Löpning Kom igång 16 inlägg 2919 visningar

Löpsteg

Anki Skoog
1970 • Vaxholm
#1
14 oktober 2010 - 20:53
Gilla
Är nybörjare på att springa och har precis sprungit ett par lopp utan så värst mycket träning. Har fått lite känning i benhinnan på ena benet. Vill såklart inte bli skadad och tittade på lite löpfilmer på nätet som rekommenderade en teknik som hette forefoot running.

Resultatet när jag testade var att jag sprang fortare, det kändes som en förutsättning för att få till tekniken. Men också att min stegfrekvens gick från 165 steg/min till 185 steg/min. Dessvärre vaknade jag upp med en himla värk i benhinnan och lite känning i knäna (vilket jag aldrig brukar ha).

Nu funderar jag på om jag utförde tekniken fel, om tekniken inte passar mig, om det bara var ovanan som gjorde att jag fick lite "träningsvärk", att det var det ökade tempot eller att jag springer för sällan och för långt för att vara nybörjare.

Vad göra?!


1971 • Nykvarn
#2
14 oktober 2010 kl 22:46
Gilla
Efter ett pass kan man inte säga något säkert. Benhinnebesvären verkar du ju haft innan du provade nya tekniken. Provade du framfotalöpning så bör du känna träningsvärk i vaderna efteråt eftersom det är där belastningen hamnar med ett mera framfota löpsteg.

Försök att springa avslappnat då du kallar dig själv nybörjare. Att ha en lite högre stegfrekvens är bara bra då det ger lite kortare steg vilket gör att man ofta landar med foten rakt under kroppen vilket ger mindre stötverkan än om du tar långa steg och landar tungt på hälen framför kroppen.

Fokusera på att springa regelbundet och avslappnat så kan du så småningom börja fila på detaljerna i löpsteget.
Anki Skoog
1970 • Vaxholm
#3
15 oktober 2010 kl 17:27
Gilla
Testar med snabba steg igen då. Det låter ju onekligen bättre för kroppen med mindre stötverkan. Så kanske benhinnorna klarar sig i framtiden.
1966 • Fors
#4
15 oktober 2010 kl 19:46
Gilla
Ta hjälp att få rätt sko utprovad, jag hade stora benhinneproblem innan jag gjorde det. Pronations fel sätter sig ofta på benhinnorna, så det kan va värt ett besök vid en kunnig försäljare med löpband.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#5
16 oktober 2010 kl 13:38
Gilla
Anki. Du borde inte behöva springa fortare för att hålla en högre stegfrekvens upp mot 180 steg/minut. Med hög frekvens och inte så hög fart blir steglängden istället kortare. Du fick kanske problemen med benhinnorna m.m. för att du sprang fortare än du brukar. Snabbare löpning är inget problem i sig men inte en träningsfom du bör göra varje gång. Istället kan du lägga in fartökningar på 30-40 sekunder i distanspassen där du försöker öka stegfrekvensen (det bästa sättet är att räkna den ena fotens steg under en bestämd tidsperiod). Det är ett sätt att träna upp stegfrekvensen. Du kanske också skulle pröva att springa på stället (helt stilla alltså) och hålla runt 180 i stegfrekvens och därefter sakta förflytta dig framåt med samma frekvens just för att vänja dig vid att springa med kortare steg och högre frekvens i normal fart.
Anki Skoog
1970 • Vaxholm
#6
16 oktober 2010 kl 20:20
Gilla
Problemet med korta snabba steg är att jag tycker jag springer så mycket uppåt om jag inte ökar farten. Alltså att massa kraft går åt till att komma upp mot himlen och inte framåt. Nu har jag vilat och benhinnorna känns bra. Tar en testtur imorgon och hoppas på det bästa. :-) Intressant tips med att springa på stället. Låter ju vettigt.

