Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 4431 visningar

Onda knän

Anna K
1978 • Uddevalla
#1
7 juni 2009 - 15:46
Gilla
Mina knän har länge varit svaga. Började träna i december och var rädd att det inte skulle fungera, men det har gått bra hela tiden.

Under gbg-varvet fick jag ont efter 5 km och efter 8 kunde jag inte springa mer, utan gick det mesta. Nu har jag vilat i några veckor och sprang igen igår. Funkade ca 1,5 km helt utan smärta men efter ytterligare 1 km vågade jag inte fortsätta.

Smärtan sitter på insidan av knät, i höjd med leden. Jag får känslan av att det är som ett gångjärn som behöver smörjas. Vet dock inte exakt varför den tanken slår mig.

Fortsätter jag springa när den här värken kommer så klarar jag till slut inte längre att böja benet.

Dagarna efter gör det ont när jag går i de lägen då knät vrids lite. Alltså kan jag gå helt utan känningar så länge knät inte vrids i sidled alls.

Har tidigare sprungit utan stöd. Igår sprang jag med ett knästöd och det hjälpte betydligt märkte jag, eftersom jag fick ondare så fort jag inte hade det på. Knät blev väl helt enkelt mer instabilt.

Någon som känner igen detta eller som har teorier om övningar?

Funderade själv kring balansplatta, att börja om i löpningen (alltså att börja helt frångunden med korta och långsamma intervaller, t ex nybörjarprogrammen på marathon.se).

Vad tror ni?
1955 • Lycke
#2
7 juni 2009 kl 16:22
Gilla
Har snarlikt problem. Värk på insidan, lite bakåt. Jag har fått diagnos av sjukgymnast att det kan vara ett irriterat/inflammerat senfäste från vadmuskeln. Jag har vilat, kört försiktigt och cyklat för att hålla igång utan att anstränga knät.
Tyvärr har det blivit sämre och nu lutar det mer åt ett läkarbesök för att få remiss till en löportoped. I dagsläget känns viss svullnad som gör att det stramar och att knät inte går att böja fullt ut.
Så mitt förslag är att du går till läkare/löpklinik direkt för rätt behandling istället för att göra som jag och tro att man fixar det själv med lite tejp, stödförband och lätt träning. Lycka till!
1955 • Lycke
#3
7 juni 2009 kl 16:29
Gilla
Anna K
1978 • Uddevalla
#4
7 juni 2009 kl 16:36
Gilla
Tack Peter... Fick mixtra lite med länkarna men lyckades i alla fall läsa dem till slut. Skriver dem här igenom så som jag skrev in dem ifall andra vill använda dem.
http://www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp?CategoryID=30834
http://www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=44060

Hoppas att de funkar bättre
Lena
1966 • piteå
#5
7 juni 2009 kl 20:28 Redigerad 7 juni 2009 kl 20:46
Gilla
Undrar om du Anna har iläggsulor i skorna. Jag fick samma problem för ett år sedan. Började köra ben curls och tog ut iläggen ,och efter tre månader hade alla knäproblem försvunnit.
Anna K
1978 • Uddevalla
#6
7 juni 2009 kl 20:57
Gilla
Nej, inga inlägg här... Vad är ben curls?
Lena
1966 • piteå
#7
8 juni 2009 kl 10:41
Gilla
Benspark heter det tydligen när ja googla den övning jag gjorde. Viktigt är ju också att stretcha fram och insida lår efteråt, så man inte blir för kort i musklerna ,så det sliter i knät.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
8 juni 2009 kl 11:04
Gilla
Anna, det är lätt att överanstränga muskelfästen när man ökar träningen så pass att man från noll kan köra en halvmara på ett halvår. Alla möjliga styrkeövningar tror jag är bra, t ex balansplatta. Men det är alltid bra att söka hjälp, helst hos någon som är idrottsinriktad. Naprapater och sjukgymnaster på en idrottsklinik har jag själv haft god hjälp av. Eftersom man vanligen ska göra behandlingen själv räcker ofta ett eller ibland två besök.

Möjligen kan du ha fel skor (fel skor skadar) men har du bara svaga knän som du säger ska du inte nöja dig med rådet att köpa någon viss typ av sko och/eller stöd, den rätta lösningen är förmodligen att med envishet och tålamod och rätt handledning bygga upp muskler och senor (senor tar tyvärr lång tid) så att kroppen klarar ett bra löpträningsprogram. Tåligheten mot träning är olika från person till person men kan byggas upp över tiden. Lycka till!
Anna K
1978 • Uddevalla
#9
8 juni 2009 kl 14:59
Gilla
Självklart ska man stretcha, men jag har faktiskt fått det unika rådet att INTE stretcha för mycket då jag bland annat är överrörlig i just knäna. Därför handlar det antagligen mycket om att just bygga upp dem och stärka dem och att jag kanske överansträngt dem...

Ska höra med en naprapat eller liknande vad de säger.

Tack för tipsen.
1955 • Lycke
#10
15 juni 2009 kl 17:10
Gilla
Jag har varit på läkarbesök efter att mitt problem utvecklats vidare till vätskefylld svullnad kring hela knät. Det konstaterades att det är en Bakercysta som symtom på en inflammation i knät. Jag gick till vårdcentralen och träffade en läkare som noggrant kände igenom knät med olika kläm och böj för att kontrollera korsband, senor och menisk. Hon hittade inflammationen men inga andra problem. Jag fick en lista på sjukgymnaster att kontakta, Diklofenak (inflammationsdämpande) och ordination cykling men ingen löpning den närmaste perioden.
Vi får väl se om jag blir bättre!
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#11
15 juni 2009 kl 20:18
Gilla
Anna, om du är överrörlig är det viktigt för dig att styrketräna som föreslås ovan, börja gärna med gymträningi maskiner samt balansplatta. Och INTE stretcha, precis som du skriver. Överrörliga personer får lätt problem med sina leder, bla knän,axlar, fotleder och rygg (som ju består av en massa leder). Styrketräning är medicinen. Ta hjälp av en sjukgymnast eller duktig instruktör.
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#12
15 juni 2009 kl 20:21
Gilla
Kämpa på Peter! Du har ju lite löpartidskrifter och bok att läsa om inte annat :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.