Löpning Kläder, Skor & Prylar 227 inlägg 48465 visningar

Köp inte löparskor i Sverige !

PG
1969 • Stockholm
#1
5 april 2011 - 11:16
Gilla
Hej,

titeln på mitt inlägg låter lite provocerande men så är priserna i Sverige också.

Har tränat löpning förut och sprungit ett antal lopp varav Stockholm Marathon några gånger innan jag fick lägga ned på grund av skada :-( Men nu, efter några år på bänken, tänkte jag börja om. Då går man i någon sportaffär här i Stockholm och kollar på löparskor. Härlig känsla, bilderna från gamla träningpass kommer upp i tankarna, backar, skogar, mållinjer, solen, ...men sedan ser man priserna!!! Har alltid sprungit i serien Asics Gel GT-2xxx. Förut, för 10 år sedan, kostade ett sådant par mindre än 1000 SEK. Hade man tur kunde man få dem på 700-800 SEK på rea. I år, 2011, kostar åretsmodell GT-2160, 1600 SEK !!! Konstigt nog säljer alla affärer här i Stockholm paret för samma pris! Det är nästan så man undrar om det inte finns överenskommelser gällande priserna mellan olika affärer.

För 1600 SEK försvinner en del sköna känslor. Hur kan ett par skor från ett japansk varumärke som produceras i Vietnam för vissa modeller och Kina för andra, kosta 1600 SEK. Frågade några vänner i Frankrike och priserna för samma par var redan nere med 25% i en vanlig butik. Vi pratar inte om rearpiser, men priser för åretsmodell. Spenderade sedan lite tid på ett antal forum på nätet och kom till slut fram till två intressanta webbutiker, med bra recensioner, som också lät seriösa. Den första var www.startfitness.co.uk och den andra www.activinstinct.com. Bådatvå har ett stort sortiment och drivs från England. Så det är inga problem med tullavgifter och MOMS eftersom det är inom EU. Det skulle vara en annan fråga om man köpte från till exempel USA.

Nåväl, det första som slog mig vara priserna. Det är inte 1600 SEK man pratar om men mycket mindre. Alla sköna träningkänslor kommer tillbaka! Har en ganska neutral fot så Asics Gel GT-2160 har alltid passat mig bra, men ett Asics Gel Nimbus 12 par skulle sitta lika bra och paret kändes faktiskt riktigt skönt när jag provade det, men priset där i en svensk butik var inte 1600 men uppe till 1900 SEK!

Bestämde mig till slut för att prova www.startfitness.co.uk och med tanken på priser där tänkte jag prova ett par Nimbus 12. Priset i Stockholm, 1900 SEK som sagt, deras pris 75 pund alltså runt 750 SEK. Porto 10 pund (runt 100 SEK). Inklusiv porto pratar man fortfarande om mer än 50% billigare.

Betsällde i onsdagskväll, fick leverans igår måndag. Inga problem! Totalt enligt mitt konto kostade paret 876 SEK. Så ... tänker inte mer köpa några löparskor i Sverige, åtminstone inte till dem rådande priserna. Skulle inte ha något problem att köpa lite dyrare i en butik speciellt när man får hjälp/råd, men prisbilden skall vara rimlig. Idag finns det ingenting som kan förklara nuvarande priserna. Jämförelsen visar att dem har mer än 100% marginal på produkterna i Stockholm.

Tänk bara på att affärerna i England säljer UK size, som i sig är en annan sak än US size och inte heller samma som Europe size. Men Asics (eller vilket märke som helst) säljer i hela världen och olika storlek brukar vara indikerade på skorna precis som på kläderna nu för tiden. Webbutikerna har annars jämförelsetabeller. I mitt fall, Europe 44 = US 10 = UK 9. Skorna finns sedan kanske i olika fäger på webbutikerna, men det är samma par. Det är bara att kolla på Asics webbsajten till exempel och där ser man olika färgalternativ för åretsmodell och olika produkkoder beroende på alternativ.

Ute igår efter att ha fått mina nya skor. Skönt var det! Hoppas kroppen har läkt och håller med träningen i längden och att skadorna är borta nu.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#41
6 april 2011 kl 11:22 Redigerad 6 april 2011 kl 11:22
Gilla
Intressant artikel i Råd & Rön. Ser att XXL redan har samma eller lägre priser än de engelska nätbutikerna på vissa modeller.

Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#42
6 april 2011 kl 12:24
Gilla
Ser ingen som helst risk att fysiska butiker kommer att försvinna som vissa förutspår härinne. Däremot kommer de troligtvis vara tvungna att anpassa sina priser, som alla andra branscher om "alla" börjar handla på nätet.

