Löpning Kom igång 16 inlägg 4579 visningar

Köra på eller vila?

Pernilla Blomqvist
1974 • Borås
#1
18 juni 2009 - 15:55
Gilla
Jag har tränat (löpning) sedan i mars/april. Helt nybörjare alltså, ingen kondis i början alls men orkar jag oftast längre för varje gång fast det går sakta och så går jag lite fortfarande på de längre sträckorna. Nu de sista ggr som jag varit ute har jag varit konstant "tung" i benen. Det som bränner i benen, högst upp på vaderna är värst. Det håller i sig oavsett om jag är ute 2 eller 7 km. Det blir ju genast mycket jobbigare att springa och på gränsen till tråkigt när man bara vill stanna. Min fart är långsam som den är o går nog inte sänka mer innan det är gång. Så vad tror ni som är "erfarna" springare, skall jag 1 ge mig ut ändå och kämpa vidare så ger det sig när jag blivit mer tränad eller 2 vila (för att kroppen är i chock!?)
Björn Anundsson
1980 • Falun
#2
18 juni 2009 kl 16:13
Gilla
Jag skulle bara ta promenader eller ta någon annan träningsform, då det är för mig helt ovärt att löpa om man inte tycker det är roligt.

Medicinskt om du ska köra eller ej har jag tyvärr ingen aning, men gissar på vila.
Pernilla Blomqvist
1974 • Borås
#3
18 juni 2009 kl 16:29
Gilla
Saken är den att jag tycker att det är kul efteråt! Jag är skitnöjd med mig själv att jag faktiskt varit ute! Att jag skulle ge mig ut o springa var helt otänkbart för ett halvår sedan. så vad jag är mest nojjig över är om det är ngt som jag borde vila bort för att sedan kunna fortsätta. Men om det är så att detta är ett symptom på en otränad kropp som kommer att släppa efter fler pass så vill jag fortsätta. Längtar efter den berömda "andra andningen" och lätta löpsteg!
Viktor Westin
1988 • Stockholm
#4
18 juni 2009 kl 16:46
Gilla
Hur mycket springer du då? Om du överbelastat dig så kanske en vila under en period är nödvändig. Sedan kanske du kan återgå till den takt du tränar i idag, om du trappar upp på träningen successivt..
Pernilla Blomqvist
1974 • Borås
#5
18 juni 2009 kl 16:54
Gilla
Ca 3 ggr/vecka med varierande km antal aldrig längre än 7 km (8 en gång men då var jag så trött så jag räknar bra den som 7!)
Maria Wernersson
1976 • Storvreta
#6
18 juni 2009 kl 16:56
Gilla
Kollade din löpardagbok och såg att din hastiget är väldigt varierad. Från 5 och något/km till över 8 min/km. Jag började också jogga i mars (hade dock kört längdskidor lite innan då) och i min värld är allt under 6:30 km/min ganska snabbt. Jag har nyligen börjat få medelhastighetstider under 7 min/km och skyndar långsamt. Jag har hållit mig till det jag läste på marathon.se, att man inte ska springa snabbare än att man kan föra ett samtal. För mig har det på detta vis varit roligt att springa varje gång (förutom de två senaste då jag fick ont i benhinnorna). Det är min erfarenhet. Så kanske du behöver dra ner på farten ändå? Inte vet jag, men det var min tanke. Lycka till!
1981 • Jönköping
#7
18 juni 2009 kl 18:25
Gilla
Som Maria säger, springer du så pass snabbt som 5plus och är nybörjare så springer du för snabbt.

Har du ingen att springa tillsammans och prata med, kan du alltid filosofera. Har märkt att när jag är ute och springer och inte klarar av att tänka en hel tanke i ett svep så går det för fort.

Dina symptom låter lite som att du har tagit i för hårt för fort.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#8
18 juni 2009 kl 19:24
Gilla
Har tittat i din träningsdagbok. Du springer fort för att vara nybörjare, och mängden löpträning verkar lagom, och löphastigheten varierar ganska mycket, det är bra, men man får inte tvinga fram snabba tider. Men jag ser också att du har mycket övrig träning, det kanske blir för mycket av det goda, tiden vill kanske inte räcka till för all träning, och det kan leda till trötthet, överträning, utbrändhet. Lägg in fler vilodagar, eller minska på den träning som känns minst viktig.
1971 • Nykvarn
#9
18 juni 2009 kl 20:04
Gilla
Jag håller inte med Conny m fl om att du springer för fort. Känns hastigheten OK när du är ute så är tempot förmodligen OK, du skriver ju själv att du inte kan springa så mycket långsammare om du inte ska gå.

