Löpning Kom igång 65 inlägg 10695 visningar

Hur joggar man när det blir kallare?

Mia Sätterlund
1983 • Örebro
#1
16 oktober 2010 - 20:39
Gilla
Halloj!
Jag är en ganska färsk joggare. Från att endast ha joggat om somrarna när gymmen är stängda har jag sedan i somras fortsatt springa Jag tycker verkligen om det och skulle gärna fortsätta kämpa och göra det till en året-runt syssla.
Hur gör man?
Har ni några bra tips på vad man ska tänka på? Vad för typ av kläder/utrustning bör jag satsa på när det gäller höst- och vinterjogging?

Är löpbandet på gymmet enda alternativet?

/Mia
< < < 1 2 3 4 > > >
1979 • Göteborg
#41
20 oktober 2010 kl 10:02
Gilla
Jag köpte mina broddar(stavning?) på Clas Olsson.
kostade väl 149:- och de är förvisso lite lustiga att springa med men det är väl en vanesak.
Katten
1967 • Hemma
#42
20 oktober 2010 kl 10:02
Gilla
Någon som vet om det finns återförsäljare i Sverige för YakTrax?
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#43
20 oktober 2010 kl 12:41
Gilla
Ulrika: "Ska man köpa vintertights eller ska man ha underställsbyxor under vindbyxor istället? "
Har använt både vintertights, vindbyxor+underställ och "sommartights"+underställ. Allt fungerar bra så välj det du tycker är skönast. Själv föredrar jag numera den sista varianten (dvs tunna tights med underställ). :)

Angående broddar, tycker det går bra utan det. Brukar använda mina vanliga skor och de är inte heller grovmönstrade. Jag har aldrig haft några problem med det, men man får ju ta det lite försiktigt där det är som isigast.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#44
20 oktober 2010 kl 19:54
Gilla
Fortare?
Tor
1975 • Göteborg
#45
21 oktober 2010 kl 08:31
Gilla
Katten:
Jag beställde mina Yaktrax från England: http://www.yaktrax.co.uk/yaktrax-shop/yaktrax-walker-pro/yaktrax-pro

Mattias Jägstedt:
"Angående broddar, tycker det går bra utan det."
Det beror ju helt och hållet på var man springer. Några gånger förra vintern sprang jag t.ex. runt Delsjöarna i Göteborg. Hade man inte broddar fick man springa i diket eftersom det var isgata på gångvägarna.
Petra Mattsson
1966 • Ryd
#46
21 oktober 2010 kl 09:33
Gilla
Det är absolut inget fel på att springa på ett löpband, prova innan ni förkastar iden. Det finns folk (typ jag) som inte kan springa ute när det är minus. & är det inte speciellt lämpligt att springa ute när det är för kallt, som Karin skriver.
1983 • Karlskoga
#47
21 oktober 2010 kl 12:11
Gilla
Thanks for the advice on the "yaktrax"...I´m english and just moved to Sweden from Spain in time for the nice, cold weather...I can´t feel my toes until after kilometre 3 - I feel like the Jamaican bobsleigh team so I´m happy to find this thread. What has worked for me is many thin layers instead of 1 or two thicker layers. Hopefully will soon get used to it :-)
Ava
1958 • Lindome
#48
21 oktober 2010 kl 12:35 Redigerad 21 oktober 2010 kl 13:46
Gilla
Buff på huvudet och möjligen en extra buff om halsen/över mun och näsa.
Löparhandskar.
BH, underställströja + vindjacka.
Funktionstrosor, lite tjockare tights (inte de allra tjockaste, de blir otympliga tycker jag) plus, om det är riktigt kallt, korta tights i stretchfleece. Alternativt underställsbyxor, de korta fleecetightsen och vindbyxor.
REFLEXVÄST!!!
Ev, pannlampa.
1972 • Västra Frölunda
#49
21 oktober 2010 kl 14:43
Gilla
Kör mina vanliga träningskläder med extra lager inunder samt mössa och vantar.

