Löpning Träning 6 inlägg 11389 visningar

Lågt HB-värde

1987 • Linköping
#1
17 juni 2009 - 19:41
Gilla
Jag är blodgivare och vegan samt börjat löpträna förra hösten. När jag lämnade blod i slutet av förra året låg mitt HB-värde på 148, i mars i år på 123 och igår på 115. Nästa tisdag ska jag till läkaren och ta ytterligare blodprover för att se vad det är jag lider brist på, om jag har för lite järn eller B12 eller om det är något helt annat.
Jag har valt att inte äta järntabletterna som jag fått vid blodgivning då det tyvärr inte längre finns något vegetariskt alternativ, det jag gjort är att dricka blutsaft från hälsokostaffär samt försöka äta mycket spenat och broccoli. Men det verkar ju inte räcka till. Om det är järnet som är lågt blir jag tvungen att äta järntillskott ändå.

Men nu till frågan; hur vågar jag träna nu? Jag har inte känt mig påtagligt tröttare under våren eller några andra problem som jag kan relatera till det låga HB-värdet. Jag har ökat på träningen sedan hösten och är nu uppe i 6-7 mil i veckan. Ska jag vila helt och hållet fram tills jag fått svar på vad jag lider brist av? Kan jag ens tillgodose mig träningen på ett bra sätt med för lite hemoglobin?
Finns det någon som har erfarenhet av att ha fått lågt HB-värde efter att de börjat träna? Hur gjorde ni?

Nu kan jag åtminstone skylla mitt missade tidsmål på Sthlm Marathon på att jag sprang med anemi :)
1961 • Göteborg
Administratör
#2
17 juni 2009 kl 20:22
Gilla
Jag har också tappat hb sedan jag började springa förra våren. Låg tidigare runt 155, vid dagens tappning var värdet 134. Pratade lite med personalen om detta. Löpning är enligt syster Karolina erkänt dåligt för blodvärdet (men det har ju andra fördelar). Enligt uppgift krossas blodkroppar i fotsulornas kapilärer för varje steg.

Har för mig jag någon gång har hört att en karta järntabletter motsvarar 500 kg spenat, så du får äta mycket för att komma ikapp... Själv håller jag mig till järntabletter och blodpudding.
Johanna Paaso
1981 • Stjärnhov
#3
17 juni 2009 kl 20:28
Gilla
Jag har alltid järnbrist. Det går inte alltid över till blodbrist dock.

Mitt tips är duroferon som du tar ihop med en C-vitamin brustablett.

Mitt Hb är 110, järnvärdet 5. Jag tränar som vanligt, kan bli lite tröttare.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#4
18 juni 2009 kl 13:08
Gilla
Jag är en låg-hb:are, men med löpning (Krossar tydligen inga blodkroppar under fotsulorna : ) ) och blutsaft har jag ett ok värde, runt 130. Tycker blutsaft är fantastiskt bra, duroferon o likn funkar inte alls bra.
Träna du på, men känns det flåsigt o jobbigt, pressa inte på för mycket. Gå på hur du mår. det kan ju vara ett "falskt" lågt hb, dvs en ökad blodvolym av träningen (som ju har den effekten att blodmängden ökar) ger ett mer utspätt blod. Men det får du ju reda på efter provtagning. Något mer infektionskänslig kan du vara om hb:t är verkligt lågt. Och det är ju inte farligt lågt dvs neråt 80-90.
1971 • Nykvarn
#5
18 juni 2009 kl 13:14
Gilla
Jag har själv haft så lågt Hb som 60 (!) p g a blödningsanemi under många år. Trots att jag är extremt väluredd (och vi behöver inte gå in på några detaljer här...) så har man aldrig hittat orsaken. Inga besvär sedan några år och Hb ligger omkring ca 130 med sporadiskt Duroferon-intag. Jag tror inte det är direkt farligt att träna på så länge inte värdet blir alltför lågt.

Jag är nyfiken på om detta med att löpare trampar sönder erythrocyter (röda blodkroppar) och därmed får dåliga värden. Är det bara en myt eller en faktum som någon verkligen studerat och finns det någon referens på det??
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#6
18 juni 2009 kl 13:30
Gilla
Staffan, jag har försökt kolla runt om detta med fotsulorna. Hittar en del påståenden om att det skulle vara så, men också påståenden om att det är en myt. Bl a drabbas även simmare som ju knappast trampar sönder nåt. Hittar inga undersökningsresultat eller att det öht är undersökt. Tror att det är en hypotes som blivit en "sanning". (Hur skulle en sådan undersökning gå till???)
Söndriga röda blodkroppar tas upp av levern och omanvänds, inget går till spillo. Det finns teorier om att man använder upp såpass mycket hemoglobin vid hård träning att kroppen inte hinner med att producera i takt med åtgången, samt att då blodet blir utspätt av ökad blodvolym. En viss ökad mängd järn utsöndras i svett hos hårt tränande individer. http://www.praktiskmedicin.com/sjukdom.asp?sjukdid=601
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.