3 mars 2010 kl 19:52
Redigerad 3 mars 2010 kl 19:54
Det finns långa kapitel om dryck och vätskeintag i många böcker som handlar om träning, här har det forskats mycket. Lite fritt ur minnet kan man inte sätta i sig mer än högst ca 7dl vätska i timmen, magen tar inte upp mer. Är det svalt behöver man naturligtvis mindre än när det är hett, man kan förlora upp till 2 liter/timme har jag för mig, en liter svettning/timme är rätt vanligt och då är det bra att kunna dricka 4-5dl/timmen.
På ett långt lopp gäller det att fylla på med energi. Det är individuellt vad man lyckats lära sin mage att tåla, men enligt Tim Noakes kan det gå bra med upp till 120g kolhydrater/liter och det är lättast att tillgodogöra sig den om det är en blandning av olika sockerarter. Ekströms blåbärssoppa innehåller t o m lite mer tror jag och den funkar ju :-) En del salt bör ingå, särskilt svettiga dagar. För det mesta är det för lite salt i drycken - varför äter folk annars saltgurka??
För egen del dricker jag nästan aldrig vatten för "det är kolhydraterna jag vill åt", sportdrycken som serveras innehåller ALDRIG för lite vatten i förhållande till energin men ofta för mycket. Powerade är bara skräp, nästan tom på energi, sötningsmedel i stället. En del energirika drycker innehåller dessvärre också onödiga tillsatser.
Gel+vatten blir som sportdryck, går utmärkt om det är fel dryck på loppet. Jag har "plåtmage" och tycker att Vitargo, Maxim, Powerbar, PrippsEnergy och Gatorade funkar bra för mig, liksom mycket annat (på de längsta långpassen kör jag saft, juice eller ofta socker+salt bara).
Jag vet att det finns folk som springer hela marathon utan att dricka, men blir det hett så funkar det inte bra. Och varför ska man inte fylla på energi när det är tillåtet och man presterar bättre och dessutom, för de flesta, mår bättre (sedan man vant magen)?
Hur mycket ska man dricka? Som det känns bra, tills man inte är törstig mer. Så enkelt är det. Inte överfylla, inte springa törstig.