Foruminlägg av Krister Sellman

< < < 1 2 3 4 > > >
#1
7 november 2007 kl 10:00 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Du skriver ont uppe på höger sida... var menar du? Är det inne i magen eller mer på utsidan mot revbenen..? Försök skriva lite mer detaljerat för att undvika för många dumma svar för det kommer du få massor av ändå!! :)
#2
7 november 2007 kl 14:03 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Jag menar inte att svaren ni gett är speciellt dumma! :) Självklart ska Lenore uppsöka läkare om hon är orolig. Jag ville bara att hon skulle vara lite mer precis för att det ska underlätta att hjälpa till!
Att det "hugger till" tycker jag tyder på att det har att göra med någon av de "accesoriska andningsmusklerna", alltså muskler som hjälper till med andningen när man anstränger sig. Om det gör ont "uppåt sidan" kan det t.ex. vara muskulaturen som sitter mellan revbenen som är överansträngd/retad. Dessa hjälper till att lyfta och sänka revbenen när man är ansträngd för att effektivisera andningen.
Gör det ondare när du tar ett djupt andetag eller andas ut hårt? Att det slutade göra ont efter ett tag kan helt enkelt tyda på att musklerna blivit varma och mer elastiska!

#3
24 mars 2009 kl 14:24
Gilla
Kanske lite off-topic men..
I det militära har de ett test som går ut på att springa milen, maxa i bänkpress och chins under en och samma dag. Jag tycker det är ett bra test på att vara "allroundtränad". Är man lätt och har en bra löparkropp behöver man inte bänka så mycket och vice versa..

1. Muliplicera tiden på milen med 5.
2. Ta denna summan och subtrahera med vikten du tar i bänkpress
3. Subtrahera samma summa med det antal chins du klarar gånger 2.

Ex: milen på 40 min, 100 kg i bänk och 20 chins.

Detta ger: 200 - 100 - 40 = 60.

Har för mig att det krävdes under 50 i slutsumma för att få guldmedalj, 70 för silver och under 100 för brons.

Man är ganska vältränad om man kommer under 0. :)

Kör hårt!


#4
19 november 2009 kl 19:41
Gilla
Lite smärta under utförandet går bra. Viktigt att "lyssna på kroppen", får du mer ont efteråt har du belastat för mycket.
När det gäller alternativ träning så kan du egentligen göra vad du vill så länge du inte får ont av det. Har du provat att cykla? Du kanske skulle prova lite cykelintervaller? Undvik löpning så länge du får ont av det.

Då du skriver att du har en adduktortendinos misstänker jag att någon ställt denna diagnos? Har du fått någon behandling (naprapat, sjukgymnast eller liknande)?

Att enbart träna/behandla adduktorerna kan hjälpa men besvären kommer ofta tillbaks. Det är därför viktigt att utreda varför du har fått ont, orsaken sitter ofta på ett annat ställe än där du har ont..

Ett vanligt scenario är:
Smärtan i adduktorerna uppkommer pga en dåligt fungerande höftböjare. Adduktorerna (som också har som uppgift att böja i höften) blir helt enkelt överbelastade av att få utföra en del av höftböjarens arbete. För att bli smärtfri måste man alltså få igång höftböjaren..

/Naprapaten










#5
16 maj 2011 kl 11:26
Gilla
Jag tror du skulle fixa milen under 45 ganska enkelt redan imorgon...
Visst kan du köra ett 5k testlopp men varför inte köra en 10k runda där du springer snabbare än ditt "bekväma 5min/km tempo"? Du borde kunna ligga på 4.45min/km "halvbekvämt" och då fixar du garanterat sub 45 när det verkligen gäller...
Jag förstår grejen med kortare "testlopp" inför t.ex. en mara men 10k är så pass kort att du inte sliter ut dig.. Lycka till!
#6
1 juni 2011 kl 14:42
Gilla
Har besvären pågått under en längre tid (>3v) så är det excentriska tåhäv som gäller i de flesta fall. Jag bifogar här en beskrivning: http://www.skane.se/upload/Webbplatser/Hassleholm/nya%20hässleholm/dokument/halsena_061127.pdf

Den senaste forskningen har visat att antiinflammatoriska preaparat är onödvändiga, helt enkelt för att det i de flesta fallen inte är någon inflammation vid hälsenebesvär.