För mig är valet givet, antingen köper jag på nätet eller inte alls. Med andra ord är jag inte ens en potentiell kund så länge svenska butiker har de priser de har.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#43
6 april 2011 kl 12:25
Gilla
Angående att priset skulle gå ner när efterfrågan ökar så fungerar det endast på en öppen fungerande marknad, inte vid oligopol eller monopol, vilket försäljning av löparskor kan liknas vid i Sverige.
Samuel H
1979 • Järfälla
#44
6 april 2011 kl 12:30
Gilla
Eric: Intressant artikel. Tack för den.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#45
6 april 2011 kl 13:58 Redigerad 6 april 2011 kl 13:59
Gilla
Det är knappast oligopol eller monopol på löparskor. Däremot fúngerar marknaden inte jättebra. Det är ju inget jättestort inträdeshinder för att starta skobutik i Sverige varken fysisk eller på nätet.

Som sagt börjar det tydligen röra på sig med hjälp av XXL. Snart kommer det ju också att starta en till "jättesportkedja" modell XXL. Troligen kommer det att ge ytterligare prispress nedåt.

Själv köper jag också mina skor från England tills prisbilden förändras i Sverige.
1974 • Olsfors
#46
6 april 2011 kl 16:11
Gilla
Hej köpte ett par Kayano 16 för 998:- hos TEAMSPORTIA, 50% rabatt på rätt många skor.
Det går att hitta bra priser i Sverige oxå.
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#47
6 april 2011 kl 20:17
Gilla
Jag fick precis hem ett par New balance 1064 som jag köpte för 42 pund (35 för skorna och 7 i frakt) via www.ebay.co.uk. De kostar 1 400:- på Löplabbet och Runner´s store och på mitt konto är det draget exakt 437,97:-.

Med den prisskillnaden klarar jag mig utan någon som helst service...

PG
1969 • Stockholm
#48
7 april 2011 kl 11:20
Gilla
Johnny, jag jämförde inte elmarknaden med löparskormarknaden. Skrev visst ett inlägg angående el, men det var inte alls för att jämföra två helt olika saker ;-)

Efterfrågan ... priset beror ju inte enbart på efterfrågan men mer på förhållandet mellan efterfrågan och tillgång. Om tillgång kan öka med efterfrågan så brukar ju priserna gå ner eftersom engångskostnader och fasta kostnader delas över en större volym. Om tillgång inte ökar lika mycket som efterfrågan så går priserna upp. Sedan som någon annan sa måste också marknaden fungera, och det gör ju inte riktigt idag när det gäller löparskor i Sverige. Med tanke på prisskillnaderna är det en tidsfråga innan andra aktörer med lägre pris kommer fram (finns redan några) och gör sig mer kända. Marknaden fungerar också bättre om det är en större tillgång till information. Så skulle till exempel Aftonbladet skriva en artikel om olika alternativ och priser så skulle det troligtivs påverka köpvanorna och lokala priser framöver.

Sedan vet jag inte om dem stora kända aktörerna som finns på svenska marknaden har något intresse att skapa en öppen och fri marknad, helt tvärtom. Alla företag vill ju skaffa sig någon sorts monopol för att kunna påverka förhållandet mellan tillgång och efterfrågan och maximera vinsten (antal sålda enheter * pris per enhet).
#49
7 april 2011 kl 12:16
Detta inlägg har raderats
Lennart Bergström
1967 • Grödinge
#50
7 april 2011 kl 12:16
Gilla
Jag liksom alla er andra jobbar och sliter för varje krona och översätter direkt prisskillnaden i "tid på jobbet". Det är ädelt av er som betalar på grund av moralen men hur många skulle köpa dyrare bensin bara för att t.e.x. personalen på Statoil är trevlig? Var skorna bättre i sverige (piratkopior från England) hade jag köpt argumenten men icke att betala 2 x priset för samma vara. Att dessutom få servicen att sitta hemma i goa stugvärmen och "klicka och dra" för att sedan kila ned till ICA runt hörnet och hämta, det är vad jag kallar SERVICE!!!!!
Anders S
1973 • Göteborg
#51
7 april 2011 kl 12:24
Gilla
När jag var på XXL senast hade de inte några billiga priser. Visst de sålde ut förra årets modeller och kanske hade någon överdämpad krokodilsko för ett bra pris, men det mesta kostade mer än hos de andra kedjorna.

