Löpning Övrigt 11 inlägg 18746 visningar

Konstig magvärk vid joggning

Veronica Bache
1980 • Ekerö
#1
14 maj 2009 - 21:23
Gilla
Hej forumet!

Jag är en frisk 28 tjej som har ett problem som jag hoppas att någon kan identifiera och kanske hjälpa mig med? Varje gång jag joggar/ springer så får jag en konstig magsmärta som uppträder ca 12-15 minuter in i joggningen efter en sträcka på ca 3-4 km i kuperad terräng. Jag har bara ägnat mig åt joggning i ca 1,5 månad, men har medelgod kondition sedan tidigare.

Smärtan känns nästan som mensvärk, för er som haft det och uppträder ca 10 cm under naveln och åt sidorna. Ska man likna smärtan som något så får det bli att någon kör in en grep och vrider om. Jag känner av att smärtan är på gång ca 2 minuter innan den uppträder och brukar då känna mig "nervös". ( hormoner??).

Det hjälper INTE att ta det lugnt utan smärtan eskalerar när jag stannar av och måste gå dubbelvikt. Vill bara tillägga att jag INTE tar ut mig i någon speciell grad utan joggar i ett lugnt tempo utan häftig andning. Smärtan brukar ha en duration på ca 5 minuter och under den tiden händer det att jag blir snurrig eller spyr ibland. Sedan släpper smärtan och allt känns somk vanligt. Detta har ALDRIG uppträdit annat än vid just joggning. Slutade jogga för två år sedan pga detta problem men tänkte testa igen nu....

Detta är ett problem för mig eftersom jag vet att jag kommer få ont efter ett tag och motivationen sjunker. Tog Ibumetin en gång innan och det gav en liten bättring, men man ska väl inte behöva äta medicin innan man joggar?

Är det någon som vet vad detta kan vara eller hur man kan göra för att avhjälpa problemet?

Jag vill tillägga att det inte är den traditionella "hållen" jag har eftersom den brukar sitta högre upp vid revbenen (diafragman) och har en annan smärtkaraktär. Är noga med att inte äta stora måltider och dricka just innan.

Tacksam för all tips och hjälp jag kan få. Mitt mål är att springa 10 km, men det känns avlägset tyvärr.. :(

Tack!

Mvh Veronica

Johan Wibäck
1971 • Huddinge
#2
15 maj 2009 kl 07:56
Gilla
10 cm nedanför naveln och ut mot sidorna, låter lite som att vi börjar närma oss höftböjaren (hopparmuskeln) i var smärtan kommer?
Emma Nielsen
1980 • Göteborg
#3
15 maj 2009 kl 08:45
Gilla
Jag har upplevt något liknande strax innan min glutenintolerans upptäcktes. Klarade att springa ca 1,5 km innan jag fick krampsmärtor i magen en bit nedanför naveln. Det kunde göra så ont att jag fick lägga mig dubbelvikt på marken en stund innan jag kunde hasa mig hemåt.

Efter att jag började äta glutenfrikost har smärtan aldrig kommit. Gissningsvis hängde smärtan ihop med att jag åt mat som jag inte tålde.

Det kanske kan vara samma orsak för dig, att du äter något du inte tål (det behöver ju nödvändigtvis inte vara gluten). Och när du anstränger dig och magen/tarmarna skumpar runt så säger kroppen ifrån.
Anna Magnusson
1980 • Stockholm
#4
12 juni 2009 kl 12:49
Gilla
Hej! Jag har inget svar på frågan men det låter som om du har samma typ av problem som jag. För mig händer det inte alltid men kanske i snitt vid vart tredje/fjärde löppass. Har ingenting att göra med hur mkt jag anstränger mig heller för det inträffar precis lika ofta vid låg puls, lugn andning. Det tråkiga här är ju att man inte kan ta det lugnt och på det sättet slippa det. Och har man väl känt av minsta antydan så går det inte att stoppa.

På sista tiden har det även hänt nån gång när jag har varit ute och cyklat, därför har jag tagit upp jakten på ett svar igen. Jag har varit i kontakt med läkare, tränare, sjukgymnaster, naprapater, kompisar (med träningserfarenhet), men ingen kan ge någon förklaring till vad det är.

HIttills har jag märkt att det har större sannolikhet att inträffa om jag är kall om magen. Därför försöker jag se till att klä mig med ett extra lager kring magen innan jag ger mig ut.

Sen så har jag för min del blivit övertgad om att det är ett kvinnorelaterat problem. Tror inte att det är en slump att det känns som mensvärken från helvetet. Efter att ha surfat internet läste jag en kommentar från en kvinna som verkade beskriva samma sak och sa att smärtan bäst kunde liknas vid värkarna innan förlossning.

Eftersom jag inte har den erfarenheten själv kan jag bara föreställa mig hur det skulle vara och det känns inte helt orimligt. Mitt nästa steg är alltså att kontakta någon barnmorska för att höra om man på något sätt, genom expemelvis tarmrörelser, kan trigga ngn nerv eller muskel att dra sig samman på liknande sätt som vid värkar. Eller för den delen de muskler som orsakar mensvärk.

