Löpning Kost & Näring 78 inlägg 12816 visningar

LCHF och Träning

Jörgen Laursen
1973 • Göteborg
#1
4 januari 2011 - 22:30
Gilla
Jag har precis börjat springa igen efter flera år hemma i soffan, Vägde 77 kg 1999 och nu väger jag 106 är 185 cm,

Jag vill inte banta, men alla i min by snackar om LCHF och nu undrar jag om det är någon som vet om det går att träna med den kosten, har ju förstått att man inte skall äta kolhydrater, hur funkar det med att löp-träna då?, har alltid hört om människor som Kolhydrat laddar inför lång lopp.

Blir inte riktigt klok på detta, ha en trevlig vecka alla Jogg.se vänner
< < < 1 2 3 4 > > >
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#41
13 januari 2011 kl 14:59
Gilla
Skriver nån om LCHF så blir det en lååång disskusion och det är svårt att låta att skicka in ett inlägg.

Att sträva mot LCHF tror jag är en mycket bra grej men att äta det strikt är bara dumheter. Det man skall ifrågasätta är kvalitén på råvaran, äta bra produkter och lära känna vad kroppen mår bäst av. Vi äter alldeles för mycket pasta, ris och gryn, detta kan man skippa helt. LCHF säger att man inte skall äta grönsaker som växer under jord och här tycker jag man är ute och cyklar, rotfrukter är gott...sen får man själv avgöra hur mycket kolhydrater man verkligen behöver.

Som så många andra skriver, det är en bra och hög fettförbränning man vill ha för att bli uthållig, men kolhydraterna hjälper dig att bränna fettmolykyler, så är man en långdistansare så rekommenderar jag ett litet intag av kolhydrater medans man kör.

Nåt som jag tillämpar som funkar grymt för mig, det är att äta för att kroppen och hälsan skall bli så bra som möjligt. Har lagt ner att tänka på vad man ska äta innan, efter träning, uppladdning osv.

Nu springer vi :)
1969 • Björkholmen
#42
13 januari 2011 kl 15:43
Gilla
Jag kör lågkolhydratkost sedan 1,5 vecka. Äter ej ris, pasta, bröd och potatis. Mkt bra protein, nyttiga fetter + grönsaker och bär. Detta dels för att mota mitts tora sockersug dels för att gå ner i vikt lite.Jag har löptränat regelbundet uppåt 3 mil per vecka (dock ej senaste månaderna) sedan våren 2008. Förra vecka tyckte jag det var segt att springa, det är ju svårt oxå i kyla med broddar etc. denna vecka har jag mått bättre på nya kosten, ahr ökat på fettet lite. sprang milen för 2 dgr sedan och det gick inte fort men kändes bra. Idag körde jag högintensica intervaller på löpband och märkte inte någon skillnad på ork.
Men läs på ordentligt, se om det passar det att äta så resten av livet, inte som en diet! Lyssna på kroppen,innerst inne vet du nog var din kropp mår bäst av och vilken mat den presterar bra på!. Lycka till!
Christian Wiberg
1983 • Alingsås
#43
13 januari 2011 kl 18:31
Gilla
Olof:
Du bör äta samma mängd protein som innan och resten av energin skall då komma från fett istället för framförallt från kolhydrater.

Gällande miljön så är det inte så enkelt att animaliskt=miljönbov och vegetabiliskt=bra för miljön.
1. Ettåriga grödor (tex vete, potatis, morot och många fler) har mycket stor inverkan. Genom att matjorden blottläggs varje år förloras stora delar av den. För att motverka detta öser man på med ännu men gödningsämnen som måste framställas och fraktas.
2. Det är skillnad på kött och kött. Tar vi det så ofta diskuterade nötköttet så är det en jätte skillnad mellan det vanliga och naturbeteskött. Dessa djur äter inte uppodlad spannmål utan käkar gräs. Bättre för kon (riskerar cancer från spannmål och majs), miljön (inga fodertransporter, ingen gödning av spannmål, ingen blottläggning av matjorden osv) och bättre för dig (bättre näringsvärde och mindre omega6 som är inflammerande).

Notera att jag inte försvarar den vanliga köttindustrin eller vår överkonsumtion av kött. Jag äter inte mer kött nu än innan snarare tvärt om. Blir nu mera mätt på mindre mat och köper därför bra kött istället.

