Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 4964 visningar

Erfarenhet av hjärtflimmer

1972 • Uppsala
#1
8 maj 2022 - 20:37
Gilla
Jag har sen i höstas känt mig trött och orkeslös. Det hänns som springer med hanbromsen i, benen är helt slut, jag har fått börja med löpa-gå för att komma runt mina 8-10 km . På morgonen känns benen som jag har sprungit 25 km kvällen innan.

En träff med VC gav inget, de prov som togs var OK. De tyckte jag skulle kontakta en fysioteapeut för mina trötta ben.

I förra veckan pratde jag med en kille som berättade att han för många år sedan kände att inget hända när han sprang "kroppen bara dog", det visa sig att han hade hjärtflimmer.

Finns det erfarenhet här av springa med odiagnostiserat hjärtflimmer? Hur upplevde ni det i såfall.

Tänkte att jag skulle ha lite empirisk fakta innan jag kontaktar VC igen och lägger fram min fundering kring hjärtflimmer.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
8 maj 2022 kl 21:10
4 Gilla
Vänta inte, kontakta vårdcentralen så kan de ta ett EKG. Det kan vara värt att kolla upp om du har några brister, lätt kollat med blodprov.
1972 • Uppsala
#3
8 maj 2022 kl 22:11
Gilla
Blodprov har tagits och de var OK.
Eftersom jag inte har några typiska symtom, förutom det jag skrev ibörjan tänker jag att VC inte tar mig på allvar om jag nämner att jag funderar på om det kan vara hjärtflimmer.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
8 maj 2022 kl 23:00
Gilla
Det finns flera slags hjärtflimmer, det vanligaste är förmaksflimmer, det har jag haft.
Det avslöjar sig vanligen genom att pulsen blir oregelbunden och snabb. Har du en gps-klocka med pulsband? I så fall visar den förmodligen en puls långt upp över trädtopparna när flimret är aktivt. En optisk pulsmätning reagerar bara på blodflödet och visar kanske normala eller låga värden.
Vårdcentralen brukar inte kunna ta ekg, gå in på akuten när du har symptom så tar de nog snabbt ekg, se till att du inte måste hem samma dag, de kan vilja ha dig liggande över natten för observation. Bli inte förskräckt om du blir lagd på bår och inrullad läns röda linjen, har man symptom från hjärtat kan det vara bråttom, så innan de uteslutit sånt som är livshotande är det red alert som gäller.
Mitt flimmer kom bara i vissa situationer när jag ansträngde mig, då kunde jag bli helt orkeslös. Sedan upphörde flimret efter någon timme. Så det dröjde lite innan jag fick min diagnos, resten av tiden var jag helt opåverkad och även med flimmer var jag som vanligt om jag inte sprang eller liknande, jogga lugnt funkade.
Det finn en websida, tror den heter flimmerforum, med massor av info. På engelska heter det Atrial Fibrillation, kort AF eller A-fib.
Naturligtvis finns det mycket annat som kan ge trötthet, brist på sköldkörtelhormon, för låg puls osv, men jag tycker förmaksflimmer ligger nära till hands på din beskrivning. Det finns enstaka "smarta" klockor och andra apparater som tar ekg, men det är bäst med en hjärtläkare som tolkar en bra mätning som sjukhuset kan hjälpa dig med.

Förmodligen prövar läkaren att ge dig Seloken (en betablockerare), den kommer tyvärr att sänka din maxkapacitet, men om du blir av med flimret på det sättet så testa att minska dosen. Jag kunde springa riktigt bra med så lite som en åttondels tablett(sic!) en period, då skulle jag ta den precis en timme före passet och den varade bara i två timmar, har haft annat senare men det slutade med en ablation i somras, känns lite läskigt att de är inne och bränner sönder nerver vid hjärtat, men snart ett år efteråt har jag tränat upp mig till nästan samma form som jag hade före flimret, minus ålderstapp. Men allt är individuellt, du måste börja med en diagnos - och lyssna noga på läkaren.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#5
9 maj 2022 kl 07:16
1 Gilla
Låter som en riktigt kass VC. Bara detta att ge dig rådet att kontakta en fysioteapeut för dina trötta ben, när hela du är trött. Vilka prover togs?
EKG brukar de flesta VC kunna ta, men flimmer kan "hoppa" lite fram och tillbaks, kan behövas en mätning över ett dygn för att fånga det.
Men det kan vara mycket annat, problem med sköldkörteln är bara ett. Så byt VC så du får en grundlig undersökning.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#6
9 maj 2022 kl 07:36
Gilla
Magnus,
Jag håller med de andra, ta ny kontakt med din vc. Om läkaren inte var bra kan det vara läge att byta läkare i alla fall. Alla vc jag varit på har haft möjligheter att ta ekg, så prata med dem. Jag tycker att du ska vara öppen med att du misstänker att det kan vara hjärtat och som Oldboy skriver så kan man behöva göra olika tester för att komma åt det. Om ett vilo-ekg inte ger utslag så kan man ju göra arbets-ekg, men det görs kanske bara på särskilda ställen efter remiss. Om du får symptom så åk till akuten!
Har du haft Covid?

