Löpning Träning 25 inlägg 2190 visningar

Coreövningar

Rikard Eklund
1980 • Tranås
#1
20 april 2009 - 10:11
Gilla
Läste i förra Runners world om coreövningar med Sanna Kallur, Det kändes ganska tidskrävande efter ett löptur, men nyttigt. Min fråga är om man har större nytta av dessa övningar i anslutning till en joggrunda eller om det fungerar lika bra att göra dom på lediga kvällar framför teven?

Tack för ett trevligt forum, Vänliga hälsningar Rikard!
< < < 1 2 > > >
1971 • Nykvarn
#2
20 april 2009 kl 10:18
Gilla
Tror inte det spelar någon roll. Jag brukar ibland köra lite Core-övningar på "lediga dagar" när jag inte springer, fungerar bra för mig tycker jag.

Efter en löprunda kanske jag kör lite armhävningar/situps sedan vill jag fort in i duschen.
Mvh
Staffan
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#3
20 april 2009 kl 11:03
Gilla
Inte alls tidskrävande. Se det som en förlängning av passet. In genom dörren, drick lite vatten - kör igång. Det tar inte mer än 10-15min.
Jag kör aldrig core på löplediga dagar utan som sagt direkt efter löprundan. Får oftast använda sambon som slavdrivare så att hon står redo med en stekgaffel eller dylikt när jag kommer in genom dörren - annars är det lätt hänt att "glömma" corepasset :)
1987 • Linköping
#4
20 april 2009 kl 11:06
Gilla
Jag gör styrkeövningar i anslutning till de lugnare löppassen (vilket just nu är så gott som alla).
Funkar bra för mig, då blir vilodagarna helt och hållet vilodagar och jag slipper duscha flera gånger. Brukar sätta på någon serie som varar i 40 minuter (1-timmes program utan reklam) så hinner jag både styrketräna, stretcha och äta lite efteråt innan det blir dags för dusch.
Rikard Eklund
1980 • Tranås
#5
20 april 2009 kl 11:24
Gilla
Tack för alla bra svar!

Det är ju lite olika vad man tycker är tidskrävande, det är väl mest min sambo som tycker att man ska strecha o duscha på två minuter när man kommer innanför dörren, dom har ju lite svårt att se att det är viktig del av träningen tror jag. Har haft besvär med både ljumskar och benhinnor så det känns ju som en viktig del att prioritera både stretch och styrka!

Mvh Rikard
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#6
20 april 2009 kl 11:36
Gilla
Stretch vet jag inget om, för mig gör det ingen skillnad om jag stretchar eller inte. Coreträningen tror jag däremot mer på, jag har testat att jämföra 1 gång/vecka mot 2 gånger/vecka under en månad vardera och jag upplever att jag får en mer stabil och avslappnad löpstil när jag coretränar mer regelbundet än bara 1 gång/vecka.

Det kan ju vara helt och hållet placebo eller bara en subjektiv upplevelse som en produkt av att man vet om att man coretränar mer, men skitsamma, känns det bra så är det väl bra...