Uffe: Det är nog dags med ett par bra skor. Köpte mina på rea för ett par år sedan när jag inte orkade springa mer än en minut i stöten. Ville inte lägga för mycket pengar då när jag inte visste om jag skulle tycka om att springa.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#7
16 oktober 2010 kl 21:08
Gilla
Kanske kan man springa på stället med pulsklocka när det är besvärligt väglag, jag skall testa någon gång, och se ifall det går att få hög puls på det sättet.
1975 • Varberg
#8
16 oktober 2010 kl 21:58
Gilla
Problem med benhinnor kommer ibland från en spänd vadmuskel, är vaderna spända måste muskeln på framsidan jobba hårdare för att lyfta foten vilket kan resultera i problem med benhinnorna. Testa att stretcha vaderna noga, både med böjt knä och med rakt. Lycka till!
Björn-Hugo Apelqvist
1981 • Solna
#9
16 oktober 2010 kl 23:02
Gilla
Jag har under sommaren tränat in ett kortare löpsteg och en mer mellan/framfota löpning. Jag köpte ett par Vibram Five Fingers och har tränat kortare distanser på mjukare underlag och löpband med dem. Att använda dem gör att man automatiskt tringar sig själv att landa mer på tårna. Men jag har haft galen träningsvärk i vaderna efter i stort sett varje pass, men knärna känns bättre.

Jag rekomenderar att du tar det väldigt lugnt när du tränar in ett nytt löpsteg. Tänk på att du helt plötsligt börja använda nya muskler i både fotterna och benen och de är inte vana vid påfrestningen vilken kommer att påverka både benhinnor och knän.
#10
17 oktober 2010 kl 04:43 Redigerad 25 oktober 2010 kl 15:00
Detta inlägg har raderats
Anki Skoog
1970 • Vaxholm
#11
17 oktober 2010 kl 18:26
Gilla
Så där ja, då har jag testat idag igen fast med mer fokus på avslappnat och landa med foten under kroppen. Kändes som jag landade lite mer på mittfoten. Inga som helst problem med benhinnorna eller knäna, så det verkar funka! Men vaderna känns lite möra redan nu. Stegfrekvensen stannade dock på 169 även fast jag tyckte benen gick som trumpinnar. Å andra sidan verkar min träningsapp inte vara helt hundra eftersom samma runda som jag sprang sist nu blev 210 meter kortare...
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#12
17 oktober 2010 kl 18:45
Gilla
Bill Rodgers var på sin tid en utav världens snabbaste marathonlöpare, han landade på hälen, som är naturligt för en långdistanslöpare, han sprang nästan ljudlöst med en fulländad teknik, där steglängden ökade med farten.
1980 • Västerås
#13
17 oktober 2010 kl 19:17
Gilla
Idag sprang jag mitt 4:e pass på framfötterna. Det känns bara bättre och bättre.
Men... Det tar ju så sjuuuuukt på vaderna. Trodde att det skulle släppa iaf lite efter några pass, men det blir hitills bara värre och värre.

Jag kunde knappt gå hem 1 km idag, för att vaderna var så stela.
Fick liksom inte ner hälen i marken vid vanlig gångstil.

Hoppas det blir bättre snart, för det känns för riktigt bra.
Känningarna i höft och knän är som bortblåsta efter bara 4 pass - helt otroligt.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#15
17 oktober 2010 kl 20:07
Gilla
Nä, han hadde en fulländad teknik, landa hårt är inte bra för någon, man måste tänka på hur man sätter i fötterna.
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
18 oktober 2010 kl 11:31
Gilla
Tycker Tors bildserie pekar mot en klar framfotslandning även om det visst kan ha varit mellanfot också. Men knappast hällandning. Många filmsnuttar på löpare som INTE landar på hälen visar tårna mer uppåt före landningen än dessa bilder på Rogers.
Ser ut som om han landar lite på utsidan av foten faktiskt.

Conny, jag tror det är så även med långdistanslöpare att för somliga är det (kanske) naturligt att landa på hälen medan det för andra är naturligt att landa längre fram på foten. Efter att ha provat båda under flera år räknar jag mig själv till den senare kategorin och jag tror att de flesta hör dit, särskilt bland snabbare löpare.

Man kan faktiskt ha delade meningar om att springa ljudlöst också, Matt Fitzgerald hävdar att man ska sätta i foten med kraft för att utnyttja kroppens elasticitet som ger en del av energin tillbaka vid frånskjutet - detta gäller dock inte vid hällöpning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.