Löpning Träning 27 inlägg 8422 visningar

Vill bli ultralöpare=)

Kim Dahl
1976 • växjö
#1
6 november 2010 - 12:07
Gilla
hej hej....
Jag har länge beundrat de som kan springa riktigt långt och vill gärna vara en av dom..

Hur tränar man på bästa sätt upp sig att klara detta? Är det bara att mala på?
Glad för tips=)
< < < 1 2 > > >
1987 • Mora
#2
6 november 2010 kl 12:35
Gilla
Jag undrar samma sak. Är sugen på en 100k så småningom.

Rune Larssons sida kanske kan ge lite tips www.loparlarsson.se.

Jag skulle ändå vilja ha lite mer handfasta råd. Hur tränar man? Hur får man med sig så mycket vätska som möjligt på bästa sätt. Vad äter man? Hur långt borde man ha sprungit för att klara ett 100k?
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#3
6 november 2010 kl 13:18
Gilla
Är oxå nyfiken
1.) hur långa är dina långpass inför ultralopp?
2.) har du ryggsäck på dina ultrapass?
3.) vad dricker /äter du under ultrapassen?
4.) har du alla förnödenheter med dig under loppen, eller handlar du på vägen?
2009 • Klippan
#4
6 november 2010 kl 13:54
Gilla
Hej,
härliga planer Ni har!!
Haft god nytta gå in på www.ultradistans.se
under meny, placera markören över LÖPARE: träningsprogram finns under FÖRE OCH UNDER LOPP, under FRÅGOR OCH SVAR finns råd & tips att genomföra Ultralopp
Slutligen finns tillgång till diskussioner om Ultrafrågor i FORUM under meny.

Lycka till
André Sinclair
1975 • Malmö
#5
6 november 2010 kl 14:45
Gilla
Hej!
Jag har gått från att knappt kunna springa 2 minuter till att älska ultralopp - ni har en rolig väg att vandra på!

Jag hade sprungit i ett halvår, och som längst ca 22 km när jag sprang 54 km - dvs en ultradistans för första gången. Med andra ord - allting går, det tar "bara" lite längre tid för en nybörjare jämfört med en van ultralöpare...

Anders, för att svara på dina konkreta frågor:
1: De räknas inte nödvändigtvis inte i kilometrar utan även i antal timmar man är ute. Att behöva gå vissa delar av ett lopp är inte ovanligt, men man måste ha vant kroppen vid att vara ute 3-4-5 timmar (beroende på vilket lopp man siktar på).

2: Jag har det om jag är ute mer än tre timmar, då blir det ofta en 10-liters-säck med vätskeblåsa inuti. I säcken kan jag ha lite bars, smörgås, jacka och telefon.

3: Ofta bara vatten, tar salttabletter (elektrolyter) vid behov (på sommaren). Lockas ofta av cola, men t¨l inte kolsyran så i så fall måste jag skaka bort den.

4: Det finns massor av olika varianter av ultralopp, och det är stora skillnader på hur mycket service det finns. Jag sprang 78k i somras - hade inte behövt ha en grej med mig. Andra lopp med lika lång sträcka, eller längre, har kanske bara en kontroll - då måste man bära med sig saker.

Jag testade ett tidslopp i början av mina ultraprövningar. Det var ett lopp som gick på en 1,2 km rundbana. Man sprang så många varv man kunde på 6, 12 eller 24 timmar. Man hade då service och nära till folk hela tiden - det kändes tryggt. Numer springer jag hellre A-B-lopp och gärna i terräng, det tycker jag är roligare nu. Testa er fram vad ni gillar...

6h i Skövde i mars (?) kanske är något att sikta på? Det är ett lopp som många gillar! Man får alltid goda råd under tiden av andra deltagare på ultralopp... Det är inte alls samma hets som på tex miltävlingar.

lycka till!
1974 • Lund
#6
6 november 2010 kl 14:47
Gilla
Hej
Klart ni ska testa, det är mindre farligt än det verkar.
Jag är ganska nybörjare (1,5år hr jag hållit på med ultror) jag tror att tiden ute är en viktig träningsfaktor. Sen är jag för lat för att orka springa fort på dom vanliga passen. När man sänker tempot lite så orkar men mer. Men tränings rundor där man är ute länge tror jag är bra. Anmäl dig till ett tids lopp (6h är lagom start) och bara insup atmosvären. Tidsloppen fungerar så att man springer en ganska kort bara flera var, den som kommit längst på tiden har vunnit. Blir man trött så kan man ta det lungnare/gå eller till och med stanna. Man har alltid ganska kort tilbaka till start. Mår man bättre lite senare kan man ju promenera vidare några varv.