Jag har även laborerat lite med antal övningar, upprepningar osv och jag tycker mig ha funnit en ganska bra balans nu. Jag kör 5-6 övningar och är ruskigt effektiv under passet. 15 minuter total fokus utan vila mellan övningarna. Jag kör core efter de tuffa träningspassen (2/vecka) så att de lugna distanspassen är helt fredade från annat än bara lugn löpning.
Anna Nilsson
1975 • Jönköping
#7
20 april 2009 kl 12:30
Gilla
Är det någon som vet ifall rodd i roddmaskin har någotsånär samma effekt som regelrätta core-övningar? Kör två 60-min pass i veckan på tung belastning, mest för att stärka baksidan av låren (efter en falsk ischias). Förutom i armar och axlar känns det rätt bra i rygg och mage, men inte vet jag om det är "rätt" muskler.
Sedir
1987 • Stockholm
#8
20 april 2009 kl 13:27
Gilla
Anna Nilsson>
Jag tror rodden är skitbra, men den är inte optimal. Säg att du hade bytt ut dom sista tio minuterna av rodden mot "riktig" coreträning så hade det gett mycket mer. Vad jag förstått så är inte rodd direkt coreträning, även om det stärker dom delarna som en bonus.
Bodil Ahnoff
1955 • Lycke
#9
21 april 2009 kl 13:08
Gilla
Hej Rickard, Anna o ni andra,
kul att ni upptäckt Coreövningar -suveränt bra för bålstabiliteten som är A och O för löparen. Friskis & Svettis har gjort en bra video med övningar http://butik.friskissvettis.se/product.php?productid=84&cat=0&page=1. Naturligtvis finns det också andra övningar att hitta på nätet.
Jag tror att vitsen är lite att träna alla små muskler som stöttar stabiliteten i kroppen. Löpning är såpass påfrestande för vissa delar av kroppen, risken för skador är stor - därför viktigt att stöd o avlastning för de utsatta delarna finns. Bara roddapparat låter inte tillräckligt. Kombinera isf gärna med balanskudde (plattare boll som du tränar balans på). Balansboll stor är också bra. http://www.balansboll.nu/
Jag kör core som egna pass efter dagar med hårdare pass. Risken om man ska köra det i samband med löppass är att det blir för lite, man är trött, fryser, vill duscha etc. så funkar jag iaf.
Lycka till
Magnus Hansson
1980 • Älvdalen
#10
21 april 2009 kl 21:36
Gilla
Jag har kört efter Sanna Kallurs core övningar 2-4ggr i veckan sen tidningen kom....jag tyckte att efter en sådär 3-4 gånger kändes det lättare att hålla ut längre vid högre farter. Ibland annars kunde man få lite hållkänningar tyckte jag men de försvann. Inte vet jag om det är inbillningar med jag fortsätter då på samma linje.
Anna Nilsson
1975 • Jönköping
#11
22 april 2009 kl 11:15
Gilla
Oj, så snabba resultat. Toppen, då ska jag sätta igång genast :-)
Anna Helleblad
1965 • Beddingestrand
#12
22 april 2009 kl 23:01
Gilla
Jag har också kört Kallurs Core-övningar 2-3 gånger i veckan sedan tidningen kom och jag som brukar ha svårt att få till egna styrkeövningar hemma har verkligen fått upp motivationen att fortsätta med dessa, då jag känner mig övertygad om att det är nödvändigt för att förebygga problem till följd av att löpning blir för ensidigt. Jag kör dem två gånger på rad och det tar ungefär 18 minuter. Jag gör det alltid efter ett pass och jag har provat både efter långa och korta pass. För mig funkar det vilket som. Jag märker redan att jag klarar tex Plankan med fler repetioner så det är kul att märka att man blir starkare. Dessutom har jag haft bra tempo på sistone, utan att försöka öka tempot. Jag vet inte om det beror på coreövningarna eller något annat, men som någon annan sa, så länge det känns bra är det ju strunt samma varför!!! Förresten så har kört core på gym i grupp också, några gånger senaste månaden och det är också kul. De passen är 30 minuter.
Rikard S
1984 • Bankeryd
#13
22 april 2009 kl 23:04
Gilla
http://www.beginnertriathlete.com/cms/article-detail.asp?articleid=486
nu var det längesen jag gjorde dessa övningar men jag minns första gången, då hade jag sån grym träningsvärk i hela magen 2 dagar efter.
Jacob Gudiol
1964 • Helsingborg
#14
23 april 2009 kl 21:50
Gilla
Rikard, det där va verkligen inget höjdarval av övningar i den länken du gav. 15 övningar dessutom, total overkill! http://traningslara.se/blogg/core-del-i-vad-ar-det-och-vilka-muskler-menar-man/
Müller
1967 • Järfälla
#15
23 april 2009 kl 22:21
Gilla
@Jacob; vad baserar du den kritiken på? Förutom att du vill göra reklam för din egen sida?
TOMTE!!!!
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#16
23 april 2009 kl 22:24
Gilla
Kritiken baseras väl på vad som står att läsa under länken, oavsett vem som äger/driver sidan. I alla fall är det så jag tolkar svaret.
Finns mycket matnyttigt att läsa för löpare på den där sidan för övrigt, även om man inte måste hålla med om allt.
Jacob Gudiol
1964 • Helsingborg
#17
23 april 2009 kl 23:25 Redigerad 23 april 2009 kl 23:30
Gilla
Kennet-> Gurra har egentligen svarat dig redan då allting står i länken om du tagit dig tid att läsa istället för att börja grina för att jag inte orkar ge utförliga svar till alla inlägg när jag redan skrivit ner svaren på ett annat ställe. Men vi kan göra en liten kort genomgång ändå bara för din skull kring saker som jag inte direkt tar upp i länken.

