Foto: Mikaela Nordin

Det perfekta löpsteget

PorträttI förra veckan släpptes boken Det perfekta löpsteget. En bok om hur du förbättrar din löpteknik.
– Den är för de som vill bli snabbare och för de som vill bli lyckligare, säger författaren Thomas Reckman.

När Thomas Reckman var ung, någon gång på 80-talet, tränade han sprint på elitnivå.
– Då märkte jag att vissa inte körde hårt eller tränade mycket men sprang snabbt ändå. De hade bra teknik!
Idag tävlar inte Thomas längre. Nu spelar han tennis, åker skidor och joggar. Mest för motionens skull.
– Men jag har alltid det där speciella tekniktänket med mig,säger han.

Började med Born to run
Sommaren 2011 läste Thomas storsäljaren Born to run.
– Det kom aldrig någon förklaring på hur man förbättrar löptekniken. Jag fick idén att skriva en bok som ger svaret.
Thomas Reckman arbetar som journalist och skriver ofta om hälsa och träning.
– Jag använder mig ofta av Johan Wettergren, långdistanstränare, och Johan Lind, fysiolog, som källor. Jag bollade idén med dem och fick deras stöd.
Då bestämde han sig för att satsa.
– Man kan säga att boken är en Born to run 2.0. Skillnaden är att Born to run är en skönlitterär berättelse, min bok är en faktabok som svarar på frågorna varför? och hur?

Skrivprocessen hade både uppför- och nedförsbackar.
– Jag började grubbla: "Betyder tekniken verkligen så mycket? Är den så viktig?". Men ju mer fakta jag fick desto mer säker blev jag.
I boken presenteras forskning som visar att de snabbaste elitlöparna har bäst löpekonomi men inte nödvändigtvis bäst kondition.
– Kenyanska löpare är ett bra exempel, de har inte bättre kondition än andra löpare, skillnaden ligger deras överlägsna löpekonomi. Och det finns åtta faktorer som påverkar hur mycket energi du förbrukar. En av är att vara stark i bålen, resten handlar om löpteknik!

Ger nya verktyg
Thomas tycker att boken är viktig för andra då den ger verktyg och redskap för att ta löpning till en ny nivå.
– Idag tränar de flesta löpare nästan bara kondition. Kondition är självklart viktigt men det är inte hela grejen. Många säger: "jag springer intervaller, långpass och tröskeltränar. Jag kör varierat!" Men det är inte så varierat att bara träna kondition.
I vardagslivet vinner du sällan på att stressa.
– Detsamma gäller i löpningen. Du ska inte behöva ha blodsmak i munnen för att lyckas. Nä, satsa på kvalité i stället för kvantitet.
Som vi många märkt så är kondition en färskvara.
– Löpteknik är långsiktig. Det tar ett tag innan det ger effekt men det är som att cykla, när du kan det så glömmer du det aldrig.

Förändrar löpning grunden
Att ändra din teknik kan verkligen förbättra dina resultat, menar Thomas.
– Om du redan tränar och lägger till ett extra konditionspass i veckan så ökar din prestation med någon enstaka procent, men om du i stället lägger till ett teknikpass kan förbättras i tiotals procent.
Själv har Thomas förbättrat tiden på Göteborgsvarvet med 15 minuter på två år bara genom att bli bättre på löpteknik.
– Jag har kört exakt lika mycket långpass och intervaller som innan. Skillnaden är att jag får ut mycket mer av min kondition nu.
Och löptekniken kan locka även de som inte har intresse för löpning idag, anser Thomas.
– Med bättre teknik får du ökad kroppskontroll och det är häftigt. Jag vet att det låter flummigt, men löpningen blir något mer än fysisk träning, nästan som yoga, säger han

