Löpning Övrigt 8 inlägg 4573 visningar

Hur snart efter förlossningen kan man börja jogga/löpträna?

Emelia Pettersen
1982 • göteborg
#1
2 februari 2010 - 14:32
Gilla 
Jag har sprungit ca 3-4 mil i veckan dom senate åren.
Utan nån direkt målsättning, mest bara för adett jag mår så himla bra av det. Är nu gravid i vecka 38.
Sprang/joggade senast för 2 veckor sedan då var jag alltså gravid i vecka 36. Då sprang jag 8km på 62 min. Mycket långsamare än normalt såklart men jag har mått jätte bra hela tiden och inte fått ont vare sig i rygg, knän eller magen under mina joggingturer.
Min fråga är alltså hur snart efter förlossningen jag kan springa igen?

Jag har ju hållt på med det långt in i graviditeten och min kropp är van.
En del säger 6 veckor?! Varför då?!
Man får ju promenera och det är ju mycket mjukare och bekvämare att jogga...
1971 • Höganäs
#2
2 februari 2010 - 14:59
Gilla 
Man rekommenderas av barnmorskor att ta det lugnt i sex veckor efter förlossningen och efter den sk efterkontrollen brukar man få klartecken till både motion och sex :-)
Det är ju förstås för att livmodern ska kunna läka i lugn och ro, den är ju som ett stort sår efteråt och man blöder ju ganska mycket i några veckor. Muskler och leder ska också vänja sig vid den nya "icke-belastningen".
Själv var jag så tung i slutet att jag inte kunde promenera alls och den första veckan efter förlossningen var det oerhört jobbigt att gå ens korta sträckor.
Rent mentalt vill nog de flesta nyblivna mammor bara sitta och hålla i sin bebis, man vill helst inte lägga den ifrån sig överhuvudtaget...Jag tror att huvudsaken är att man lyssnar på sin kropp och sin bebis förstås, om du väntar med att jogga i fyra eller sex veckor spelar nog inte så stor roll, men den första månaden ska du nog låta bli. Den sportbh finns inte som håller fast ett par mjölkstinna bröst utan att det gör skitont.
Lycka till med bebisen!!
Rosa Milton
1971 • Vallentuna
#3
2 februari 2010 - 18:27
Gilla 
När man har kontroll på sin bäckenbottenmuskulatur skulle jag vilja säga! Det beror ju jättemycket på om/hur mycket man "brustit". Bra tumregel är att gå på efterkontrollen och träna hemma innan dess och promenera.
Emelia Pettersen
1982 • göteborg
#4
3 februari 2010 - 07:11
Gilla 
Men om det är ok att promenra måste de ju vara ok att jogga?
Större rörelse i bäckenet vid gång en jogg.....
1975 • Alingsås
#5
3 februari 2010 - 08:29
Gilla 
Du ska absolut INTE jogga före efterkontrollen! Risken finns att du får framfall och det vill du verkligen inte råka ut för.
Det handlar mycket om trycket neråt, vilket blir större vid jogg än promenad.
Eftersom det är ditt första barn, var förståndig och vänta tills efter efterkontrollen. Träna massor med knipövningar och nöj dig med att promenera. Det är inte värt det att stressa igång något. Tids nog kan du börja springa igen ;-)
Lycka till från en fyrabarnsmor ;-)
1978 • Västra Frölunda
#6
3 februari 2010 - 10:06
Gilla 
Var extra försiktig om du blir snittad akut. Det kan ta tid för snitten i alla lager att läka ordentligt och du vill verkligen inte att de går upp. Det är ingenting du kan känna förrän det är för sent heller.
Emelia Pettersen
1982 • göteborg
#7
3 februari 2010 - 10:16
Gilla 
Hmm...
Men jag kanske kommer va så uppe i den nya lilla varelsen att jag inte har en tanke på att springa på veckor ändå:-)

Är inte riktigt med på skillnaden mellan att gå och jogga bara. Som nu under graviditeten tex så har jag inte haft någta problem att att springa eller jogga, däremot får jag mkt sammandragningar när jag går promenader.
anna rask
1980 • Jonsered
#8
3 februari 2010 - 13:07
Gilla 
Knipövningar! Raska barnvagnspromenader kan man börja med direkt om man mår väl! Gå på efterkontroll och hör vad din barnmorska säger.
Bara för att man har god kondition behöver det inte betyda att man har en bra bäckenbotten, särskilt inte efter förlossningen! Gör inte upp alltför stora planer... Man blir bara stressad! Lär känna ditt barn och din nya kropp (jo, för de flesta får en "ny" kropp efter barn...) och börja i lugn och ro. Men eftersom du är vältränad sedan tidigare, så kommer du säkert igång fort och lätt när du väl börjar!
Lycka till med allt!

//Mamma och barnmorska
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.