Löpning Skador & Rehab 40 inlägg 10017 visningar

Benhinneinflammation + tips på löparcaoch Sthlm

Nathalie B
1970 • Stuvsta
#1
13 maj 2011 - 11:05
Gilla
Behöver verkligen hjälp!

Nu kommer jag tjata om mina benhinnor igen, men faktum är att they are killing me! Behöver mer tankar från er erfarna löpare. Mitt problem inom löpning är att det spelar ingen som helst roll hur mkt jag gör enl konstens alla regler - så fort jag ökar intensiteten/mängden kommer behinneinflammationen som ett brev på posten. Jag har tränat hela mitt liv en massa andra sporter, men löpningen GÅR FAN inte. Får problem direkt. Surt när man värvat andra kompisar runt om som redan efter en månad kan springa 1mil x 3 utan minsta problem eller känning i benhinna. För att spara er tid ska jag rada upp allt jag redan gjort utan resultat.

-Rätt löparskor. (Check - utprovat och inhandlat på Löplabbet x flera under flera år).
- Vila. (Check - har vilat och vilat och vilat och det gör ingen skillnad öht, benhinnorna är lika sköra så fort jag börjar igen).
. Pelotter/inlägg (Check - har använt särskilt gjutna efter mina fötter i 4 år, även förnyat dem -> ingen hjälp öht).
- Spola med iskallt vatten. (Check - jätteskönt och hjälper lite grann, dock biter det ej på benhinnan om den har fått inflammation).
-Rehablöpning. (Check - just gjort Runners 10v rehablöpningsprogram och v8-9 i programmet kom benhinneinflammationen tillbaka BIG TIME).
- Terräng. (Check - spelar ingen som helst roll för mina benhinnor. Efter 2-3 dagar är inflammationen ett faktum, om jag så bara löptränar 20 min. Känner ingen sklillnad mellan asfalt/terräng - ger samma benhinneinflammtion).
- Orudisgel. (Check - ingen som helst verkan).
- Vibram. (Check - mkt sköna att springa i, men benhinneinflammationen kommer alltid som med vanliga skor).
- Tåhävningar. (Check - gör/gjort dem till förbannelse -> hjälper ingenting, märker ingen skillnad).

Är det så att vissa helt enkelt inte kan bli löpare? Att benhinnorna är såpass överkänsliga att det helt enkelt inte går? Jag har gjort ALLT som står i min makt. Som det är nu kan jag springa 45min x 2/v max. Gör jag något mikrolöpsteg utöver det, så är det kört, vilket bidrar till att jag inte utvecklas. Står efter 2 år kvar på 6:20/km. Så fort jag ökar prevalens/intensitet/fart så är det kört. Jag kan konditionsmässigt springa 2 mil - inga problem, men benhinnorna klarar ingenting. Inte ens 10%-ökningen. Det är så konstigt då jag i övrigt kan träna övriga sporter alla dagar i veckan utan att få ont någonstans. Det är bara benhinnorna som krånglar. VAD ÄR PROBLEMET??

Fö: ngn som vet om ngn bra löparcoach i Sthlm man kan konsultera?
< < < 1 2 > > >
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#2
13 maj 2011 kl 11:09
Gilla
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#3
13 maj 2011 kl 11:14 Redigerad 13 maj 2011 kl 11:14
Gilla
Haha, ja, jag har redan läst där också. Glömde rada upp allt jag läst också. De tar ju upp precis allt det jag redan provat. Helt utan framgång dock. Har sökt hela nätet efter hjälp, och gjort det som det givits råd om -> men inget hjälper.

