Löpning Övrigt 8 inlägg 2367 visningar

Stressad av att se km-tiden på klockan!

Viktor Govik
1981 • Göteborg
#1
12 maj 2009 - 20:48
Gilla
Hej löparrävar. Köpte för ca 1 år sedan en Suunto klocka med pod för kunna se km-tiden när man är ute o springer.

Men har insett att när jag springer med poden måste jag gömma klockan under löparjackan! Blir så grymmt stressad om man planerat ett milpass med ett viss tempo, men när man kollar ner på klockan så ser man att man ligger ett visst antal sekunder över planerat tempo...Så göteborgsvarvet springs utan pod och med enbart klocka..Någon som har samma problem?

Är inget stort problem, men med poden på springer jag o glor på klockan hela tiden.

ha det bra
csaba
1973 • Malmö
#2
12 maj 2009 kl 20:52
Gilla
Känner igen problemet, har tyvärr blivit bessatt av min klocka. (dagens I-lands problem) ;-)
1966 • Karlstad
#3
12 maj 2009 kl 22:54
Gilla
Tycker tvärtom att jag har en väldig hjälp av klockan. Vissa pass hjälper den mig att bromsa farten istället.
På Varvet behöver jag se att jag håller planerat tempo.
Johan K
1980 • Borås
#4
13 maj 2009 kl 09:51 Redigerad 13 maj 2009 kl 09:53
Gilla
Ett tips som i alla fall funkar för Garmin 405 är att visa genomsnittligt tempo för den totala sträcka du sprungit i passet, alltså inget momentant tempo!

Det känns eg. mer intressant än att fixera sig vid små avvikelser under loppets gång, som t.ex. att man tappar sekunder i en uppförsbacke.
1972 • Alingsås
Administratör
#5
13 maj 2009 kl 10:06
Gilla
Jag har samma problem framförallt under tävling. kan bli oerhört stressad när det piper till vid varje kilometer och man ser att det gick för fort eller för sakta. Eller (ännu värre) att klockan piper innan eller efter arrangörens kilometermarkeringar, då börjar jag räkna och fundera på var felet kan ligga, den tankeenergin som går åt däör kan man använda till mycket bättre saker.

Därför stänger jag numera av larmet vid autolap (km) och på Varvet tänkte jag egentligen bara visa tiden. Men Johans tips om att visa totala tempot låter rätt vettigt också.
#6
13 maj 2009 kl 11:06
Detta inlägg har raderats
Per Arneng
1978 • Mölndal
#7
13 maj 2009 kl 11:45
Gilla
Jag håller med om att det är stressande. Jag försöker att inte titta så mycket på klockan och kollar ner mest när det är kilometer alarm. Men sen kan man ju på FR305 ställa in hur seg hastighetsförändringen skall vara så att om man ökar hastigheten fort så tar det ett tag innan hastigheten visas eftersom den har ett medel på en kortare sträcka.

Men att titta på km resultat känner jag funkar rätt bra. Men det mesta jag har koll på är pulsen faktiskt och sen får tiden bli det den blir.
Johan I
1987 • Örebro
#8
13 maj 2009 kl 13:19
Gilla
Skall man verkligen "maxa" så skall ju pulsband, fotpod och kanske även klocka bort. Men som motionär har man väl inte riktigt det behovet och det blir lite "Gunde Svan"-fasoner över det.
Det är ju roligt att gå tillbaka efteråt och titta på tid, puls och hastighet.

Försök bara att tita på klockan vid förutbestämda punkter längs banan. Att titta vid varje km markering på en halvmara ger nog inte så jätte mycket. Tryck vid varje km (för att analysera efteråt) men kolla endast av tid/puls/tempo varje 3 eller 5 km istället och se om ni ligger inom hyfsad marginal.

Det är inte mycket fartändring som behövs i en halvmara för att ändra tiden med flera minuter. Så börja inte tokrusa om det råkar vara under det tänkta tempot eller tvärtom.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.