Brukar iofs alltid köpa förra årets modeller men betalar inte mer än 800 kr för mina skor.
1970 • Lerum
#52
7 april 2011 kl 12:42
Gilla
Om skillnaden enbart skulle ligga i att man får hjälp i butiker i Sverige, så skulle ju det vara så att nätbutiker i Sverige skulle kunna hålla låga priser med, men det är ju enbart nätbutiker utomands som kan hålla låga priser, så det måste ju vara något med tillverkarens säljpris i olika länder.
/Stefan
Christer Petersson
1962 • Mölnlycke
#53
7 april 2011 kl 23:19
Gilla
Provade & köpte Asics GT-2130 2008 då vi var i USA.
Priset var då 550:- istället för 1399:- i Sverige.
Har därefter köpt både från Wiggle & Starfittnes.
TROTS att de lägger på & betalar svensk moms så har skorna blivit c:a 40% billigare.
Helt klart tvingar Asics butikerna att ta ut rekommenderat pris. De enda jag sett som pressat priset på Asics i Sverige är norska XXL.
Trots deras lägre pris lönar det sig att beställa från England.
Asics Sverige har helt klart en högre marginal än Asics England...
PG
1969 • Stockholm
#54
8 april 2011 kl 17:22
Gilla
Vill man köpa i Sverige på en svensk nätbutik kan man handla på www.prisimport.se där är priserna billigare. Men för att ha tittat på sajten tidigare så märkte jag att deras bilder är likadana som Start Fitness, i alla fall för dem jag tittade på. I Sverige verkar man kunna bara köpa en viss model (läs färger) av t.ex. Asics Gel Nimbus 12 (svart/orange). Däremot "prisimport.se" visar en modellen med andra färger, konstigt nog samma som på Start Fitness :-)

Så det känns väldigt mycket som någon har startat en webbutik och agerar mellanhand mellan du och Start Fitness, fast du betalar 1250 SEK för den här modellen via "prisimport.se" (EXKLUSIV frakt som är 50 SEK) och förlorar runt 450SEK på vägen till fördel av "prisimport" eller köper direkt till källan för 876 SEK (INKLUSIV frakt).
1972 • Söderhamn
#55
8 april 2011 kl 21:41
Gilla
Jag tycker man ska handla där man vill. Men att utnyttja butikernas kunskap och personal för att testa ut skor och sedan handla samma skor nån annanstans är ren stöld, sen kan ni ge er själva hur mycket ursäkter som helst om det får er att må bättre
1972 • Trelleborg
#56
8 april 2011 kl 22:58
Gilla
Om jag ska köpa sig en ny Volvo och det finns en återförsäljare som är 50.000:- billigare, då skulle inte jag ha några som helst problem med att prova den hos min lokala handlare och sedan åka och köpa den billigare någon annanstans. De flesta skulle dessutom tycka att jag hade gjort en bra affär. Jag kan inte se skillnaden förutom att jag bara sparade 20 %.....
Tor
1975 • Göteborg
#57
8 april 2011 kl 23:35
Gilla
Tar du inte i lite väl mycket nu Linus? Skulle du verkligen vilja se Lennars och Christer m.fl. i fängelse?
Nisse
1956 • Östersund
#58
10 april 2011 kl 15:20
Gilla
Har i flera år varit förundrad över hur försäljningen av löparskor sköts i Sverige och har mer och mer blivit övertygad om att det förekommer kartellbildning och överenskommelse om priser mellan de stora sportkedjorna. Varför skulle annars priserna på de vanliga skomodellerna vara så lika i de olika reklambroschyrerna man får nu på vårkanten, det skIljer bara 4-5 kronor, och att ingen kedja har extrapris på de vanliga nya modellerna utan bara på sina egna modeller, "finns bara på Team Sportia". Nån fri marknad på löparskor finns inte i Sverige och kommer inte att finnas förrän tillräckligt många vänder ryggen åt de svenska sportkedjorna.
1969 • Göteborg
#59
10 april 2011 kl 15:46
Gilla
Linus: Stöld? Du låter inte helt opartisk. Så länge man gratis får prova skor i en butik som bjuder ut dem för 700 kr mer än en annan så får väl vem som helst göra det utan att behöva köpa. Sedan kan man fråga sig vem som är tjuv om varan kostar 700 kr mer i ena affären.
Niclas Windahl
1966 • Gyttorp
#60
10 april 2011 kl 17:08
Gilla
Kolla även även på sportsdirect.com Jag har handlat både skor och löparkläder därifrån i flera år.De har alltid bra priser men inte alla skomärken.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.