Träning
Träning start
Träningsprogram
Löparkalkylatorn
Träning idag
Community
Community start
Stjärnmedlemskap
Alla medlemmar
Forumkategorier
Alla forumtrådar
Kartan
Mät runda
Rundor
Tävlingar
Aktuell
Tävlingskalender
Resultatlistor
Liveresultat
Artiklar
Alla artiklar
Logga in
Registrera
×
E-postadress
Lösenord
Kom ihåg mig
Glömt lösen?
<< Föregående pass
•
Visa träningsdagbok
•
Nästa pass >>
Kalle Kula
Svealand
Notering - Snittpulskurvor cykel
Fredag 12 januari 2024 08:21
Spinning/Trainer - Notering
Egen träningstyp, kopieras som
Distans
Verktyg
Kopiera passet
Radera passet
Exportera som GPX-fil
Skapa runda av passet
Funktionen är bara tillgänglig för stjärnmedlemmar.
Läs mer här »
Jämför passet med liknande
Kopiera till
*
*
*
*
Kopiera extra data
Funktionen är bara tillgänglig för
stjärnmedlemmar
.
Läs mer här »
Som standard kopieras passets namn, träningsform/
typ, distans, tid och snittfart. Stjärnmedlemmar kan kopiera samtliga fält och diagram.
Läs mer om stjärnmedlemskap
Kopiera
Avbryt
Vill du radera detta träningspass?
Ja, radera passet
Nej, avbryt
Fler diagram...
Jag jämför snittpulskurvorna från de fyra senaste cykelpassen, tre av dem på 260W konstant belastning, det sista på 245W. De värden som är i kurvorna är alltså den totala snittpulsen från början av passet fram till resp. tidpunkt på x-skalan.
Jag vet inte om jag kan dra några slutsatser ännu, men det är intressant att jämföra hur stora skillnader det blir på pulsutveckling från pass till pass, trots i stort sett liknande yttre förutsättningar, förutom gårdagens pass, med den lägre belastningen 245W. Där syns även att snittpulskurvan ligger betydligt lägre än kurvorna för 260W-passen.
240109-passet var det passet där jag väggade. En skillnad jag kan se är att den snittpulskurvan stagnerar under en lång tid (från ca. 1:20 till slutet av passet) på ca. 127 bpm, medan övriga pulskurvor fortsätter att stiga genom hela passet.
Kan det vara ett tecken på lågt muskelglykogen? Om det blir brist på glukos i muskeln så kan inte fettmotorn arbeta med maximal kapacitet, och då kommer troligen inte pulsen att fortsätta öka upp till den maximala aeroba kapaciteten.
Gilla passet
Gillas av
,
Mathias Johansson
och
Niklas Hansson
Kommentarer
Mathias Johansson
- 12 januari 09:06
Puls är inte den bästa värdemätaren här. Den påverkas av allt från koffein, dålig sömn, mat i magen, energi reserverer, dagsform etc. etc. Över tid kan man se trender men att titta på enskilda pass under en relativt kort period ger mer huvudbry än fakta. Det tar ca 4-6 veckor för mitokondrier att fördubblas i antal och du bör kunna se en liten förbättring varannan vecka ungefär och en relativt större var 4:e vecka, på ett ungefär. Däremot tycker jag att den ger ett ok värde på hur sliten eller pigg du är.Är det en dag med hög puls så byter jag gärna ner mig till ett lugnt pass för att inte stressa systemet i onödan. Dagar jag är piggare på kan det gå åt andra hållet. Kroppen är inte en felfri maskin så det kan ske stora svängningar från dag till dag. Lyssna på din kropp och stäm av med den vad du skall göra den dagen. Körde 3_5 km mara fart i går och idag kännskroppen rätt seg så för mig blir det en lättare cykeltur med efterföljande 3*5 km superlugn jogg. Känns det ok i morgon bitti så blir det nog trösklar.
Kalle Kula
- 12 januari 09:38
Tack för input Mathias! Ang. hög/låg puls under likartade pass så är jag fortfarande villrådig. Jag har för mig att jag läst/hört att det är fördelaktigt med en låg vilopuls, t.ex. då man gör ortostatiska tester på morgonen (det tyder på att man är återhämtad), men att under träningspass så vill man kunna få upp pulsen högt. Jag vet inte om det var i Erik van der Poels träningsdagbok jag läste något om att vissa dagar kunde han inte få upp pulsen på cykelpassen och då var det lika bra för honom att lägga av och ta en extra vilodag. Jag har för mig det var ett tecken på att man var nedtränad (=sliten).
Mathias Johansson
- 12 januari 09:46
Stämmer bra. Det syns rätt tydligt på pulsen när man är nertränad. väen vilopulsen under natten är en bra indikation på detta. När man kör dubbetröskel pass så lägger man oftast passen med lägre laktatnivåer på morgonen just för att man ofta har svårt att få upp pulsen ordentligt då. Det mesta av detta är dock överkurs under grunsträning. När man har en bra grund att stå på så kan man köra mer finlir men det skadar ju inte att hålla koll på sin kropp så man inte blir utbränd/övertränad och får skador som följd. Detta är nog min svagaste sida för jag kör ofta hela vägen in i kaklet och blir skadad.
Kalle Kula
- 12 januari 10:05
Tack för klargörandet, Mathias!
Jens Sandahl - 12 januari 20:28
Klokt och insiktsfullt där Mathias, men tror att en liten randanmärkning kring dubbeltröskeln där: puls/laktat ser annorlunda ut på morgonen än på eftermiddagen/kvällen så den elitlöpare (motsvarande) som kör enkeltröskel behöver också anpassa puls/laktat beroende på tid på dygnet det körs. Av samma anledning kan man dra ner nytta av enstaka labbtester då resultaten inte bara präglas av dagsform utan att de - om alla kontrollerbara faktorer i övrigt konstanthålls - ger olika resultat vilken tidpunkt på dagen/dygnet de genomförs.
Jens Sandahl - 12 januari 20:35
Och med viss upprepning av vad Mathias skriver: pulsen påverkas av en rad faktorer. I regel är en sänkt vilopuls ett tecken på att man blir bättre tränad, men kan också vara signal på att man hamnar i överträning. Att pulsen inte stiger mycket när man tränar med ökad intensitet kan indikera på samma sak, det vill säga att man blivit bättre tränad, men också överträning... Pulsen är en bra indikator för hälsostatus men inte alltid lätt att tolka utan att andra komponenter också tas i beaktande.
Och när det kommer till min egen största aha-uppöevelse när det kommer till relationen laktat/puls är att det för att nå bästa träningseffekten handlar om att optimera relationen så att man når högsta möjliga puls till lägsta möjliga laktat. Och det var där Marius Bakken med en drös rester hamnade på att 45/15-intervaller var de mest effektiva.