34 kommentarer till artikeln

1968 • Kållered
#1
20 mars 2013 - 09:24
Verkar intressant! Beställt! :)
1976 • Karlstad
#2
20 mars 2013 - 09:40
Verkar för bra för att vara sant, det får bli en beställning av denna boken för man vill ju inte sumpa chansen att bli en bättre löpare :-)
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#3
20 mars 2013 - 10:17
Lite mycket säljsnack tycker jag. Jag förbättrade min tid på göteborgvarvet med 18 min på 1 år, kanske ska skriva en bok jag med? Born to run 3.0?
1971 • skåpafors
#4
20 mars 2013 - 13:34
Vet inte vad du hade för tid men han kanske hade 1.30 innan han ändrade steget och de minuterna under det gissar jag är tuffa att ta... Jag har också klippt ganska mycket tid på två år men då började jag på 2.03 på gv 2011. 1.48 ifjol. MEN jag kan ha fel också:-)
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#5
20 mars 2013 - 16:44
Jag vet inte vad han hade för tider men jag gick från 1.42 till 1.24 på 1 år, kollar man på göteborgsvaret hemsida finns det bara en Thomas Reckman som sprungit 2010-2012. Han gick från 2.01 till 1.46 på 2 år vilket för mig inte är jätteimponerade.

Johan F
1975 • Huskvarna
#6
20 mars 2013 - 17:14
Tänker beställa boken. Men "kvalité istället för kvantitet" köper jag inte. Men jag kan bortse från det lilla epitetet =). Ska bli spännande att läsa!
Åke
1974 • Gävle
#7
20 mars 2013 - 17:25
Är väl inget konstigt i sig tycker jag. Löpning är en tekniksport precis som många andra sporter, och det finns säkert mycket att se över för den som vill förbättra sina tider. Kvalité slår kvantitet i alla väder! Inget konstigt med det heller egentligen.
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#8
20 mars 2013 - 18:02
Klart att det är bra att träna teknik men det här uttalandet är väl lite missvisande :

"Om du redan tränar och lägger till ett extra konditionspass i veckan så ökar din prestation med någon enstaka procent, men om du i stället lägger till ett teknikpass kan förbättras i tiotals procent."

Johan F
1975 • Huskvarna
#9
20 mars 2013 - 18:46
(ska egentligen vara tyst men kan inte hålla mig)

@Åke... nja... slår verkligen kvalitét kvantitet i alla väder?
Titta bara på skidlandslagets resultat efter bytet av tränare. Han den tyske (vad han nu hette - Pitschler?) och den dom har nu. Med tysken tränade dom otroligt mycket kvantitet enligt vad jag läst (detta utesluter inte att dom inte tränade kvalité) och nu enligt vad jag läst har dom koncentrerat sig mer på kvalité än kvantitet. Hur är resultaten jämförelsevis?
1971 • skåpafors
#10
20 mars 2013 - 19:53
Ok Patrik. Då är jag imponerad och ska inte bråka mer. Dina framsteg är ju riktigt bra! Jag gjorde som sagt 1.48 ifjol och hoppas kunna komma ner emot 1.40 iår. Tomas
1978 • Arboga
#11
21 mars 2013 - 08:12
"kollar man på göteborgsvaret hemsida finns det bara en Thomas Reckman som sprungit 2010-2012. Han gick från 2.01 till 1.46 på 2 år vilket för mig inte är jätteimponerade.
"

Bra inlägg, varför skall jag köpa en bok om förbättrat löpsteg när mitt egna mediåkra resultat är bättre än författarens?
Jag är övertygad om att alla kan gå ifrån 2.01 till 1.46 på två år, det räcker med att dubbla träningsvolymen ifrån 2 till 4 pass i veckan för att göra det. Man behöver nog inte fundera så mycket på tekniken för att göra den bedriften.
Att gå ifrån 1.30 till 1.15 kräver nog större insats och här kan teknik spela en avgörande roll.
1969 • Stockholm
#12
21 mars 2013 - 09:47
Ja, men som vanligt blandas det ju friskt här: 1) titta på de Kenyanska elitlöparna och gör som dem 2) du ska inte behöva ha blodsmak i munnen för att lyckas. Vem riktar det här sig till egentligen? Som tidigare har varit inne på, så för att förbättra sig i området kring 90 min på halvan, så törs jag lova att ökad träningsvolym (gärna inklusive lite blodsmak) är nyckeln, medan puts av löpsteg knappast är mätbart. (Nu tror ju författaren här i intervjun att han lyckats "isolera" effekten av löpsteg genom att träna "allt annat lika" två på varandra följande år, men...)
1974 • uppsala
#13
21 mars 2013 - 09:49
Är det någon som på allvar tror att samma teknik passar alla?? Lurendrejeri!
HR
1972 • Stockholm
#14
21 mars 2013 - 10:16
Det verkar som en hafsigt skriven bok som bygger på ett smalspårigt tänkande och med en ganska given vinkling.

