Löpning Träning 20 inlägg 5104 visningar

Ni killar kan ju bara hänga ut den...

Camilla
1976 • Björklinge
#1
27 juni 2011 - 10:55
Gilla
Har problem med att jag blir så kissnödig då jag springer. Det sista jag gör innan jag drar iväg på träning är att gå på toa. Sen om det är ett intervallpass, så får jag alltid gå och kissa mitt i. Klarar typ 5km innan jag måste hoppa in i buskarna....Vi pratar inte om något litet skvättande utan rejält kissnödig. Så det är inget "inbillat".
Det trycker på i blåsan och löpningen känns tyngre, kissar jag inte då utan bara "ignorerar" det...så kissar jag på mig då jag tar i.

Känns som att det inte spelar någon roll i att strunta i dricka, för jag kissar ju lika mycket ändå.
Det är jäkligt drygt faktsikt....
I normala fall går jag inte på toa så mycket, men det verkar bli då jag anstränger mig...

Gick så långt att då jag skulle ta tid på milen, så blev jag kissnödig....såklart....f_n heller att jag ska stanna tänkte jag...hur gör elitidrottarna.... Så som den motionär jag är....med alldeles för mkt tävlingsanda....så "sket jag i det" (det är humor...hehe *ler*)...jag sprang på, och kissade ner mig...(ursäkta alla kräsmagade). Tiden blev bra....så det var det värt....och jag brydde mig inte eftersom jag var ensam i skogen. Insåg också att dagens tights har bra uppsugningsförmåga *skratt*.
Dock vore det skönt att få några bra tips inför tjejmilen. Då är det ju fler än jag ute och springer!


1965 • Kungsholmen
#2
27 juni 2011 kl 11:16
Gilla
Låter ju som om du dricker alldeles för mycket?
Är du en sån som sippar på en vattenflaska dagarna i ända?
Drick mindre kanske?
Robin
2008 • Götet
#3
27 juni 2011 kl 11:19
Gilla
Camilla
1976 • Björklinge
#4
27 juni 2011 kl 11:27
Gilla
Jag har en vattenflaska...men det är ju bara 0,5l...Att dricka en sån om dan är ju inte så mycket ändå. Eller?
Camilla
1976 • Björklinge
#5
27 juni 2011 kl 11:29
Gilla
Rolig länk Robin....Dock fungerar det ju inte så bra ändå, eftersom jag inte kan springa med byxorna runt benen.

Men seriöst, någon mer måste väl ha problem med detta?
1984 • Göteborg
#6
27 juni 2011 kl 11:51
Gilla
Camilla, jag har lite sådana här problem när jag ska köra ett riktigt jävla kvalitetspass, ett sådant som jag har planerat och sett fram emot i flera dagar.
Det är precis likadant på tävling.

Det jag har läst mig till är att när kroppen "vet" att det är tävling eller att den måste utföra en prestation så vill den tömma sig.
I mitt fall som inte har så bra nerver yttrar sig detta mer än för det flesta, det är i alla fall så jag upplever det.

När det kommer till vanliga träningspass, typ lätt distans eller spontan löpning finns inte detta problemet alls. Utan det uppkommer när jag verkligen laddar inför något.

Kanske är du likadan?
patrik t
1974 • Enskede
#7
27 juni 2011 kl 12:18
Gilla
för mig är det tvärtemot det linus beskriver. jag behöver ofta gå när jag tränar, men sällan under lopp. jag tror att jag dricker för mycket för nära inpå mina träningspass. under lopp dricker jag mer kontinuerligt eftersom det finns vätskestationer.

testa att ta med en flaska under passet och drick mindre direkt innan. kanske funkar?
Maria P
1976 • Grästorp
#8
27 juni 2011 kl 12:50
Gilla
Jag har precis samma problem som du. Tyvärr har jag ingen lösning men jag funderar om det är en bieffekt av att ha fött barn. Lite svaga knipmuskler kanske?
1968 • Kapp
#9
27 juni 2011 kl 12:54
Gilla
Hej!
en halv liter under dagen är ju inte mycket,men annan dricka då kaffe the osv..?
Tycker man ska klara 30min till 2 timmar utan att kissa,
Är det så när du inte tränar oxå?
kansket ett läkar besök? tycker ju inte det hörs helt normalt ut,men kanske flera som har samma problemet?
Anders Thylin
1969 • Nacka
#10
27 juni 2011 kl 13:03
Gilla
har ett par tjejkompisar som har haft lite strul med det där, dock ej träningsrelaterat. de har gått till läkare och "lärt" sig att kissa på nytt. som jag har förstått det så handlar det om att blåsan inte töms ordentligt men att man ändå tror att man är färdigkissad. så mitt tips är som Anders ovan, prova en läkare som kan det där med att kissa.
1971 • Stockholm
#11
27 juni 2011 kl 13:10
Gilla
Innan midnattsloppet förra året kunde jag inte avhålla mig helt från öl på kräftskivan just innan. Drack kanske ungefär en knapp liter starköl. Trots att det var flera timmar innan start så kände jag mig lite smålullig på uppvärmningen. Hällde därför i mig tre stora muggar kaffe för att försöka pigga på mig/klarna till inför loppet. Men ... jag kom inte mer än nån kilometer innan var tvungen stanna o pinka - under skanstullsbron. I år ska jag försöka tima mina förberedelser lite bättre. Typ ingen alkohol eller kaffe just innan start.

