Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 14191 visningar

Problem med hälsenan.

1971 • Vagnhärad
#1
23 november 2009 - 22:19
Gilla
Jag har fått problem med min högra hälsena. Det smärtar ordentligt när jag börjar springa. det sitter i under hela turen men avtar efter c:a 1 km. Då funkar det att springa men jag känner att jag snedbelastar då. Rädd för andra skador. Vad kan det vara?????? HJÄLP MIG NÅGON !!!!!!
Bodil Ahnoff
1955 • Lycke
#2
23 november 2009 kl 22:26
Gilla
Välkommen i klubben;) Överansträngning pga snedbelastning, svaga muskler eller för snabbt ökad träning etc.etc är inte så ovanlig, sök på forumet på hälsena så får du många träffar tex. den här tråden, där det finns mycket matnyttigt. http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=5249&searchstr=
Mathias Hlcke
1968 • Stockholm
#3
24 november 2009 kl 00:34 Redigerad 24 november 2009 kl 10:28
Gilla
Kan även vara slemsäcksinflamation (bursit) i bursan innanför senan. Det har jag dragits med sedan i somras.

Efter ett besök hos doktorn i augusti då jag fick kortison var jag besvärsfri under hela september och sprn både Sthlm Halvmarathon och Lidingöloppet utan problem. Efter viloperioden har det kommit tillbaka.
Charlotte Lewis
1979 • Umeå
#4
24 november 2009 kl 08:34
Gilla
Kolla in länken
http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=8958,
där jag skrivit ang. mina erfarenheter runt slemsätcksinflammation. Jag fick det pga för snabb upptrappning av backintrevaller, samt mkt tempolöpning i mjuka elljusspår.
Verkar vara lite annorlunda rehab beroende på om det är bursit eller hälseneinflammation (där som du ser nästan alla rekommenderar excentriska tåhävningar).

Lycka till!

PS. Är det bursit du tror att du har, ska du absolut inte springa med smärta. DS.
1960 • Skövde
#5
24 november 2009 kl 10:56
Gilla
Hej Kenth, Kolla upp vad du har för problem först, hos en sjukgymnast t.ex. Har du överansträngt hälsenan (tendinos) kan excentrisk träning hjälpa. Har du slemsäcksinflammation däremot kan det hjälpa med vila, voltaren (diklofenak).
Hade själv svåra problem med vänster hälsena förra året, kunde inte ta ett steg på 3 mån. Gick till sjukgymnast som sa att hälsenan var överansträngd (tendinos, obs det finns inget som heter hälseneinflammation det är förändringar i hälsenan som orsakar besvären initialt)) Han föreslog excentrisk träning samt besök hos en ortoped på Carlanderska i Göteborg. Ortopeden sa att min hälsena var en av de mest svullna han hade sett och sa, att på mig kommer ingen excentrisk träning att hjälpa. Han föreslog sclerosering av hälsenan. Jag kunde inte bestämma mig då utan fortsatte med excentrisk träning, men det hjälpte inte. Jag tog beslutet att ta behandlingen trots kostnaden, då hade det gått 5 månader utan löpning. I slutet av februari 2009 gjordes ingreppet, i mitten på mars var jag i träning igen. Har i år sprungit GBG-varvet, STHM-marathon och Lidingöloppet bland annat. Tränar för fullt och känner idag ingenting i hälsenan.

PS. Kortison i hälsenan är inte att rekommendera, har en kompis i klubben som gjorde detta istället. Han var bra i 3-4 månader sedan kom besvären tillbaka, han har fortfarande problem. DS.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
24 november 2009 kl 11:46
Gilla
Även om det är själva hälsenan som är problemet ska du inte springa med smärta. Gäller f ö alla träningsskador.
För somliga löpare är endorfinproduktionen så effektiv att smärta kan döljas efter en stunds löpning, det har jag upplevt själv. Men det betyder inte att det är OK att springa.
Skaffa en riktig diagnos, helst professionell men mycket kan man sluta sig till själv genom olika sidor på nätet. Bursit vet jag inget om, tendinos har jag haft - ibland kommer besvären tillbaka, då kör jag excentriska tåhävningar någon vecka så försvinner det. Första gången fick det gå längre och det tog månader att bli fri från det.
Simo B
1975 • Göteborg
#7
24 november 2009 kl 12:17
Gilla
Håkan//
Vad heter ortopeden på Carlanderska och vad kostade scleroseringen?