Åke: nja, det kan jag ju inte hålla med om. Teknikträning är ju aldrig fel men du kan inte ersätta mängd med teknikträning. Uthålligheten kommer ju inte gratis.

Teknikträning är ett komplement och inte ett substitut för träning.

Tekniken springer ju inte åt dig och det är nog ganska få av de vanliga killarna och tjejerna här som har "några tiotals procent" att tjäna och jag tror att flera skulle vinna lika mycket eller kanske mer på ett extra pass löpning i veckan istället.

När du köpt alla böcker i ämnet, fem par skor, gps-klocka och trailrygga så måste du iallafall ut och springa dig stark. Du kan inte läsa dig till en bra kondition.

Bättre löpsteg är inte samma sak som bättre kondition - det senare måste du ju jobba dig till. Att du sedan får bättre löpekonomi gagnar alla löpare men har du taskig uthållighet så kan man inte bli en uthållig löpare enbart på ett "fint löpsteg".
1968 • Kållered
#15
21 mars 2013 - 11:16
Vad många det är som vet att denna bok är dålig utan att ha läst den. Fascinerande. :)

Argumentet att författaren inte är en topplöpare och därför inte har ngt att tillföra faller ju lite platt med tanke på:
Citat: "Jag använder mig ofta av Johan Wettergren, långdistanstränare, och Johan Lind, fysiolog, som källor. Jag bollade idén med dem och fick deras stöd."

Jag väntar med att fälla omdöme om boken tills efter jag har läst den. :)
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#16
21 mars 2013 - 14:55
Det som jag vänder mig emot är dom uttalanden som han gör som är snudd på lurendrejeri och uppenbarligen till för att sälja sin bok som en enkel och behaglig väg till framgång.

Att han sedan använder sig själv som ett exempel på hur mycket löpteknik kan förbättra dina tider gör inte saken bättre. Det förutsätter ju att han haft konstant kondition och endast förbättrat sin löpekonomi vilket självklart inte är fallet. När du börjar springa som nybörjare finns det en otrolig förbättringspotential utan att man behöver göra en massa teknikövningar då man genom att bara springa förbättrar sin löpekonomi avsevärt.

HR
1972 • Stockholm
#17
21 mars 2013 - 15:18
Patrik M; jag håller med Patrik L och baserat på det författaren själv säger i intervjun så kan jag konstatera att jag inte behöver spendera pengar på boken för att komma till slutsatsen att den inte kommer tillföra något för egen del.

Dessutom ska jag ju äntligen få lära mig springa nu på lördag. Fick löpskolning i present i julas. ;-)
HR
1972 • Stockholm
#18
21 mars 2013 - 15:38
Patrik M; kanske är jag för luttrad men jag blir av naturen skeptisk till en bok som riktar sig till löpare som vill bli snabbare och "lyckligare". Speciellt när det finns fina böcker om löpning, träning och teknik redan.

Det luktar löpsedelslöfte, typ "träna dig lycklig - vi visar dig hur" och så en bild på två personer som tagna ur en tandkrämsreklam som går med gåstavar.
1961 • Brunflo
#19
21 mars 2013 - 21:57
Allt som ger någon form av inspiration är bra tycker jag. Visst, saker kommer och går hela tiden, i cykler liksom. Själv började jag springa 1969 och kan se hur saker kommit och gått lite då och då. Långa, lugna pass, barfota, baklänges mm
Inget av det är väl dåligt kanske men människan är en sökare... Kul ändå att se hur allt kommer igen :-)

Man kan mäta allt: tid, kalorier, fettförbrukning, svettning mm men ALDRIG känslan varje enskild löpare har under sin löpning. Den är helt individuell.

