Löpning Kost & Näring 829 inlägg 38426 visningar

Viktuppgång trots träning!!!!!

1964 • Kristianstad
#1
24 maj 2011 - 12:52
Gilla
För 3 år sedan vägde jag 72 kg till mina 170 cm. Tänkte ta ett ryck och komma under 70, men......väger idag 83 kg i stället! Har alltid tränat och de senaste åren mer regelbundet eftersom barnen flyttat ut och man har all tid i världen. Väldigt frustrerande att riktigt känna hur man växer! Jag har varit på läkar koll, men inget är "fel". Möjligtvis att ämnesomsättningen minskar med åldern. Jo tack! jag springer 4-5 ggr (även intervaller) i veckan, tar en extra långpromenad på helgen och kör styrka för överkroppen 1 (helst 2) ggr i veckan.
Det är självklart mycket jobbigare att springa med denna vikten, så orken har blivit sämre. Har genomfört 4 halvmaror på strax över 2 tim (det senaste -08), men nu orkar jag ca 7 km innan jag måste gå och det går inte fort........
Kosten är säkert en del i detta, men sååå fel äter jag inte!
som sagt, väldigt frustrerande att "inget händer" i rätt riktning och tar gärna emot tips och råd.
< < < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > > >
1969 • Stockholm
26 maj 2011 kl 20:12
Gilla
Intervallmannen: Kalori in - kalori ut gäller. Jag lovar. Ingen säger att det är enkelt eller att det är en "metod" överhuvudtaget. Hur skulle man kunna beräkna upptagen energi från det man stoppar i sig och hur räknar man ut hur mycket man förbränner med någon som helst säkerhet? Per har förklarat det gång efter annan; ät mindre så går du ner! Kalori in - kalori ut är den fysikaliska bakgrunden, att ifrågasätta det är som att ifrågasätta gravitationen (och missförstå inte nu, jag är helt för att man ska ifrågasätta, men om man konstant ifrågasätter allt så kommer vi inte framåt).

Förresten; varför skulle det vara "fult" att säga åt någon som vill gå ner i vikt att det kräver lite viljestyrka? Vill någon sluta röka, vilket är rådet då? Rök utan filter så blir det inte lika många? Jag tycker tvärtom det är att nedvärdera människor när man ger tips om att trycka i sig saker för att bli mätt men ändå gå ner (för blir du hungrig kommer det ju inte att funka, let's face it , du har ju usel viljestyrka).
26 maj 2011 kl 20:38
Detta inlägg har raderats
1964 • Kristianstad
26 maj 2011 kl 20:38
Gilla
Jonas L-jag tränar redan i minst 5-6 pass i veckan. Möjligtvis kan passen bli mer effektiva.
Jag har naturligtvis provat att räkna kalorier, Viktväktarna osv. Det jobbiga med min viktuppgång är att den kommit fort, trots att jag hållit igång som bara den. (Annars kunde jag förstått det). Väldigt frustrerade!! Som jag skrev har jag även kollat mig hos DR. Skölkörtelprov, avföringsprov, genomgått koleskopi m.m. Blodvärdet var lågt...112 hb.
Det känns tungt att bara acceptera att man blivit äldre och att ämnesomsättingen blivit lägre...... Än en gång-tack för alla synpunkter, jag har nu kört min egen variant av LCHF sedan jag väckte min fråga. Jag har lyckats med att inte äta sötsaker, så det känns bra så här långt.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
26 maj 2011 kl 20:52
Gilla
Av ren nyfikenhet. Hur många kcal åt du per dag ungefär när du räknade?
1966 • Karlstad
26 maj 2011 kl 21:06
Gilla
Avd. "Trådar som spårar ur och min pappa är mycket starkare.."
1964 • Kristianstad
26 maj 2011 kl 21:16
Gilla
Jag finns registrerad på matdagboken, använder det inte längre. Bildade mig en uppfattning om hur mycket kalorier det verkligen var i det jag normail åt. För att behålla vikten skulle jag äta 2000, jag försökte hålla 1600.
1970 • Gånghester
26 maj 2011 kl 22:39
Gilla
Att inte laga egen mat och ändå gå ner i vikt tror jag är jättesvårt. Få har man dålig koll på innehållet, dvs vad man stoppar i sig.
Jag trodde inte heller att jag åt så "mycket fel", tills jag gick med i Viktväktarna. Det som är bra med Viktväktarna är att man utesluter ingenting, men begränsar mängden av vissa saker.Nu gör jag mycket mindre fel och har lärt mig att matplanera. Ta en stund och gör en veckomeny och handla hem vad du behöver till den! Blir t.o.m roligt att laga mat när man först slipper våndas över vad man ska hitta på! Super!

