Löpning Avancerad träning 34 inlägg 6410 visningar

Tränar ni nåt annat än löpning?

1981 • Linköping
#1
22 januari 2008 - 19:28
Gilla
Jag är intresserad av hur ni tränar!
Jag har fram till nu blandat gym (både styrka och andra pass) med min löpning. Nu måste jag dock byta gym och alla andra gym är jättedyra (om man bara tränar 1-2ggr i veckan där, jag springer ju annars). Dessutom har jag nytt jobb och pendlar så att hinna träna mer på gym blir svårt. Därför är jag osäker på om jag verkligen ska lägga ned de pengarna på detta.

Men det är ju bra med styrka! dessutom får jag lätt ont i benhinnor osv om jag springer för mycket! Hur gör ni?

Jag brukar göra några sit-ups hemma, mer övningar har jag svårt att motivera mig till. Behöver jag/bör jag skaffa gymkort eller räcker det med löpning?
< < < 1 2 > > >
1971 • Göteborg
#21
23 januari 2008 kl 13:34
Gilla
Pga tidsbrist hinner jag endast med 1 box- pass/ vecka och 3 löptillfällen. Förr gick jag på Pump 2ggr/ vecka, men kände att detta inte funkar med löpningens benmuskler. Kanske man endast kan göra överkroppen på dessa pass så "slipper" jag gå på gym:et. Ngn som vet varför man får sån värk i benen av BP?
1981 • Varberg
#22
23 januari 2008 kl 13:35
Gilla
karin, det kanske inte är så dyrt med träningskort ändå. räkna lite på det.

just nu kör jag spinning EN ENDA gång i veckan, på ett år blir det 52 pass,
ta bort 10 pass - så kanske man hamnar rätt, om man ser till semester, borta över helgen osv..

så kanske 40 pass på ett gym (spinning/gruppträning...)
så ta och dela årsavgiften med antalet pass, så ser du om det lönar sig
att ha ett årskort - om inte - så kanske det finns klippkort a la 10 gånger osv..

annars kan du göra enkla grejer hemma.. tåhävningar på en planka när du står å diskar, eller skalar potatis - det är ju billigt och effektivt mot benhinne-problem.
1973 • Åkersberga
#23
23 januari 2008 kl 15:26
Gilla
Carin: ingen aning, jag har gått på BP samt joggat parallelt i några år och aldrig fått några problem. Jag tänker fortsätta med både och, gillar kombinationen!
#24
23 januari 2008 kl 17:05
Detta inlägg har raderats
1988 • Mariestad
#25
23 januari 2008 kl 19:39
Gilla
Jag försöker att träna ungefär såhär:
Mån: Löpning och 30 min styrketräning
Tis: Vila
Ons: Löpning och 30 min styrketräning
Tors: 1 km sim alt 60 min box
Fre: Vila
Lör: Ett längre löppass
Sön: 1 km sim

Plus att jag går promenader på 30-60 min varje dag.
Fast jag ska börja cykla också och när jag flyttar (till hösten) ska jag
börja gymma.

Varför jag tränar så mycket annat är eftersom jag är inne i ett träningsflow men inte vill trötta ut mig själv eller benen, så jag tar ut den energin på andra saker. Funkar kanonbra! :)
Johan Sundberg
1983 • Sundsvall
#26
23 januari 2008 kl 19:44
Gilla
Brukar försöka variera mellan löpning och skidåkning, lite beroende på väder och hur kroppen känns.
Brukar från och till ha problem med mina vader, speciellt om jag löptränar för mycket eller för hårt, fader varnat mig X antal gånger om att inte öka träningen för fort men tusan inte så enkelt när man väl är ute. Hur som helst är det ganska skönt att komma ut och längda lite då, även om man inte är någon stjärna på längd direkt. (väldans påfrestande för psyket att se alla åka förbi en när man är ute med skidorna, varför ska alla längdåkare bo i Östersund?)
Blir även ett mindre gympa pass med jobbet (på arbetstid, jippi), mest för att vara social och komma bort från jobbtänkandet en stund.
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#27
24 januari 2008 kl 00:09
Gilla
Klart man ska träna annat än löpning, framförallt för att det är så jäkla roligt. Jag spelar badminton 2-3 gånger i veckan, fotboll 1-2 gånger i veckan (mer under sommarhalvåret) och fyller ut med löpning.