Egentligen är det inte så märkvärdigt med löpning, något vi gjort sedan vi började gå på två ben. Bland det mest naturliga som finns skulle jag kunna tro. Efter att ha passerat alla steg, med att pressa tider, springa långt, springa på asfalt, springa obanad terräng mm så är löpning för mig ett sätt att vara. Ett tillstånd liksom! Det är känslan jag är ute efter! Ingenting annat!

Bara för att: så skall jag springa 22,5 mil i ett svep i sommar UTAN några sponsorer, medaljer, diplom mm. ENDAST för att jag gillar att springa. Helt kravlöst, på mina egna villkor! Är inte ute efter rekord eller något sådant. Jag har sprungit i 44 år och kände att jag ville uppnå ytterligare en dimension bara. Mår JAG bra av det är det BRA...för mig.

Ha det bra alla och spring nu ut och hitta just din känsla!
Lunt, Lätt och Mjukt! :-)
1966 • Tullinge
#20
22 mars 2013 - 08:26
Om man ej vill lägga ner pengarna på boken, låna den på bibliotek(lätt att beställa för inköp till bibblan, om det är ett bra bibliotek).
Ny kunskap är aldrig dålig och behöver inte kosta ngt.
Åke
1974 • Gävle
#21
22 mars 2013 - 09:17
Till Johan och Henrik.

Jag uttryckte mig lite kortfattat. Det jag menar med att kvalité slår kvantitet är kvaliteten på själva träningspasset och inte att kvalite ska ersätta mängdträningen på något sätt. Jag sprang själv 4 timmars pass under barmarksträningen på sommar och höst i syfte att träna upp leder, ligament etc och tränade strikt efter pulsklocka för kontrollerad träning. Kvalite under ett pass innebär tex att man springer, åker skidor eller vad man nu gör under den tid man förutsatt, inte mer inte mindre! Ska jag springa intervall i 30 min så ska jag slå på klockan när jag springer intervallen och inte låta den gå även under viloperioderna som säkerligen många gör och där kommer kvaliten på träningen in igen. Märker att jag blir ondödigt långrandig för att säga något väldigt enkelt, men jag tror ni förstår vad jag menar?

Jag är absolut inte av den tron att det finns någon mirakelmetod för att föräbättra sina tider bara hårt slit och planerad träning med rätt teknink. ;)

Sedan är jag av den övertygelsen att man inte kan förkasta saker innan man testat och utvärderat för egen del! Är boken bra kommer den sälja som smör, är den dålig åker den i sophinken. Vill du inte köpa den för surt förvärvade pengar så låna den som Robert säger. Det finns säkert många bra böcker om löpning men innebär det att ingen nånsin kommer skriva en bra bok till om löpning?

Usch, märker att jag låter som en sur gammal tant men det är jag eg. inte. ;)
HR
1972 • Stockholm
#22
22 mars 2013 - 11:08
Hej Tant Åke!

Nej då, du låter inte alls sur. Det är bra att du definierar din mening om vad kvalitetspass innebär. :-)

Jag har ju amatör-löpcoachat till och från genom åren och jag tycker att det är ganska få av de jag sprungit med som springer direkt illa. De flesta av dem rättar till det själva med tiden och jag har sällan sprungit med någon kluns-hällöpare eller supersvankare. Det vanligaste "felet" jag sett är hissade axlar och att man springer "ihopkrupen". En del har haft problem att springa nedför men det är sällan man stöter på någon som inte kan springa hyfsat normalt.

Har kört teknikträning i backar och trappor och terräng och de flesta fattar galoppen riktigt snabbt. Som nybörjare tycker jag personligen att det enda man behöver kika på är om man gör något "kardinalfel" när man springer. Annars är det bra mycket mer väsentligt att jobba på flåset och orken i början och putsa tekniken vartefter eller under tiden.

Jag tror och tycker man blir mottagligare för teknikträning när man sprungit ett litet tag och att rätta till löpsteg för ovana löpare kan vara kontraproduktivt och det är inte så lätt att få till ett avslappnat löpsteg för dessa om de får sju pekpinnar serverade på en gång när det kanske räcker med två.

Behöver man springa och tänka på: svank, rumpa, knävinkel, fotisättning, hållning, armpendling och axlar det första man gör så blir det ganska svårt att koncentrera sig och brukar resultera i ett spänt och oavslappnat artificiellt löpsteg.

