Löpning Kom igång 6 inlägg 860 visningar

Hur ont är ont?

1967 • Uppsala
#1
18 september 2010 - 13:46
Gilla
Jag har ju efter många år av overksamhet och övervikt försökt komma på banan igen med hjälp av ett gå-jogga program C25K. För någon vecka sedan jobbade jag mig igenom en motivationssvacka och sprang vidare enligt programmet. Igår kväll var det 8 min löpning 5 min gång och sedan 8 minuters löpning igen (passen inleds alltid med 5 minuters gång och avslutas med 5 minuters gång). Till och från genom livet har jag haft ont i höften och knäna kan ibland smärta och kännas ostabila om jag belastar dem snett i t ex uppförsbackar - hittills har dock jag inte kännt av några av dessa problem när jag har sprungit. Ända tills idag då jag plötsligt har ont på utsidan av höften och smärtan sprider sig ner genom benet tll framsidan av knäet och baksidan av vaden. Jag får liksom nervkänsla (ungefär som när man slår till undersidan av armbågen) från höften och ner mot knäet också. Smärtan är inte kontinuerlig utan kommer bara när jag belastar det gör inte heller speciellt ont utan känns ungefär som muskelvärk. Borde jag återigen ta det lungt och sakta ner programmet? Eller kan man köra på och hoppas att det inte blir värre? Ser verkligen fram mot årets skidsäsong så jag vill inte dra på mig en skada som saboterar den!
Emil Westin
1991 • Linköping
#2
18 september 2010 kl 14:47
Gilla
Ta det lugnt. Om du känner att du har ont så ska du inte fortsätta träna, annars så riskerar du att göra det värre. Så enkelt är det!

Om du nu istället vill träna säkert och effektivt så kan jag rekommendera att du kör alternativ träning som inte belastar dina ben lika mycket som löpning. Som t ex simning, eller varför inte cykling. Det är viktigt att du varierar din träning så mycket som möjligt, på så vis undviker du risken att skada dig.
Valter Johansson
1962 • Umeå
#3
18 september 2010 kl 15:31
Gilla
Håller med Emil! Variera din konditionsträning och dra ner på löpträningen.
Problem med höfterna kan ju ha olika orsaker men det skadar ju inte att träna upp gluteus medius som ofta är svag. "Clams" och sidliggande benlyft är lämpliga övningar. Träna samtidigt gluteus maximus (olika varianter av utfall och knäböj samt "draken"). Även bålstyrka är bra att träna.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
18 september 2010 kl 23:13
Gilla
Det finns en tråd om något liknande här: http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=12543&searchstr=
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#5
19 september 2010 kl 00:18
Gilla
Det behöver inte vara något som förvärras utav träning, men det är ju svårt att veta. I torsdags brände det till i min ena vadmuskel efter 500 m, och jag hadde inte ens börjat springa då, sen högg det till några gånger till, jag började springa lite försiktigt, det blev inte värre för det. Jag sprang 10 km och fick känningar lite då och då, nästan som en liten muskelbristning, men på lite olika ställen i vaden. På fredagen sprang jag en ny 10 km runda, och då kände jag ingenting. Idag sprang jag 20 km utan att känna av någonting. Jag misstänker att det är nerver som kommer i kläm på något sätt.
Valter Johansson
1962 • Umeå
#6
19 september 2010 kl 09:28
Gilla
Connys berättelse är ju också ett skäl till att vi så ofta inte lyssnar på vår kropp. Dvs många ggr händer inget negativt! Det är mycket möjligt att nervinklämning kan vara fallet för hans del..
Många ggr kan små problem leda till att man överbelastar vissa muskler och omedvetet ändrar eller har fel löpteknik. Detta kan då ge överbelastningsskador längre fram utan att man ens tänker på grundproblemet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.