Ska man satsa på löpningen är kanske mitt upplägg inte helt optimalt, men vill man bara må bra och bli lagom allroundtränad tror jag att det är bra att blanda ganska mycket. Styrka, snabbhet, smidighet, uthållighet.

Man vinner nog väldigt mycket på att träna upp styrkan mer än man får av bara löpningen. Rygg, knän och mage behöver ofta mer uppbyggnad än löpning kan ge om man vill undvika skador. Jag tycker det är bättre att få denna uppbyggnad från andra sporter än från gymet, men alla är vi olika.
1986 • Mattmar
#28
24 januari 2008 kl 08:03
Gilla
Skidor anser jag är det bästa komplementet till löpning, man får både styrka och flås på samma gång... om man har tillgång till snö dvs:)
Frida
1986 • Sollentuna
#29
24 januari 2008 kl 09:35
Gilla
Ok, here it goes:

När jag är hel: nej, typ inget annat än löpning. Kanske nåt pass bålstyrka eller wetwest. Men annars orkar jag ingen mer träning än löpning, med det upplägg jag kört under grundträning hittills. Dock ser jag stora utvecklingsmöjligheter i att träna på ett lite annorlunda sätt kommande år, så det blir nog ändring på det. Mer teknik och löpspecifik styrka.

När jag är skadad: Wetwest, Gym (styrketräning, helkropp, fokus ben/bål) Testcykel, Stakning (maskin), Roddmaskin, Spinning, mm... Mängden träning ska ju ändå motsvara 8-10 mil löpning/veckan, så det är bara att kötta på.
Åsa Ekedahl
1969 • Klintehamn
#30
24 januari 2008 kl 13:54
Gilla
Hallå Karin! Jag har alltid varierat min löpning med någon annan form av träning. Min grund ide´med träning är att det ska va kul, det är ju min fritid det handlar om, måsten och krav har jag nog med i livet ändå...
Så det har varit en salig blandning, jag har alltid haft löpningen som någon form av "bas" och sedan kompletterat med cykel, simning, enduro, innebandy, aerobics, spinning och styrketräning hemma.
Men själva drivkraften har varit GLÄDJEN till träningen... Sen har ju naturligtvis resultaten blivit därefter men det är ju en prioriteringssak, man kan knappast bli bäst när man hattlar runt bland förtielva olika idrotter som jag gör... Men kul är det:-)
#31
24 januari 2008 kl 17:10
Detta inlägg har raderats
Henning Looström
1973 • Lund
#32
25 januari 2008 kl 06:29
Gilla
Ambitionen är två pass Wing Tsun (Kung fu) per vecka. Har väl inte riktigt lyckats leva upp till det målet om jag skall vara ärlig, ett pass hittillls i år...
Sedan har jag köpt ett 10-kort för power-yoga och har nio pass kvar där. Verkar lovande som sidoträningsform!
Senaste veckorna har jag tillbringat ganska mycket tid på balansplatta och skall även köra lite core-träning hemma tänkte jag.
Qia
1963 • MATFORS
#33
25 januari 2008 kl 06:58
Gilla
Djupvattenträning med våtväst och ridning
1980 • Täby
#34
25 januari 2008 kl 08:00 Redigerad 25 januari 2008 kl 08:02
Gilla
Jag kan rekommendera Ashtanga Yoga som ett riktigt bra komplement till löpningen. Grymt jobbigt och bra för rörligheten i hela kroppen. Löpningen har ju en förstelnande inverkan på mig så därför passar yogan utmärkt. Jag kör det 1 gång i veckan, men har ambitionen att öka på till 2 gånger i veckan. Annars brukar jag köra combopass på Friskis. Skivstångsträning för ben och överkropp samt spinning. Fungerar väldigt bra. Överkroppen glöms ofta bort hos löpare, men en stabil bål är vikigt för hållningen. Jag tycker om att vara allaround. Det passar mig utmärkt.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.