För en "van" löpare kan det vara svårt att relatera bakåt till hur det känns att börja som stel och lite klumpig och ovan vid belastningen - vilket brukar släppa ganska fort med kontinuerlig löpning. Kommer man ihåg att det finns ett par trösklar i början är det lättare att visa förståelse för att det finns ett par saker man inte kan skynda på - men att det kommer naturligt och ganska snabbt.

Det är ofta bättre att rätta till det värsta och de uppenbara "felen" och sedan sällskapa på rundorna tills de kommer lite grann i form och är mer mottagliga för teknikträning vilket man kan ta en eller ett par saker i taget och kanske stanna till och köra en sträcka ett par gånger.

Boken behöver inte vara bra för att sälja som smör, den behöver bara ligga rätt i tiden och hade den lanserats i höst hade den sålt bra som julklapp. Man ska inte förväxla kvalitet med kvantitet, precis som du själv skriver. :-)

Det kommer komma flera bra och dåliga böcker inom löpning - lita på det. Jag undviker de populistiska och ofta amatörmässiga som bygger på "lycklighetslöften" eller "akronymdieter" eller "metoder" som är snäva men strävar efter att vara breda och som mer ofta än inte bara passar ett litet fåtal. Det finns ju exempel på före detta toppatleter som skriver träningsböcker som verkar saxade ur "Hänt i Veckan" och som inte säger någonting specifikt om någonting och är för vaga för att ens vara generella. Man lär sig ingenting på 144 sidor. Sedan finns det kompendium på 38 sidor som ger en det mesta man behöver veta för att lista ut resten själv på vägen.

Jag köper inte böcker för att läsa om generella råd som:

1) Ha KUL när du tränar. Har du inte KUL när du tränar så blir det svårt att motivera sig. Så se till att göra träningen rolig.

2) Köp nya snygga träningskläder och ett par BRA skor. Tumregeln är: dyra skor = bra skor. Då känner du dig mer motiverad.

3) Följ detta generiska träningsprogram till punkt och pricka.
Bry dig inte om att träningsprogrammet inte tar hänsyn till vikt, ålder eller nuvarande form.

4) Så här tränar världseliten. Så borde du också träna - fast vi dummar ner det lite så att det passar dig. Tänk inte heller på att världseliten ofta tränat idrott sedan barnsben, tränar åtta gånger så mycket, inte behöver arbeta till vardags samt har tillgång till prehab/rehab och kostspecialister.

5) Med våran produkt så utlovar vi att du förbättrar din löpförmåga med tiotals procent och det är såpass stor förbättring att vi vill påstå att du i princip kan skippa det där extra träningspasset och du behöver alltså inte ens ta i för att bli markant bättre. Dessa tiotals procent kommer du aldrig kunna verifiera och själv så har jag en måttlig löputveckling efter ett par år men det hör inte hit.

Själv är jag av åsikten att teknik kompletterar löpningen och mängden löpning och inte ersätter den.

Gubb-Henrik
1968 • Kållered
#23
22 mars 2013 - 11:23
Henrik:
1) Hur vet du så mycket om en bok som du inte har läst?
2) Alla är inte lika erfarna som du och kanske behöver vissa aha-upplevelser som du själv redan fått för länge sedan.
:)
Det blir liksom lite meta av det hela när man på ett diskussionsforum för löpare - där allt mellan himmel och jord, högt som lågt, som är löpningsrelaterat diskuteras, frågas om och besvaras - riktar kritik mot en bok på samma ämne. En bok som man inte ens har läst. Det är så att det börjar snurra i huvet... :D
HR
1972 • Stockholm
#24
22 mars 2013 - 12:05
Patrik M:

Det är inte alltid erfarenhet det handlar om.
Det är ju de som är lite mer "sökande" som är i behov av aha-upplevelser och en bok med ett vinklat synsätt kan ge sådana personer en skev bild av vad som krävs för att just de ska komma framåt i sin löpning.

