Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 35021 visningar

Inflammation i foten

Daniel A
1975 • Uppsala
#1
29 september 2012 - 09:45
Gilla
Ponera att man har drabbats av en inflammation i foten. Vill man då försöka bli av med den (med anti-inflammatoriska mediciner tex), eller vill man ha den kvar (för att det är en del av läkningsprocessen)?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
29 september 2012 kl 09:51 Redigerad 29 september 2012 kl 09:52
Gilla
Intressant fråga. Om en huvudorsak till inflammationen är eliminerad, t ex ett FÖR långt pass i dålig träningsstatus, så borde det vara lämpligt att behandla med antiinflammatoriska substanser som diklofenak t ex för vad annars för nytta skulle man ha av dem vid inflammation som de ska vara verksamma mot ?

Men sedan kommer risken med att de dämpar smärta oxå och det inte nödvändigtvis kanske motsvaras av en parallell läkning lika snabbt, och i såfall gäller det att vara ytterst försiktig i rehaben med löpning i början.

-----------------------

Jag må erkänna att jag EN gång tränade mig igenom ett diagnostiserat hopparknä med 14-milaveckor och Voltaren eller Pronaxen och kom undan den gången...
Kajsa B
1987 • Göteborg
#3
29 september 2012 kl 17:21
Gilla
ett argument för antiinflammatoriskt och smärtstillande är att det minskar risken för att man spänner sig, går fel, och får ont någon annan stans med.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
29 september 2012 kl 18:10
Gilla
Ja det visar väl att givet att man nu envisas fortsätta springa, om än helst mycket mindre, så räcker det ju med EN skada att rehaba :-)

Man kan således få sekundära skador av primära pga olämpligt omedvetet teknikbyte troligen efter att försökt minska den primära smärtan. Så att springa med en obehandlad smärtkälla kan vara dubbelt skadligt.
Daniel A
1975 • Uppsala
#5
29 september 2012 kl 20:23
Gilla
Ja, det känns ju lite lurigt tycker jag. Jag brukar undvika antiinflammatoriska mediciner då jag antar att inflammationer har ett syfte. Jag har också läst att antiinflammatoriska mediciner inte bara motverkar de inflammatoriska processerna i kroppen, utan också påverkar kroppens egna antiinflammatoriska processer negativt. Men nu har jag haft ont i min fot ett tag så det kanske är läge att hjälpa läkningen lite tänkte jag. Men jag blev alltså osäker och tänkte att det kanske bara är dumt att minska inflammationen...
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#6
29 september 2012 kl 20:27 Redigerad 29 september 2012 kl 20:47
Gilla
Erfarenhetsmässigt finns det i alla fall seninflammationer som man bör behandla för snabbare läkning.
Inflammation som blir långvarig kan i sig skada vävnaden.

Vid en löpskada kan en lokal syrebrist finnas som i sin tur ger upphov till en inflammation och det inflammatoriska tillståndet ger skador i vävnaden som antinflammatoriska preparat motverkar.

För att motverka lokal syrebrist är det viktigt att blodcirkulationen återställs och det kan rimligen ofta underlättas av om smärta och inflammation minskas genom läkemedel för det underlättar ju rörligheten som i sin tur underrlättar blodcirkulation och syretillförsel.
Sudde
1972 • Gävleborg
#7
29 september 2012 kl 20:53
Gilla
Pröva med tejpning. Fungerade bra för mig.
1981 • Malmö
#8
30 september 2012 kl 00:47
Gilla
Inflammation är extremt överdiagnostiserat...

Hur länge har du haft ont Daniel? Var i foten har du ont?

Visst får man en inflammation (rodnad, värme, svullnad, smärta) direkt efter en akut bristning/sträckning/stukning osv men forskning har visat att det är extremt ovanligt med inflammatoriska celler 2-3 veckor efter skadetillfället. En läsvärd artikel i ämnet: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1122566/

Detta tycker jag man ska ta i beaktande innan man stoppar i sig mängder av Voltaren mm eller går till läkaren och får en kortisonspruta. Tyvärr är okunskapen inom sjukvården stor när det gäller olika muskel och senåkommor. Det finns även indikationer för att antiinflammatorisk medicinering kan orsaka mer skada än vad det gör nytta. Inte bara för att man kanske tränar när man inte skulle göra det utan även att bindväv och senor blir mer oelastisk och skadebenägen av preparaten.