1.) hur långa är dina långpass inför ultralopp?
Ofta väljer jag kortare ultror som träning på dom längre, alltså när jag började hade jag ett 50 miles (ca 80km) lopp som jag vill "klara", hade sprungit 2 maror och tänkte att det ska nog gå. För att "rampa upp" så testade hade jag en trappa som bestod av 1. Mara, 2. 6h lopp 3. Ett 55km lopp.
annars så har jag nog träningspass mellan 20-50km där över 30km nog bara hänt 3-4 gåner. som sagt jag har träant med olika ultror istället för långa träninger.

2.) har du ryggsäck på dina ultrapass?
Ibland, en rolig träningrunda är om du tar med pengar istället, spring mellan olika affärer och matställen och handla ilte dryck mat på dom olika ställene. då får du en pause och kanske något varmt i dig (om det är vinter).

3.) vad dricker /äter du under ultrapassen?
När jag tar med mig brukar det vara vatten och "runekakor". På vintern fyller jag vätskeryggan med det varmaste jag får ur kranen, det brukar hålla sig helt ok varm. Dock blir vätskan i slangen kall.

4.) har du alla förnödenheter med dig under loppen, eller handlar du på vägen?
Beror på lopp. tidsloppen har super support och är väldigt trevliga.
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#7
6 november 2010 kl 18:01
Gilla
Tack för mkt givande svar!!!
1956 • PARTILLE
#8
6 november 2010 kl 18:02 Redigerad 6 november 2010 kl 18:04
Gilla
Att springa ultra är inte så märkvärdigt som det låter. Jag skulle vilja ge Er rådet att starta i ett 6 timmarslopp och känna på det hela. Se hur Ni funkar och vad Ni kan ta in för näring och hur.
Fördelen är att Ni befinner Er på en varvbana med ganska korta varv, sällan är dom längre än 1,5 km. Detta är ett tryggt sätta att prova då Ni får full service under tiden och vid varje varvning. Fördelen är också att Ni kan ta reda på hur mycket och hur ofta jag behöver ta in näring,
Ta sedan det hela därifrån och fortsätt med distansultror etc. Ultror är fantastiska och det är svårt att förklara. Man måste helt enkelt prova. När jag arrangerade 6H på Åby 2007, hade jag 5 deltagare som aldrig hade sprungit längre än 21,1 km. Tre av dom kom över 50 km de andra två hamnade nå'nstans på 48 och 49 km. Och de var samtidigt både häpna och lyriska över vad dom hade åstadkommit. Det var underbart at se denna glädje.
Edit: Vill bara tillägga att en bra start är ändå för ultra är ändå att man genomfört en mara och kännt sig bekväm med det, fast det är inget måste.
1. Springer normalt träningspass på 10-12 km och sticker emellan med lite längre pass. Jag försöker göra så många maror och halvmaror jag kan. Detta eftersom jag har större mål. Hemligheten är bara att ha disciplin att springa långsammare än vad man normalt är van vid. Jag försöker alltid hålla en fart där det känns avslappnat och gott att springa på en marathon. På ultror försöker jag också hitta den farten. NÄr jag sedan gör det, så sänker jag farten ytterligare. Krångla inte till det, gör det enkelt.
2. På riktigt långa pass har jag det. Det är skönt att ha ett ombyte med sig och ett litet apotek i form av skavsårsplåster eller dylikt. Numera använder jag Sportslick och har därmed förpassat problem med skav och blåsor in i glömskan. Annars brukar jag stanna till vid en kiosk eller krovmoj och köpa något, dom få gånger jag sprungit såpass långt på träning.
3. Ungefär som Zingo, fast jag fyller min vätskeblåsa med Dahlblads Loadex (kanon). Runekakor är också givet. Resten köper jag om det skulle behövas. men Runekakorna kommer man mycket långt med.
4) Inte på tidslopp. Där får Du rikligt med ersättning. Däremot har jag med mig min "trolldryck" (50% cola och 50% kaffe, smakar iinte gott men väcker döda) på långa lopp som 24H eller 48H.
Kim Dahl
1976 • växjö
#9
6 november 2010 kl 19:02
Gilla
Tack så jättemycket för era fantastiska svar....
Jag ska anmäla mig till skövde 6 timmars......

Kanska kan starta en tråd om det är fler som ska dit??