Tack dock för tips:)
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#4
13 maj 2011 kl 11:14
Gilla
Pröva MSM (metylsulfonylmetan). Bra mot de flesta inflammationer. Tas både oralt och masseras på utsidan av benet. Köps i pulverform. Slå sönder kristallerna med en mixer och blanda sedan 1/3 MSM-pulver med 2/3 valfri hudrkräm.
Har hjälpt mig mkt mot mina knäbesvär.
Har även börjat massera mina benhinnor eftersom jag kanske ligger i början av dessa problem pga löpning med tävlingsskor. Har alltid löpt i tjockskor annars.
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#5
13 maj 2011 kl 11:16
Gilla
Är det receptfritt och varifrån köper jag det isåfall?
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#6
13 maj 2011 kl 11:17
Gilla
Receptfritt. Har du bråttom gå in i en hälsokostaffär. Annars kan du köpa det i större förpackning hos Bodystore.com
Leif Nilsson
1957 • Växjö
#7
13 maj 2011 kl 14:46
Gilla
Pröva att smörja in benen med tigerbalsam innan du springer, det sägs förbättra blodcirkulationen. Kanske hjälper. finns på apotek och på en del ICA-affärer.
Testa kompressionsstrumpor, finns många olika märken. Jag har MABS som jag brukar ha som återhämtning efteråt. Kostar 200-250 kr att skicka efter. Många springer med kompressionsstrumpor. Som tur är så har jag inte så ofta problem med benhinnorna.
MMS
1972 • Västerås
#8
13 maj 2011 kl 15:07
Gilla
Känner igen mig i det du skriver. Har exakt samma funderingar som dig, alla kanske inte är födda till att kunna springa.....har haft problem med benhinorna sen ett år tillbaka och gjort allt som du har gjort plus stretchövningar och tigerbalsam till familjens stora förtret. det är verkligen trist att "alla" andra bara kan börja springa fort och hur långt som helst utan problem. Just nu klarar jag 3*30 minuter i 6.20 tempo, men får ändå lite känning i benhinnorna. Vill också kunna springa milen och ännu längre. Sorry, inte mycket till hjälp, men du är inte ensam.....
1971 • Nykvarn
#9
13 maj 2011 kl 15:11 Redigerad 13 maj 2011 kl 15:11
Gilla
Vad tråkigt att läsa om dina benhinneproblem.
En sak tänkte jag på när jag läste din lista och en sak saknade jag att läsa om.

1. "Rätt löparskor". Hur vet du det? Sättet som löparskor provas ut på idag med teorin om att det bara finns tre sorters fotvalv och därigenom också tre sorters fotisättningar baseras inte på några stora vetenskapliga studier och det finns inga stöd för att tjocka väldämpade skor (som ofta är vad "Expertbutiker" vill rekommendera) är skadeförbebyggande. Våga söka second opinion och pröva andra modeller!


2. Löpteknik. Jag saknade information om ditt löpsteg i din lista. Jag hade stora besvär med benhinnorna 2007-2008. Då landade jag tungt på hälen med landning framför kroppen. Sedan dess har jag jobbat medvetet med löpsteget, inte så att jag är en ren framfotslöpare, jag sätter fortfarande i hälen men den initiala markkontakten sker på mittfoten med benet lätt böjt och foten under kroppen. Jag springer helt enkelt med en högre stegfrekvens än jag gjorde tidigare, SIffran 180 steg per minut (90 per fot per minut) nämns ofta här, jag är inte riktigt uppe där, i alla fall inte när jag springer långsamt, men har en "kadens" på ca 176 steg i minuten.

Den högre stegfrekvensen med kortare steg och en annan landning har gjort att jag idag är helt besvärfri trots att jag idag springer ungefär dubbelt så mycket som jag gjorde 2007 och trots att jag idag springer i tunnare skor än jag gjorde 2007-2008.

Nathalie B
1970 • Stuvsta
#10
13 maj 2011 kl 15:33 Redigerad 13 maj 2011 kl 15:39
Gilla
Leif: Hej och tack för svar. Jo, jag har använt Tigerbalsam, men känner igen som helst skillnad. Känns som placebo. Förvisso har jag inte provat mabs efter, men jag har provat att använda mabs under löpning då jag upplever att jag vill "fixera" benhinna, så den är mer still. Men det har inte hjälpt.

MMS: Ja, det är fördjävligt. Det tempo/intensitet du skriver är vad jag klarar absolut MAX. Och precis som du, känner jag redan där av benhinnorna. Det är så sjukt, jag hade förstått det på ett sätt om jag hade varit en soffpotatis som aldrig tränat, men jag har tränat mkt hela livet. Det är fan orättvist.

Staffan: Tack för svar. Jo, jag har "rätt" löpskor. Bytt mellan olika märken senaste åren till förbannelse, utan framgång (=dyrt!). Röntgat fötterna x 2 i fjol, filmat nedstamp x 10, typ. Inget hjälper.

Du nämnde också ngt om nedtramp. Jag har även gjort de justeringar du nämnde (glömde skriva det) och håller den kadens du skrivit. Det hjälper såvitt att det tar längre tid för benhinnan att få en inflammation, men den kommer. Garanterat. Som MMS ovan skrev, har jag exakt samma problem. Klarar max 30minx3/v och redan där känner jag av benhinnorna. Trodde nu att ok; jag ger mig,; jag provar rehablöpning enl Runners schema (då jag vilat fullständigt från träning i fyra månader pga en operation), men icke. I vecka 8 när jag skulle öka frekvensen räckte det med en enda gång, så satt benhinneinflammationen som en smeck. Betänk då att Runners rehablöpning är riktigt "mesig" ur träningssynpunkt. (Dock mkt avundsjuk på att du blev besvärsfri...vill oxå!!).

