Foruminlägg av steph

#1
9 december 2008 kl 13:28
Gilla
Halkade in här och tänkte att ni med fem varv runt jorden i månaden skulle ha lite erfarenhet av detta. Körde själv en långsam Ironman i somras och experimenterar en del med tempo och intervaller.
Såg sen en annons med bentyngder (minns ej vem som borde använda dem). De väger ca 500 g/s styck och jag har prövat dem under löpning. Kör då ca 5 under tempopuls ca 15 km. Pulsen är högre än vid samma fart utan och sträckan känns 50% längre, men trött på ett helt naturligt sätt.
Men alla talar ju hela tiden om risker och skador. Är det nån som prövat likande / elelr hört om nån?
#2
9 december 2008 kl 16:24
Gilla
Eftersom jag håller på med triathlon så är ju det självkalra svaret att du ju kan simma i varm bassäng och cykla(inne) under vintern. Vårkvällarna är ju mer gjorda för löpning. Sen kanske du vill pröva på npt litet triathlon. Har kört >20 maror, men tycker nu att triathlon är bättre!
#3
9 december 2008 kl 16:30 Redigerad 9 december 2008 kl 16:31
Gilla
Stavar har jag inte kört med. Men jag har testat tyngder på vaderna. Föröker hitta erfarenheter på det.
Ja så har jag ju joggat med halvliters petflaskor i händerna. Då blev jag mer trött i axlarna än i benen, så då skafffade jag saftbälte istället!
#4
9 december 2008 kl 20:25
Gilla
Intressanta erfarenheter. För nåt år sen så körde jag med saftflaskor i händerna innan jag sen köpte ett bälte. Då kände jag att jag var tröttare i axlarna än i benen, så 500g i var hand är för mycket.
Viktbyxa (2 kg) kan ju inte var nåt problem. Det är ju inte mer än om man bytar till vintermundering med tyngre skor o kläder, bara att föredliningen blir korrekt.
2 kg manchetter (tack för namnet!) verkar lite väl mycket för redan 500g/ben känns nog. Men min filosofi var att skilland mellan lätta o vinterdojor ligger kring 250 g, så dubbelt mer borde man väl klara.
Men intuitivt känner jag att jag inte vill köpa intervall eller tempo utan jag kör i puls ca 5 under vad jag kunde köra utan och i fart blir det väl ca 30 sek per km. Men som sagt när jag körde 16 så kändes det ungfär som efter 35 km några veckor tidigare.
Jag varvar med fart o intervall, men det är svårt i mörkret och mellan varvet då det var isigt.
Stilen blir väl ungefär densamma som när jag i våras hade samma km-tid utan manchetter.
#5
9 december 2008 kl 21:12
Gilla
Intresssant rubrik. Jag följer hela tiden med puls/km och har inte sett att andra gör det. det ger som jag tror ett mått på konditionen. Under våren när jag tränade allt hårdare så sjönk den med ca 0,5% / vecka. Vid ungefär likartad belastning så är värdet som jag sett det konstant ex puls kring 150 o 800/km. Kör man lite hårdare eller lite saktare så kan man justera värdet och se om man förbättrat sig elelr inte.
Sen sjunker puls/km när man kör hårdare, precis so Henrys formel säger. Jag har ju tolkat det som att man har en basförbränning även om man står stilla och det är ju det som är i formeln. Kul att nån annan funderat på samma sak.
Men är det nån som följer med sin kondition / puls/km-värde?
#6
9 december 2008 kl 21:20
Gilla
Har själv varit både 95 o 75 usel kondition och bra kondition. Tror inte vikten var någon betydelse för val av intervallträning utan formen.
Farten korrelerar ju med vikten. Om jag justerar dig till BMI 25, så väger du 80 kg och skulle göra harvpassen på 4:50. Alltså har du en tusan till kondition! Som jag ser kunde du gott varva med intervall.
Även jag började fast jag låg över 6min/km för jag tyckte ju det var kul att springa under 6 min/km!
#7
10 december 2008 kl 10:03
Gilla
Iden fick jag när jag såg vikterna i en annons och kom att tänka på Aki-Boa (?) som nån gång på 70-talet kom från ingenstans och vann OS-guld på 400 häck. Han lär ha tränat med blyväst.
Och jag kan tänka att på bål o byxor bör/kan man ha mer för att få någon effekt, men kring en vad så känns 1 kg mycket (3ggr) mot bål verkar rimligt.
Men för mig känns det nog betydligt tyngre. Om det sen ger effelt på sikt på uthållighet vet jag inte. Växlar sen med intervall / backträning / tempo.
Mina manchetter började även läcka, men det finns ju silvertejp. De var nog gjorda för snällt innebruk!
Överviktigas knäproblem kommer nog av att knäna bör upp allt som finns ovanför!