Löpning Kom igång 8 inlägg 3728 visningar

Övervikt + lchf + framfotalöpning? hjälp!

JL75
1975 • Stockholm
#1
22 februari 2010 - 18:45
Gilla
Ok, kort sammandrag.
Jag är 35, förra vintern toppade jag 119 kg (är 189 cm) och kände att nu får det vara nog. Jag tog tag i min kost (gick över till lchf, har provat andra metoder förr utan resultat) och började träna lite lugnt. Lite på gym o lite på träningscykeln hemma.
Tappade 14 kg på lite drygt 3 månader. Sedan kom semestrar och lite annat i vägen och nu har jag pendlat i vikt mellan 108-110 kg, varit slarvig både med kost och träning. Nyligen har jag gjort en nystart och gått ner till 106 kg.

Jag hade tänkt gå över på löpning när vintern är över, för jag tycker träningscykeln är för jävla tråkig. (Gymmar gör jag inte längre, jag är inte intresserad av mer muskler och gå/springa gör jag hellre utomhus, dessutom har jag ju som sagt en egen träningscykel.) Men jag vet inte var jag ska börja riktigt... är jag för tung för att springa? Just nu känns det så, men jag kanske bara letar ursäkter...

Sen har jag läst runt lite och det där med framfotalöpning låter intressant. Har läst lite i trådarna om odämpade skor och VFF. Är det en bra idé att börja med det på en gång? Eller borde jag börja med "traditionell" löpning och lära om senare? Jag tänker mest på vikten nu då, 100+ kg och odämpat, är det verkligen lämpligt?
All input är välkommen.
1962 • Torslanda
#2
22 februari 2010 kl 19:15
Gilla
Principen med framfota löpning är att fotbladet skall "fjädra" i nedtrampet än att sätta i en häl med rakt ben. Din vikt komprimerar då alla leder på väg upp till ryggen. Fotled, knäled samt höftled. Man försöker att kompensera bort detta denom att ha väldigt dämpande skor.
Ser man på framfota löpning så är det klart att det blir en hög belastning på fotbladet och musklerna i foten, Dessa används ju knappt eller alls i en häl isättning.
Det är ju viktigt att se till att man går ut lugnt och bygger upp muskelaturen i foten och vaderna.
jag tror att det är en fördel för dig att börja med framfotalöpning med en gång.

Tittar man på Ecco biom som är gjorda för framfotalöpning, så skall man i princip använda skon att promenera e första 6 veckorna för att bygga upp muskler i foten...

Även om du inte vill gymma så bör du träna bålstyrka så du kan hålla upp kroppen när du springer så du inte sliter på fel saker...

Lycka till och sätt upp ett mål. Ta dig runt Sankt Eriks loppets halvmara...
Då flyttar du fokus från vikt till att uppnå något annat...
Tänk att varje kilo du tappar ger ca 3 sek per km i ökad fart...
Robin
2008 • Götet
#3
22 februari 2010 kl 19:58
Gilla
Nog värre att springa dämpat som överviktig, tänk på knäna...

Börja med VFF eller barfota, spring 10min eller så långt du orkar, öka sedan 2min per pass till 40min. Sedan kör på känsla. Tänk inte så mycket på steget, spring som det känns rätt, i början var noga med att scanna av marken framför dig, kommer naturligt med tiden...
Lena M
1961 • Norrtälje
#4
22 februari 2010 kl 21:04
Gilla
Barfota? Utomhus i en halvmeter snö och 20 minusgrader, är det det ni rekommenderar?
1965 • Västra Frölunda
#5
22 februari 2010 kl 21:18
Gilla
Mitt råd skulle nog vara att:
Välj en en slinga på 7-8 km ju backigare desto bättre.
Blanda snabb gång med kortare löpning, till att börja med kanske 400 meter löpning och sedan 400 meter gång (alt 1-2 minuter löpning följt av 2 minuter löpning).
Tänk hela tiden på steget korta snabba steg gärna på framfoten skillnaden ska inte vara så stor melllan gång och löpning egentligen.
Enligt vissa studier så kommer förbränningen igång först efter en halv timme, så var ute 45-60 minuter och se till att pulsen håller sej på runt 70%.
Mest effekt får du egentligen om du tränar på morgonen innan frukost om du är ute efter förbränning. Kompletera gärna med tung styrke träning med få repetiioner som också bränner kalorier.

