Löpning Avancerad träning 7 inlägg 3714 visningar

Bentyngder

1955 • bergö
#1
9 december 2008 - 13:28
Gilla
Halkade in här och tänkte att ni med fem varv runt jorden i månaden skulle ha lite erfarenhet av detta. Körde själv en långsam Ironman i somras och experimenterar en del med tempo och intervaller.
Såg sen en annons med bentyngder (minns ej vem som borde använda dem). De väger ca 500 g/s styck och jag har prövat dem under löpning. Kör då ca 5 under tempopuls ca 15 km. Pulsen är högre än vid samma fart utan och sträckan känns 50% längre, men trött på ett helt naturligt sätt.
Men alla talar ju hela tiden om risker och skador. Är det nån som prövat likande / elelr hört om nån?
csaba
1973 • Malmö
#2
9 december 2008 kl 17:53
Gilla
Jag har ett par viktbyxor. http://www.sportlabbet.se/product_reviews_info.php?products_id=185&reviews_id=1

Men som du säger det är risk för skador.
Har provat ett par gånger, men har bestämt mig att träna utan.
Jag tror att fart och intervallträning ger mer.
Det sägs ju att du blir bra på det du tränar.
2006 • Alingsås
#3
9 december 2008 kl 18:16
Gilla
Jag sprang med 2 kg manchetter runt vristerna för många år sedan.
Visst är det bra mycket tyngre och det ger en del effekt. Men jag skulle inte rekommendera det. Jag löpte inte riktigt stilrent och satte ned foten lite snett tror jag och vikten förstärkte det och det ledde till en del skador.

Viktväst har jag också tränat en del med för något år sedan och jag tycker inte att man blev en bättre löpare av den träningen, mer stark än snabb och det är väl kanske därför som viktväst är ganska vanlig bland hockeyspelare under barmarksträningen.

Jag tycker att det är bättre att springa i långa backar istället för viktväst och viktmanchetter.
1955 • bergö
#4
9 december 2008 kl 20:25
Gilla
Intressanta erfarenheter. För nåt år sen så körde jag med saftflaskor i händerna innan jag sen köpte ett bälte. Då kände jag att jag var tröttare i axlarna än i benen, så 500g i var hand är för mycket.
Viktbyxa (2 kg) kan ju inte var nåt problem. Det är ju inte mer än om man bytar till vintermundering med tyngre skor o kläder, bara att föredliningen blir korrekt.
2 kg manchetter (tack för namnet!) verkar lite väl mycket för redan 500g/ben känns nog. Men min filosofi var att skilland mellan lätta o vinterdojor ligger kring 250 g, så dubbelt mer borde man väl klara.
Men intuitivt känner jag att jag inte vill köpa intervall eller tempo utan jag kör i puls ca 5 under vad jag kunde köra utan och i fart blir det väl ca 30 sek per km. Men som sagt när jag körde 16 så kändes det ungfär som efter 35 km några veckor tidigare.
Jag varvar med fart o intervall, men det är svårt i mörkret och mellan varvet då det var isigt.
Stilen blir väl ungefär densamma som när jag i våras hade samma km-tid utan manchetter.
2006 • Alingsås
#5
9 december 2008 kl 20:50
Gilla
500 gram tycker jag inte verkar särskilt mycket. Bara skillnader mellan två par skor kan vara ett par hundra gram. Jag tror inte att effekten är särskilt stor med så lite vikt. Jag har sprungit med 1 kg, 2 kg och 3 kg (1+2), men det senare blev för tungt.

Viktbyxa på 2 kg tvivlar jag på ger något att tala om. Jag har för mig att sprang runt 7-8% långsammare när jag sprang med 10 kg viktväst. Jag tyckte att jag tappade i tempo när jag tränade med den. Förvisso var det väl lite kul med all uppmärksamhet när man sprang med den och imponerade blickar. Jag tycker inte alls att det är lika jobbigt som det ser ut att vara. Kan vara lite problem med balansen första gångerna när man lutar sig.

Jag kan inte påminna mig att jag har läst att någon elitlöpare springer med vikter i någon form och skulle det vara en bra träning borde det rimligen vara ganska utbrett.

Det finns flera på nätet som varnar för att springa med vikter pga skaderisken.
Jag tror att det är bättre att springa i mer kuperad terräng om man vill ha lite mer motstånd när man springer.

Det är viktmanschetter som är det begrepp som är vanligast och det som du bör söka på om du letar info på svenska. En del kallar det även för vristtyngder och det finns även en del info skrivet under den benämningen.
csaba
1973 • Malmö
#6
9 december 2008 kl 21:00 Redigerad 9 december 2008 kl 21:03
Gilla
Mikael - dom 2kg viktbyxan käns av någon anledning mer (men förmodligen bara i huvudet).
Jag tror att 2 kg är aldeles lagom, det ska inte heller vara överdrivet.
(jag har ju gått ner 4-5kg, skulle jag springa med 2kg extra så är min kropp van). däremot att ha det endast på benet är det för mycket och knäna kan ta stryk.

Jag sprang även med viktmanchetter en gång och av någon anledning så blev det hål i den under löpning och jag hadde små metall spån överallt i skorna.

Jag har inte använt byxan så ofta (kommer förmodligen inte heller göra. onödigt köp).
Men jag kan relatera till att just viktmanchetter på benen och lätta aerobichantlar på armarna har jag tränat med i många år som kampsportare och tack vare dom har jag lyckats förbättra snabbheten i mina slag och sparkar.
(men jag tror att just i löpning, det kanske käns lättare efter ett tag att springa, men behöver inte nödvändigtvis gå fortare).

Har hört att benen utsätts ju för 3x kraften vid löpning vid varje fotinsättning och extra vikt måste ju vara att be om skador.
(tänk er en överviktig människa som börjar springa, knä och leder tar oftast stryk direkt).
1955 • bergö
#7
10 december 2008 kl 10:03
Gilla
Iden fick jag när jag såg vikterna i en annons och kom att tänka på Aki-Boa (?) som nån gång på 70-talet kom från ingenstans och vann OS-guld på 400 häck. Han lär ha tränat med blyväst.
Och jag kan tänka att på bål o byxor bör/kan man ha mer för att få någon effekt, men kring en vad så känns 1 kg mycket (3ggr) mot bål verkar rimligt.
Men för mig känns det nog betydligt tyngre. Om det sen ger effelt på sikt på uthållighet vet jag inte. Växlar sen med intervall / backträning / tempo.
Mina manchetter började även läcka, men det finns ju silvertejp. De var nog gjorda för snällt innebruk!
Överviktigas knäproblem kommer nog av att knäna bör upp allt som finns ovanför!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.