Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 13007 visningar

Springa eller inte? Ömmande hälsena

Malin Valsås
1976 • Västerås
#1
5 april 2011 - 15:36
Gilla
I september 2010 bestämde jag mig för att komma i form. Jag var total nybörjare vad gäller löpning, men fastnade för motionsformen och har sprungit ca två ggr/vecka och kompletterat med gym en gg/vecka.

Jag har tagit det relativt lugnt, orken räckte till att börja med till 3 km, nu springer jag utan problem 7,5 km med en snittid på omrking 6:20-6:30 min/km.

Första skadan har kommit, jag har fått problem med ena hälsenan. Först gjorde det väldigt ont i en knapp vecka (att springa var inte att tänka på), nu känns den sedan några dagar betydligt bättre men hälsenan ömmar fortfarande.

Min fundering är: springa eller inte springa när den ömmar? Vill inte att det ska bli värre, men vill inte heller hålla uppe allt för länge om det inte behövs. Gärna även tips på hur man undviker problem med hälsenorna, att jag behöver få till ordentlig rutin kring stretchning inser jag redan.

Tack på förhand!
Malin Valsås
1976 • Västerås
#2
5 april 2011 kl 18:52
1 Gilla
Inga hälseneexperter? ;-)
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#3
5 april 2011 kl 19:15
Gilla
Tveksamt om du ska springa. Jag har en kompis som gjorde något liknande och det får han betala för nu. Har gjort 5 laserbehandlingar.
Jag läste någonstans för länge sedan att om man har en bra (liten )vinkel fot-vad vid stretch så är skaderisken mindre.
Länk: http://www.capioartroclinic.se/sv/Patientinfo/Rehab/For-paitenter/Halsena/

1984 • Göteborg
#4
5 april 2011 kl 19:20
Gilla
Hej Malin.
Har du provat att göra excentriska tåhävningar?

1974 • Värnamo
#5
5 april 2011 kl 19:23 Redigerad 5 april 2011 kl 19:23
Gilla
Hur vet man att det är hälsenan? Jag får en krypande isande känsla i vaden, det går att springa men det känns fruktansvärt obehagligt. Sena eller muskelfäste?
Malin Valsås
1976 • Västerås
#6
5 april 2011 kl 19:40
Gilla
Staffan - jo, det är ju liksom det jag är rädd för, att det ska bli värre. Tycker jag får olika bud när jag hör med mera erfarna löpare i min omgivning, vissa säger att det bara är att springa på även om det ömmar, andra säger totalnej till löpträning.

Linus - jag har sökt efter övningar för att stärka hälsenorna på internet, olika typer av tåhävningar verkar vara effektivast. Så jag tänker göra sådana nu när det inte gör så jätteont längre, så blir det förhoppningsvis bättre.

Daniel - ja hur vet man om det är hälsenan? Jag tycker den delen av kroppen jag har ont i heter hälsena, det gör ont i den delen som sitter ner i hälen. Tåhävningar stående på golvet gör inte speciellt ont att göra, tåhävningar stående på trappsteg (när man sänker ner foten) är det som gör ont. Det är den variant jag tänker testa för att stärka upp.

Jag känner mig fortfarande osäker på om jag vågar mig ut på en lättare joggingrunda dock, så gärna flera åsikter och tips kring det!
Kim Dahl
1976 • växjö
#7
5 april 2011 kl 19:47
Gilla
1984 • Göteborg
#8
5 april 2011 kl 20:05
Gilla
Excentriska tåhävningar kan göras även om det gör ont. Det kan till och med göra "ganska" ont. De funkar både i förebyggande och i läkande syfte för problem med hälsena.

Prova att jogga lite lätt. Så fort det gör ont se till att stanna. Även om det inte gör ont bör du köra ett mycket kort och lätt pass. Fortsätta gärna med tåhävningarna även efter att problemen har försvunnit.
1957 • Katrineholm
#9
5 april 2011 kl 20:07
Gilla
gör det ont långt ner i hälsenan?
kan vara tåsträckarna som bråkar, knepigt att "visa" här , om du har en trapp med vägg längst in ?
kör in foten så att tårna böjs upp i 90 grader, böj sedan fram knät så att det stramar under foten eller i hälsenan???

men jag vi oxå påminna om att strecha både långa och korta muskleran i vaden, dvs med rakt knä och böjt knä...

och ja, excentrisk träning, dvs om vända tåhävningar, håll emot på nervägen, ta hjälp av armar och andra foten när du ska upp.....
Malin Valsås
1976 • Västerås
#10
5 april 2011 kl 20:59
Gilla
Kim - utifrån länken du tipsade om drar jag slutsatsen att lättare träning med viss smärta är ok vid hälseneproblem.