Viktigt är också att försöka utreda orsaken till varför du fick besvär från början. Exempel på orsaker:
- "fel skor"
- för hastigt ökad träningsmängd.
- löpteknik..
- "obalans" i muskulatur eller led.
En naprapat, sjukgymnast eller kiropraktor som är insatt i löpning kan säkert hjälpa dig med den sista punkten.
Jag är själv naprapat och har några duktiga kollegor i Gbg jag kan rekommendera om du behöver hjälp!

Lycka till!


#7
1 augusti 2011 kl 20:29
Gilla
Är det någon mer än jag som har problem med sin FR 405 i skogen? Jag upplever att den är väldigt ojämn i distans/hastighetsmätningen , framförallt när man springer på smala skogsstigar. Springer jag asfalt eller stora öppna grusstigar fungerar den hur bra som helst.
Det är väl inte helt konstigt att GPS:en inte riktigt hänger med eller tappar kontakt om det är tät skog men den har diffat riktigt mycket sista tiden.

Någon som har samma problem eller är det något man får räkna med?
#9
5 januari 2012 kl 11:21
Gilla
Jag minns att jag för någon månad sedan läste en väldigt utförlig beskrivning av löpteknik med bilder osv.. Det var någon här på forumet som skrivit den. Någon som vet var jag kan hitta den?
#10
7 januari 2012 kl 00:30
Gilla
Perfekt, tack!
#11
7 juni 2012 kl 14:52
Gilla
Har du haft besvär med hälsenan länge så är det troligen ingen inflammation. Tyvärr är det så att en stor del av vårdpersonalen fortfarande kör på den gamla devisen att allt som gör ont är en inflammation. Finns hur mycket studier som helst som visat att en sen/muskelsmärta som pågått längre än 2-3 veckor inte är en inflammation. Då är det helt verkningslöst att äta en massa antiinflammatoriska preaparat. Visst kan det ta bort en del av smärtan men det onda kommer oftast tillbaka.

Om din smärta sitter i hälsenan och inte i fästet så tycker jag du ska prova excentriska tåhävningar. En bra instruktion till hur du ska göra har du här: http://www.skane.se/upload/Webbplatser/Hassleholm/nya%20hässleholm/dokument/halsena_061127.pdf

Om du inte har jätteont så kommer du troligen inte behöva köra i 12 veckor som det står i instruktionen. Man brukar kunna springa någon mil per vecka och samtidigt köra tåhävningarna.. Var beredd på att det troligen kommer göra lite ont i början, var inte orolig, det är meningen.

Lycka till!

/Naprapaten



#12
13 september 2012 kl 12:37 Redigerad 13 september 2012 kl 13:46
Gilla
Johannes/Anders/Henrik: En kompressor genererar så kallad pneumatisk energi vilken överförs via en löpande kula till ett munstycke/applikator som genererar stötvågor ner i den skadade vävnaden. Själv munstycket rör sig alltså inte...

Viktigt att tänka på är att stötvågsbehandlingen inte används på akuta skador, det är på ärrvävnad/kroniska senskador den är effektiv. Enkelt förklarat vill man bryta upp ärrvävnaden och sätta igång en läkningsprocess, precis av samma anledning som man kör excentriska tåhävningar vid t.ex. hälsenebesvär.
En kombination av stötvåg och excentrisk träning brukar vara väldigt effektivt. Sen får man inte glömma att se över orsaken till varför man fick ont från början. Löpteknik, bålstyrka osv osv..

/Naprapaten
#13
13 september 2012 kl 14:09 Redigerad 13 september 2012 kl 14:13
Gilla
Ja precis, munstycket är helt fixerat. Kulan åker fram och tillbaks i ett tunnt rör som finns i själva handtaget. Kulan slår som du beskriver mot munstycket.
#14
25 september 2012 kl 12:01
Gilla
Var får får du dina överbelastningsskador? Du har ingen film där man även ser överkropp, höft osv?
#15
30 september 2012 kl 00:47
Gilla
Inflammation är extremt överdiagnostiserat...

Hur länge har du haft ont Daniel? Var i foten har du ont?

Visst får man en inflammation (rodnad, värme, svullnad, smärta) direkt efter en akut bristning/sträckning/stukning osv men forskning har visat att det är extremt ovanligt med inflammatoriska celler 2-3 veckor efter skadetillfället. En läsvärd artikel i ämnet: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1122566/

Detta tycker jag man ska ta i beaktande innan man stoppar i sig mängder av Voltaren mm eller går till läkaren och får en kortisonspruta. Tyvärr är okunskapen inom sjukvården stor när det gäller olika muskel och senåkommor. Det finns även indikationer för att antiinflammatorisk medicinering kan orsaka mer skada än vad det gör nytta. Inte bara för att man kanske tränar när man inte skulle göra det utan även att bindväv och senor blir mer oelastisk och skadebenägen av preparaten.