Jag gick ner 14 kilo på 3,5 månader och har hållt mig i 1,5 år nu!
Rekommenderas! Lycka till!
Anders E
1968 • Sollentuna
26 maj 2011 kl 23:00
Gilla
Jag var i samma situtation som du Birgitta för ett år sedan. Tränade hårt men gick inte ner i vikt. Jag var van att kunna äta mig mätt på nästan vad som helst och tack vare träningen hålla vikten i schack. Tyvärr ökade vikten för varje år som gick.

Jag valde upplägget att äta mindre portioner utan att lägga om kosten. Det pris jag betalade var hungerkänslor mellan måltiderna. Jag kan tänka mig att man får mindre hungerkänslor om man dessutom lägger om kosten till LCHF, vilket därmed skulle vara ett skonsammare sätt att minska kaloriintaget ur ett hungerperspektiv.

För egen del har jag gått ner från 89 kg till 76 kg på ett år. Jag har vant mig vid mindre portioner och håller den nya matchvikten. Kroppen har anpassat sig till ett lägre kaloriintag och hungerkänslorna mellan måltiderna är inte lika märkbara som när jag började trappa ner.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
26 maj 2011 kl 23:02
Gilla
Jag har ätit i snitt fem mål mat ute (lunchrestauranger av alla de slag, sällan vad som skulle klassas som "bra mat") per vecka sen jag började gå ner i vikt för 18 månader sedan (har hittills tappat nästan 32 kg). Det har gått alldeles utmärkt, men det kräver en sjujävla disciplin och kontroll på portionsstorlekarna.
1969 • Stockholm
27 maj 2011 kl 07:21
Gilla
Ulrika: är det fortfarande så att mycket frukt och allt grönt är "gratis" hos viktväktarna? D.v.s. du får äta så mycket du vill.
John Edberg
1979 • Jönköping
27 maj 2011 kl 08:11
Gilla
Johan Larsson Thomas Strömquist:
Mina källor var var enbart för att stärka mina teorier och visst fungerar det bra att hitta dem på nätet när det är ett forum vi befinner oss i. Johans utdrag från NE lär ju inte vara mer tillförlitlig då den lika gärna kan vara från 1991. Att insulin är ett anabolt hormon var en felaktig teori som var baserad på djurförsök men man vet nu att det inte gäller på människor. Insulinet kan mycket väl underlätta uppbyggnad vid vissa situationer men transporten av aminosyror klarar sig utmärkt utan detta hormon.
John Edberg
1979 • Jönköping
27 maj 2011 kl 08:36
Gilla
Patrik M:
Nä det verkar ju onekligen som att räkna kolorier är den utlimata metoden då så många lyckas med den. Det har räknats kalorier enda sedan 80-talet och det har knappast gjort oss smalare. Jag tror inte någon vet exakt hur kroppen fungerar men att alla skall förkasta LCHF utan att veta något överhuvudtaget om tanken bakom är ju ganska tråkigt.

Att du och frugan inte fixade det hela var ju, precis som du beskriver, att ni inte klarade av omställningsbesvären. Att vänja kroppen att förbränna fett istället för socker tar olika tid hos olika individer. Att man då blir tokig för att man inte får i sig socker tyder väl mest på sockerberoende?

Du skriver också: "Nej, ni ska inte vara så säkra på er sak. OM människan var skapt för att käka enligt LCHF så hade människan antagligen aldrig käkat på något annat sätt."

Om du funderar lite över hur länge människan har levt på jorden och hur länge vi enbart levt på protein och fett så kanske du själv hittar svaret på ditt ogenomtänkta påstående. En hint är ju att det bara var 9000 år sedan som vi började odla, 100 år sedan som vi lyckades framställa raffinerat socker och 30 år sedan som fettskräcken startade. Sedan blev vi vist rejält feta. Livet är inte så komplext att vi måste räkna kcal hela dagarna.

Om polarna vill gå och ta en pizza så funkar det alldeles utmärkt med en kebabsallad för min del. Och varför inte med extra sås?

Snällt dessutom att du hävdar att alla som inte klarar att gå ned i vikt, trots att de försökt med allt, lider av dyskalkyli och inte klarar addera sina kalorier.