Linus - har nu gjort mina första excentriska tåhävningar, det gör ont men inte på något sätt outhärdligt. Märker att jag inte har så bra styrka i vad/hälsena heller, att göra 3x15 tåhävningar per ben var riktigt jobbigt för vadmusklerna! Tror jag ska våga mig på en kort, lugn joggingtur om ett par dagar, i värsta fall får jag väl gå om det inte funkar (jag går kring en halvmil per dag till och frn jobbet, det går ganska smärtfritt även nu).

Mats - ja, det gör ont långt ner i hälsenan, har tittat på lite bilder över fotens anatomi nu och skulle säga att det är i hälsenans fäste mot hälbenet samt kanske ca fem cm upp därifrån det gör ont. Tror inte att det är tåsträckarna, det gör i alla fall inte alls ont när jag gör som du beskriver (fast det är en "skön" övning att göra!). Och ja... Måste bli bättre på att stretcha, även vader, ljumskar osv, slarvar nog lite för mycket med den biten.

Tack för tips - jag tar tacksamt emot flera också! :-)
1970 • Södertälje
#11
6 april 2011 kl 12:01
Gilla
Malin, fortsätt springa men öka inte distansen. Om det gör ont i hälsenan, promenera hem och vila ett par dagar. Excentriska tåhäv görs varje dag morgon o kväll. OBS att det tar relativt lång tid för senan att bli starkare, programmet är 12 veckor typ http://www.skane.se/upload/Webbplatser/Hassleholm/nya%20hässleholm/dokument/halsena_061127.pdf
Sedan upprepa några gånger i veckan som prehab. Själv kör jag det med 45 kg stång på ryggen 2-3 ggr/v i smithmaskin.
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#12
6 april 2011 kl 13:06
Gilla
Malin, det du beskriver låter som det är samma som jag drabbades av förra året. Därför vill jag varna dig för att inte lyssna på kroppen. Gör det ont - vila. Jag resonerade som så att lite ont får man tåla, det går nog över. Dessutom kändes inte smärtan så mycket när jag hade sprungit någon km. Smärtan kom i efterhand och det blev värre och värre. Till slut fick jag göra ett halvårs uppehåll för att det skulle läka helt. Tråkigt! När jag nu började lite försiktigt igen i början på året så fick jag andra problem med smärta vilket jag tror berodde på att jag höll ett för högt tempo. Har därför bestämt mig för att lämna pulsklockan hemma när jag är ute och springer och inriktar mig på att det inte är någon direkt konditionsträning på mina löprundor. Det handlar om att väldigt försiktigt vänja kroppen vid löpning. Senor, hinnor och allt det där som inte syns men som känns desto mer vid överbelastning. Om jag får ont när jag ökar på distansen vilar jag i minst tre dagar. Det har fungerat bra än så länge. För att ändå känna att jag har tränat när jag varit ute på en löprunda brukar jag avsluta med lite armhävningar, situps och annan styrketräning som funkar att göra utomhus. Då känns det inte så "bortkastat" att ha bytt om till träningskläder för "den lilla" ansträngningen.
Linda Eriksson
1978 • Skara
#13
6 april 2011 kl 13:26
Gilla
Inte springa så länge det ömmar! har haft samma skada själv och det blir bara värra om du försöker springa. Du kan dock köra en del annan träning tex löpning med wet-vest, simning, cross-trainer eller cykel. Funkar utmärkt.
Malin Valsås
1976 • Västerås
#14
6 april 2011 kl 20:06
Gilla
Ola - bra länk! Nu får jag nog till mina excentriska tåhävningar ännu bättre. Dag två nu - det är en bit kvar men det är nog bäst att köra på det där programmet så att jag inte får långvariga problem. Och jag tänker prova korta joggingrundor snart och se om det funkar eller ej.

Susanne - jag försöker lyssna på kroppen och springer absolut inte om det gör ont. Men nu när det "bara" ömmar är det svårt att hålla sig ifrån att ge sig ut på en runda - jag har verkligen blivit biten av löpningen. Så väldigt lugna rundor blir det nog snart, med längre vilopaus emellan om det behövs.

Linda - visst går det jättebra med annan träning också, jag har lagt till mera sånt nu än vanligtvis. Blir gymmet i första hand, cykel, cross-trainer och styrketräning funkar ju, men det är rätt trist tycker jag!

Tack för tipsen! Dela gärna med er av flera erfarenheter och tips kring ömma hälsenor!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.