Däremot kanske som sagt det har blivit lite för mycket träning totalt sett. Prova att släppa lite på träningen och ha några fler vilodagar ett tag så får du se vad som händer!
1970 • Sala
#10
18 juni 2009 kl 22:02
Gilla
Vila.
1976 • Fristad
#11
18 juni 2009 kl 22:49
Gilla
Hej kompis!
Ett tips som du har fått är ju att springa med en träningskompis - vi kanske ska ta en runda ihop någon dag? :)
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#12
18 juni 2009 kl 23:53
Gilla
Staffan! Jag menade inte att hon springer för fort för det vet vi ingenting om, jag menade bara att det är lätt att göra, utav egen erfarenhet vet jag att man lätt blir otålig och vill förbättra sina resultat. Trötthet är ju tecken på att något är fel, enklast är ju att minska lite på träningen, och se om det hjälper. Ännu hårdare träning fungerar garanterat inte när man känner sig tung i kroppen.
Helene Berggren
1973 • LJUNGBYHED
#13
19 juni 2009 kl 10:12
Gilla
En veckas totalvila, för att få längta lite efter löpning kanske?
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#14
19 juni 2009 kl 10:34
Gilla
Som jag ser dagboken så finns det inget mönster, ingen kontinuitet. Ganska naturligt att kroppen inte hänger med som jag ser det.
5.30 eller 7.40.. det finns inga likheter i dessa temposkillnader och det är nåt halvår för tidigt att försöka persa på rundorna om du ska slippa skadeföljder.
Försök få till ett schema så slipper du kanske "chocka" kroppen. Konditionen kommer fortare än övriga kroppen hinner med.
Pernilla Blomqvist
1974 • Borås
#15
22 juni 2009 kl 10:37
Gilla
Tack för alla tips! Det här är en fantastisk sida med en härlig skara hjälpsamma människor = ) Jag är som många andra beroende...

Jag tog en kort runda i morse (varit vilandes sedan i torsdags) och höll mitt egna långsamma tempo och det var riktigt skönt. Inte ont och inte tungt.
Jag har turen att ha två som "vallar" mig men de är mycket snabbare än vad jag är och även fast de sänker sitt tempo har det nog varit så att det har varit för snabbt för mig. I morse hade jag kunnat springa mycket mer och var inte alls så trött som jag brukar bli. Tack igen och må gott alla!
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
22 juni 2009 kl 11:19
Gilla
Pernilla, jag kikade i din träningsdagbok. Nu vet jag ju inte om alla pass hamnat på rätt datum, men jag har några råd:
1. Inte två dagar efter varandra med löpning förrän du blivit starkare och besvärsfri.
2. Försök springa lite längre rundor än sådär 3 km, men långsammare än dina snabbaste. Minst en halvtimme varje gång. Du kan ta fler vilodagar i stället så att du inte ökar mängden just nu när du har besvär.
3. Stretchar du efteråt? Det är inte bevisat att det hjälper, men jag känner själv av mina muskler om jag sprungit och glömt stretcha. För vadmusklerna behövs det fyra minuter! En minut per muskel och det finns två större muskler i varje vad: den inre vadmuskeln (soleus-muskeln eller på svenska flundramuskeln) stretchar man lutad mot en vägg med benet bakåt men krökt, hela foten i marken, höften framåt så att det drar i vaden. Jag brukar lägga den abdra foten på hälen och trycka ner efter halva tiden (mot slutet får jag mjölksyra i låret - håll ut!). Den yttre kan du nog, annars gör man likadant med sträckt ben.
4. Eftersom du går på gym ibland, kör någon styrketräning för vadmusklerna, det minskar risken för överansträngningsskador. Suveränt bra för hälsenor och åtminstone nedre delen av vaden är excentriska tåhävningar, det finns beskrivningar i andra trådar.
5. Om det blir värre eller håller i sig länge, låt bli att springa en vecka och/eller sök hjälp av naprapat/idrottsinriktad sjukgymnast. Det går ofta mycket fortare att bli av med träningsskador om man får hjälp av någon som faktiskt känner på musklerna och kan ställa rätt frågor och som vet var varenda muskel och sena går!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.