Tack igen, verkligen=)
1956 • PARTILLE
#10
6 november 2010 kl 20:50
Gilla
Det var så lite så, bara spring och njut av tillvaron... :-)
1987 • Mora
#11
6 november 2010 kl 21:21
Gilla
Jag längtar verkligen efter att springa ett Ultralopp, men frågan som kommer upp för mig är om det inte är otroligt jättesegt att springa 6 mil på en kilometerbana?

Känns som att springa på löpband? Är banan utomhus eller inomhus?
1965 • Torsås
#12
6 november 2010 kl 22:06
Gilla
Och jag blir bara mer och mer övertygad om att jag är på rätt spår.
Vill inte springa jättefort - bara låååångt!
Bra tråd det här, verkligen inspirerande!
1956 • PARTILLE
#13
6 november 2010 kl 23:17
Gilla
Gustaf: Om Du springer 6 timmars i Skövde så springer Du i Boulongerparken. En 1200 m vacker bana.
Detta är lite svårt att förklara med att springa varvbana. Det bästa är att prova. Antingen tar Du det till Ditt hjärta eller också förkastar Du det. Men den sociala effekten av varvbana är stor och det blir inte så enformigt som Du tror. En annan fördel är att alla går i mål samtidigt (när slutskottet smäller). Jag har själv sprungit 48 timmar på en 400 m tartanbana och jag längtar redan till nästa år :-)
Ultralöpning och långlöpning är mitt knark :-)
Ingela: Då kan jag nog direkt säga att Du är inne på rätt spår. Du anar inte vilken avkoppling det är samtidigt, för att inte prata om all egen tid Du får. Wooow...
1974 • Göteborg
#14
6 november 2010 kl 23:27
Gilla
I morgon skall jag försöka spring 5-6 mil, vill med så gärna bli ultralöpare....
Hoppas på att klara att springa ett 10 mils lopp en dag...
Lena M
1961 • Norrtälje
#15
7 november 2010 kl 00:19
Gilla
Häng med (efter förmåga, tid och lust) på ultraintervallerna nästa helg (första start kl 06.00 lördagen den 13 november) vettja! Ett bra sätt att prova ultrapsyket :-)
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#16
7 november 2010 kl 09:06
Gilla
O jag har anmält mig till "Havsbadsloppet" ca 6 mil från Ulvered till Ängelholm.
Googla på det o läs "historik" (det första loppet 2003) :)
1974 • Lund
#17
7 november 2010 kl 10:06
Gilla
Havsbadsloppet är trevligt, dock är det utan support, med det är ingen fara om du skaffar en bra vattenrygga och har med dig pengar till mat på vägen. Om du kan få in ett 6h innan så är det superbra träning tycker jag. Det var faktiskt precis samma lopp jag startade med, loppet efter vad det jag ville springa och trände för.

Mara(Silvåkra)->6h(Trolhättan)->Havsbadsloppet->gax50miles->...

Hade ca en månad mellan varje lopp, men hade sprungit maran innan. vi ses!
1970 • Sala
#18
7 november 2010 kl 11:07
Gilla
Munkastigen trailrun är ett trevligt lopp som år mellan Olshammar och Laxå. 44 km i terrängen gör att det känns lite längre för kroppen, ett bra "kort" ultralopp att prova på, vätska och så längs banan.
http://jogg.se/Tavling/Tavling.aspx?id=304242
Lisa T
1972 • Götene
#19
7 november 2010 kl 14:43
Gilla
Är också riktigt sugen på detta! Men frågan är bara hur lång löparerfarenhet jag behöver ha innan? Men om det är ok att sringa långsamt och även lägga in gångpauser under tiden kanske det inte har så stor betydelse??
1974 • Lund
#20
7 november 2010 kl 15:18 Redigerad 7 november 2010 kl 15:18
Gilla
Tycker inte någon ska vara rädd för det specielt tidsloppen där kan man vara hur långsam som helst eller hur oerfaren som helst. På A-B lopp kommer det in en tidsaspekt alltså går det för långsamt så hinner man inte.

Förra veckan var jag på ett 6h i Köpenhamn med en kille som bara hade sprungit 10km som längst. Efter loppet kläckte han ur sig att han bara hade gjort det en gång oftast sprang han mycket kortare än 10 km. Han kom 35km, han gick mycket men höll igång hela tiden. Han kom inte sist. Så det är bara att anmäla sig till ett 6h och ta det som en "supa in atmosfären och se lite hur det går" oavsätt erfarenhet/fart. Det finns många som tar sin första "mara" på dessa evenemang.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.