Jag har haft problem med min hälsena i snart fyra månader och provat med excentrisk träning under 3 månader. Det har inte hjälp så mycket. Jag har provat med stötvågsbehandling och den har hjälp lite. Nu löper jag 5-7 km. Jag känner av en viss smärta men klarar ändå att genomföra löpningen. Efteråt blir hälsenan stel och en jag känner en viss smärta. Stretching och massering brukar hjälpa. Speciellt massage av hälsena har hjälpt mig mycket. Samma sjukgymnast som genomförde stötvågsbehandlingen rekommenderade även massage av hälsenan 3-4 ggr i veckan. Viktigt är bara att man har rätt teknik när man masserar...

Eftersom jag vill förbättra min löpning krävs mer backträning och intervaller men vågar inte satsa på detta p.g.a hälsenan. Tror och hoppas att sclerosering kan hjälpa men har fått reda på att en behandling i Göteborg kostar 5000kr! Det är liiiite för mycket pengar, speciellt när det inte finns någon garanti på att det fungerar på just min hälsena.

1960 • Skövde
#8
24 november 2009 kl 12:54 Redigerad 24 november 2009 kl 13:07
Gilla
Hej Simo,

Kliniken heter Perago ortopedklinik (ligger inne på Carlanderska), tfn 031-81 81 45. Ortopeden heter Olof Lundin. Olof gjorde undersökningen på mig det kostade 600:- Ingreppet gjordes på carlanderska av en annan läkare.
Som du skriver kostade ingreppet exakt 5000:- Sura pengar som gjorde att jag funderade ett tag, men nu med facit i hand så var det värt varenda krona.

Varken Olof eller den läkare som utförde ingreppet lovade någon garanti, men läkaren sa, att han före mig, hade utfört strax över 500 scleroseringar och då var det bara 2 st. som han inte lyckats hjälpa (oddsen står på din sida). I de fallen där det inte hjälper, är det bara operation som gäller, med då ca 6 mån konvalecens.
Med sclerosering (om det hjälper) är du igång efter 2 veckor. Jag behövde inte ens smyga igång träningen enligt läkaren som gjorde ingreppet. Men efter ca 5 månaders uppehåll från löpning blev det ändå en naturlig mjukstart för mig.

PS. Kondisen höll jag uppe med simning och mycket spinning. DS
Simo B
1975 • Göteborg
#9
24 november 2009 kl 13:14
Gilla
Hej Håkan och tack för ett snabbt och bra svar!

Pratade med min kusin nyss och han har också gjort sclerosering på Calanderska. Fast han kom dit via en remiss och slapp på så sätt betala 5000 kr. Nackdelen är långt väntetid...

Jag får se hur jag ska göra. Ger hälsenan några veckor till då jag har märkt av en viss förbättring senaste tiden. Blir det inte bättre efter årsskiftet kommer jag att testa med sclerosering.

Vad gjorde dr Lundin för undersökning? Röntgen?

Lycka till med din löpning!
/Simo
1960 • Skövde
#10
24 november 2009 kl 14:11 Redigerad 24 november 2009 kl 14:37
Gilla
Hej,
Han gjorde bara en okulär undersökning och konstaterade vad den naprapat sagt, som jag besökte här hemma sa. Det var att jag hade fått en överansträngd hälsena (tendinos). Naprapaten rekommenderade besöket hos Olof.

