Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 10881 visningar

Nybörjarmisstag=onda knän

Tordan
1975 • Visby
#1
13 augusti 2008 - 16:29 (Redigerad 13 augusti 2008 - 16:52)
Gilla
Min första tråd i forumet o jag får börja med att snyfta lite..
Har gjort det nybörjarmisstag som jag nu upptäckt att många andra oxå gjort...sprungit i ca 2 månader, ökat för fort och därmed överansträngt benen... :(
Har just nu j-ligt stela o onda knän, ont i vader eller är det kanske benhinnor och gissar att nu blir det vila en tid framöver...
Smörjer mina onda ben med Voltaren gel just nu o har lärt mig den hårda vägen att man borde kolla med de som har erfarenhet hur det borde gå till från början!

Undrar hur länge det blir till att ha uppehåll, f-n va tråkigt nu när jag kommit igång, det var kul o allt i övrigt kändes bra!!

Får tillbringa en tid med att läsa igenom forumet o hittar säkert nått matnyttigt därigenom...

Tack för att jag fått uppta er tid med beklagande! ;)

//Tord (som har ont)
1972 • Malmö
#2
13 augusti 2008 kl 16:59
Gilla
Been there done that! ;-)

Jag lyckades dock att bromsa i tid och hålla det vid skadekänningar genom att läsa här och sedan minska på träningen samt göra övningar eller rehab för att bli av med det onda. På så sätt så har jag kunnat balansera viljan att träna med möjligheten att öka träningen utan att ta allt för mycket skada. Man lär sig att hitta sina gränser.

Hoppas att du kommer ifrån skadorna/känningarna så snart som möjligt och att du kan fortsätta att träna om än i lite mindre omfattning och intensitet. Läs på här på forumet så hittar du massor med info, tips och trix.
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#3
13 augusti 2008 kl 17:18 Redigerad 13 augusti 2008 kl 17:34
Gilla
Hej Tordan, hoppas att knäna blir bättre. Klicka på jogg.se loggan så dyker trådarna upp i olika katergorier, bl a träning (grund). En annan kategori är skador, sjukdom & rehab.
Redigering: tog bort en länk som ej ville fungera. www.runnersworld.com och sök på golden rules (sökrutan är uppe i högra hörnet) så får ni fram 25 gyllene regler som är bra för oss som som inte hållit på i så många år. Lycka till, Su-San.
Mikael
1967 • Huddinge
#4
13 augusti 2008 kl 19:00
Gilla
Hur länge joggade du med smärta? Jag är ingen expert men har sprungit i många år(dock inte det senaste...) och skulle rekomendera först några dagars total vila. Sedan försiktig alternativträning. Simning, cykel eller gång.

ag har också smärta i knäna nu efter ca. 2 månader joggande efter mitt uppehåll. Tar en vecka i lugn och ro. Kommer spring två pass denna vecka. Lugna och försiktiga pass med extra lång uppvärmning.
Johan I
1987 • Örebro
#5
13 augusti 2008 kl 20:24 Redigerad 13 augusti 2008 kl 20:25
Gilla
Något du inte skall göra är att ta absolut total vila i allafall. Bli aldrig soff/sängliggare vid "mildare" sjukdommar eller lättare skador. Det blir otroligt mycket längre återhämtningstid då.

Gå ut på kvällspromenader på ca 20-30 min varje dag. (Något alla borde göra för övrigt, oavsett skador eller ej.)

Men finns inte så ofta så många generella regler som gäller alla när det gäller kroppen och skador, så tänk på att lyssna själv på de signaler du får, men som sagt bli inte liggandes eller stilla sittandes, det kommer visserligen inte försämra läget förmodligen men inte förbättra mycket heller. Förlita dig inte heller för mycket på smärtstillande och sådant.
Mikael
1967 • Huddinge
#6
13 augusti 2008 kl 21:26
Gilla
Johan I: I grunden håller jag med dig, men(detta försmädliga men...) jag tycker inte två eller tre dagars vila är helt uppåt väggarna. Sedan bör man absolut inte ta mer än nödvändigt. Men ibland kan kroppen må bra av just total vila.

Ingen liknelse i övrigt, men är man en riktigt aktiv löpare rekomenderas att lägga skorna på hyllan i hela två veckor en gång per år. Man ska inte heller göra alternativa aktiviteter som påminner om löpning.
csaba
1973 • Malmö
#7
13 augusti 2008 kl 21:41
Gilla
jag gjorde också samma fel i början, huvet vill mer än kroppen.

ett tipps (om du inte redan vet), att kolla om du pronerar och har rätt skor eller behöver ortopediska inlägg.
onda knän,ryggproblem,vadproblem och inte minst benhinne har ofta med att göra att man har fel hållning eller pronerar. (efter jag skaffade inlägg så var skadorna borta för mig).

i mitt fall så hjälpte inte Voltaren Gel, prova i tablettform eller Diklofenak.
Tordan
1975 • Visby
#8
13 augusti 2008 kl 21:44
Gilla
Har oxå fått tips om att inte bli helt passiv IRL så jag har tänkt mig att göra som så här: Cyklar till jobbet tar ca 10-15 minuter och promenixar hem ca 30-35 minuter. Då borde jag ju kunna hålla rörelse i kroppen..

Sen så har mina kollegor sagt till mig att gå o köpa en pulsmätare så jag blir tvungen att sänka takten genom att följa den :)
Tordan
1975 • Visby
#9
13 augusti 2008 kl 21:48
Gilla
Har vart på Team Sportia och provat ut skor o sulor, sprungit på löpbandet, mätt med maskinen som kollar viktfördelning o sånt..
Vet inte om det inverkar och tycker att det är konstigt i såfall men det har ju verkligen gått utför efter jag börjat använda de nya skorna...
Kan det vara så att mina ben har "vant sig" vid att ta felaktiga steg och nu när jag har skor o sulor som motverkar min pronation så blir reaktionen att ovanan skapar smärta?? Om ni förstår vad jag är ute efter...
1969 • Sala
#10
13 augusti 2008 kl 22:33
Gilla
Jag ökade också för fort förra hösten, då jag var absolut nybörjare på joggning/försök till löpning. Hade jag då haft det stöd jag har nu från jogg.se-gänget så hade jag inte fått sådana problem. Då hade jag bytt ut skorna, tränat långsammare (de första månaderna åtminstone) och framför allt ökat med mindre mängd per vecka och inte smälla på 5 km ökning per pass (eller nått). Om jag ändå hade kännt till detta forum då!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.