Som någon tjej skrev så trodde hon att tjejer blev kallare om rumpen. Kan tala om att det händer män också. Löser det genom att sätta mig i ett varmt bad när jag är färdig med passet :-)

Blir det för kallt, slaskigt eller halt kör jag löpband.
Eija
1968 • Sollentuna
#50
21 oktober 2010 kl 17:59
Gilla
Som sagt, lager på lager beroende på temperaturen utomhus, idag sprang jag med långa tights, linne,långärmad underställströja, vindjacka, pannband och fingervantar. Som tidigare personer har sagt så ska man småfrysa lite när man drar igång för efter någon km så har kroppsvärmen kommit ikapp och då är man lagom klädd. Testa dig fram, kolla termometern innan du klär på dig så lär du dig vad som är lagom.
Och att springa även vintertid går alldeles utmärkt, jätteskönt faktiskt. Det gäller att hitta ett bra spår som underhålls under vintern. Jag springer på en strandpromenad längs en vik på vintern för den underhålls även på vintern då det är mycket folk i farten hela tiden, så där plogas det och sandas, helt perfekt. Köpte även halkskydd av gummi som man drar på skon för att inte halka om det är isigt, funkar jättebra.
Viktigt att tänka på ändå är att man är varm om huvudet, halsen och händerna när man är ute och springer när det är lite kallare och ett par cykelbyxor för oss tjejer är att rekommendera!
Gunilla Gustavsson
1965 • Senoren
#51
21 oktober 2010 kl 19:09
Gilla
Konstigt att ingen nämnt alla dessa utmärkta varianter av dubbade löpskor? Som orienterare springer de flesta dubbat året runt och utvecklingen av dessa skor går verkligen framåt. Det finns alla varianter från tunn hård sula till väldigt dämpade rena väglöpningsskor.

Mitt tips är alltså att kosta på sig ett par sköna vinterlöpskor med dubb. Jätteskönt att inte behöva bry sig om isfläckar särskilt om man som jag ofta ofta springer i mörker och sällan har lampa vid väglöpning.
Katten
1967 • Hemma
#52
22 oktober 2010 kl 14:28
Gilla
Anna Nylund
1960 • Boxholm
#53
22 oktober 2010 kl 22:08
Gilla
Tycker att det funkar utmärkt med broddar att trä på de vanliga löparskorna, alltså såna med dubbar under hela foten inte bara fram el bak. Man kommer en aning högre i världen men löpsteget blir detsamma och jag får behålla känslan av favoritskorna. Har köpt broddarna på Intersport i flera omgångar.
#54
22 oktober 2010 kl 22:31 Redigerad 25 oktober 2010 kl 14:44
Detta inlägg har raderats
Johan Hellgren
1982 • Stockholm
#55
8 november 2010 kl 21:38
Gilla
Själv har jag hittills sprungit i rejälare treckingskor under vinter/snö perioden. I år har det blivit ett par Salomon Speed cross 2 som jag iof inte börjat använda än å allvar. Fördelen upplever jag i att skon är något stabilare kring vristen, de har grövre sula än ordinarie landsvägsmackor, ventilationen är inte lika frikostig vilket leder till att värmen stannar i skon bättre och för mycket isiga perioder slänger jag på broddar. Dessutom blir man inte fullt lika blöt om fötterna blaskiga dagar, vilket annars kan vara ganska förödande.
Då treckingskor ofta har en annan uppbyggnad i sulan än vanliga löparskor, här syftar jag på pronation/neutral/supination, har jag upptäckt att de flesta skor av den sorten är av neutral karaktär. Detta då underlaget är så ojämnt att det inte finns anledning att skapa ett klassiskt löpsteg. Dock har jag valt mina salomon lite med tanke på att de har pronationsförstärkning. så de funkar ok även på platt underlag.

