Löpning Kost & Näring 5 inlägg 2018 visningar

Lågt ferritinvärde och lågt hb

#1
28 mars 2019 - 17:31
Gilla 
Kvinna 21 år, inga menstruationer, inte gravid och inte vegetarian. Hade för en månad sedan ferritinvärde på 5.9 och hb på 112. För ett halvår sedan låg hb på 141, men jag har i perioder haft under 50 och har då varit inlagd.

Springer lite grann, ca 3 mil i veckan och 20 mil cykling på det. Om behandling (järntabletter) inte sätts in, hur mycket hinner värdena sjunka på ytterligare två-tre månader eller skulle de kunna vara i princip oförändrade? Hur lågt kan ferritinet sjunka? Kan ferritinet höjas enbart genom kost, när det redan är så lågt? Hur lång tid handlar det om innan båda värdena sjunker ytterligare?
1970 • Mörrum
#2
30 mars 2019 - 09:26
1 Gilla 
Hej Chanelle,

Har du blivit utredd för dina låga värden? Under 50 i hemoglobinhalt, och det dessutom i perioder, låter ju som att man borde ta reda på varför du förlorar eller inte tar upp järnet ur kosten. Att bara behandla järnbristen kommer ju inte åt orsaken.

Ferritin är ju kroppens järnlager och generellt kan man säga att hemoglobinhalten börjar sjunka först när järnlagret börjar ta slut. Utifrån ditt värde på 5,9 kan du se det som ett i stort sett tomt järnlager (analysmetoder anger referensintervallet för kvinnor som runt 10-150 ug/l) vilket kommer att göra att ditt hb kommer att sjunka ännu mer utan behandling. Hur snabbt det går är väldigt individuellt och går inte att svara på.
Nea
1977 • Västerås
#3
30 mars 2019 - 10:48 Redigerad 30 mars 2019 - 11:53
1 Gilla 
inga menstruationer??? inte bra borde kolla ganska mycket vad det beror på?
Hormoner får mig i tanken när det gäller menstruationer, ett tecken att kroppen är i obalans (kan också beror på hb och järnet), bör kollas upp.
Järnet och HB:
Om du tar järntabletter ska du äta c vitamin (spenat och apelsin i mat vägg) tillsammans så tar kroppen upp järnet bättre men det kommer inte vara tillräckligt kanske. Drick inte mjölk för motverkar järnet. Sylvia här är bra info.

Kolla om någon inflammation är i kroppen som motverkar.

Tarmarna fungerar dem som dem ska? Regelbundet? Konsistensen färg? Den ska ju helst vara brun och fast, inte för hård inte för löst. Detta bör ta upp med läkaren.

Hur är b12 vitamin värderna och D vitamin?
Tycker du ska bli utredd ordentligt !

Äter du tillräckligt för den mängd du motionerar, dricker?
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#4
30 mars 2019 - 17:02
1 Gilla 
Utebliven menstruation är ej bra, och inte normalt. Detta ska du kolla upp. Kan leda till benskörhet. Kaloriunderskott kan vara en (trolig) orsak. Om inget annat fysiologiskt ligger bakom. Vilket du i så fall också bör kolla upp. Har själv erfarenhet av detta. Efter att ha deltagit i en koststudie för elitaktiva kvinnor, där jag deltog som motionär men med en betydligt högre träningsdos än den medelmåttiga motionären, för ett antal år sedan visade det sig att jag åt på tok för lite fett. Har Lågt hb emellanåt, men det beror på mycket träning. Annars funkar allt som det ska nu:).
1970 • Mörrum
#5
31 mars 2019 - 12:13
Gilla 
Har man en hormonspiral insatt är det vanligt att menstruationerna uteblir utan att det är något tokigt med kroppen. En reflektion bara.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.