För ett resonemang om miljö gällande vegetabiliskt vs. animaliskt kan man lösa "Vegomyten" som förutom detta tar upp en hel del annat matnyttigt.

När jag nu pratar böcker vill jag passa på att rekommendera "Matrevolutionen" som utkom nu i januari. En perfekt bok för den som vill få koll på detta med LCHF och den kost vår kropp är anpassade till efter miljoner år av evolution.
#44
13 januari 2011 kl 19:00
Detta inlägg har raderats
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#45
13 januari 2011 kl 19:01
Gilla
Christian tillåt mig ett par kommentarer.

1) det problem som diskuterats i miiljösammanhang beträffande nöt är framförallt att en så pas stor idisslar rapar i runda mått 2000l/dygt. en betydande del av de gaserna är metan som anses betydligt mer potent än koldioxid. Transporternas utsläpp är av underordnad betydelse.

2) Om en ko äter omättat fett ex omega 6 kommer bakterierna i förmagarna användda dubbelbindinngarna till energi och när du äter kon äter du bara mättat fett. och således inte omega 6.

3) var kommer uppgiften att nötkreatur får cancer av spannmål (majs är sällsynt som kofoder i Sverige). När drabbas relativt sällan av nybildning. Slaktboskap ytterst sällen då de går till slakt innan 2 års ålder. Inte ens bland amkor som kan nå en för tamboskap hög ålder är cancer särskilt vanligt.

förövrigt funderar jag på att ta en titt på vegomyten. Den verkar klart intressent och jag tackar för tipset.

Emma
1987 • Umeå
#46
13 januari 2011 kl 20:12
Gilla
Anders: Nu vet jag inte om det finns olika sorters GI men den skillnad jag vet är att GI förespråkar långsamma kolhydrater som inte höjer blodsockret så snabbt. Alltså man äter mer kolhydrater innom GI än LCHF.
Sen är väl GI mer att man kan sänka GI på maten genom att tillsätta något med lägre GI typ.
Om jag inte är helt ute och cyklar..
Christian Wiberg
1983 • Alingsås
#47
13 januari 2011 kl 21:32
Gilla
Andreas: Vill minnas att Ola Lauritzons GI-diet har en rivstartsfas som är rätt mycket LCHF över. Efter rivstarten rekommenderar han dock mer kolhydrater (med lågt GI) än vad som är normalt om man följer LCHF. Med LCHF så utesluter vi ju kolhydrater i stor utsträckning. Vi byter inte ut dom mot andra lite bättre kolhydrater. Läste någon stans dock att hans råd glider mer åt LCHF-hållet numera.

Ska du rikta in dig på att följa någon viss person vad gäller LCHF så skulle jag rekommendera: Andreas Eenfeldt eller Anna Hallén. Två vettiga människor som vet vad de snackar om.
Christian Wiberg
1983 • Alingsås
#48
13 januari 2011 kl 21:47
Gilla
Carl:
1. Är helt med på att idisslande djur ger utsläpp av metangas och att det är en potent växthusgas.
2. Vad gäller omega-6/omega-3 fördelningen kan jag just nu inte komma på vart jag löst det.
3. Vad gällande cancer och andra följdsjukdomar hos kor vill jag minnas att det var en amerikansk dokumentär vid namn Food inc.

Vad mitt inlägg var inte ämnat att ge en förskönande bild av vår köttkonsumtion utan snarare att nyansera den. Ur ett ren miljöperspektiv vore det bäst om vi åt vegetabilier från fleråriga grödor.

Nu handlar det ju inte bara om miljö utan frågan är även hur detta skulle påverka oss. Vi lever idag i en epidemi av diabetes och fetma. Ny forskning pekar på att det kust är intaget av stora mängder kolhydrater som är roten till dessa välfärdssjukdomar. Vore då inte att basera sin kost på just kolhydrater som att skjuta sig själv i foten?

I mitt tycke måste flera faktorer vägas samman och det bästa beslutet fattas därefter. På vissa områden får vi leva med att vi har större miljöpåverkan än vad som kan tyckas önskvärt och istället göra desto mer på andra områden.