Supermanövningen som han tar upp ger en kompression kring 4300-6000 N (ref. Low Back Disorders) samtidigt som man komprimerar facettlederna. Endast belastningen i sig är nog för att det på en arbetsplats skulle klassas som ett lyft mellan medel och högrisk (ref NIHO), men då får man inte glömma att man får ordentliga skjuvkrafter och gränsen för säkra lyft där går redan vid 1000 N enligt samma guidlinjer.

Hans form både vid plankan och vid armhävningarna är minst sagt tveksam.

Han tar upp en mängd övningar som kombinerar flektion, rotation och kompression. Vilket är ungefär det sämsta man kan göra.

I hans exempel så anger han 375 repetitioner för mer eller mindre endast bålen. Det är en otroligt stor mängd och det uppfyller inget syfte att utföra så mycket. Särskilt inte när flera av övningarna innebär en stor belastning och skjuvkraft på nedre rygg.

Han snackar hållning i hela texten för att sen i stort sett bara köra en massa övningar där man flekterar, roterer, lateralflekterar etc, ingen specificitet.

Duger den motiveringen för dig Kenneth? Då du tydligen blev lite irriterad över min kritik över artikeln så tycker jag att du nu får motivera varför man inte borde kritisera den? Vad är det som gör den bra? Personligen så ser jag det mest som att han har tagit mer eller mindre alla övningar han kunnat komma på och slängt ihop dem.
Rikard S
1984 • Bankeryd
#18
23 april 2009 kl 23:25
Gilla
Jacob: Total overkill? Är det flera övningar som är verkningslösa där? Tycker det verkar vara en bra blandning, men så är jag en glad motionär med och inte jätteinsatt i kroppens muskler.
Jacob Gudiol
1964 • Helsingborg
#19
23 april 2009 kl 23:38
Gilla
Rikard -> Det finns grovt indelat två olika mål när det gäller coreträning. Det första är stabilitet och uthållighet vilket var det som diskuterats här i tråden innan. Är man ute efter det är mer statiska övningar där man arbetar mot flektion, rotation och extension bättre val. Det är ju knappast så att man springer runt och böjer kroppen åt olika håll när man springer. Bålens arbete vid löpning är att överföra kraft från armar till ben och vice versa. Detta skrivs i artikeln du länkade till men han har inte tagit någon hänsyn till detta i övningarna han valt.

Det andra målet med bålträning är större starkare muskler och ett sexpack. I detta läget så får man anpassa träningen efter hur man ska använda bålen. Behöver man rotationskraft så får man träna rotationskraft. Vill man ha ett ordentligt sexpack så måste man hitta övningar där man verkligen överbelastar magmusklerna och arbetar kring 6-12 reps.

Bara för att man gör flera övningar så blir det givetvis inte verkningslöst. Men man får i stort sett samma effekt av ett mindre antal övningar och man slipper en massa förlorad tid och belastning på kroppen (ffa ryggen). Om vi tar ditt exempel så är det ju knappast bra att gå ut och springa en lång sträcka när man har en helt uttröttad bålmuskulatur som du troligen hade dagen efter ditt pass. Nu skriver han visserligen att han rekommenderar 10 reps per övning för nybörjare men det är fortfarande 150 reps där 60-70 av dem involverar rectus. Fortfarande en stor mängd för en nybörjare.
Rikard S
1984 • Bankeryd
#20
24 april 2009 kl 00:06
Gilla
Jacob: Ok, tack för bra svar! Såg att det fanns massa övningar på sidan du länkade, ska läsa igenom allt imorgon och prova på de övningarna istället då du verkar veta vad du pratar om :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.