Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 3035 visningar

Aktivitetsband V19 och app WoFit

1967 • Saltsjo-Boo
#1
29 juli 2020 - 16:19 (Redigerad 29 juli 2020 - 16:23)
Gilla
Hej
Jag måste bara stämma av lite om aktivitetsband då det är nytt för mig. Gällande puls så ”fladdrar” ju den hela tiden trots att jag sitter still, kan se ut 61, 63, 58, 73....osv. Kan ibland va rätt stora hopp tycker jag. Hur mäts pulsen egentligen? När jag känner på min puls känns det ju som hjärtat slår jämnt men det antyder ju inte bandet direkt. Är ju även så när man sover, då kan man titta i efterhand och då är pulsen mätt varje minut och kan variera, dock mindre än på dagen. Är det normalt eller slår mitt hjärta jättekonstigt och borde kollas upp? Sen finns en ekg på klockan, hur trovärdig är den egentligen? Likväl som sömnen blir tokig som jag ser i andra inlägg att andra klockor inte fixar, man sover om man sitter i soffan typ. Tack på förhand!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
29 juli 2020 kl 22:00 Redigerad 29 juli 2020 kl 22:07
Gilla
Hej, aktivitetsarmband och andra klockor med pulsmätning på handleden, sk optisk mätning, funkar såhär (enkel förklaring):
"Den handledsbaserad pulsmätaren skickar ljus in i blodkärlen, som går genom handleden och registrerar hur ljuset som reflekteras ändras, när hjärtslagen skickar runt blod i kroppen."
Källa: https://www.loparshop.se/inspiration/test-handledspulsmatning-vs-pulsband

Tänk sen att pulsen som visas är baserad på tiden mellan två hjärtslag, en pytteliten skillnad på denna tid kan ge skillnad på några slag per minut när det räknas om. Så det är inget onormalt för denna typ av klockor. Jag tror inte att ditt hjärta "slår jättekonstigt och bör kollas upp", men känner du dig orolig för hälsan ska du förstås söka vård och diskutera med medicinskt utbildade personer.

Här är mer läsning om pulsvariation: https://www.garmin.com/sv-SE/performance-data/running/#heart-rate-variability
Och att pulsklockor/aktivitetsmätare inte är medicinska instrument:
"Pulsmätarens data är inte avsedd att användas för medicinska ändamål, och den är inte heller avsedd att diagnostisera, behandla, bota eller förebygga sjukdom eller tillstånd." https://support.garmin.com/sv-SE/?faq=xQwjQjzUew4BF1GYcusE59
1945 • Bålsta
#3
5 november 2020 kl 23:00
Gilla
Är 75 år satt larm på puls över 140. Sitter och tittar på TV inget upphetsande och V19 larmar hög puls men det är fel. Har visat 180 i puls och med den maxpulsen skulle jag vara 45 år. Måste oftast omstarta mobilen för att koppla V19. Oftast känner V19 inte att jag går på toaletten nattetid. Är detta normalt för V19? Finns det några tester på V19 tillgängliga på internet?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#4
6 november 2020 kl 06:12 Redigerad 6 november 2020 kl 07:25
Gilla
Hej, först vill jag säga att jag inte själv har V19-armband, jag har en lite mer avancerad löparklocka. Men, optisk pulsmätning är mer osäkert än elektrisk mätning.
Vad gäller handledsmätning, tror man ska kolla dessa faktorer: sitter bandet lagom hårt, sitter det på rätt plats typ en bit upp på armen relativt "handledsknölen"?
Nu *gissar* jag bara baserat på ditt namn att du har relativt ljus hud, men annars kan även mörk hudfärg göra optisk mätning mindre precis.

Svårt att hitta bra recensioner i allt brus på internet, men via t ex denna köpsajt kan du hitta omdömen som liknar dina erfarenheter om dålig noggrannhet vid "lågaktivitet"? https://www.amazon.ca/Smartwatch-Saturation-Scientific-Waterproof-Pedometer/dp/B086QPLY19#customerReviews
#5
6 november 2020 kl 13:52
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.