Löpning Kom igång 12 inlägg 8480 visningar

Vad borde jag tänka på när jag ska springa ett lopp för första gången?

Jerry Fredlund
1991 • Edsbyn
#1
11 mars 2010 - 20:36 (Redigerad 11 mars 2010 - 20:37)
Gilla
Hej,

Nu har jag motionerat ett bra tag och jag funderar på om jag ska anmäla mig till ett lopp för första gången

jag vill verkligen satsa på det här och jag undrar vad jag borde tänka på. T.e.x utrustning

=)



#2
11 mars 2010 kl 20:47
Detta inlägg har raderats
Jerry Fredlund
1991 • Edsbyn
#3
11 mars 2010 kl 20:54
Gilla
ja det är mitt första lopp :P


Tack för tipsen ^^
1956 • Lund
#4
11 mars 2010 kl 20:59
Gilla
Tänk på att det inte är ditt sista lopp utan att du har många lopp framför dig. ;)
1991 • Oskarshamn
#5
11 mars 2010 kl 21:05
Gilla
Precis som ovan herrar säger så ta det inte för allvarligt. Gå ut i ett tempo som du vet att du klarar, dra inte på i ett tempo som du får betala dyrt för på slutet. Ha kul och få erfarenheter till nästa lopp som gärna kan komma efter ett par veckor. Då kan du prova att satsa hårdare och hålla ett jämnt högt tempo hela loppet.

Lycka till med träning/tävling och kul att även du fått upp ögonen för löpningen!
/Carl
Per M
1964 • Uddevalla
#6
11 mars 2010 kl 21:09
Gilla
Låt dig inte ryckas med av andra löpares höga fart i början. Känner du för att springa snabbt så spara det till slutet av loppet. Det är en go känsla att springa förbi folk när målet närmar sig...
Lycka till!
Triax runner
1976 • Stockholm
#7
11 mars 2010 kl 22:41
Gilla
Jerry- Du är ung och har framtiden för dig. Gör så här:

Gå med i en friidrottsförening med en bred trupp, från motionärer till elitlöpare. Kolla därefter upp ett lopp på lämplig distans som du planerar att springa om 10 år. Börja därefter att öka träningsmängden med 10 % per vecka tills du nått runt 200 km per vecka, räkna med vissa obligatoriska skadeperioder under denna period då du får springa 2 pass om dagen i bassäng med överviktiga pantertanter runt omkring. Ge dock inte upp då du har ditt lopp 2020 som ska gå riktigt fort. Säg upp dig från jobbet redan nu och ta studielån så många veckor som går, tror max är 240 studieveckor vilket borde ge dig en svältlön i ca 6 år, lånar du av föräldrarna också så räcker pengarna kanske till 2020.

När väl loppet stundar har du förmodligen tillräckligt med träning för att springa skiten ur de flesta men kan dock inte vara helt säker på vinst då det är genetiska förutsättningar som avgör. Om du inte vinner kan du lägga ner löpningen då du inte har de rätta förutsättningarna. Om du däremot vinner får du välja vad du vill på prisbordet vilket med lite tur kan ge dig ett presentkort på 400 kr alternativt en brödrost. Du har därefter troligen möjlighet att fortsätta på samma nivå några år med hjälp av träningsbidrag från din friidrottsförening. Är du på landslagsnivå motsvarar dessa ungefär lönen för en kommunalanställd.

Låter detta trist så föreslår jag att du följer KG, Mikael och Carls råd ;)
Anders Kadmark
1967 • Göteborg
#8
11 mars 2010 kl 23:38
Gilla
Klädseln brukar vara lättare på tävling än träning, man pressar sig lite hårdare än vanligt och vill inte bli för överhettad.

Om det är en distans du är osäker på, tex halvmaraton, så ta det lite lugnt du vill ha en tid som du kan vara nöjd med men inte gå in i väggen. Nästa gång är du säkrare och har en tid att försöka slå.
1983 • Halmstad
#9
12 mars 2010 kl 22:11
Gilla
Triax Runner - Haha, Det är inte glamoröst med konditionsidrotter.
Vill man tjäna pengar skall man starta en bank. Vill man bli känd räcker det att vara med i TV. Vill man bli känd och smal är det Robinson som gäller. Vill du däremot bli snygg så är det att träna och äta rätt.
Vill du må bra gäller det att känna efter vad din kropp och knopp vill. Att känna är att leva.
1983 • Halmstad
#10
12 mars 2010 kl 22:16
Gilla
Just det, sprang iväg lite i tankarna. Jerry, du ville springa ett lopp. Se till att ha druckit ordentligt kvällen före och fått i dig mat på morgonen. Frukosten är viktigt. Är du sen nervös inför starten så att du måste springa och kissa konstant är detta bara ett gott tecken då kroppen gör sig redo för batalj.

Ett par skor du sprungit i förut som du gillar, ett par gödiga tajts som gör dig lite snabbare och ha roligt!
Henning Looström
1973 • Lund
#11
13 mars 2010 kl 16:33
Gilla
Triax, vaddå svältlön, han skall naturligtvis gifta sig rikt med någon av pantertanterna från badet!

- Ta det lugnt innan loppet, du kommer nog att vara nervös men det hör ju till och det brukar släppa när starten går. Tänk på att du gör det här för att det är roligt!
- Försök hålla det tempo du planerat så att du inte hakar på i masshysterin i starten.
- Du kommer vara varmare än du tror så ta på dig mindre än du tror...
- Ät och drick inget innan loppet som du inte är van vid, tex spejsiga sportdrycker. Risken är att din mage inte pallar det i kombination med stress och ansträngning.

Ha kul!
Göran Järbin
1964 • Värmdö
#12
13 mars 2010 kl 19:25
Gilla
Om jag utgår från mig själv...
Det är alltför lätt att ta tll ett för högt tempo... sikta på träningsfart första halvan.... därefter känner du vad du klarar.

Är det vätske paus .. hål dig till vatten om du inte är helt säker på reaktionerna som du kan få av sport drycker och socker lösningar.

Och som alla andra säger ha kul!
När du tänker tillbaka så kommer du att komma ihåg hur skönt det var och hur roligt.. Om du sliter för hårt så kommer du att komma ihåg hur djävlig det var!!

Lycka till.
//GJ
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.