Som sagt, premisserna för boken känns ganska grunda och det i kombination med "löftet" i intervjun - som du måste medge är av löpsedelklass i sämsta Aftonbladetstil. Det gör att det känns som en bok som inte ger något för de redan frälsta och som jag tror ger ganska lite substans för de som nyss börjat. Får man så kassa vibbar baserat på en så kort intervju så brukar man sällan bli positivt överraskad.

Författaren skriver ju själv att han inte ändrat på något annat i sin träning (intensitet, mängd, upplägg) förutom löpsteget och till och med indirekt föreslår att man kan "strunta i" ett extra pass i veckan bara man jobbar på tekniken.

Att han sedan sänkt tiden på halvmaran med 15 minuter på två år kan man ju inte sätta i relation till någonting av värde heller. Även med samma mängd träning så får man en naturlig utveckling. Han är ju själv "ombörjare" och har inte sprungit så många år och att han blir bättre är givetvis naturligt. Med mer träning hade han kanske sänkt tiden med 25 min?

Riktar sig målgruppen till nybörjare känns det minst lika illa - det är ju som att tala om att du behöver inte träna - det räcker med att du ändrar löpsteget.
Det sänder ut helt fel signaler för de som är genuint intresserade av att bli bättre löpare - vilket trots allt verkar vara målgruppen för boken.


Men, jag ska låta honom och boken vara ifred. Jag tycker bara att hela upplägget känns svajigt. Jag kommer givetvis bläddra i den i affären och tycker jag den riktigt bra så gör jag en officiell pudel på forumet. Med glädje, det har du mitt löfte på. :-)

Är den dålig så kommer jag låna hem ett ex (har ju bokhandelskontakter) och skriva en osminkad recension på forumet och då åker sågen fram.
HR
1972 • Stockholm
#25
22 mars 2013 - 12:15
Avslutningsvis så skriver han ju faktiskt att den riktar sig till de som vill bli "snabbare och de som vill bli lyckligare".

I mina ögon innebär snabbare att man får träna mer och kanske öka intensiteten i vissa passen för att bli snabbare - oavsett om man har ett bra löpsteg eller inte.

Bra löpsteg ger bra löpekonomi.
Det hjälper med uthålligheten indirekt (löpekonomin) men du får inte bättre kondition av det - eller snabbhet på köpet. Bättre kondition får du av regelbunden träning och snabbhet finns det många sätt att träna upp - men då får man ju vara beredd på att ta i lite mer. De löpskolade som jag sprungit med under förra året har ju inte haft någon större fartutveckling och ett par av dem har till och med tappat löpsteget i högre farter då de muskulärt inte ligger i paritet med ansträngningsgraden så de orkar helt enkelt inte springa i den farten och när det kroknar så hjälper inte tekniken.

Det enda som hjälper då är MER fartträning.
Mats Ljungqvist
1974 • Bromma
#26
23 mars 2013 - 16:51
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#27
24 mars 2013 - 22:19
Jag blir lite skrämd över de nästintill hatiska kommentarerna från vissa håll.
Läs boken innan ni uttalar er så säkert och kritiskt om dess innehåll.

Själv tycker jag boken låter mycket intressant.
Nu är jag visserligen övertygad framfotslöpare sedan ca tre år tillbaka och tilltalas av (som jag ser det) logiken i att ett tekniskt bättre löpsteg ger biodynamiska och därmed energibesparande fördelar som, även om de kanske inte ensamma gör mig snabbare, ger mig bättre förutsättningar att genom tex ökad mängd och kvalitet bli en bättre löpare.

Henrik Rundgren verkar väldigt skeptisk till att bra teknik kan ge stora förbättringar. Men vad beror det då på att han själv (förutsatt att den löpmängd han loggat i sin dagbok stämmer) gjorde Sub 90 min på halvmaran i september 2012 med endast runt 400-500 km i benen dessförinnan under året.
Det är anmärkningsvärt lite volym och tyder på bra teknik, jag har ingen bättre förklaring.
Så i hans fall är det kanske svårt att nå stora ytterligare förbättringar genom att nöta teknik. Däremot borde det gå att kapa flera ytterligare minuter på halvan genom att öka på volymen.

För oss många långsammare löpare tror jag däremot att en förbättrad löpteknik gör att man sparar energi och därmed orkar mer, kan springa snabbare och blir mindre skadebenägen.
Det sista gör att man kan springa mer vilket ger möjlighet till ytterligare förbättring.

