Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 13259 visningar

Annorlunda höftsmärta

1963 • Hestra
#1
24 februari 2010 - 19:34
Gilla
Jag har sökt på trådar med smärta i höften men hittar ingen som passar in på mig. Jag har ont även när jag går, typ hemma i huset. Smärtan kom strax efter jul i samband med promenad och sitter rakt in i vänster skinka, snett bakifrån. Ondast har jag på morgonen och sedan lindras smärtan allt eftersom dagen går.
Jag springer ändå ca 1,5 mil i veckan och de första 500 metrarna gör det ont för att sedan mildras och i slutet av rundan knappt kännas alls.
Det påminner även lite som foglossning, höften låser sig t ex när jag står still och sedan ska ta det första steget. Då gör det jätteont och efter 10 steg så lättar smärtan.
Det började alltså under en mycket lätt träningsperiod med minimalt med löpning, Jag har dessutom haft andra problem med vänster ben tidigare.
Först i knäet, men la en säsong med mycket styrketräning och är nu helt skadefri. I augusti fick jag ont i vaden efter för mycket träning, tror jag.
Excentriska tåhävningar efter varje träning och jag är helt smärtfri.
Och nu så är det höften.......

Finns det någon som kan komma med tips?
1963 • Hestra
#2
6 mars 2010 kl 22:59
Gilla
Hm, ingen som hade nåt tips.
Men nu har jag varit hos idrottläkare o kiropraktor och det var bäckenrotation och inflammation som var anledningen till smärtan.
Några tryck o knäck i ryggen, träningsförbud tills vidare, kylpåse, inflammationshämmande tabletter och två bokade återbesök.
Jag hoppas att jag är på banan snart igen.
1985 • Göteborg
#3
7 mars 2010 kl 09:12
Gilla
Eftersom det gör ondast på morgonen och i början av löparturer kanske det är någon stel muskel?
När jag hade ont i baksida/insdia lår gick jag till en idrotts-massör som kunde identifiera det som en ihopkrupen muskel som han sedan "lossade upp". Musklen satt så långt inne i muskulaturen att den inte gick och stretcha vanligt...

Kanske kan vara nåt likande du har, fast en annan muskel...?
1972 • KUNGÄLV
#4
4 april 2010 kl 18:41
Gilla
Hej! Lider av liknande, smärta som sitter djup in i övre lår/bäcken, men som känns mest när jag lyfter vänster ben när jag går, känns inte jätte mycket vid nedtramp går bra att springa efter en stund. Hade akutt smärta i höstas så jag inte kunde gå nästan. Jag vilade och började att löpträna i januari på löpband kände ingenting fram till nu när jag började att springa ute i terräng. Svårt att föklara men när jag sitter känns det djup in i vänster skinka i höjd med lårfästet och är rädd att det blir värre. Jag har tränat mycket styreträning och löpträning inför GBG-varvet och hade hoppats på en bra tid i år, men men vad skall man gör. Hörde att det kan vara problem med nån slemsäck? Även att man har haft problem med foglossning (15 år sedan) kan påverka?
1963 • Hestra
#5
5 april 2010 kl 19:13
Gilla
Har nu varit ytterligare några gånger hos kiroprkatorn och svarat bra på behandlingen. Gör ett specialframtaget träningsprogram för träning av bäcken och bål. Har även skaffat en pilatesboll (rek. utav kiropraktorn) och börjat träna löpning så smått igen.
Har ingen smärta men känner att jag är inte helt återställd än.
Sprang 7 km i förrgår, 5 km idag och har inte ont, men vänster bäckensida känns inte lika "stabil" som högersidan.
De första gångerna sprang jag med Brufen i kroppen, men i dag utan och det kändes bra!
Fortsatt träning och återbesök om 6 månader om allt går som det ska.
Karl W
1987 • Göteborg
#6
5 april 2010 kl 19:37
Gilla
Åsa,
Idrottsskadeguiden.se skriver följande:
"Har du smärta i ljumsk- och höftpartiet men smärtan har kommit smygande kan det vara överbelastning du drabbats av. Symtomen är typiska inflammationssymtom. Det vill säga en viss smärta under uppvärmning, sen minskad smärta efter uppvärmning och under aktivitet. Därefter stelhet och värre smärta i slutet av aktiviteten. Även stelhet och värk morgonen efter."
http://idrottsskadeguiden.se/skador/ljumske,hoft