Kan ju låta långsökt, men jag är villig att följa upp många spår för att slippa detta och bara kunna njuta av träning!

Finns säkert tusen olika orsaker och symptom, men din beskrivning låter väldigt lik den jag brukar ge. Hoppas du hittar orsaken!

Anna
Sofia
1988 • Umeå
#5
12 juni 2009 kl 13:01
Gilla
Det låter som samma problem som jag hade för ca ett år sedan! Ca 10-20 min in på ett joggingpass kunde jag få ont i magen - som extrem mensvärk fast ändå inte, och då var jag nästan alltid tvungen att stanna och sätta mig dubbelvikt. Ofta gick det över på ca 5-10 min.

Jag vet inte alls vad som orsakade det, men det var sjukt jobbigt och väldigt irriterande! Jag började med att inte äta något större mål på 2-3 timmar innan löppasset och sen dess har jag inte upplevt någon smärta. Så det funkade för mig iaf!

Hoppas det blir bättre, det är ju verkligen ett störande problem!
Johan Bäck
1971 • Örebro
#6
12 juni 2009 kl 18:48
Gilla
Veronica sa: "Tog Ibumetin en gång innan och det gav en liten bättring, men man ska väl inte behöva äta medicin innan man joggar?"

- Jag tycker inte det är konstigare att ta en ibumetin innan löppasset om man har ont, än det är att sätta på sig en mössa om man fryser, eller tar inhalation om man har astma. Ta en värktablett innan passet ett tag så att du får tillbax motivationen.
Det är nog helt riktigt att det är något med äggstockar/-ledare som påverkar dig
Robert L
1962 • Luleå
#7
13 juni 2009 kl 09:44
Gilla
Hörde ett av avsnitten i "Kropp och själ" för någon månad sedan, då det handlade om träning av olika slag. En tjej som ringde in berättade om kraftig träningsvärk som kanske liknar det som ni beskriver här. Hon höll på med dressyrridning. En av paneldeltagarna, en professor i idrottsmedicin, föreslog att det kunde bero på att organen i bukhålan slet i ligamenten som håller dem uppe, och att de kanske skumpade omkring för mycket. Ja, så uttryckte han det inte, men det var så jag kom ihåg det.

För att ta reda på om det var fallet uppmanades ryttaren i fråga att lägga sig ner när det hände för att se om smärtan avtog. Då kunde det eventuellt gå att hantera med bålstabilitetsträning.

Jag kan förstås ha missat något väsentligt i programmet, så det kan ju vara läge att lyssna själva. Det sändes 090519 och kan höras på SR:s webb och/eller laddas ner som podcast.
Charlotte Fellenius
1981 • Bodø
#8
8 januari 2010 kl 13:04
Gilla
Tråkigt att höra om ditt/era problem men skönt att höra att jag inte är ensam.
Inträffar oftast när jag springer utomhus (eftersom jag bor i Norge, ganska långt norrut vid kusten, är det helt enkelt för halt att springa utomhus större delen av året) så nu var det ett tag sedan sist.
För mig brukar det också komma ca 10-15 min in i löppasset, känns ungefär som mensvärk men ändå inte exakt likadant. Jag har också försökt undgå stora måltider timmarna före passet men ibland har det uppstått ändå. För mig brukar det hjälpa att gå i några minuter och massera/värma magen. Då brukar det inte komma tillbaka resten av passet. Har också fått för mig att det kan bero på kyla men vissa gånger har det varit rejält kallt utan att det hänt något.
De gånger det skett inomhus har jag gått på toaletten och... hrm... bajsat helt enkelt och det brukar hjälpa. Men om det är det eller pausen från löpbandet som gör susen har jag ingen aning om.
Hade varit fantastiskt att få reda på vad det är! Har inte hört om någon jag känner som har samma problem! Definitivt en motivations-killer! :)
Jenny Nilsson
1981 • Göteborg
#9
9 januari 2010 kl 01:19
Gilla
Har haft liknande besvär. Kändes ungefär som menssmärtor, brukade känna mig olustig innan det började göra ont men det var aldrig så illa att jag kräktes. I mitt fall visade det sig att jag hade en ganska stor cysta på en av äggstockarna. Cystor kan göra riktigt ont då de vrider sig, och jag kände av det framförallt då jag rörde på mig.
Tanja P
1973 • Borås
#10
9 januari 2010 kl 18:24
Gilla
Kan det vara så att du har endometrios? Är väldigt svårt att skriva om det men gå in på endo.nu och läs om det. Tarmar, äggledare mm kan växa ihop och det kanske är det du känner. Har själv endometrios och har opererats två gånger för det och är smärtfri just nu från det (har även fått barn).
Charlotte Fellenius
1981 • Bodø
#11
21 januari 2010 kl 10:20
Gilla
Jag har faktiskt varit på gyn-undersökning för ca 10 månader sen pga att mina menssmärtor ökade något extremt i några månader. Det var visst "helt normalt" och det enda som rekommenderades var starkare värktabletter (typ voltaren) eller p-piller eller andra preventionsmedel med hormoner.
Nej tack sa jag och nu har den värsta mensvärken försvunnit.
Gynekologen påstod i alla fall att jag inte hade några cystor eller att det var något annat onormalt med mig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.