Löpning Kläder, Skor & Prylar 2 inlägg 508 visningar

Aktivitetsband V19 och app WoFit

1967 • Saltsjo-Boo
#1
29 juli 2020 - 16:19 (Redigerad 29 juli 2020 - 16:23)
Gilla 
Hej
Jag måste bara stämma av lite om aktivitetsband då det är nytt för mig. Gällande puls så ”fladdrar” ju den hela tiden trots att jag sitter still, kan se ut 61, 63, 58, 73....osv. Kan ibland va rätt stora hopp tycker jag. Hur mäts pulsen egentligen? När jag känner på min puls känns det ju som hjärtat slår jämnt men det antyder ju inte bandet direkt. Är ju även så när man sover, då kan man titta i efterhand och då är pulsen mätt varje minut och kan variera, dock mindre än på dagen. Är det normalt eller slår mitt hjärta jättekonstigt och borde kollas upp? Sen finns en ekg på klockan, hur trovärdig är den egentligen? Likväl som sömnen blir tokig som jag ser i andra inlägg att andra klockor inte fixar, man sover om man sitter i soffan typ. Tack på förhand!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
29 juli 2020 - 22:00 Redigerad 29 juli 2020 - 22:07
Gilla 
Hej, aktivitetsarmband och andra klockor med pulsmätning på handleden, sk optisk mätning, funkar såhär (enkel förklaring):
"Den handledsbaserad pulsmätaren skickar ljus in i blodkärlen, som går genom handleden och registrerar hur ljuset som reflekteras ändras, när hjärtslagen skickar runt blod i kroppen."
Källa: https://www.loparshop.se/inspiration/test-handledspulsmatning-vs-pulsband

Tänk sen att pulsen som visas är baserad på tiden mellan två hjärtslag, en pytteliten skillnad på denna tid kan ge skillnad på några slag per minut när det räknas om. Så det är inget onormalt för denna typ av klockor. Jag tror inte att ditt hjärta "slår jättekonstigt och bör kollas upp", men känner du dig orolig för hälsan ska du förstås söka vård och diskutera med medicinskt utbildade personer.

Här är mer läsning om pulsvariation: https://www.garmin.com/sv-SE/performance-data/running/#heart-rate-variability
Och att pulsklockor/aktivitetsmätare inte är medicinska instrument:
"Pulsmätarens data är inte avsedd att användas för medicinska ändamål, och den är inte heller avsedd att diagnostisera, behandla, bota eller förebygga sjukdom eller tillstånd." https://support.garmin.com/sv-SE/?faq=xQwjQjzUew4BF1GYcusE59
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.