Sedan har jag inte en aning om varför du drar in McDonalds i det hela. Vad jag skrev var att de ingår ILSI som förser EU med kostråd. Jag vet att deras kött håller ganska hög kvalitet (sen att en McChicken innehåller 49 kemikalier är ju en annan femma). Deras pommes är däremot ren stärkelse så varför man skulle äta dem när man går på LCHF förstår jag inte.
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
27 maj 2011 kl 09:01
Gilla
Johan; man behöver inte odla för att få tag i kolhydrater. Notera Kitava-exemplet.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
27 maj 2011 kl 09:12
Gilla
@John: Eftersom du om och om igen uttalar dig så tvärsäkert om hur människan åt förr ("hur länge vi enbart levt på protein och fett"), tycker jag bland annat du kan läsa följande information som Livsmedelsverket lämnar om sk. Stenålderskost: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Stenalderskost/

Fast Livsmedelsverket var väl köpta av djävulen eller hur det nu var och att använda Wikipedia och Kostdoktorn är mycket tillförlitligare.

Du återkommer ständigt till 80-talet och hur farligt det var när fettskräcken spred sig. Denna vill du nu byta ut mot en vanvettig kolhydratskräck. Låter varesig sunt eller hållbart i mina ögon, men balans och sunt förnuft är uppenbarligen utdöende fenomen.

Slutligen, sluta vänligen uttrycka dig som om du sitter inne med en massa kunskap som vi andra saknar och att allt du uttrycker är oemotsägliga sanningar. Jag skulle tro att det framförallt är det som gör att du möter mothugg i varje tråd där du drar in LCHF, inte LCHF i sig.
John Edberg
1979 • Jönköping
27 maj 2011 kl 09:30
Gilla
Peter:
Kitava-studien visar väl ganska tydligt att raffinerade och processade grödor ökar förekomsten av metaboliska syndromet. Dessutom åt de väldigt mycket kokofett som består av 90 procent mättat fett (30 procent laurinsyra).
John Edberg
1979 • Jönköping
27 maj 2011 kl 09:39
Gilla
Gabriella:
Jag har ju dock redan kommenterat mina källor. Om du litar på SLV så litar jag på kostdoktorn. Det blir väl bra!?

Jag har inte vid ett enda tillfälle skrivit att jag har någon form av kolhydratskräck. Själv äter jag mängder med grönsaker och ibland även nötter. Det jag personligen undviker helt är alla former av socker och produkter innehållande processat vetemjöl.

Men visst jag har möjligheten att rannsaka mig själv emellanåt och vet med mig att jag ofta är mycket radikal. Men det är ju aldrig någon som kommer med bättre argument än: Lagom är bäst eller sunt förnuft (vilket jag inte har en aning om vad det innebär).

Man behöver ju inte bli rabiat av någon annans teori som förmodligen är lika verklig som din egen.
1968 • Kapp
27 maj 2011 kl 12:26
Gilla
John Edberg: hade varit intresant att veta om du själv lyckats att gå ner i vikt med LCHF?
John Edberg
1979 • Jönköping
27 maj 2011 kl 12:36 Redigerad 27 maj 2011 kl 12:37
Gilla
Jag har aldrig haft problem med min vikt men jag tappade givetvis en hel del vatten när jag gick över till LCHF. Kolhydraterna binder ju en hel del vätska och när den försvinner genom njurarna är det lätt att få brist av både kalcium och magnesium (vilket kan vara bra att tänka på).

Jag gick ner från 75 till 71 ganska snabbt. Det roliga är att jag nu gått upp 2 kg i muskler. Jag har gymmat mycket i mitt liv utan några större framsteg. Har alltid haft svårt att bygga muskler. NU när jag tillbringar väldigt lite tid på gymmet så har mina muskler börjat växa. Skjortor och kavajer sitter helt plötsligt tajtare över armarna och ryggen.

Den främsta anledningen till att jag lade pm kosten var för att jag på senare år fått högre blodtryck, något som både min far och min bror lider av. Innan LCHF brukade jag ligga runt 140/90 och efter bara någon månad så gick det ned till 120/75 där det ligger kvar idag 7 månader senare.
1968 • Kållered
27 maj 2011 kl 12:59
Gilla
John Edberg>> Du har antagligen hört talas om "straw men" (halmgubbar)? Du sätter upp ett flertal i ditt svar 08:36 till mig. :) Det innebär att man konstruerar ett argument från opponenten och sedan svarar på det. Det är inte mycket av det du verkar svara på som jag faktiskt har påstått. Du sätter upp halmgubbar på löpande band.
Denna lilla inledning och övrigt som jag skrivet till dig nedan är inte på något sätt avsett att påverka dig i din tro, för det tror jag inte är möjligt.
Det är endast till för att balansera din propaganda för alla eventuellt osäkra som läser här. Tro alltså inte att jag är så dum så att jag försöker resonera med dig.

