Löpning Träning 19 inlägg 3179 visningar

Löpband - träningsupplägg??

Lisa T
1972 • Götene
#1
25 oktober 2010 - 18:35
Gilla
Bara funderar på detta med att träna på löpband. För mig tar det emot något FRUKTANSVÄRT när jag tänker på att ge mig ut i kyla och framförallt mörker. Lördag och söndag är inga problem, då kan jag träna under dagen. Men veckodagarnas träning ( om de alls ska bli av ) kommer ske på gymets löpband. Men hur tänker man? Samma upplägg som jag hade tänkt om jag tränat ute? Eller finns annat som man ska tänka på? Måste ju ändå vara bättre med ett par pass i veckan på bandet än inte alls?!
1963 • Bromma
#2
25 oktober 2010 kl 18:56
Gilla
Det är väl som alltid när man ska göra nåt som inte är stenkul, skaffa positiva målbilder o tänk på fördelarna. Löpband är ju i grunden trist men en stor fördel, förutom att man slipper en massa kläder, är ju att det är perfekt att köra intervaller på. Jag kör på ett enkelt schema med där jag springer 2min i låg fart följt av 2 min i en högre. Så håller jag på i 40 min. Farthållningen går ju per automatik o intervallerna gör att det inte känns som att man ska springa i en evighet.

Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#3
25 oktober 2010 kl 19:00
Gilla
Hej Lisa.
Mitt råd är att löpbandsträning är lättast mentalt om du kör någon typ av varierat pass med relativt hög intensitet och som inte tar så lång tid.
Orsaken till detta är tudelad. Det ena är att löpbanden ofta är eftertraktade maskiner på gym, det andra är mentalt. Jag tycker löpbandsträning är tråkigt, och det är enklare att hålla motivationen uppe om jag har ett intervall eller backpass som är varierat, så det blir lite fart över passet. Det brukar finnas färdiga sådana pass programmerade i löpbanden.
Anders E
1968 • Sollentuna
#4
25 oktober 2010 kl 19:33
Gilla
Som sagt, för intervallträning och backträning är löpband mycket bra. En annan användning för band är Coopertest (spring så långt du kan i 12 minuter - lätt att återskapa samma förutsättningar varje gång och därmed lätt att mäta sin utveckling).


1972 • Dalsjöfors
#5
26 oktober 2010 kl 11:20
Gilla
Tycker det är otroligt tråkigt att springa på Löparband men sist jag var på gymmet så Körde jag 2 km löparband 2 km crosstrainer 1 km rodd och 4 km cykel.
Detta var betydligt roligare och tiden bara flög iväg
Lisa T
1972 • Götene
#6
26 oktober 2010 kl 21:01
Gilla
Tack för tipsen:)
Kajsa B
1987 • Göteborg
#7
26 oktober 2010 kl 21:22
Gilla
håller med tidigare talare om att det är roligare med variation i passen.
välj även ett gym där du slipper titta på ryggen på någon annan som tränar, tiden går fortare om det händer lite framför en.
annars är musik/ljudbok ett tips för nötapassen.
eller att bara rensa hjärnan och sluta tänka för en stund. att springa på band behöver inte vara tråkigt, det kan vara avkopplande.
till sist: glöm inte vattenflaskan, det är lätt att bli torr i munnen vid konditionsträning på gym.
1973 • Göteborg
#8
26 oktober 2010 kl 22:20
Gilla
Läste någonstans att man skall ställa in löpbandet på 1% motlut att det skall motverka verkligheten ute på fältet. Kan detta stämma?

Själv har jag inga problem att springa på löpband i 10-12km på platt underlag men däremot när jag går ut på asfalt/terräng så skiljer det sig kraftigt på distans.

Kan det vara jag som är ute och cyklar eller har någon bra erfarenhet?
Mattias Bramstang
1975 • Halmstad
#9
27 oktober 2010 kl 08:51
Gilla
Hej

Jag undrar hur man som Åke kan "fastställa" att löpband i grunden är trist. Det handlar om löpning på precis samma sätt som ute. Det är bara det att man inte har samma koppling till omgivningen på ett löpband som när man är utomhus. Detta är helt och hållet en träningssak skulle jag vilja påstå. När man släppt behovet/vanan av att man rör sig framåt och istället koncentrerar sig på sitt rörelsemönster och att röra sig i framåt i tiden så går tiden lika fort på bandet som ute på vägarna.

Jag har gjort många långpass på löparband och tycker det inte är det minsta konstigt. Man får anpassa sig lite bara. Exempelvis så är oftast vätskeförlusten mer påtaglig på löparband vilket kräver att man dricker lite mer i ett tidigt skede av ett långpass på band.

I övrigt tycker jag inte man konsekvent skall springa i motlut. Det tror jag inverkar negativt på fotisättningen och skapar ett annat "vanemönster" för fötterna. Tänk att springa konstant uppför i 1% i 30km. Jag tror mer på att springa lite fortare på band än utomhus för att kompensera eventuella skillnader. Alternativt så tränar man backintervaller med en kraftigare stigning än 1% under begränsade tider/distanser.

Spring på band...
//
mattias
Stelios G.
1968 • Älvsjö
#10
27 oktober 2010 kl 16:20
Gilla
Har testat löpband ett par gånger och har lite blandade känslor. Visst är det långt tristare än att springa utomhus, men för intervaller fungerar det riktigt bra. Två problem dock:

1. Värmen. Jag varvar löpning med cykel och i de fall jag sätter mig på trainern hemma har jag alltid en fläkt på. På friskis löpband blev det helvetiskt varmt, hur löser man det?