Det är nog svårt att som engagerad författare hålla sig neutral då det gäller att marknadsföra sin bok, det finns en risk att man låter överdrivet främst och att de som redan är skeptiska därmed drar örona åt sig.
Men att totalt såga en bok ni inte läst, och som ju ändå handlar om något som intresserar er (löpning) är märkligt tycker jag.

Om boken handlat om tex yoga så hade det också kunnat heta att utövaren mår bättre både i kropp och själ och även om jag själv inte håller på med yoga så hade jag inte påstått att det inte funkar för en stor mängd utövare.

Jag ser fram emot att läsa boken och förhoppningsvis lära mig mer om hur jag kan utveckla min löpteknik ytterligare.
Att förstå och tilltalas av grundprinciperna är en sak men det kan vara bra med praktiska råd hur man verkligen går tillväga för att utveckla sin teknik.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#28
24 mars 2013 - 22:21
Överdrivet FRÄLST skulle det stå
1969 • Stockholm
#29
25 mars 2013 - 07:15
Gustaf nu tycker jag du läser som fan läser bibeln, vilken av kommentarerna ovan är det som du tycker kvalar in som "nästintill hatisk"? Om du går tillbaka och provar en gång till så ska du se att det är väldigt få som överhuvudtaget säger något om boken alls, de flesta kommenterar intervjun med författaren (d.v.s artikeln här ovan). Att man sen vågar sig på lite gissningar om boken utifrån vad författaren säger själv är väl inte så konstigt eller?
1968 • Kållered
#30
25 mars 2013 - 10:12
Thomas>> Jo, det är faktiskt lite konstigt att fälla omdöme om en bok som man inte har läst utifrån något som författaren har sagt. :)

Hur som haver så har jag fått boken nu och först skummat igenom den och läser nu lite noggrannare.
Den framstår som väldigt seriös - MEN jag är säker på att väldigt erfarna löpare redan har koll på i stort sett allt som står där och alla övningar som visas.
Däremot har jag personligen inte koll sedan innan på alla de övningar som visas - och vad de är bra för - vilket gör att jag obevekligen kommer att få ett utbyte av denna bok. :)
1969 • Stockholm
#31
25 mars 2013 - 10:35
Det enda (negativa) uttalandet om boken i hela tråden är "Det verkar som en hafsigt skriven bok", vilket väl knappast kan räknas som ett "fällt omdöme"? Jag tycker att vad författaren själv säger om sin bok är en väldigt bra bakgrund för beslut om man ska ta sig tid att läsa den eller inte. Det ges ut sådär 4000 böcker på svenska och en dryg halvmiljon på engelska varje år, hur en bok "verkar" väger rätt tungt i konkurrensen.
Mia Widstrand
1968 • Nantes
#32
25 mars 2013 - 13:00
Jag har precis köpt boken :-) som en present till mig själv efter lyckat premiärmilslopp igår (56.06 minuter). Jag har också anmält mig till ett nytt millopp i början av juni (österskärsmilen). Jag har tidigare i princip "bara" mängdtränat (plus ett och annat intervallpass) och inte tänkt så mycket på min teknik (som mest har jag övat att öka kadensen), och jag har aldrig styrketränat som komplement till löpning. Jag har hos idrotts-naprapat fått rådet att framför allt tänka på höftens position då jag fäller överkroppen framåt och sjunker ihop då jag blir trött. Slutsats, jag borde verkligen ha nytta av tipsen i boken!

Jag lovar härmed att vara lite försökskanin för bokens metod. Hur många minuter tror ni jag kan kapa på min mil-tid på några månader?
Jørn Wilhelmsen
1974 • Trondheim / Norge
#33
26 mars 2013 - 20:59
Har lest boken. Boken er bra.

Ingrid Kristiansen verdensrekordholder på alle distanser fra 5KM til Maraton på samme tid sier følgende:

95% trening på kondisjon - 5% på teknikk / styrke.

De fleste mosjonister har mest å hente på løpe mer tror hun.
Oskar Lundgren
1975 • Alingsås
#34
11 april 2013 - 16:34
test
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.