Hoppas, hoppas att du får hjälp och klarhet! 🙏🏻

Kramar,
Jenny
1972 • Uppsala
#7
9 maj 2022 kl 09:47
Gilla
Tack för era synpunkter.
Jag vet inte vilka prover de tog, men hon pratade om sköldskörteln iallfall.
Förutom att det är så oerhört jobbigt att springa, rent muskulärt, så känner jag inget direkt speciellt. Upplever inte att pulsen rusar, inget som POLARS pulsband registrerar iallfall, eller att jag blir mera andfådd än normat,så att åka till akuten känns inte aktuellt. Men jag ska ta kontakt med VC igen.

Appropå Covid så hade jag det i januari förra året. Jag upplevde inte att våren, sommaren var så här jobbiga. Det kom i höstas, jag tog 2:a vacciantions dosen i slutet av juli. Det är möjligt att det är efter det som det blev jobbigt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
9 maj 2022 kl 14:20
Gilla
Bild uppladdad av Oldboy
Bra att de tydligen kan ta ekg på de flesta vårdcentraler idag. Be dem göra det, läs gärna på lite om du är rädd att bli avfärdad, då har du lättare att stå på dig. Ett enkelt ekg finns det apparater som kan ta bara man håller tummarna på varsin metallplatta. Då får man en kurva. Bilden visar fyra hjärtslag. Den blå pricken har jag satt dit för att markera det som kallas p-vågen på ett av hjärtslagen. Kan man inte se den tydligt på varje hjärtslag är det ett klart tecken på att patienten har förmaksflimmer. Efter (= till höger om) p-vågen kommer qrs-komplexet, det är den elektriska signal som får hjärtat att slå. "Riktiga" ekg-mätningar görs med ett antal elektroder tejpade på kroppen och man får ett diagram med många kurvor, men det räcker alltså med ett tum-ekg för att se om man har förmaksflimmer.

Om du bara har flimmer när du springer eller anstränger dig kan de inte se det på bara ett ekg när du inte är ansträngd. Kanske kan du få med dig en apparat att ta tum-ekg med när du är påverkad=ansträngd alltså, men du kanske behöver få en remiss till sjukhusets fysiologi-klinik för det. (alternativt någon arytmimottagning). Inte lätt med sådant som bara märks ibland. Men stå på dig!
Bek
1978 • VGR
#9
9 maj 2022 kl 22:06
Gilla
Akuten är inget bra alternativ om du är trött och orkeslös sedan i höstas. Du kan inte gå dit och kräva att de lägger in dig för utredning heller. Eller kräva kan du alltid göra, men det är tveksamt att de anser att du behöver läggas in från akuten.
Vårdcentralen är en bra början. Om du inte får det du vill kan du alltid göra en privat hälsokontroll.
Tror aldrig jag sett en vårdcentral som inte kan ta EKG. Du behöver inte ha snabb puls för att du har förmaksflimmer.
1981 • Uppsala
#10
10 maj 2022 kl 10:55
1 Gilla
Känner du av dubbel/extraslag?

Jag tycker absolut du ska kämpa på för hjärtundersökning. VC och EKG i vila är värdelöst imo. På sånna saker behövs specialmottagning. Man kan alltids skriva egen remiss med till hjärtmottagningen. Dock finns d jo stor risk att man blir nobbad utan remiss från VC.