Jag är helt inne på ditt spår Daniel, varför ska du hindra kroppens egna läkningsprocess? Visst kommer du känna dig bättre snabbare om du äter/smörjer med något NSAID preparat. Men att du inte känner någon smärta innebär inte att vävnaden är läkt.

Det finns vissa smärttillstånd där det är befogat att använda anti-inflammatoriska läkemedel, till exempel inflammationer i slemsäckar, artros och vissa reumatiska tillstånd. Men det är inte det du har drabbats av.
#16
5 oktober 2012 kl 10:54
Gilla
Daniel: Att du har ont på flera olika ställen tror jag kommer av att du haft ont och kompenserat, haltat osv. Klurigt att ge konkreta tips så här över ett forum. Jag rekommenderar dig att kontakta någon i Uppsala som är kunnig i området. Mats Öfverberg på idrottsskadecentrum i Uppsala är en naprapat jag verkligen kan rekommendera: http://www.idrottsskadecentrum-ua.se/

Lycka till!
#17
10 oktober 2012 kl 09:32
Gilla
Nu vet jag inte vilken typ av soppdiet du hade tänkt att köra men senaste månaden har jag i mitt jobb stött på två personer som fått epilepsianfall av hårda pulverdieter. Risken att du som 18 årig tjej drabbas av amenorré och stressfrakturer är också stor.

60km löpning/vecka kombinerat med 600kcal/dag låter helt sanslöst galet. Jag kan utan tvekan garantera dig att det inte kommer gå bra.

Tänk verkligen efter och fundera varför du vill göra detta? Du skriver att du vill rensa kroppen, gå på en ordentlig diet och bli mer hälsosam. Dieten du vill genomföra är verkligen helt tvärt emot det du vill uppnå. Du kommer bland annat få skyhöga kortisolnivåer (stresshormon) vilka påverkar kroppen negativt på väldigt många sätt.

Du verkar fast besluten att genomföra din diet trots alla varningar i den här tråden. Varför ställer du då frågan?

Lite intressant läsning: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kvinnor-sjuka-av-lagkaloridiet_6113379.svd
#18
13 december 2012 kl 16:05 Redigerad 13 december 2012 kl 16:12
Gilla
Grymt bra jobbat, 40kg viktnedgång är riktigt imponerande. Givetvis blir de 5-6 sista kilona klurigare än vad det var i början.

Märker att många är inne på att det är lågintensiv träning som gäller för viktnedgång. Detta har jag också utgått från tidigare men var det kommer ifrån vet jag inte riktigt. Läs denna artikeln:
http://www.charlespoliquin.com/Blog/tabid/130/EntryId/1763/Tip-488-Tips-to-Get-Fat-Loss-Results-from-Sprint-Interval-Training.aspx och om ni blir extra intresserade läs de 3 forskingsrapporterna som länkas till i slutet av inlägget.

Och här har ni en annan artikel som berör ämnet: http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/930/Is_Aerobic_or_Anaerobic_Training_Best_For_Getting_.aspx I slutet av artikeln har ni 11 referenser som alla stärker högintensiv träning som den absolut bästa metoden för att göra sig av med sina överflödiga kilon..

Om det är för stor skaderisk att köra sprintintervaller till fots fungerar det givetvis lika bra att köra intervallerna på cykel..




#19
18 december 2012 kl 17:35
Gilla
Kontakta leg.naprapat Richard Bäckström på Göteborgs naprapat och idrottsskadeklinik www.napraidrott.se. 0763102485. Han är triathlet och väldigt duktig löpare. Du ska gå till någon som är insatt i löpning. En random PT på gymen som mest pratar proteinshakes och bicepsmått har oftast inte tillräcklig kunskap för någon som är så pass duktig löpare som dig..
#20
4 februari 2013 kl 23:26
Gilla
Diskbråck med ischias i hö ben för några veckor sedan? Ett diskbråck försvinner inte på några veckor..

Verkar som det varit brist i kommunikationen med den som diagnostiserat ditt diskbråck då de symptomen du beskriver låter precis som ett diskbråck på nivå L5-S1..



< < < 1 2 3 4 > > >