Löpning Kost & Näring 829 inlägg 38427 visningar

Viktuppgång trots träning!!!!!

1964 • Kristianstad
#1
24 maj 2011 - 12:52
Gilla
För 3 år sedan vägde jag 72 kg till mina 170 cm. Tänkte ta ett ryck och komma under 70, men......väger idag 83 kg i stället! Har alltid tränat och de senaste åren mer regelbundet eftersom barnen flyttat ut och man har all tid i världen. Väldigt frustrerande att riktigt känna hur man växer! Jag har varit på läkar koll, men inget är "fel". Möjligtvis att ämnesomsättningen minskar med åldern. Jo tack! jag springer 4-5 ggr (även intervaller) i veckan, tar en extra långpromenad på helgen och kör styrka för överkroppen 1 (helst 2) ggr i veckan.
Det är självklart mycket jobbigare att springa med denna vikten, så orken har blivit sämre. Har genomfört 4 halvmaror på strax över 2 tim (det senaste -08), men nu orkar jag ca 7 km innan jag måste gå och det går inte fort........
Kosten är säkert en del i detta, men sååå fel äter jag inte!
som sagt, väldigt frustrerande att "inget händer" i rätt riktning och tar gärna emot tips och råd.
< < < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > > >
John Edberg
1979 • Jönköping
26 maj 2011 kl 16:37
Gilla
Hahaha! VAD är problemet egentligen? Varför återkommer vi till kalorinettot hela tiden?

Jag skriver en sista gång så får vi se om det går in denna gång:

Det finns INGEN som påstått att det är något annat än kalorinettot som gäller. ALLA här inne är överens om det. Vad jag har sagt är att du blir snabbare mätt utav fett och står dig längre. Därför äter du givetvis inte för mycket.

Sen skulle jag vilja att du Per, testar att äta 5000 kcal fett. Om du inte hunnit kräkas innan så lovar jag att jag skall vara tyst. Om du däremot släpper på din beundransvärda självdisciplin så tror jag det är fullt möjligt att äta 15 000 kcal från kollisar. :)
John Edberg
1979 • Jönköping
26 maj 2011 kl 16:48
Gilla
Sten Sture Skaldeman är ju annars ett bra exempel. Alla vet nog vem han är men för er som inte hört talas om honom så är han mannen som läkaren gav ett halvår kvar i livet. Han hade extrem övervikt och led av metabolt syndrom. Han hade testat allt när det kommer till olika bantningsmetoder, räkna kcal etc.

Han beslöt sig mer eller mindre för att ta sitt liv med fet mat. Ett år senare hade han rasat i vikt och blivit frisk.

Men som sagt, det behöver tydligen inte fungera för alla.
http://www.skaldeman.se/
John Edberg
1979 • Jönköping
26 maj 2011 kl 17:00
Gilla
Lars:
OT. Jag tror kanske att man kan ta artikeln med en nypa salt (vilket man förstår när man läser den). Det finns inte en enda studie som pekar på att mättat fett skulle vara skadligt för oss, tvärtom. Läs gärna om kolesterol här:
http://www.kostdoktorn.se/kolesterol

En bra mycket mer intressant artikel är den som publicerades i dagens medicin 2009 där SLV försökte bevisa att mättat fett var skadligt. Detta med hjälp av 72 studier som alla visade sig vara bluff:
http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/04/08/livsmedelsverket-bor-omede/index.xml

Unilever tillsammans med Coca cola, McDonalds, Pfeizer m fl. ingår i ILSI vars experter medverkar i Eurrecca – ett förberedelsearbete för enhetliga kostråd inom hela EU. Dessa kostråd når Svenska Livsmedelsverket och vårdcentraler runt om i landet. Kom ihåg att pengar styr och är det något som omsätter pengar så är det livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin. Förstå gärna sambandet.
1967 • www.sapiens.se
26 maj 2011 kl 17:02
Gilla
Något säger mig att Sten Sture inte hade testat att springa några 15 mil i veckan...

Undrar hur det kommer sig att de Kenyanska löparna ser ut som de gör trots att de bombar kolhydrater?
Mikael Andersson
1989 • Glimåkra
26 maj 2011 kl 17:09
Gilla
Sten Sture Skaldeman //
"Naturlig viktreglering ser inte alls ut som läkare och dietister tror. Den har ingenting med kalorier eller motion att göra."

Det låter ju klokt sagt, eller kanske inte riktigt.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
26 maj 2011 kl 17:12
Gilla
John, intressant med en länk till Wikipedia och HGH, när vi diskuterade insulin;-)

I NE står följande om Insulin (ett litet utdrag bara):

Cellernas ämnesomsättning påverkas på flera sätt av insulin. Kolhydratomsättningen påverkas bl.a. genom att insulin underlättar transporten av glukos in i många (men inte alla) celler. Vidare ökar glykogenbildningen, och syntesen av glukos minskar. Tillsammans leder detta till att mängden glukos i blodet minskar. Vid insulinbrist sker inte dessa regleringar, vilket förklarar den höga glukoshalten i blodet och glukosutsöndringen med urinen.