Lite min historia:

Jag har haft problem med dubbel/extraslag till och från så länge jag minns. Men aldrig i aktivitet (som jag märkt).

Men hösten 2020 på en lugn runda fick jag hjärtflimmer, utgår jag ifrån. Blev helt stum och yr och höll på att kollapsa. I efterhand visade pulsbandet 220+.

VC avvisade det flera ggr som hjärtklappning och ångest, då EKG inte visade något spec.

Sedan rusade jag till VC och närakuten som en gal man varje gång jag kände av onormal hjärtrytm tills jag fick tid hos hjärtmottagningen.

Fick ta arbetsprov, som blev avbrutent pga hjärtrubbning.
FIck ta 24-timmars EKG, som visade ca 24000 extraslag.
Tagit Ultraljud och MR av hjärtat med mindre avvikande resultat.

Största bekymmeret verkar något dom kallar Sena Potentialer som kan vara teckn på förhöjd risk för pløtslig hjärtstop. Dock var det inte aktuellt att få inopererat en hjärtstarter. Och risken finns också i vila.
Lläkaren ville dock ej skriva intyg om det behövs på motionslopp.

Ätit låg dos betablock i 18månader, Bisoprolol. Fast jag redan hade vilopuls under 40.

Erfarenhet med Betablocks och träning.
Hjärtat har då lugnad sig. Känner inte lika ofta av dubbelslag. Vilopulsen har faktisk blivit lite högre och träningen går bättre än någong gång.
Och sedan inte haft problem med flimmer.

Läkaren tycker träning är okej, men inget HIT.

Oldboy
1952 • Danderyd
#11
10 maj 2022 kl 13:31
Gilla
Håller med Björn om att ekg i vila är värdelöst. Det finns ju annat hos hjärtat som kan sänka orken, så ett besök på en hjärtmottagning är absolut att rekommendera. Du kan förresten känna av om du fått flimmer av ansträngning genom att göra ett snabbt stopp när du har tagit i under ett löppass, ta pulsen manuellt på handleden. Kan du räkna pulsslagen har du nog inte flimmer, har du svårt att känna när slagen kommer eller de kommer oregelbundet så är det nog flimmer.

Tittade på några pulskurvor när du kört löpning, så jämna och fina pulskurvor hade inte jag när jag hade flimmer - om jag mätte pulsen elektriskt med ett bröstband.

Dubbelslag har jag alltid haft, jag vet att somliga påverkas, men jag har inte märkt någon effekt mer än att de har kommit oftare när jag haft flimmer.
1968 • Askøy
#12
10 maj 2022 kl 14:00
2 Gilla
Bild uppladdad av Svein B
Hei Magnus, jeg har gjennom flere år hatt episoder med høy hjertefrekvens under trening (varighet ca 30 sekunder, deretter ekstra lav frekvens et minutt eller to, så tilbake til normal). Derfor kjøpte jeg nylig en EKG-sensor fra http://ekg247.no/ Med den kunne jeg overvåke EKGen i 14 dager sammenhengende både i hvile og ved trening, og få oversikt over de ulike typene rytmeforstyrrelser som forekommer. For min del var det heldigvis bare godartede funn (supraventrikkulær ekstrasystole og ventrikkulær ekstrasystole, flere ganger per døgn). Man kan om ønskelig bestille vurdering fra spesialist gjennom appen.

Disclaimer: Jeg har ingen forbindelser til firmaet eller produktet utover å være kunde.
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
10 maj 2022 kl 23:30
Gilla
Kollade på den ekg-mätare som Svein tipsade om. Den tycks vara lite bättre än den jag har använt. Det finns säkert flera, men för fem år sedan när jag letade på nätet hittade jag ingen till rimligt pris. Det dök först upp ett pris när jag kollade, men när jag gick vidare kom ett annat, på 829 NOK, kan det vara värt om vården inte engagerar sig.
1986 • Gävle
#14
11 maj 2022 kl 23:39
1 Gilla
Be VC remittera till klinisk fysiologi för ett Arbets-EKG. Då görs ett kontinuerligt EKG under ansträngning. Inte särskilt svår undersökning att få till. Lycka till!
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
#15
12 maj 2022 kl 12:27 Redigerad 12 maj 2022 kl 12:28
Gilla
Om du vill få hjälp snabbt och inte gå via VC etc. så finns eHeart.se på Sophiahemmet i Stockholm. Det är en privat mottagning. Där erbjuds UL på hjärtat i vila (2950:- inkl. konsultation) och arbetsprov (1725:-), vilo-EKG (750:-) och långtids EKG (2225:-). Korta väntetider, troligen får du tid samma vecka. Nackdelen är kostnaden såklart.
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
12 maj 2022 kl 13:13
Gilla
Om det INTE är förmaksflimmer behövs en mer omfattande utredning, det blir uppenbarligen svindyrt om man ska göra det privat. Vilo-ekg säger föga, ultraljud i vila - tja. På mig gjordes det en ultraljudsundersökning medan hjärtat triggades upp i 80-90% av maxpuls, med något adrenalinliknande ämne, det avslöjade att det inte fanns något mekaniskt fel på hjärtat.

