Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 2739 visningar

Intervallrumpa

Annika Håkansson
1961 • Gislaved
#1
9 augusti 2010 - 18:06
Gilla
Var på jobbet idag och fick för första gången höra talas om intervallrumpa. Jag har fått ont precis under höger skinka och det strålar ner på baksidan av låret. Smärtan uppkom efter en joggingtur för snart 2 veckor sedan. Finns det någon som känner till detta?
1969 • Kristianstad
#2
9 augusti 2010 kl 18:18
Gilla
Första gången jag hörde uttrycket var i en spalt av Rune Larsson i julinumret av RW. Det är (antagligen) fästet i sittbensbågen för baksida lår som blivit överansträngt och det drabbar (enligt RL, men osäkert varför) oftare kvinnor en män, speciellt vid hårdare intervaller, därav namnet.
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#3
9 augusti 2010 kl 19:26
Gilla
Annika: Ta dig till sjkugymnast eller en naprapat. Symtomen du beskriver stämmer in på en skada jag fick i samband med innebandyspel för ganska många år sedan. Gick till en naprapat och fick upprepade laserbehandlingar plus ett styrketräningsprogram. Det läkte på någon månad. Kunde jogga under läketiden. Men jag kunde känna av skadans område upp till ett år efteråt. Enligt naprapaten blev det en mindre ärrvävnad där skadan hade funnits och det var den jag kände av - framförallt när jag var trött efter ett träningspass.
1971 • Österbybruk
#4
10 augusti 2010 kl 21:49
Gilla
Rickard: Tror att jag har samma problem som dig (också efter innebandyspel). Har bokat tid hos en naprapat och bett honom ta fram ett träningsprogram. Har några frågor. Vilken typ av styrketräning hjälpte dig och kan du/hur snart efter kunde du spela innebandy?
Frida
1986 • Sollentuna
#5
10 augusti 2010 kl 22:54
Gilla
Långlöpararsle!

Lite behandling hos bra massör/naprapat för att korrigera eventuella stelheter och snedheter, samt stryrketräning av hamstrings och ev. rumpmuskler (beroende på var det behövs för att stabilisera upp hela "området") så bör problemen minska med tiden...
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#6
11 augusti 2010 kl 07:33
Gilla
Frida: du har så rätt!

Benny: framförallt två typer av övnigar: Löpning (!) i brant lång uppförsbacke i förhållandevis lågt tempo. Fick också gör en övning där jag liggande på mage i sängen lägger foten från den friska sidan på hälen/vaden på det skadade benet. Därefter drar jag foten på den skadade sidan mot höften. Foten som ligger på hälen används för att hålla emot och skapa ett lagom tungt motstånd. Kommer inte ihåg hur många set och repetitioner det var. Men jag gjorde styrkeövningen varje dag morgon och kväll. Gissningsvis var det 4-5 set och 12 repetitioner. Jag körde även den friska sidan. Löpningen gjorde jag bara varannan dag. Laserbehandling en gång per vecka i 4 veckor.
Spelade innebandy efter ca två veckor igen. Deltog dock inte i matchspel under ca en månads tid. Blev väldigt noga med att sköta uppvärmningen ordentligt samt att jag då och då la in styrkeövningen efter träningspass.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.