Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 4970 visningar

Nu behöver jag lite råd kring mitt knä

Martin
1979 • Sthlm
#1
26 april 2009 - 18:42
Gilla
Jag har lite strul med mitt högerknä. Löparknä. Jag hade samma skräp på vänster förra året och blev av med den genom att låta bli att springa en månad och stretcha som ett tok.

Nu är det ju marathon om en månad så jag börjar känna mig stressad. Jag fick mina nya problem för ca tre veckor sedan. Har försökt att låta bli att köra så hårt sen dess och stretchat och kört övningar. Kunde köra ett 11km pass för några dagar sedan utan problem. Men igår så klev jag av efter 8 km. Då hade det börjat göra ont, men jag klev av i tid.

Testade idag igen och fick känningar efter ca 6 km. Vad ska jag göra nu? Hade det inte varit för maran så hade jag ju vilat och kurerat mig, men jag vill verkligen kunna starta, och såklart gå i mål.

Tror ni på total vila i en vecka och sen börja springa och testa.

Eller Skippa löpningen helt ett par veckor och cykla för att behålla kondis?

Springa korta pass ett par veckor och hålla mig till max 10 km fram till loppet?

Andra förslag?

Jag har inte ont i knät just nu. Jag har inte pressat mig utan klivit av såfort jag fått känningar.
1970 • Sala
#2
26 april 2009 kl 19:57
Gilla
Ät något antiinflammatoriskt, typ Diklofenak två veckor, om du kan skaffa recept. Alternativt smörja med Volaren T eller liknande. Stretcha mycket, rumpan och lårets utsida. Du måste nog låta bli att springa ett tag framöver, eftersom det bara är en månad kvar gissar jag att du redan har gjort den största delen av träningen, nedtrappning på gång eller? Träna konditionen med att cykla i stället, cykla så att du får den puls du har när du springer så får du samma effekt på hjärta osv. Cykla riktigt länge, tre timmar eller mer! Om du överhuvudtaget ska kunna fullfölja så måste du ta det lugnt nu, du vet väl redan att det inte går att springa med ett löparknä.
Martin
1979 • Sthlm
#3
26 april 2009 kl 20:08
Gilla
Jo jag har ju märkt att det är lite svårt att springa med löparknä, hur envis man än är. Huvuddelen av träningen är ju gjord precis som du säger och jag fixar loppet med den kondisen jag har nu. Men inte med knät jag har nu.

Cykla i tre timmar alltså.... Fy helvete vad ont i baken man får då.
Jessica Alfredson
1973 • Helsingborg
#4
26 april 2009 kl 20:52
Gilla
Hej!
Vad menas med löparknä? Jag har haft lite problem med ont i baksidan av lår- och baksidan av knäet. Får det när jag varit outvilad och tänkte därför att det nog inte var så farligt utan vila ett tag och sen ta det lugnt. Kan det ha med löparknä att göra??
Helena Bolinder
1973 • Bollnäs
#5
26 april 2009 kl 21:17
Gilla
Kan inte löpning i vatten vara något, med en sådan där wetvest. Det tipset fick jag för att jag just för tillfället lider av benhinneinflammation och därmed lider av marathonpanik. Det måste vara minsta belastning för ditt knä + att du ändå får träna pulsträning.
1961 • Brunflo
#6
26 april 2009 kl 21:53
Gilla
Hur är det med skorna? Kanske är det där problemet sitter.. Nya skor och en genomgång om du pronerar eller supinerar kanske vore en idé.
Hade liknande problem frö ca 20 år sedan. Nya skor och det gick över! :)
Massera även med Aloe Vera-salva så ökar du dessutom blodcirkulationen i området.
Lycka till!

PS Är man skadad så skall man vila anser jag.. Det kommer fler marathon och andra roliga lopp.. Stressa inte! Koppla av och njut samt styrketräna, cykla, simma etc.

/Claes
Martin
1979 • Sthlm
#7
27 april 2009 kl 07:23
Gilla
Jessica:

Sök på löparknä, det finns skrivet spaltmeter. Det låter inte som att det är det du har.

Helena:

Vattenväst, kanske det. Vi har ju bassäng på jobbet

Claes:

Skorna är ganska nya. Utprovade och köpta på Runners store. Så dessa borde inte vara problemet, men å andra sidan vem vet?

Jag kommer vila totalt en vecka nu. Bara kära små styrke övningar och stretcha. Sen en vecka till med cykel och stretch. Sen Prova springa.

Tack för input.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.