Bakgrunden för behandlingen är enligt Olof och läkaren som gjorde ingreppet den att, vid överansträngning av hälsenan försöker kroppen själv läka skadan genom ökad blodtillförsel till hälsenan. Detta medför att nya blodkärl växer mot hälsenan och med dem mer nervändar. Blodkärlen och nerverna försvinner inte sedan, utan det är dom som orsakar att besvären "sitter" i länge, och inte läker ut.
Vid scleroseringen som utförs under röntgen, går läkaren in med en spruta och "dödar" dom blodkärl som växt mot hälsenan, detta medför också att nerverna försvinner.

Olof sa att jag också kunde få behandlingen via remiss, men då med lång väntetid.
Via Perago tog det ca 14 dgr till ingreppet, när jag väl bestämt mig.

Lycka till/ Håkan
Simo B
1975 • Göteborg
#11
24 november 2009 kl 14:43
Gilla
Tack för förtydligandet!

P.S. Ser att du är från Skövde. Jag är född där. :)
Hälsar på titt som tätt då mina föräldrar och bror bor kvar där.
1971 • Vagnhärad
#12
24 november 2009 kl 14:53
Gilla
Det lustiga är att jag inte känner nån smärta när jag inte springer.
Jörgen Thorsell
1952 • Borlänge
#13
24 november 2009 kl 22:39 Redigerad 24 november 2009 kl 22:40
Gilla
Har nyligen haft ett långt löpuppehåll (5 mån) pga av hälseneinflamation. I början släppte det efter ca 5-10min men med tiden blev det värre och värre och under ett pass gick det inte längre att springa. Åt ett par kurer med inflamationshämmande och körde excentrislk träning men löpvila var i längden det som hjälpte. Det är en långvarig åkomma som måste få ta tid att läka ut. Det som jag tyckte hjälpte mest var att kyla ner med ispåse 10min morgon och kväll.
Vid upptrappning av träning kände jag av det lite lätt efter snabba pass och löpning i backar. Jag lade om träningen till längre distans pass och tröskel pass på 10min x4 i anpassad fart en gång i veckan och klarade mig på så sätt att komma tillbaka under senhösten . Klarade Lidingöloppet på 2.14 och vintermaran på 2.59 men det var bara möjligt tack vare alternativ träning under skadetiden. Så ha inte för bråttom utan vänta ut tills att du är ok och håll igång den viktigaste muskeln , hjärtat, så kommer löpningen tillbaka fortare än man tror.
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#14
25 november 2009 kl 10:15
Gilla
Ja, hälseneinflammationer tar uppenbarligen tid och är inget man skojar bort.

Dagen efter ett riktigt kuperat långpass i obanad terräng (6-7 veckor sedan) så vaknade jag upp med en häl som inte ville vara med längre. Jag var då inte säker på om det verkligen var hälsenan, även om jag misstänkte det.

I början skötte jag rehaben bra genom att köra mycket MTB som alternativ träning och kombinera längre cykelpass med korta löppass för att få lite "långpasseffekt". Missen jag gjorde var att starta en Voltarenkur och sedan trappa upp löpningen för snabbt då tabletterna tagit bort smärtan. Det blev bakslag direkt... I måndags var jag tvungen att avbryta ett pass och linka hem.

Tillbaka till ruta ett.
I går var jag hos suveräne Torbjörn Mårtensson (ex.sprinter, massör, expert på idrottsskador mm) och fick äntligen min häl undersökt. Jag har en inflammation där senan fäster i benet på baksidan av hälen. Han påpekade att sådana inflammationer kan bli kroniska om man inte låter de läka ut. Nu är det total löpvila och alternativträning - för min del terrängcykel - som gäller tills all känning är borta. Sedan blir det försiktig upptrappning. Inga genvägar sålunda.

Ps. Kul att se Mr. Thorsell här, som har bland annat vunnit mitt och brorsans lopp "Grangärde Kyrklopp" två gånger.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.