Löpning Stockholm Marathon 13 inlägg 13841 visningar

Benhinneinflammation såhär 5½ vecka innan Marathon!

Helena Bolinder
1973 • Bollnäs
#1
23 april 2009 - 05:56
Gilla
Jag har fullkommligt tappat allt i och med att jag ådragit mig benhinneinflammation för en vecka sedan. Helt vilat från löpning denna vecka, försökt att behandla med kylomslag flera gånger per dag, stödstrumpor och nu har jag köpt Kinesiotape som jag läste om i Runners World för några nummer sedan. Tagit kontakt med Sjukgymnast och fått rådet Aktiv vila i ett par veckor. Nu har jag dock läst fler trådar här och inser att det verkar inte ta veckor att bli bra om man någonsin blir bra, utan månader. Jag har inte bytt skor utan har samma som jag haft i ca 1 år nu så det ska väl inte bero på det. Tror själv att det uppstod när jag skulle ta en kortare men snabbare runda och sprang när det var lite slirigt underlag runt en grusväg och det småsnöade den 15/4.
Jag har verkligen sett fram emot den 30.e maj att få starta mitt allra första Stockholm Marathon och nu vet jag inte hur det kommer att bli. F*n vad ledsen jag är. Riktigt riktigt ledsen.
Är det någon som har några riktigt heta tips mot benhinneinflammation? Jag vill så gärna genomföra min dröm. HJÄLP!!!!!
csaba
1973 • Malmö
#2
23 april 2009 kl 06:06
Gilla
Åter igen, jag brukar bli bra av att käka Voltaren 4-5 dagar. Tillsammans med lite vila. och bygg upp träningen försiktigt sen.
Mikael
1967 • Huddinge
#3
23 april 2009 kl 06:56
Gilla
Jag skulle också ta Votaren under en period + vila i runt 4-5 dagar.
1971 • Nykvarn
#4
23 april 2009 kl 08:12
Gilla
Det behöver inte vara kört. MIna bästa tips:
- Kyla (ispåse) över området där det gör ont
- Duscha området omväxlande varmt/kallt
- Massera MYCKET, varva att trycka på området och att massera
- Stödstrumpor fungerar bra

Mina benhinnor är känsliga för när skorna börjar ta slut, kanske är det dags att se över dina skor om du haft dem ett år?
Vila+en kortare kur med antiinflammatoriska medel, t ex Voltaren hjälper också.

Lycka till!
Mvh
Staffan
Helena Bolinder
1973 • Bollnäs
#5
23 april 2009 kl 08:28
Gilla
Men tusen tack för råden kära ni. Provade att äta Voltaren en dag men tyckte inte att det gjorde varken till eller från. Nu ska jag åka ner på Apoteket och köpa så jag kan äta i 4-5 dagar. Det är ju helt klart värt ett försök.

Sedan kanske jag ska kika på nya skor också.

Tack än en gång, nu känns det lite bättre. Tänkte sätta mig och grina nu på morgonen. Kan ha att göra med att jag arbetat hela natten och är trött också, en kombination *ler*.

Ha en underbar dag.
Pär Muhr
1972 • Västerås
#6
24 april 2009 kl 11:30
Gilla
Mer tröst! Benhinneinflammation är inte farligt i den meningen att det inte ger några bestående men. Så du kan mycket väl bita ihop och köra på med träningen. Högläge för benen efter passen brukar hjälpa en del.
Fortsätter du springa så kommer problemen att försvinna för alltid. Vilar du bort problemen fortsätter de att komma tillbaka tills du ändå har tränat dig i genom dem.
Jag tycker att du kan prova voltaren med vila några dagar samt byta skor och testa stödstumpor o.s.v. Men i slutändan måste du förmodligen ändå bita ihop och träna på tills det är borta.
Min slogan är också "var inte rädd för att träna långsamt" det gör mindre ont att springa långsamt, men det ger ändå utmärkt träning för Stockholm Marathon. Så träna långsamt och försök fortsätta se fram emot loppet trots smärta.
Linda Eliasson
1978 • Nacka
#7
24 april 2009 kl 12:05
Gilla
Och här kommer ännu mer tröst:
Jag har också dragit på mig benhinneinflammation lagom inför maran... Min sjukgymnast sa ingenting om att jag skulle sluta springa helt, utan sa att det kunde vara bra att ta ett litet break från löpningen, kanske några dagar, en vecka.
Jag har haft ont i benhinnorna sen i mitten av mars, men kört på ändå, snedbelastat kroppen, fått ont i höfterna med mera. Det är anledningen till att jag behöver ta ett uppehåll.
Under tiden cyklar jag, stretchar, masserar benhinnorna, kör med voltaren-gel och varm/kalla omslag och styrketränar mina "svaga områden" varje dag.
Men nästa vecka kommer jag att vara tillbaka igen!
Lycka till!
Ta hand om dina benhinnor, så syns vi på Lidingövägen om några veckor :-D

1981 • Stenungsund
#8
20 april 2012 kl 14:48
Gilla
Jag kan verkligen rekommendera kinesiotape, har haft endel problem med benhinnorna. Men efter att jag börjat med kinesiotape har jag knappt haft några känningar alls. På Runnersworld.se finns ett bra youtube-klipp där de visar hur man ska applicera taipen.
Per K
1974 • Västerås
#9
20 april 2012 kl 16:43
Gilla
Pär M, precis min erfarenhet! Jag vet att många har motsatt erfarenhet och tycker att det är som att svära i kyrkan ("det ska aldrig göra ont att träna" etc), men att köra på trots smärta har visat sig fungera bäst för mig. Tidigare höll jag på med vila, långsam uppbyggnad, bakslag, ny vila etc i ett ständigt snurrande (och mångårigt) ekorrhjul.
Men om man ännu inte fastnat i det förhatliga ekorrhjulet så tror jag att vila är rätt behandling.
Martin
1979 • Stockholm
#10
20 april 2012 kl 16:53
Gilla
Är ni verkligen helt säkra på det är inflammationer ni har/haft? Jag var på en föreläsning om löpning för några månader sedan och en sjukgymnast sa då att forskning på Umeå Universitet(?) visat att benhinneinflammation knappt existerar. Det är i typ 99 fall av 100 något annat än just inflammation som spökar...

Men jag kanske minns fel...
Victoria
1970 • Mölndal
#11
20 april 2012 kl 19:34
Gilla
Voltaren 1 dag.... Skall du ha chans på effekt skall du ha fulldos dvs 50 mg x 3 i 5-7 dagar. Maxdos alltså. Kombineras gärna med 1g panodil dåläkemedlen har synnergistisk effekt på smärta.
Lycka till!
Andreas Kerren
1984 • Åkarp
#12
20 april 2012 kl 19:35
Gilla
ni vet att ni kommenterar i en 3 år gammal tråd va?
1970 • Lerum
#13
20 april 2012 kl 19:52
Gilla
3år gammal men den dök upp perfekt nu när jag fick megakänningar i mina benhinnor

intervaller på asfalt torde vara orsaken :(
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.