På den sidan finns även en rad olika ljumske och höftskador och passande symtom. Jag har själv haft höftont som kommit smygandes och vilar / tränar mindre löpning nu och det var som de beskriv, lite ont i början men släppte efter uppvärmning. Hade ej vilat om jag inte läst det. Går det inte över kommer jag att besöka en läkare, finns inga anledningar till varför man inte ska göra det! Tycker du borde göra detsamma, speciellt med tidigare problem. Försök besöka en läkare inriktad på idrott!
1972 • KUNGÄLV
#7
8 april 2010 kl 09:44
Gilla
Hej!
Tack för svaret, jag har tagit kontakt med en naprapat som har jobbat med just idrottsskador, hon sa att jag troligtvis har en iflammation i bäckenbotts muskelaturen. Jag skall inte ta stora steg och försöka att hålla ihop knän när jag sitter alltså inte korsa benen, samt att jag skall köra en kur med ibumetin, men det konstiga är att det känns bra när jag springer på astfalt och värre i terräng? Men det kan nog bero på att det är mer ostabilt att springa i terräng. Jag bara hoppas att jag är fit for fight till GBG varvet, för övrigt känner jag mig mer vältränad än jag gjort de tidigare varven.
Mikael Solstrid
1983 • Skellefteå
#8
8 april 2010 kl 10:23
Gilla
Några av symptomen får mig att tänka på morbus bechterew..
1974 • Stockholm
#9
8 april 2010 kl 21:53
Gilla
Hej, har läst att vid slemsäcksinflammation (hip bursitis) så ska man helst springa på helt plant underlag. Kan det vara så att din terränglöpning är mer kuperad än din asfaltslöpning? Har själv nyinförskaffade problem med höften och börjar misstänka att det är just slemsäcksinflammation. För mig känns det värre när jag springer uppför eller nedför.
Anneli Janson
1976 • Dalsjöfors
#10
9 april 2010 kl 05:43
Gilla
Jag hade i vintras stora problem emd höften. Provade allt ifrån kortisonsprutor, strecth, vila, till nya skor Inget gjorde någon skillnad. Till slut gick jag till en massör som masserade ländrygg, gluteerna och piriformis hyfsat hårdhänt (jag började nästan gråta...). Efter två omgångar var problemet borta vilket kändes helt otroligt. Springer nu obehindrat.
1963 • Hestra
#11
16 juni 2010 kl 13:07
Gilla
Jag fick ju diagnosen bäckenrotation i våras och säsongen blev ju mer eller mindre förstörd, men.....
Jag vill bara "rapportera" att jag genomförde Gbg-varvet (även om det inte var så bra tid), jag är helt smärtfri och har börjat intevallträna, backträna mm och kroppen har svarat bra.

Har gjort PB (är relativt ny i sporten) på flera sträckor nu, har ju haft jättedåliga tider hela våren mot tidigare, och det har ju haft sina orsaker.

Har även fortsatt med träningen av bålen/bäckenet, så framtiden ser ljus ut.
Minns knappt när jag sprang sist utan att ha ont någonstans:)

Jag vill bara peppa andra att söka hjälp för skador i tid.
1980 • ED
#12
16 juni 2010 kl 13:36
Gilla
Låter nästan som det jag har. Bechererws.
Natutligtvis så stämmer det säkert med 100 olika saker.

Jag har det värst på morgonen, släpper under dagen. När jag springer så gör det ont i början men släpper efter ca 1 kilometer.
Ylva Ö
1961 • Hägersten
#13
22 juni 2010 kl 21:49
Gilla
Fick ont i vänster skinka idag efter en ca 5 km lång promenad. Smärtan strålar från skinkan ned mot vänster knäveck. Jag har problem att gå uppför trappor med vänster ben först, även längre sträckor gång på plant underlag (eller uppför) är problematiska. Symptomen låter rätt lika som övriga i den här tråden.

Körde ett rejält benpass med löpteknik och backe i fredags. Efter det så vaknade jag en gång i helgen när jag låg på sidan med smärta just där det small till i dag. Sprang 2*5 km i går (till och från jobbet) igår utan problem. Gick samma sträcka idag (till och från jobbet) och på vägen hem (100 meter från hemmet när jag kanske tog ut stegen lite på slutet, hade bråttom hem) så small det till plötsligt.

Går med Reebocks EasyTone som ju är lite instabila och att det är de som till slut framkallade skadan. Jag ska vila nu ett par dagar och om det inte går över så besöker jag någon specialist.

1969 • GÄVLE
#14
22 juni 2010 kl 22:44
Gilla
Låter misstänkt likt Bechterews? :/ Har haft diagnos i dryga tio år och känner igen det mesta du beskriver. Be om ett blodprov för att se om du har genen HLAB27. För mig är träningen den bästa medicinen av alla. Får alltid ondare vid träningsuppehåll. http://www.reumatikerforbundet.org/start.asp?sida=5881


Mvh/ Håkan
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.