För övrigt kan jag varmt tipsa om vintertights. Lite mer vindtäta och värmande material i framförallt lår och rumpregionerna. Toppen.

Lycka till!

Mattias Nilsson
1977 • Göteborg
#56
13 november 2010 kl 12:37
Gilla
Jag skulle behöva nån form av halsduk i funktionsmaterial nu när börjar bli kallt. Är det Buff Sveriges "Coolmax"-variant som gäller eller har ni nåt tips på andra bättre funktionsmaterial-buffar eller -halsdukar för vinterlöpning?
Karl Anton
1961 • Arboga
#57
15 november 2010 kl 18:01
Gilla
Hej,
Har ryktesvägen fått höra att det inte ska vara bra att löpträna på löpband pga att man kan skada knän eller höfter (vet inte vilket). Ligger någon sanning i detta???
Eva Ek Josefsson
1958 • Ulrcehamn
#58
16 november 2010 kl 12:39
Gilla
Ser att många menar att man inte behöver särskilda skor. Jag investerade i ett par Icebugs med löstagbara dubbar i vintras. Det var det bästa jag har gjort. Det är underbart att kunna springa helt säkert på snö och is och inte behöva fundera en sekund över om det finns en isfläck. Eftersom dubben sitter på ett gummiband som passar i speciella spår i skosulan så är de inte i vägen på något sätt när man springer. Man har bara ett bra fäste helt enkelt. Rekommenderas varmt.

I övrigt är det bara att klä sig så att det är bekvämt. Underställ, ytterligare en funktionströja och en tunn träningsoverall ytterst är vad jag springer i när det är runt minus 10 eller lägre. Lite kyligt innan man fått upp värmen, men sedan är det perfekt, tycker jag.
Kris Chalmain
1960 • Hässelby
#59
30 november 2010 kl 23:03
Gilla
Ett stort tack till Tor Lindqvist för tipset om Yaktrax Pro, och länken till den engelska siten!

Jag kollade först de svenska återförsäljarna, men den ena hade inte storlek small, och den andra hade inte någon riktig e-shop, men den engelska siten var proffsig och använde Paypal, och leveransen gick på bara ett par dagar! (och cirka 20 kr billigare, inklusive portot, än den svenska siten blev det också.!)

Och idag testade jag dem för första gången - wow säger jag bara, de gav ett helt annat grepp i snön! Annars springer jag ganska "strakbent" när det är snö och is, men nu kunde jag lubba på som vanligt - och gummianordningen ger också bra fjädring, som jag inte tror traditionella dubbar ger. (Dock bör man nog ta på och av dem utanför porten - de är som skridskor på stengolv... :)

Suveränt tips, här ska springas!

PS. Sedan undrar jag bara om det är normalt att det svider lite i lungorna när man springer i -10 grader? Tänkte att det bara är ovanan, men nån kanske har koll på hur det är det där med graderna?

2009 • Klippan
#60
1 december 2010 kl 00:14
Gilla
Hej allihopa,
roligt m så många bra o kloka råd.
Har använt nedanstående text i en nästintill "tvilling"-tråd kallad "Kallt".
Tycker dock att aspekten är värd att upprepas & jag ser inte att den tidigare varit m i denna tråd.
En mycket viktig aspekt som lätt glöms bort att ta med i beräkningen är, hur klarar jag kylan om jag t ex stuckar foten?
Det går förvånansvärt fort att kylas ner, när inte längre kroppen producerar värme, kläderna är anpassade efter aktivitet & troligen fuktiga/ blöta m allvarliga risker för hälsa & liv.
Har investerat 80:- (sic!) i in en värmefilt av aluminium, väger intet får plats i fickan, så jag kan hålla värme längre.
Berättar när jag springer ut, vilken runda för min kära & hur lång tid jag räknar med att vara ute.
Mobil är oxå ovärderlig men som allt annat funkar det inte alltid att ringa.
// Andre'
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.