Om du verkligen besväras av trängningarna - så kan du ju höra om din husläkare kan skriva ut en liten tablett desmopressin (som tillfälligt bromsar urinproduktionen) att ta före du ska springa lopp eller andra viktiga pass?
Camilla
1976 • Björklinge
#12
27 juni 2011 kl 13:11
Gilla
Tävlingsmage...ja det har jag också... om jag tänker på ett lopp och pratar mycket om det eller det kan ju vara ett pass jag ska köra om jag ska prestera nåt....så kan jag bli orolig i magen..och få springa på toa. Då pratar vi dock nummer 2. Var likadant då jag tävlade i längdskidor då jag var ung...men oftast tömmar man sig och sen är det bra...
Kissnödig det blir jag ändå...

Det där med att man inte tömmer blåsan ordentligt kan kanske vara nåt. Det har jag själv funderat på.... Kanske vill man skynda sig lite....
- Maria, jag har ju också fött barn, och mina knipmuskler är ju inte de bästa men jag försöker träna dem (just av den anledningen så måste jag ju hoppa in bakom ett träd, annars blir det en olycka i nerförsbacken...).
Karin
1973 • Linköping
#13
27 juni 2011 kl 13:23
Gilla
Ibland när jag tränar så svettas jag inte ordentligt trots att jag tar i. De gånger blir jag också kissnödig. Jag funderar på aom kroppen vill bli av med vätska, men svettningen inte kommer igång ordentligt och därför blir jag kissnödig?

Kan det vara så?
Maria P
1976 • Grästorp
#14
27 juni 2011 kl 13:26
Gilla
Ja, att blåsan inte blir helt tömd har jag också funderat på. Jag är som en skunk och springer på toa hela tiden. Även på natten. Men jag dricker väldigt mycket. Jag får lov att googla lite på det. Att gå till läkaren är står långt ner på min favvolista..
Men va skönt det skulle vara och kunna springa utan kisspaus.
2006 • Alingsås
#15
27 juni 2011 kl 13:58
Gilla
Stresshormoner kan också spela roll. Att ladda inför ett lopp eller träningspass kan innebära ett visst stresspåslag och stresshormoner ökar signaler till urinblåsan. Stresspåslaget hänger ihop med kroppens "slåss eller fly-reaktioner" och gör bl a att man blir kissnödig, pulsen ökar och musklerna får mer syre. Kan jämföras med att man blir kissnödig inför t ex en anställningsintervju eller annat som kan upplevas som stressande.
Att dricka "lagom" under dagen, inte kissa för säkerhets skull utan vänta tills man behöver, träna knipövningar kan vara värt att testa. Är bäckenbotten svag kan det ibland funka med att använda tampong vid de mer ansträngande passen. Den gör att spänningen i bäckenbotten ökar något och det kan hjälpa blåsan. Annars är det bra att rådfråga läkare på VC/gyn eller sjukgymnast för mer specifika träningsråd.
Camilla
1976 • Björklinge
#16
27 juni 2011 kl 14:19
Gilla
Ja läkare är jag inte så sugen på att gå till..... Vid intervallerna gör det ju inte så mkt, men vid distanspassen vill man ju inte få ett avbrott!
Men jag har ju lite att testa inför nästa pass... Hörde också att lite salt innan träning (binder vatten) kan vara bra att ta... Sen är väl frågan hur nyttigt salt i sig är.... Så det kanske lämpar sig bättre innan ev. tävling sen istället.
Det med stresshormoner var intressant....för det blir lite så att ska jag resa så måste jag på toa det sista jag gör...gå från jobbet...ja då får toaletten ett besök...och det är väl lite maniskt kanske! Innan Vårruset var jag på toa 3ggr inom 2 timmar.... Hörde att kön till Bajamajjorna var lång på Tjejmilen..."Ve och fasa..." (hoppas på buskar).
2006 • Alingsås
#17
27 juni 2011 kl 15:12
Gilla
Om man spinger och kissar "i förebyggande syfte" får blåsan missvisande signaler och man känner sig kissnödig oftare än vad som behövs. Man kan försöka träna det genom att inte springa på toa direkt utan att försöka känna efter om jag verkligen är kissnödig eller om jag bara är nervöst kissnödig. Självklart vill man inte behöva kuta in i buskarna under loppet, så jag förstår precis dilemmat med köerna på Tjejmilen :) Blir själv lätt stress-kissnödig, men försöker avvakta ett tag och då lägger sig ofta den känslan. (...måste jag verkligen kissa innan jag går från jobbet, det kan jag ju göra när jag kommer hem osv.)
Anna Södergren
1977 • Obbola
#18
27 juni 2011 kl 15:37
Gilla
Detta med att tömma blåsan kan nog vara något - det är inte ett ovanligt problem hos kvinnor som fött barn. Prova "trippel-voiding": kissa - res dig upp en lite stund - kissa igen - res dig upp en liten stund igen och kissa en tredje gång. Hjälper bra att tömma blåsan.

Och har du problem i nedförsbackarna är bäckenbotten absolut för svag - här är det bara knipövningar som hjälper. Massor med gånger per dag (ingen ser ju, bra att göra under tråkiga möten, på bussen, framför TVn osv). Googla på tips på olika övningar. Ultimata bäkenbottenträningen är sedan att hoppa studsmatta, gärna lite "småkissnödig" =)
1965 • Uppsala
#19
27 juni 2011 kl 16:17
Gilla
Fast med tanke på trådrubriken: Det finns nog få vägar som leder så snabbt till problem som att springa omkring med den hängande ute....
Camilla
1976 • Björklinge
#20
28 juni 2011 kl 09:26
Gilla
Jo Peter...men trådrubriken var mest till för att få folk att gå in och läsa...och på så vis få lite bra råd! :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.