Om det ÄR förmaksflimmer går det att se med en enkel ekg-mätare som Svein tipsade om, för kanske en tusenlapp. Ja, det är komplicerat att tolka ekg, men rätt lätt att se att "det här ser inte normalt ut" och just förmaksflimmer finns det alltså en tydlig "markör" för. Apparaten i fråga talar ju själv om ifall något är onormalt (det gör min också, men den är inte godkänd som medicinsk -tekniskt instrument så den säger "misstänkt hög puls" i st f hög puls osv).
Monica Carlsson
1971 • Partille
#17
13 maj 2022 kl 06:55
3 Gilla
Alla råd om att fortsätta med att verkligen söka medicinsk bedömning är rätt väg, forum av den här typen är förstås bra sätt att bolla saker och få tips om snarlika fall, men ersätter såklart inte att få en fysisk undersökning från kompetent personal.

Efter att ha följt den här tråden sen den startade: fortsätt vara "lagom envis" mot din vårdcentral eller det vårdalternativ du har, bara _du_ vet hur det känns när _din_ kropp inte beter sig som du är van.
Jag brukar tänka att det inte är så enkelt för primärvården att bedöma och sortera alla typer av personer och tillstånd som folk uppvisar, så försök ha lite tålamod med det om inte situationen är akut.

Jag visade mig ha en genetisk defekt som heter hemokromatos när jag klagade på "trötta ben", oklart exakt hur den påverkar konditionsträning men det var definitivt bra att upptäcka och börja åtgärda den av flera andra anledingar. Då hade jag fått flera nej på vårdcentralen, och "om man kan springa typ 3 mil i veckan så är man inte sjuk". Återigen, med respekt för hur sjuk jag är relativt någon annan, men jag köpte till slut en egen blodanalys på ett labb, och hade tur att hitta ledtrådarna att börja nysta i. Även det delvis med hjälp av ett nätforum. Efter det fick jag fin hjälp från både vårdcentral och sjukhusmottagning!

Igen, med respekt för vårdpersonalen, men ibland känns det som om man säger att man känner saker när man springer/tränar, så är det lite som... ett lyxproblem jag har? Och det kanske det är, relativt vissa andras tillstånd. Men för _min_ livskvalitet är det viktigt både fysiskt och mentalt med motion, och att kunna göra dessa saker med min livskamrat.
Stockholm
#18
13 maj 2022 kl 07:19 Redigerad 13 maj 2022 kl 07:20
Gilla
Uppstod detta i samband med covidvaccinering eller insjuknande i covid? Båda sakerna kan påverka hjärtat direkt eller indirekt. Har du normalt blodtryck? Kräv att få hjärtat undersökt, det är så ovärt att ramla ihop och dö eller få exempelvis hjärtsvikt.

Är du trött eller har andra symtom till vardags också, eller bara vid träning? Gäller det all typ av träning eller mest högintensiv träning?

Är blodprov tagna och äter du bra? Har du gått och blivit vegan eller äter du ordentligt med kött?
#19
28 september 2022 kl 06:15
Detta inlägg har raderats
1972 • Uppsala
#20
9 oktober 2022 kl 18:19
2 Gilla
En uppdatering.
Gjorde arbets EKG i förra veckan och allt så bra ut.
Det är iallafall inte pumpen som är orsaken till att det går så otroligt segt.

Kanske får nysta i det du, Monica Carlsson, skrev om.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.