PrylarNär vi klär oss tänker vi sällan på varför vi gör som vi gör. Fryser vi tar vi på en extra tröja utan att tänka på mikroklimat och annat hokus pokus. Blåser det så vet vi att en jacka skyddar bäst. Mycket är självklart men idrottande kräver lite extra tänk.
När det kommer till idrottandet ställs nya krav på hur vi klär oss. Det handlar inte bara om värme utan även avkylning genom svett. Bomullskläder á la Rocky funkar mindre bra i vårt vinterklimat då det snabbt bli blött och därmed kallt. Därför pratar vi mer om material och lager.
Lager ett
Klädesplaggen närmast kroppen kallas lager ett. Det är ofta ett ganska tunt lager och dess huvudsakliga uppgift är att transportera bort svett från huden. Anledningen till att vi svettas är att kyla ner huden och när det är kallt vill vi inte bli för nedkylda. Får vi bort fukten hålls kläderna luftiga och kan fortsätta isolera. Men för att lyckas måste de också täcka väl. Axlar och ländrygg är särskilt utsatta och en glipa kring magen kan förstöra den skönaste av träningspass.
Funktionsmaterial
S.k. Funktionsmaterial består oftast av olika plaster som polyester, polyamid och propylen. De är lätta och smidiga samtidigt som de släpper fukt effektivt. Därför har de blivit mycket populära i underställ även om de inte håller särskilt mycket värme. Underställen i funktionsmaterial är ofta behandlade för att inte klia och skava. Ibland har underställen extra funktioner som hög krage och strategiska vindskydd etc. På minussidan finns att de bakterier som lever i svett och smuts kan vara svåra att bli av med och även ett nytvättat plagg kan lukta.
Merinoull
På senare år har ullen gjort sitt återtåg på marknaden. Tidigare generationer minns ulls som tungt och kliande men ny industri har lyckats bli av med det mesta av de problemen. Ibland genom att blanda in andra material, ibland inte.
Dessvärre kan de uppfattas som att de kliar mer. Särskilt på torr vinterhud men det finns också fördelar. Dels så håller det värmen hyfsat även i blött tillstånd och dels luktar de mindre. Ett minus är att de är rätt dyra eftersom vi snackar om naturliga material.
Stinkfaktorn
Efter ett tag kan underställen lukta trots att de är nytvättade. En del slänger kläderna när stinkfaktorn blivit för hög. Flera företag förespråkar antibakteriella lösningar. T.ex att sy in silvertrådar i plaggen.
Flera rapporter visar på miljö och hälsorisker med antibakteriella lösningar och det resursslöseri det är att slänga fungerande plagg vill vi sluta med. Vi hänvisar hellre till tipsen upp till höger.