Insulin påverkar dessutom protein- och fettomsättningen genom att underlätta såväl transporten av aminosyror in i celler som fettsyrasyntesen, samtidigt som fettnedbrytningen minskas. Insulin är därför ett anabolt hormon, dvs. allmänt uppbyggande. I hjärnans hypotalamus stimulerar insulin vissa nervceller så att dessa avger signalsubstanser som framkallar mättnadsupplevelse.

1969 • Stockholm
26 maj 2011 kl 17:24
Gilla
Jo men John har ju bjussat på länkar till Sten Sture, Wikipedia, youTube, kostdoktorn och så tror jag Ägg-och-Baconfrukosten var en referens till Aftonbladet-löpet idag, så det är ju inte lönt att argumentera emot längre mot det tunga artillerit...
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
26 maj 2011 kl 17:58
Gilla
Ur Jogg-tråd år 2021: "Under 2010-talet startade den fetma-epidemi som skulle komma att bli den värsta hittills i mänsklighetens historia. Detta till följd av att man började intala folk att vikten av fysisk ansträngning var starkt överskattad och att man skulle basera sin kost på feta biffar (med fettranden kvar) toppade av ett rejält lager smör samt ett par glas grädde att skölja ner det med. Man trodde att bara man åt tillräckligt med fett och aktade sig för frukt och potatis kunde man aldrig äta för mycket."

Förlåt, men detta har spårat ut totalt. Och det som stör mig är heller inte rådet att minska på kolhydraterna, utan lobbandet för att LCHF är något slags universallösning som passar alla i alla sammanhang.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
26 maj 2011 kl 18:03
Gilla
OT igen, och sista gången för mig i den här tråden. Bara för att du skrivit massa inlägg och det ena och det andra tidigare John, så blir inte det inlägg jag kommenterade mindre fel eller generaliserande.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
26 maj 2011 kl 18:05
Gilla
Vem betalar kostdoktorn tro...
1968 • Kållered
26 maj 2011 kl 18:29
Gilla
Kära LCHF-anhängare, ni framstår faktiskt som en smula rigida i ert resonemang. :)

Det kan helt klart vara mycket enklare att räkna kalorier, inte i början kanske då man måste lägga en heeeel del på minnet. Å andra sidan finns det fiffiga webkalkylatorer, appar etc som kan hjälpa en att komma igång.
Den stora fördelen, och det som gör att det efter hand blir mycket lättare än att följa någon speciell bokstavsmetod, är att man kan äta ALLT och ändå gå ned i vikt. Huvudsaken är att man har koll på t ex att en mums-mums innehåller 4 ggr mer energi än vad ett mariekex gör. :) Den mat som står till buds och som man för tillfället känner för kan man äta.

Hur gör ni förresten om polarna vill gå och ta en pizza? Ber ni att få lite kött och sallad på en tallrik då bara? :)
Eller om det är vegetariskt som gäller? Eller ärtsoppe-/pannkakedag och inget annat finns på lunchmenyn?

Nä, kom inte och säg att det är enklare med LCHF, för det gäller bara i början. :)

Frugan och jag provade LCHF en gång och det var väl kanoooon att käka ägg o bacon de första dagarna, men sedan blev det skitjobbigt att inte äta pasta, potatis, bröd etc. Kändes som att jag skulle bli tokig.
Nä, för mig blev det helt klart enklare att bara räkna kalorier in och kalorier ut. Gick ned ca 30 kg på ett halvår och har hållit exakt samma vikt i 3 månader nu, +/- ca 1 kg olika dagar. :) Se'n började jag springa och hittade jogg.se... Och så vidare... :)

Nej, ni ska inte vara så säkra på er sak. OM människan var skapt för att käka enligt LCHF så hade människan antagligen aldrig käkat på något annat sätt.

Dock finns det säkerligen individer som det passar bra för, helt klart. :)

Dessutom bör ni ta till er av vad Per skriver; att ni först efter lite mothugg erkänner att själva anledningen (den fysikaliska processen) till att man går ned i vikt av LCHF är att man får i sig färre kalorier i snitt per dag.
Hade ni bara sagt det i första skedet så hade det inte alls stuckit lika mycket i ögonen på era opponenter i olika sammanhang. :)
1968 • Kållered
26 maj 2011 kl 18:31
Gilla
John Edberg>> Om Sten Sture misslyckades med att gå ned i vikt genom att räkna kalorier men lyckades med LCHF så beror det antingen på att han fuskade med räknandet, att han inte hade tillräcklig information om hur man ska räkna eller att han helt enkelt inte kunde räkna. Jag tippar på det förstnämnda. ;)
1968 • Kållered
26 maj 2011 kl 18:37
Gilla
John>> Angående McDonalds så är det väl ett utmärkt ställe att få i sig mättade fetter på? Bara man ser till att beställa en stor pommes och bearnaise- eller vitlökssås.
De få kolhydrater som finns kvar i deras pommes kan väl knappast skada LCHF-dieten? ;)
Se'n slänger man brödet till burgaren och äter salladen, osten, dressingen och köttet.
Perfekt för en LCHF:are?
Intervallmannen
1974 • Guldrupe
26 maj 2011 kl 18:39
Gilla
Är det inte lite löjligt att varenda tråd där någon frågar om diet-råd genast blir ett internkrig mellan kalori in/ut- och LCHF-förespråkare?
Ingen sida kan utom all rimlig tvivel bevisa att deras metod är RÄTT och ni kommer garanterat inte att konvertera varandra. Jag tror iaf att trådskaparen hellre läser ett svar som säger: "Så här har jag lyckats - prova om du vill.