Bekymra dej inte så mycket om skor till att börja med, det viktigaste är att hitta en lämplig nivå på träningen, gärna 3 ggr/vecka eller mer samt att hålla sej skadefri.

Skorna kan du tag tag i framåt hösten då du förhoppningsvist haft stabil träning under ett halvår och blivit av ytterliggare några kilon och klarar att springa 7-8 km. Mitt högst personliga råd är dock att undvika dyra pronations-skor. Välj hellre ett par enkla neutrala skor. Körde själv länge med Nike Pegasus innan jag gick över till att köra med odämpade skor och racing-flats. Nike Free finns tex som en bra odämpad vinter-sko.

Lycka till!
1960 • Skåne
#6
23 februari 2010 kl 00:37
Gilla
Gör det ont ska du inte springa. Gör det inte ont så ska det inte vara några problem att springa på.

Det finns gott om ganska runda snubbar och damer som springer på, en del riktigt långsamt och några hyggligt snabba.

Skor får du prova, det är bara ta dig till nån av kedjorna som säljer löparskor, lyssna, känn efter och prova prova prova. Och ska du gå-springa-gå ett tag framöver så behöver du inte skaffa dig några speciella skor för det.

Alex Vero var +100 kilo och sprang (deci kortare än du) och gjorde en satsning mot OS. http://www.alexvero.co.uk/documentary.htm

Sinusbloggaren är en av de större grabbarna i ultraspåren. http://sinus.bloggagratis.se/

Hur du påverkas av kostvalet tillsammans med löpningen återstår att se. En del fungerar det bra på, andra inte alls.

Lycka till och njut av framtidens spring.
Pia
1965 • Örebro
#7
23 februari 2010 kl 10:01
Gilla
Hej!
Har du tröttnat på cykeln hemma tycker jag du kan börja med att ta promenader. Eller varva småjogg och promenader. Kan rekomendera I Form´s hemsida.Där hittar du bra program för att komma igång med löpning. Allt från att orka springa 5 km till en halvmara. Som någon annan skrev tidigare så försök att släppa fokus på vikten, ha ett annat mål med din träning, som att vara med i ett lopp tex.
Om du ska forsätta på cykeln därhemma kan jag rekomendera att lyssna på ljudböcker. Då blir det genast mycket roligare att cykla. De är även bra att ha med på långpromenaderna. Lycka till!
JL75
1975 • Stockholm
#8
8 mars 2010 kl 12:13
Gilla
Sprang mitt livs första runda idag!
Mjukstartade förra veckan med 1 timme rask promenad varje morgon.
Idag kollade jag upp en ca 2 km lång runda i förväg, sen sprang jag med målet att springa så mycket jag orkade och gå emellan, men jag kom hela vägen runt utan att stanna! ca 15 minuter tog det. Jag är faktiskt lite impad över mig själv :)

Hade nog tänkt fortsätta som så att jag siktar på att vara ute en timme varje dag, 5 dagar i veckan, löpa så mycket jag orkar och promenera när orken tryter. Är det rimligt? Eller ska jag träna varannan dag, o vila varannan i ett rullande schema veckan runt? Jag tycker det är rätt skönt att ha helgerna fria, men frågan är vad som är bäst för kroppen.

Och förresten, jag tog helt enkelt mina gamla vandringsskor som är typ "sneakers-modell" och såg till att försöka ha ett så naturligt och avslappnat steg som möjligt, då blev det liksom korta steg och landning på framfoten alldeles automatiskt. Verkade funka fint, tycker jag, men ska kolla in VFF när det blir lite varmare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.