag att det går fortare och kan då bromsa farten till 4steg/andning.

Även om jag lyssnar på musik eller en ljudbok märker jag att andningen och takten automatiskt kopplar sig på detta sätt numera.

Nu är ant steg/andning något individuellt, men tänkte iallafall tipsa om detta samband :-)
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#8
8 augusti 2011 kl 13:08
Gilla
Samma som ovanstående.
Jag räknar nästan alltid (åtminstonde när det går tungt)
...ett bra sätt att reglera hastigheten på för min del men också ett sätt för mig att "vila" medan jag springer. Nästan alltid efter en tung uppförslöpa faller jag tillbaka och räknar andning.
När det bara rullar på, kommer jag på mig själv med att helt ha glömt bort att räkna men i 99 fall av 100 är det fortfarande 4 steg per in/ut som gäller i alla fall.
1973 • Göteborg
#9
9 augusti 2011 kl 10:06
Gilla
Att du får ont i huvudet och blir yr är ju oroväckande. Det kan betyda att du inte gör dig av med CO2 (koldioxid). Höga CO2-nivåer i blodet ger just yrsel och huvudvärk, stiger nivåerna ännu mer så tuppar man av.
Om du nu VET att du har ett deformerat revben så tycker jag att du ska söka läkare. Det kanske kan åtgärdas genom en operation.
Eftersom det påverkar dig och din andning såpass mycket så kanske det vore idé att i alla fall undersöka detta!
sandra söderlind
1991 • Umeå
#10
9 augusti 2011 kl 10:23
Gilla
Ja, att räkna andetag brukar jag oftast föröka göra men jag kommer ofta av mig då det blir jobbigare... Jag måste öva mer på det.

Jo, jag borde väl kolla upp revbenet lite mer egentligen. Jag tycker bara inte om att springa hos läkaren hela tiden. Jag har haft problem med fötter (hallux valgus) tidigare och det känns som att jag just sluppit ifrån att springa på sjukhuset 24/7. Om jag känner att det blir för jobbigt eller att det blir värre ska jag nog gå till en läkare, jag vill helst slippa det dock...
1973 • Göteborg
#11
9 augusti 2011 kl 14:26
Gilla
Ja du får anpassa din löpning så att du inte tuppar av ute i spåret! Det är såklart inte kul att springa hos doktorn i tid och otid, men det skadar nog inte att kolla upp det där. Man ska vara rädd om sig ;-)
Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#12
9 augusti 2011 kl 14:39
Gilla
Det där med att räkna kommer jag också på mig själv med att göra då och då. Det kommer liksom med automatik och det verkar stämma rätt bra med 4steg som de andra skriver.

Har ibland funderat på om räknandet hör ihop med tiden då jag red islanshäst och ofta lyssnade och räknade hästens steg. Bara att jag räknar mina egna nu.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.