Jag är helt inne på ditt spår Daniel, varför ska du hindra kroppens egna läkningsprocess? Visst kommer du känna dig bättre snabbare om du äter/smörjer med något NSAID preparat. Men att du inte känner någon smärta innebär inte att vävnaden är läkt.

Det finns vissa smärttillstånd där det är befogat att använda anti-inflammatoriska läkemedel, till exempel inflammationer i slemsäckar, artros och vissa reumatiska tillstånd. Men det är inte det du har drabbats av.
Daniel A
1975 • Uppsala
#9
30 september 2012 kl 09:46
Gilla
Jag började känna fram mitt i foten framme mot främre trampdynan för tio veckor sedan. Sedan har smärta kommit upp i ankeln på insidan mitt för eller kanske något framför knölen där. Kanske mest nedanför knölen men även över. En del ont också i fotvalvet, mest insida, och på ovansida fot upp lite i smalbenet, men de två andra områdena känns mer utsatta. Två omgångar vilade jag helt från löpning 7 - 10 dagar, men det gick inte alls över då. Nu har jag vilat från löpningen i 15 dagar och det börjar kännas lite bättre så att jag går nästan som vanligt.
Elisabet
1985 • Malmö
#10
30 september 2012 kl 12:37
Gilla
Suck har också problem med hö. fot. Inte fått någon ordentlig diagnos men efter diverse researchande på symptom lutar det åt metarstalgia...har högt fotvalv + nedsjunket främre vilket tydligen kan vara bidragande orsaker. Haft detta nu sedan början av juli och det börjar bli _något_ tröttsamt...har redan formgjutna inlägg sedan tidigare p.g.a. fotkonstruktionen. Det jag undrar mest är väl
1. Vad som utlöst det, (springer inte i vanliga fall men började jogga en del under den här perioden, + fick ett par nya inlägg som var väldigt hårda och gjorde ont, hade dem ett par v innan jag fick lämna tillbaka dem)
2. Kommer det någonsin att gå över??? Ibland känns det inte så..

Provat med massage, fotövningar, (skrynkla handduk) och voltaren..
1981 • Malmö
#11
5 oktober 2012 kl 10:54
Gilla
Daniel: Att du har ont på flera olika ställen tror jag kommer av att du haft ont och kompenserat, haltat osv. Klurigt att ge konkreta tips så här över ett forum. Jag rekommenderar dig att kontakta någon i Uppsala som är kunnig i området. Mats Öfverberg på idrottsskadecentrum i Uppsala är en naprapat jag verkligen kan rekommendera: http://www.idrottsskadecentrum-ua.se/

Lycka till!
Linda Olsson
1972 • Hällestad
#12
14 oktober 2012 kl 17:45 Redigerad 14 oktober 2012 kl 17:56
Gilla
...jag kommer in i diskussionen och halvkapar denna tråd om det är ok...

jag har också dragits med något som jag gissar är hopparknä. när jag gick till sjukgymnast för 2 v sedan, konstaterades det att jag var svag i rumpan (tänk, så mycket rumpa helt utan nytta!) särskilt på vänster sida. detta hade fört med sig en överansträngning (knät blev instabilt när musklerna tröttades) i vänsterknät. sjukgymnasten menade också att det lät som hopparknä, med tanke på de symtom jag hade. jag gör mina övningar, men får fortfarande ont efter ca 4-5 km när jag joggar försiktigt. de senaste dagarna har jag även känt att vänster knä känns varmare, och tänker att det ju kan vara en inflammation?

kan jag hjälpa kroppen med lite antiinflammatoriskt och i så fall vad ska man ta då? är det voltaren som gäller? tabletter eller gel?
Sudde
1972 • Gävleborg
#13
14 oktober 2012 kl 21:29
Gilla
Jag håller med Krister, utan att vara expert.
Nu har jag sagt det. Jag är ingen expert. ;-)

Jag kan däremot tipsa om något som hjälpt mig.
Leta utefter ömma punkter utefter skenbenets insida, vid vaden.
Massera och tryck på dessa punkter. Massera inte under foten. Hoppa över voltaren och dyl.

Hoppas det hjälper dig.

Linda; Antioxidanter är bra för att förhindra inflammation.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.