Löpning Träning 4 inlägg 1729 visningar

Hur tolka Szalkais program?

1978 • Lindome
#1
7 december 2009 - 20:32 (Redigerad 7 december 2009 - 20:38)
Gilla
Sitter och sneglar lite på Szalkais halvmara-pgm.
Skulle gärna köra "under 2h-programmet". Jag är en bra bit där ifrån idag. Mitt bästa (!) Göteborgsvarv genomfördes på 2:22.

Nu till frågan. Vecka 1 i programmet säger han att man ska springa 5 km på 32 minuter och att det ska vara i ett lugnt tempo. Men om jag ska springa 5 km på 32 minuter blir det i dagsläget ett allt annat än lugnt tempo. Så vad ska jag gå efter? Ska jag springa det lugnt eller ska jag köra på för att fixa det på 32 minuter? Hur ska man tolka programmet???

edit: stavfel/slarvfel
1984 • Göteborg
#2
7 december 2009 kl 20:52
Gilla
Hej Kristina. Jag var på en föreläsning som Anders Szalkai hade om hans träningsprogram. Han berättade då att om man anser att man inte kan hålla de angivna farterna så skall man gå efter totaltiden. Alltså spring i ett lugnare tempo, men håll dig till 32 min. Tid är viktigare än fart. Om du börjar så, så kommer du säker att kunna hänga med i det angivna tempot senare i programmet. Han sa även att det är bättre att hänga på ett litet för snabbt program och anpassa det till sig själv än att följa ett som är för långsamt. Programmen är ju inte individ anpassade så se det som ett hjälpmedel till din träning istället för något som skall följas slaviskt. Det betonade han också. Läs introt till programmer där finns lite förklaringar.
Lycka till med träningen nu!
1978 • Uddevalla
#3
7 december 2009 kl 20:56
Gilla
Om du läser i programmet så skriver ju szalkai att du ska ta det så lugnt du behöver och inte titta på km vs tid i början. Spring i det tempo som känns rätt för dig. Spring i en halvtimme så långt du kommer på den tiden helt enkelt. Se till att få in en rutin och att inte lägga på för mycket i början.

Fokusera istället på det lite längre passet i programmet. Där är det ju viktigt att verkligen vara ute en längre stund än vanligt.

Lycka till

1978 • Lindome
#4
7 december 2009 kl 21:40
Gilla
Tack Jeanette & Mina.
Ja, jag gör väl så då. Och hoppas att förbättringarna kommer så småning om.
Håller fortfarande på och "mjukstartar" efter operation, så alla plusresultat är välkomna :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.