2. Tiden. Det står att man max får köra i 10 minuter om det är kö till "uppvärmningsmaskingerna". 10 minuter? Jag kör nästan bara löpband, så 10 minuter är lika med noll i min värld. Hur löser man det? Hur är det på SATS? Finns det sådana begränsningar där också?
Mattias Bramstang
1975 • Halmstad
#11
27 oktober 2010 kl 16:37
Gilla
Håller med dig Stelios. Gymmen är sällan anpassade för riktig "motionstemperatur", det borde vara ca 10 grader i konditionsutrymmena. Dessutom med hög luftomsättning och lufttorkare inblandade. Det vore något :-)

Just på grund av de "dumma" begränsningarna på 10 minuter till ett löparband är jag inte medlem i något gym, det irriterar mig. (Troligen lika mycket som för någon annan som skulle kunna få vänta i en timme på ett band). Det är ett allvarligt gymproblem. Dessutom har ju de flesta gymmen justa band som inte alls är avsedda för "promenaduppvärming" utan gjorda för riktigt tuff belastning (fart och tid). Jag hade tyckte det vore bättre om de skaffade fyra fem "uppvärmningsband" på bekostnad av ett riktigt löparband. Då skulle fortfarande två eller flera band kunna användas av de som vill springa under sin träning.

//
mattias
Sven Andersson
1966 • Kista
#12
27 oktober 2010 kl 17:06
Gilla
MB: För stt springa motsvarande 1% uppför behöver du ha en lutning på 2%. 1%-lutningen är inte bara för att kompensera för vindmotståndet utan även för att kompensera för den på löpband annars obefintliga naturliga framåtlutningen pga balanskompensering pga fartvinden.

Ja, för den som nu vill tro på ovanstående, och inte har någon annan åsikt.
Mattias Bramstang
1975 • Halmstad
#13
27 oktober 2010 kl 19:55
Gilla
SA: Ok, jag kan förstå ditt resonemang. Men vad händer då vi springer i medvind? Visst är kroppens trimmade balansläge önskvärt på riktigt vis. Men på löparband vill jag ändå tro att man inte skall försöka kompensera något med lutning. Men en kula i träningsväskan kan vara bra att ha för att kolla horisonteringen på banden. :-)

//
mattias
Peter Karpestam
1977 • Höör
#14
28 oktober 2010 kl 15:17 Redigerad 28 oktober 2010 kl 15:17
Gilla
Kanske ska man justera hastigheten också? Någon som känner till en omvandlingstabell för vad t.ex. 4 min/km utomhus (Vindstilla och flack terräng)
motsvarar för hastighet på löpband med olika lutning? För mig känns det inte som att en grads lutning på löpbandet räcker för att kompensera det man inte får jämfört med om man springer utomhus. Det tenderar att gå snabbare på löpband i alla fall...
Stelios G.
1968 • Älvsjö
#15
28 oktober 2010 kl 15:38
Gilla
Goda nyheter, SATS (Hornstull) har inte 10-minutersgränsen. Värmen blir däremot fortfarande ett problem.

Jag tror lutningen räcker som kompensation. Själv tycker jag det går långsammare på löpband pga värmen, jag svettas lång mer än när jag springer utomhus (och det inte är +30 :)
Mattias Bramstang
1975 • Halmstad
#16
28 oktober 2010 kl 16:18
Gilla
Då jag springer i 4min/km så skiljer det under gynnsamma förhållanden ca 10-15 slag per minut i ansträngning. Lägre ansträngning på löparbandet. Det motsvarar ungefär 5-10% av mitt pulsvärde . Använder man de siffrorna rakt av så skulle 4min/km (vilket är 240sek/km) utomhus motsvara 12-24 sekunder snabbare fart på bandet. Det ger att man skulle springa i 3,36-3,48min/km. Det första värdet känns på tok för fort medan det andra värdet känns troligt.

Självklart kan man inte använda procentvärdet från pulsregistret rakt av till fartvärde med tanke på att puls- och fartdiagram inte är linjärt. Men ändå ger det en fingervisning. Jag rekommenderar därför 10-15 sekunder högre fart på löparband (under gynsamma förhållanden) för att kompensera för bekvämligheten på bandet.

Eller så springer man bara så att det känns bra. En idé bara....
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#17
28 oktober 2010 kl 16:25
Gilla
Löpband är guld på vintern och när der det regnar.
1943 • Täby
#18
28 oktober 2010 kl 17:49
Gilla
Löpband är även för mig ett nödvändigt komplement till annan träning, framförallt när det regnar. Speciellt nyttigt är det att köra tempopass i intervallform.

När det gäller hur arbetsamt det känns så upplever jag övergångarna som svårast. Både till och från löpbandslöpning. På den tiden jag mätte puls syntes det också tydligt att pulsen vid samma hastighet var högre om jag inte använt löpband på ett tag. Även om jag var i bättre form.

Mattias påstår ovan att samband mellan puls och fart inte är linjärt. Sambandet är dock helt linjärt upp till när man närmar sig sin maximala puls.
Man måste dock beakta att pulsen släpar efter lite grann. Man kan öka farten utan att pulsen direkt hänger med.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8912066
1943 • Täby
#19
28 oktober 2010 kl 20:15
Gilla
Runners World har haft en diskussion om upplevda skillnader mellan löpbandsträning och annan löpning.
http://www.runnersworld.com/community/forums/training/training-essentials-workouts/re-treadmill-vs-outside
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.