Löpning Övrigt 11 inlägg 1782 visningar

David Goggins

1991 • Norrköping
#1
19 juni 2023 - 08:51
Gilla
Nej, ni kan vara lugna, detta är inte någon "inspirationstråd". Däremot är jag nyfiken på honom som löpare. Hans nivå. En person som inte är lika insmetad i löpvärlden som gemene man som är aktiv på detta forum kan sannolikt gå in på hans Instragram och tänka att detta är en av världens främsta ultralöpare. Han marknadför sig själv så här:

"David Goggins is considered by many to be among the world’s best ultra-endurance athletes. He has competed in more than 70 endurance races, has placed 3rd at the Badwater 135 Death Valley- considered the world’s toughest foot race, and regularly placing in the top five in other ultramarathons."

Jag har lite svårt för honom och har försökt klura ut vilken nivå han håller. Är han absolut världselit inom sitt gebit(som verkar vara ovanligt tuffa ultralopp)? Är han mer på nivån riktigt duktig motionär? Kollar man hans lopp är det helt klart ett gäng bra placeringar samtidigt som jag tycker att det är svårt att få ett grepp om hur duktig han är i förhållande till folk som man vet tillhör den absoluta eliten.
https://ultrarunning.com/calendar/runner/view/David-Goggins-1fa9c71c-0fe9-11ea-99ce-624db84c3c72

Slutligen, tror ni att detta är han? Svårt att avgöra. Känns som han borde ha fler följare om det verkligen är han.
https://www.strava.com/athletes/113342548#interval?interval=202324&interval_type=week&chart_type=miles&year_offset=0

Kortfattat, jag vill att ni hjälper mig att avgöra hur mycket som är myt kontra verklighet med denna omtalade människa. Är han "the real deal"?
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#2
19 juni 2023 kl 09:17
Gilla
Hade aldrig hört talas om honom, men en snabb googling ger inte så mycket mer än att han springer en massa och har skrivit en drös böcker.
Han sprang tydligen på 2:56 på Boston Marathon och han lade upp en bild på Twitter där han satte halvmaratonpers på 1:21. Schyssta tider för en motionär, men inte direkt kioskvältarnivå.

Hans ultraprestationer kan jag inte bedöma, men spontant känns det som han springer mycket snarare än bra.
1991 • Norrköping
#3
19 juni 2023 kl 10:21
Gilla
Han är lite utav en mytisk karaktär, nästan i stil med Chuck Norris. Det är väldigt mycket inspirationstexter och budskap i stil med att man ska vara stenhård. Han blev nog riktigt stor efter att ha medverkat i Joe Rogans podcast.

Maraton- och halvmaratontiden hade jag inte koll på så tack för det! Han har hög svansföring och jag är väl egentligen intresserad kring hur befogad den svansföringen är. En andraplats i Moab 240 låter bra men jag har ingen aning om konkurrensen där. Känner inte igen ett namn i resultatlistan. Det är klart att han är duktig på det han gör men på honom låter det som att han inte bara är duktig utan en utav de allra främsta inom sitt gebit.
Anna
1983 • Östersund
#4
19 juni 2023 kl 12:42
1 Gilla
Lite svårt att bedöma Moab, så långa lopp får väl ses som ganska nischade än. Tyckte han verkade inspirerande och läste en av böckerna och lyssnade på några poddar, men han går verkligen på repeat med samma historier (som låter väldigt kryddade) om och om igen. Har inte fått uppfattningen om att han tränar löpning för att höra till eliten utan mer att bygga på sitt varumärke som en Stenhård Typ. Han har ju gjort lite andra saker som tex 24h pullups.

Han har nämnt någonstans att han inte använder Strava så jag gissar den är fake.
1991 • Norrköping
#5
19 juni 2023 kl 13:25
Gilla
Jag håller med om att han är inspirerande, det ställer jag mig inte emot. Däremot tycker jag att han blir lite för mycket ganska snabbt när man börjar "konsumera honom". Och min uppfattning är att han har byggt bilden av sig själv lite som en av de främsta ultralöparna vilket jag ställer mig frågande till om han är.

Men jag tror allt du skriver är rätt nära sanningen.
#6
19 juni 2023 kl 17:52
1 Gilla
Om han hävdar att han är en av världens bästa ultralöpare så är det ungefär som om någon som vinner lokala 5 km-lopp på 15 minuter skulle hävda att han är världselit. Han kan ju komma igen när han har en topplacering i tex. Comrades eller UTMB.
1974 • Arvika
#7
19 juni 2023 kl 18:07
Gilla
Människor som talar om sig själv i tredjeperson är alltid ett varningstecken...
1991 • Norrköping
#8
19 juni 2023 kl 22:44
Gilla
Hahaha! Visst är det så. Jag vet faktiskt att han brukar nämna att när det blir riktigt tungt och han måste ta i lite extra, då är det "time to bring forward Goggins". Alltså han heter David Goggins och hans mörka alterego är bara Goggins. Så visst finns det varningssignaler.

Sen tror jag att han har gjort mycket gott, inspirerat många till att utmana sig själva. Men jag har hela tiden funderat över om de som faktiskt är ultralöpare på hög nivå på riktigt ser honom som the real deal eller om han är lite utav ett skämt i den kretsen. Haft svårt att få ett grepp om honom.

Men nu har jag väl en hyfsad bild och det var väl ungefär som jag hade gissat. Dvs han kan springa och gör det rätt bra men han är inte någon sorts elit inom ultragebitet.
Bek
1978 • VGR
#9
21 juni 2023 kl 10:26
1 Gilla
Verkar som han presterat bättre med pull ups än löpning.
Jag tycker om honom som motivation men sämre vad gäller träningsråd om man inte vill bli skadad. Syftet verkar snarare vara att pressa sig än att kunna prestera bättre.

Han gick från att vara fysiskt inaktiv och jobba med att bekämpa skadeinsekter till att lyckas klara inträdesutbildningen till Navy SEALS. Nu har han skrivit ett par bestsellers och behöver förmodligen inte jobba mer resten av livet om han inte vill. Finns säkert massor som skulle "kunna" klara samma sak om de verkligen försökte. Men de flesta försöker inte.
1991 • Norrköping
#10
21 juni 2023 kl 10:37
Gilla
Japp. Han är legitim i den bemärkelsen att han är en person gör saker, det är inte bara en massa snack. Tråden handlade mest om att reda ut hans nivå som löpare.

Jag tog del av hans intervju med Joe Rogan med stort nöje och kände igen mig själv i en del av snacket om värdet av att pressa sig själv då och då. För mig blev han dock snabbt för mycket. Men jag tror verkligen att han har inspirerat folk till att börja träna så han har med all säkerhet fyllt en funktion.
1982 • Mariannelund
#11
22 juni 2023 kl 11:31
1 Gilla
Tycker att det är kul att ultra börjar bli mer standardiserat. Nu finns ju vm och utmb som är stora tävlingar dit dom bästa kommer.

Vill man utmåla sig som en av dom bästa så kan man ju börja med att prestera där.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.