Du skriver: "Nä det verkar ju onekligen som att räkna kolorier är den utlimata metoden..."
Jag har gång på gång sagt att det inte är en metod i sig, faktum är ju att det finns en uppsjö av metoder att få kontroll på energibalansen. Så även genom LCHF för vissa. Detta är en halmgubbe.

Du skriver: "Att du och frugan inte fixade det hela var ju, precis som du beskriver, att ni inte klarade av omställningsbesvären. Att vänja kroppen att förbränna fett istället för socker tar olika tid hos olika individer. Att man då blir tokig för att man inte får i sig socker tyder väl mest på sockerberoende?"
Vem har pratat om socker? Menar du att man är sockerberoende om man inte klarar sig utan pasta, ris och potatis? Verkar vara en halmgubbe, eller så är det helt enkelt så att man inom LCHF hävdar att de som äter ris, pasta och potatis är sockerberoende?

När det gäller historik över människans framsteg som art i förhållande till vad man ätit så har det forskats en hel kring det och din personliga historiesyn är garanterat varken komplett eller korrekt. Finns säkerligen en hel del forskning att göra på detta ämne.
Några exempel (orkar inte leta källor nu, men kan göra det om du vill):

1. Man har kommit fram till att en stor anledning till att de Homo Sapiens som levde i grottor vid Sydafrikas sydligaste spets för ca 200.000 år sedan plötsligt fick större och mer väl fungerande hjärnor var att de började fånga och äta mycket skaldjur längs stränderna. LCHF? Ja kanske.
2. Sumererna (de första som började bygga städer, troligen uppfann hjulet, skrivkonsten etc.) förlitade sig extremt mycket på spannmål och åtnjöt en fullkomligt explosiv utveckling under ca 3500-2000 fKr. LCHF? Nä, antagligen inte.
3.Romarna - dom förlitade sig minsann BÅDE till stor del på spannmål (gröt, gryn, bröd) OCH på fisksås (Garum) samt även på fläsk. Detta beskriver i stora drag en legionärs kost, för "vanligt folk" var det sannolikt mest spannmål och fisksås som gällde. Legionärerna, som var de som rörde sig mest över världen åt dock allt de kom över. Om de stötte på frukt så åt de det t ex. Ingen kan hävda att någon civilisation hittills har varit lika framgångsrik under lika lång tid som romarriket. I själva verket så är det diskutabelt ifall romarriket någonsin gick under eller om vi i själva verket fortfarande lever i en förlängning av det. LCHF? Nix. Varierad kost? Tja, typ.


Du skriver: "Snällt dessutom att du hävdar att alla som inte klarar att gå ned i vikt, trots att de försökt med allt, lider av dyskalkyli..."
Har inte hävdat det. Återigen, en halmgubbe.


Det var du själv som drog upp McDonalds i ditt inlägg från 26 maj 2011 - 17:00, inte jag.
John Edberg
1979 • Jönköping
27 maj 2011 kl 14:09
Gilla
Patrik M:
Faktum är ju att jag inte konstruerat något överhuvudtaget. Snarare kopierat dina egna ord och därefter svarat på dem.

Om man skall hålla koll på energibalansen så är det ju precis som vi konstaterat flera gånger i denna tråd, att man måste se till nettokalorierna. Det enda JAG har sagt är att LCHF gör det lättare på grund av att man inte behöver räkna kcal. Man kan äta sig mätt och ändå gå ner i vikt PUNKT!

Pasta, ris och potatis består av stärkelse som redan i munhålan spjälkas till den enkla sockerarten glukos. Sist jag kollade på WIKIPEDIA så var det en enkel sockerart.

Skaldjur innehåller omega-3 och påverkar det goda kolesterolet. Mer HDL innebär mindre triglycerider och därför friskare celler. Kan vara ett av svaren. Givetvis är skaldjur LCHF.

Givetvis har människan ätit kolhydrater i alla tider, men inte i samma mängd och inte i den rena form som vi äter idag. Dåtidens kolhydrater var garanterat svårare att smälta för människokroppen och påverkade våra hormoner mindre. De saknade förmodligen besprutningsmedel och kunskapen att tillverka raffinerade spannmålsprodukter. Dessutom var det bra mycket mer näring i jorden då den inte var så sönderodlad som idag.

Du hävdade dessutom ganska tydligt att Sten Sture inte lyckats gå ned i vikt på grund av att han inte visste hur man skulle räkna, fuskade eller inte vet hur man räknar. Då borde det gälla alla andra som inte går ner i vikt.

McDonalds var det mycket riktigt jag som tog upp, men jag skrev absolut inte något om kvalitén på deras mat och vilka som kan eller inte kan äta den, Det var du.
< < < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.