Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 2604 visningar

Hjälp! Stukad fot, varvet om 5 dagar...

Amanda Johansson
1980 • Sundsvall
#1
11 maj 2009 - 11:38
Gilla 
Hjälp!
I går lyckades jag stuka foten när jag åkte linbana (ingen alkohol inblandat, bara ren och skär idioti...) Körde in foten i marken med kroppstyngden bakom under landningen.
Har vilat och lindat foten samt knaprat tabletter, men det känns ändå ordentligt i dag kring vristen. Det jag undrar nu är om jag helt förstört mina chanser att springa Varvet på lördag. Till saken hör är att jag två veckor senare ska springa Stockholm marathon.
Har inga som helst tidsaspirationer på marathon, utan siktar på att inte avlida. Varvet däremot är ingen utmaning, utan ett rent nöje som jag sett fram emot hela våren. Vad kan jag göra för att maximera mina chanser att springa Göteborgsvarvet och göra att foten blir bra så fort som möjligt. Vila foten i fem dagar, eller röra på den så mycket som möjligt? Tacksam för alla svar!
/Amanda
Portkod 2120
1980 • HAlland
#2
11 maj 2009 - 11:43
Gilla 
Första 2-3dagarna ska du bara kyla samt linda den. Ta gärna intiinflammatoriskt. Börja sedan lätt belasta den och se hur det känns. Kanske var det inte så illa så att du kan ta varvet. Du kan ju alltid linda den men riskera inget så du missar sthlm maran bara. Lycka till.
1960 • Västra Frölunda
#3
11 maj 2009 - 11:44
Gilla 
Jag tror du skall vila, kyla och ha den lindad fram till loppet. Kör lite obelastad rörlighetsträning på kvällarna och tejpa sedan ordentligt under loppet så att du inte förvärrar skadan.

Jag tror det kan fungera bra om inte stukningen var väldigt alvarlig.
Matti
1977 • Göteborg
#4
11 maj 2009 - 12:15
Gilla 
Hej,

Jag stukade foten för 2 veckor sen och ställde då samma fråga: http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=6463&searchstr=Stukad

Det finns några bra tips där.

Vad jag själv gjorde var att linda foten HÅRT (det gör förbaskat ont men det är det värt) direkt. Jag hade foten lindad i 3 dagar (men lättade succesivt på kompressionen). Efter 3 dagars vila sprang jag 5km i ganska bra tempo och foten höll för det. ytterliggare 2 dagar senare sprang jag 19km i bra tempo och foten höll för det med (men det gjorde ont sista kilometern).

Lycka till olycssyster!

/Matti
Amanda Johansson
1980 • Sundsvall
#5
11 maj 2009 - 13:55
Gilla 
Då blir det till att vila några dagar med hård lindning. Kanske försöker mig på en kort 5 km på torsdag om foten känns ok, men jag skippar intervallträningen.
Skönt att se att det gick bra för dig Matti, det ger hopp (skönt också att det finns fler nötter där ute).
/A
Johan S
1981 • Stockholm
#6
11 maj 2009 - 15:01
Gilla 
ett tips, ifall du tycker att det är svårt att tejpa/linda själv, är att gå till sjukvårdstältet innan tävlingen och be om hjälp. det gjorde jag på sthlm marathon förra året, eftersom jag inte är så bra på att tejpa själv. det är ju viktigt att få till det rätt om det ska sitta där i 4,2 mil.
1956 • PARTILLE
#7
12 maj 2009 - 06:49
Gilla 
Något säger mig att om Du verkligen har stukat foten, så skall Du kolla i tråden startplats köpes. Jag vet inte hur svår stukningen är. Men jag skulle nog verkligen fundera både en, två och tre gånger. Har Du startklar, så borde beslutet vara enkelt.
Sorry, men det är bättre att vara safe. Jag vågar nog att med livet som insats påstå att varvet kommer att arrangeras nästa år också.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.