Löpning Avancerad träning 7 inlägg 801 visningar

Löpning och cykling

Emil Westin
1991 • Linköping
#1
11 maj 2010 - 21:24
Gilla
Tja!

Jag drabbades nyligen av löparknä. Sedan en månad tillbaka har jag lidit av att inte kunna jogga alls. I början känns det alltid bra, men efter ca 500 meter så säger mitt knä alltid ifrån, och därefter försvinner smärtan omedelbart när jag börjar gå igen. Det här gör att det är väldigt svårt att avgöra om mitt knä blir bättre eller inte... Men detsamma gäller också när jag cyklar: det känns inte alls i knät! Det gör inte ont alls. Hur kommer det sig?

Uppenbarligen så måste det ju vara så att man använder olika typer av muskler i benen när man cyklar jämfört med när man joggar. Men vilka muskler är det exakt man aktiverar när man cyklar/joggar? Är cykling en bra träningsform för att återhämta sig från löparknä? Hur lång tid tar det att bli av med löparknä? Vilka muskler i benen ska man träna upp om man vill förhindra att drabbas av löparknä i framtiden?

Det var många frågor, men jag hoppas att ni kan svara på några av dem i alla fall.

Hälsningar,

Emil
1976 • Hunnebostrand
#2
12 maj 2010 kl 07:41
Gilla
Tror du skall träna höften en del! Vet ej riktigt men har för mig det. Ofta e man instabil/svag i höften. Cykling funkar bra som komplement. Uthålligheten blir ju riktigt bra då man kör långpass på cykel.

Mvh

Micke
Emil Westin
1991 • Linköping
#3
12 maj 2010 kl 15:45
Gilla
Tackar tackar.
1970 • Sala
#4
12 maj 2010 kl 16:00
Gilla
Cykling är ett bra komplement till löpningen om du har problem med knäna eftersom det är helt stötfritt och utan belastning. Det hjälper dock inte till att "träna bort" löparknä för så funkar det inte. Löparknä får man för att knäet blir inflammerat där en sena "gnider" mot knäets utsida. Senan går hela vägen från höften, utanpå låret och fäster på knäets utsida. Enda sättet att undvika att få löparknä är att vara uppmärksam på signalerna från knäet så du inte provocerar det för mycket, att varva med cykel är kanon. På forumet här kan du söka efter behandlingar mot löparknä, stretch är viktigt! Stretcha lårets utsida och höften. jag har haft problem med löparknä, det kan ta alldeles för lång tid att bli av med tyvärr, jag har fått hjälp och fått cortisonsprutor mot det och det har hjälpt.
Andreas Wigholm
1978 • Stockholm
#5
12 maj 2010 kl 19:33 Redigerad 12 maj 2010 kl 19:34
Gilla
Har själv haft löparknä och det viktiga är inte den alternativa träningen. Det viktigaste är att stretcha ordentligt flera gånger om dagen. Denna övning: http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=8173 är den absolut bästa medicinen för löparknä. För mig tog det ca 2 månader att bli kvitt mitt löparknä. Jag kunde dock springa/jogga ca 5km innan det högg till i knät. Jag testade att springa typ var 3:e dag efter mycket stretch för att se om det blev bättre.

Jag gjorde inga speciella övningar för att INTE drabbas igen utan jag har fortsatt stretcha denna övning efter VARJE löppass och det har funkat för mig. Inte i närheten av att drabbas igen.

Detta är mitt råd till dig.








1970 • värnamo
#6
12 maj 2010 kl 21:33
Gilla
Leta rätt på en bra sjukgymnast som kan hjälpa till med att stretcha ut iliotibialbandet och tipsa om lämpliga hemövningar. Jag blev av med mina besvär på 5 eller 6 veckor. Det brukar finnas privata alternativ som är delvis inriktade mot idrott och inte kräver remisser eller liknade, oftast med landstingsavtal som ger samma priser som övrig sjukvård. Bor själv i Värnamo och vi har flera alternativ så det finns möjligheter även i småstäder.
Emil Westin
1991 • Linköping
#7
12 maj 2010 kl 23:41
Gilla
Tack för tipsen! Det här visste jag inte innan!

Jag hade ingen aning om att stretching var så viktigt... Jag brukar å andra sidan alltid stretcha benen, men jag har aldrig kört den övningen förut! Inte undra på att jag har fått löparknä när jag inte stretchar alla muskelgrupper i benen.

Tack så mycket för er hjälp.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.