Vi har trots allt ett val hur vi väljer att leva. Visst man kan välja att leva med skygglapparna på, blint efter det som är allmänt accepterat som "vetenskapliga bevisat", eller så kan man läsa dessa studier med en nypa salt, använda sitt intellekt (hör o häpna) till att sålla ut vad som kan vara matnyttigt och varför inte PROVA själv?!

Så Birgitta. Du skriver att du slutade laga mat när barnen flyttade ut, det kanske kan vara något som kan vara värt att prova som ett första steg. Mitt personliga val som funkar för mig efter mycket "self guinea pigging" (provade en varisort av LC första gången 1998) är att äta så mycket hemlagat oprocessad/naturlig mat som möjligt. Känner jag att fettprocenten i kroppen (jag tycker vikten är ganska intetsägande) behöver minskas lite så supplementarar jag med extra fett, gärna kokosnötolja/torskleverolja och drar ner lite på kolhydraterna...

Just nu är jag fokuserad på löpningen, men för att optimalt minska fettprocenten har jag haft betydligt bättre resultat med viktträning och high intensity interval training som cardio. Om du vill ha en riktig utmaning så kan du prova ett träningsprogram som P90X t ex - jobbigt att kombinera med löpträning dock.

Kom ihåg att det finns ingen one size fits all-lösning, men var inte rädd för att prova dig fram. Din kropp kommer att ge dig betydligt bättre feedback än vad någon besserwisser någonsin kommer att kunna göra.

Lycka till!
1968 • Kållered
26 maj 2011 kl 18:43 Redigerad 26 maj 2011 kl 18:45
Gilla
Intervallmannen>> Äpplen och päron!
LCHF är en metod.
Kalori in/ut är den grundläggande fysikaliska processen.

Det är väl bra att veta *varför* man går ned i vikt? Så kan man ju se'n fritt välja vilken metod man vill använda för att göra det? :)

Ditt tips att laga mat hemma är grymt bra! Dels tenderar man att få i sig nyttigare mat och dels gör man ju av med fler kalorier om man handlar, lagar mat och sedan diskar. :)
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
26 maj 2011 kl 18:59
Gilla
Patrik M

Du har verkligen förstått och sammanfattar det hela på ett bra sätt.

Känns som att det räcker för mig i den här tråden. Lycka till allihop och uppnå nu allt ni önskar :)
Intervallmannen
1974 • Guldrupe
26 maj 2011 kl 19:25 Redigerad 26 maj 2011 kl 19:29
Gilla
Patrik> Agree to disagree! :)

Kalori in/ut är den "just nu, i teorin allmänt accepterade" grundläggande fysikaliska processen. Hur kan DU med absolut 100% säkerhet veta att det inte är mer komplicerat än så? Jag säger inte att det inte kan vara så enkelt, men det hjälper Birgitta föga att säga: SÅ HÄR ÄR DET allt annat är fel. Därav mitt råd att prova sig fram själv.

Nu tycker jag vi återgår till att ge Birgitta de råd hon sökte... å så tar vi ett långpass på det här.

1968 • Kållered
26 maj 2011 kl 19:30
Gilla
Intervallmannen>> :) Håller med om att vi inte håller med varandra. :)

Inget långpass idag dock, toppar inför ett lopp på måndag och är dessutom förkyld.
Vad är bäst att äta dååå tro? :D
Jonas lövhaugen
1988 • torsby
26 maj 2011 kl 19:40
Gilla
träna mer ät mindre hur svårt kan det va?
Mari Nilsson
1979 • Simrishamn
26 maj 2011 kl 20:10 Redigerad 26 maj 2011 kl 20:15
Gilla
Och så ett konkret råd. Ät lagad mat 2 gånger om dan, och portionerna ska innehålla minst 100-150 gram grönsaker. Ta helst med matlåda till jobb, mycket svårt att veta vad restaurangmaten innehåller och lätt att ta/få för stora portioner (och som den väluppfostrade person man är så äter man ju upp även om man är mätt). Ät något förhållandevis nyttigt på eftermiddagen för att undvika att bli vrålhungrig. Kokt ägg, nötter eller någon frukt kanske (eller en macka; förstår inte att folk är så rädda för mackor- men undvik lingongrova och liknande som innehåller ca 10% socker), så att du kan åka hem och laga vettig mat utan att riskera att trycka i dig en massa skräp på vägen. Och nej, har inga vetenskapliga bevis för att detta funkar, bara sunt förnuft :)
< < < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.