Jag ger upp löpning nu snart. Jag har lagt ned så oerhört mkt pengar, tid, tålamod (tom en operation -> Mortons neurom) och på 2 år har jag inte kommit någonvart i löputveckling pga benhinnorna. Klarar ff bara samma tid/frekvens/intensitet. Ngt är allvarligt fel.

Kanske vissa har överkänsliga benhinnor som aldrig vänjer sig?
1963 • Linköping
#11
13 maj 2011 kl 18:26
Gilla
Jag har också överkänsliga benhinnor men har nu lyckats springa ett år i alla fall och gjort bra framsteg. Jag har småkänningar nästan varje vecka beroende på hur långt/hårt jag kört men jag vet att det bara är att vänta så går det över.

Genom att ha trappat upp långsamt så kan jag nu köra halvmara på asfalt men då får jag vänta en vecka tills nästa pass. Kör jag kortare/lättare så kan jag köra upp till 2 pass/vecka, där verkar min gräns gå. Jag kör också tåhävningar och hälgång. Kompressionsstrumpor verkar underlätta återhämtningen, jag inbillar mig i alla fall det.

Jag kör även jympa, aerobics, step m.m. och ibland får jag känningar av benhinnorna även på sådant beroende på vad det är för typ av rörelser man gör. Pulshöjningar med snabba hopprörelser på stepbrädan får jag ofta känningar av.

Jag är glad att jag överhuvudtaget kan köra 1-2 ggr/vecka, fram till förra sommaren följde jag samma mönster sommartid då jag försökte börja med löpning. Max 4-5 pass och sen gav jag upp eftersom jag alltid hade så ont i benhinnorna. Nu känns det stabilt och jag har lärt mig att känna när det funkar att springa nästa gång.

Öka långsamt men inte både antal tillfällen i veckan och sträckan/intensiteten samtidigt. Själv fick jag börja om igen med korta sträckor och max 1 gång/vecka när jag i höstas gick från motionsspår till asfalt. Men det gick att vänja sig även med asfalt även om det tog många veckor innan jag klarade halvmara.

Hur länge vilar du? För mig kan det ta upp till en vecka innan det lugnat ner sig, ibland tar det bara några dagar. Jag springer aldrig innan det känns bra igen.
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#12
13 maj 2011 kl 19:02 Redigerad 13 maj 2011 kl 19:03
Gilla
Janne: det ser ut som om vi har "identiska" benhinnor. Mina beter sig och tål precis ungefär som dina.

Jag sprang halvmarathon ifjol och det var helt ok efteråt. Kruxet kommer när jag ska springa igen efter några dagart. (Å andra sidan vilade jag ju en vecka efter det).

Konditionen har jag, men benhinnorna är så sköra att jag inte kan träna upp bättre tempot. T ex sprang jag halvmaran på 6:36km/min. Inget gjorde ont under loppet och jag mådde bra, samt var riktigt "hög" på runners high hela tiden. Men tiden går inte att förbättra.

För mig är 2ggr/v max som gäller + annan träning.
Vilandet när jag fått benhinneinflammation är oftast 1v, men ibland 1,5v, beror på hur det känns. Brukar utföra trycktestet, dvs trycka på benhinnan. Går den ont, springer jag inte. När den slutat ömma, ger jag mig ut igen. Men precis som du skriver har jag nästan alltid lite känningar i hinnan. (Obs, aldrig vid annan träning, dvs om jag kör annat hårt och skippar löpning).

Tack för ditt inlägg!
1963 • Linköping
#13
13 maj 2011 kl 19:29
Gilla
Jag går endast på hur stel/öm jag känner mig när jag går och jag känner direkt när jag går upp ur sängen på morgonen efter bara några steg hur läget är. Dagarna efter ett löppass så känns det lite stelt och ibland ömt, det kan även kännas extra mycket när jag går i trappor, när jag böjer mig ner för att knyta skorna m.m. Oftast är det ganska vaga besvär men ibland kan det göra riktigt ont i flera dagar. Det går alltid över förr eller senare och det är skönt att veta att det är så.

Så fort det känns helt normalt när jag går kan jag löpa igen. Skulle jag vänta tills det är smärtfritt vid trycktest så skulle det säkert behöva gå minst 2 veckor mellan passen.