Alltså det är inte så enkelt som att kött är fel och vegetabilier rätt.
Martin Larsson
1958 • Åkersberga
#49
13 januari 2011 kl 21:52
Gilla
Jättekul att läsa alla olika erfarenheter av LCHF.
Min bestående glädje av att välja denna väg var att
sockersuget försvann helt och hållet över tiden.
Det var egentligen inte mitt huvudsakliga syfte men det blev den överlägset bästa effekten.
Jag var en riktig gottegris tidigare men idag har jag inget behov alls.
Har mycket lättare för att avgöra idag om jag är hungrig eller bara sugen på något.
Börjar jag idag med t.ex. bröd (julen) börjar insulinet att löpa amok direkt och sockersuget kommer direkt.
Det är häftigt att kunna känna detta.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#50
13 januari 2011 kl 22:42
Gilla
Annika Dahlqvist har en jättebra kokbok med enkla goda recept för dom som kanske vill ha det. Den heter Doktor Dahlqvist och Ariams LCHF-Kokbok.

Mvh/ http://varghjarta.bloggplatsen.se
1976 • Vällingby
#51
14 januari 2011 kl 10:35
Gilla
Vad tycker ni om proteindrinkar efter träning?
Ibland har men långt hem efter en hård löpträning. Fördelen med en proteindrink är att den är lätt att ta med sig men nackdelar om den innehåller max 5% kolhydrater?
Christian Wiberg
1983 • Alingsås
#52
14 januari 2011 kl 11:30
Gilla
Personligen avstår jag från proteindrycker & liknande. Tränar i och för sig inte allt för hårt och just nu inga distanser över 15km så jag ser inget behov.

Nackdelen med proteindryck är att du får en större del av din energi från protein istället för från fett och därigenom kanske försämrar glykogenesen. Själv väljer jag att äta bra istället!
Mikael Bruér
1977 • Kalvsvik
#53
16 januari 2011 kl 22:17
Gilla
Proteindrinkar ger jag inte mycket för, bättre att du dricker mjölk. Det är i princip samma sak och bra mycket billigare.

Angående LCHF är jag på väg att köra igång på det igen eftersom jag rasat upp i vikt sedan jag slutade. Jag är tydligen oerhört känslig för just kolhydrater, eller nåt sånt. Jag oroar mig dock jättemycket för att det jag lyckats åstadkomma (från ingen löpning alls till milen under 50 minuter på ett halvår) ska spolieras.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#54
16 januari 2011 kl 23:27
Gilla
Angående Ferry så kör han ca 15% kolhydrater med, precis som Colting, paleoinriktning. Jag vet inte om det kvalificerar som LCHF eller om det är för mycket?
Christian Wiberg
1983 • Alingsås
#55
17 januari 2011 kl 07:07
Gilla
Michael: tror knappast du kommer försämra dig på kostbytet. Kommer kännas lite trögastes första veckorna och där efter släpper det. Var i ungefär samma situation då jag startade för 6 månader sedan och jag ånkrar inget. Har nu tappat 18 kg och fått bättre uthållighet.

Mattias: Ferry kör LCHF och har precis givit ut en LCHF-kokbok. Colting har du däremot rätt om.
Pär W
1967 • Skellefteå
#56
17 januari 2011 kl 13:47
Gilla
Man kan inte låta bli att undra om naturfolken luktar aceton ur munnarna.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#57
17 januari 2011 kl 13:50
Gilla
Christian: Jag har boken, i den så säger Ferry att han kör 15% kolhydrater :). Men recepten i boken är LCHF.

Så åter till min fråga, någon som vet hur hög % som får vara kolhydrater och kvalificeras sig som LCHF?
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#58
17 januari 2011 kl 14:04
Gilla
Spelar det nån roll vad procenten är? Ät så många kolhydrater din kropp mår bäst av, det är trots allt individuellt. Så länge du kör fettförbränning som energikälla så är man rätt ute. Men för att hålla igång fettförbränningen så använder kroppen sig av kohydrater, det är denna balansen man får hitta. Känn efter, lyssna på kroppen, det kommer du långt på..
#59
17 januari 2011 kl 15:15
Detta inlägg har raderats
1976 • Vällingby
#60
17 januari 2011 kl 16:49
Gilla
Nu är jag riktig färsk på LCHF men jag har nog redan köpt tänket helt. Matlagning är skitkul och enkelt jag har bakat för första gången i mitt liv inte bara en gång utan två, med lyckat resultat!!!!!
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.