Nu har jag lärt mig hur det ska kännas när det är tillräckligt bra så det var länge sedan jag hade känningar under ett löppass. När jag började med löpning förra sommaren så kunde det hända att jag gav mig ut på ett pass och det smärtade direkt och då avbröt jag, jag hade då inte tålamod nog att vänta tills det var tillräckligt bra igen.
1965 • Jonstorp
#14
13 maj 2011 kl 19:32
Gilla
Har oxå haft/har problem med benhinnorna till och från. Har provat ungefär samma som dig, utan större resultat. Sen läste jag någonstans om hur man "tränar" benhinnorna, bl a genom att gå baklänges. Så när jag nu sprungit varvar jag ner med att gå minst 100 steg baklänges. Sen jag började med det har jag märkt en förbättring. Känner av benhinnorna men inte på samma sätt som innan. Kanske kan detta vara något för dig att prova.'
Maria Forslund
1972 • vålberg
#15
14 maj 2011 kl 13:44
Gilla
det som slog mej är, orsaken till inflamationen! att vad muskel sväller vid löpning, bra och rätt stretch av vadmuskel och massage av vadmuskel. så kommer det att gå över på ca tre veckor. om man är riktigt varm kan man cokså massera framsidan av benet( där man har ont) det är inget som någon kommer att rekomendera MEN är effiktivt! Lycka till!
Ellie
1964 • Lindome
#16
14 maj 2011 kl 20:09
Gilla
Per M
1964 • Uddevalla
#17
14 maj 2011 kl 20:58
Gilla
Nathalie B: Jag fick ett tips för några månader sedan och har efter det inte haft bekymmer med benhinneinflammation. Värt att testa?

En sjukgymnast föreslog att jag skulle tejpa underbenen. Tejpa en ca 25 cm lång bit lodrät fram på smalbenet, tejpa en lika lång bit lodrätt på insidan benet (den del som är närmast det andra benet) tejpa sedan 3-5 bitar snett uppåt från insidan fram till framsidan, tejpa en bit ovanför de två första lodräta bitarna för att fästa de sneda bitarna ordentligt. (Jag ska kolla om jag hittar någon bild på nätet.)

Jag vet inte varför detta fungerar, men det kan ju ha med att det inte "rycker" till i benhinnan varje steg.

Hoppas du får ordning på dina benhinnor!
1969 • örebro
#18
14 maj 2011 kl 21:18
Gilla
Jag har också haft problem med benhinnorna under många år, men i år har jag strechat vaderna väldigt mycket och då inte bara efter träning utan även de dagar jag inte har sprungit. Både strech med rakt ben och böjt knä.
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#19
15 maj 2011 kl 01:19
Gilla
Hej allihop och tack för fina inlägg!

Kennet: Ang stretch så stretchar jag redan vaden extremt. Jag brukar stå i trappen hemma och helt enkelt stå på tå på kanten och sedan sjunka ned tyngden bakåt (där hälen hänger fritt) så stretcha är jag bra på. (Den stretchen är fö sjukt bra).

Maria: jag masserar inte framsidan av tibia, där det onda sitter. Det gör för ont (även om det säkert är bra - kanske ska prova ändå?). Men jag har hört det tipset förr, men inte vågat börja. Aj!

Hans: råkade adressera dig" Janne". Förlåt!

Per: Vet du att jag har funderat mkt på det här med tape då jag har en känsla av att jag vill "fixera" fast muskeln och benhinnan. Det går säkert inte att göra som jag skriver, men det är en känsla, att jag vill tejpa fast "skaket". Ska absolut prova!

Anette: ska prova även det (baklängesgåing). Det har jag inte provat förr, så varför inte?

Ellie: Ska absolut kolla upp denna sajt då jag åter är hemma (är bortrest just nu).

Tack så mkt! Bra "nya" råd jag inte provat än. Ska ta med mig allt och fortsätta över sommaren innan jag ger upp. Kramar!
1978 • Förslöv
#20
15 maj 2011 kl 17:20
Gilla
Hej!

Trist med dina benhinnor! Här kommer två "styrkeövningar" och en tejpmetod som jag använt mig av med framgång. Styrkeövningarna och tåhävningar kör jag i stort sett dagligen.
http://www.youtube.com/watch?v=3zxSpc0lZP0 http://www.youtube.com/watch?v=7vZVq3ov914 http://www.youtube.com/watch?v=1zRB3OuZXe0&feature=related

Sök med "shin splints" på youtube och du kommer att få väldigt många bra förslag på stretch/styrkeövningar mm.

Hoppas det löser sig!

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.